Много лесна и вкусна рецепта за вегетарианците ...а и не само за тях!
С кашкавалче...
Една малка подробност! Самия Песто сос е силен и тежък, тъй като е със зехтин. Не се слага в големи количества, понеже е тежък и не бива спагетите да плуват в него. Затова аз го разреждам със течна готварска сметана и така вкуса му става много по-мек...и тогава мога да сложа повече от соса в спагетите баз да натъртва Така го опитахме в един ресторант и много ми хареса идеята
За 4 порции:
Продукти:
Спагети...зависи колко хора сте. / за 4 човека малко повече от половин пакет който е 500 гр./
гъби печурки 10 броя
масло 50 гр
чесън на прах
чубрица
сол
чер пипер
босилек
сметана течна готварска 150-гр/ 200 гр ако искате да имате повече сос/
настърган кашкавал
Пармезан
Песто сос 3-4 супени лъжици
Приготвяне:
Слагате спагетите да се варят в тенджерка. Много е удобно ако ги счупите на две. Пускат се във вряща вода. /Аз ги пуснах по-рано заради снимката/ На всички спагети си пише колко време да врят. Пълно зърнестите 6 минути. Не бива да се преваряват спагетите нито минутка. Стават кашави и не така вкусни.
През това време нарязваме гъбките и ги задушаваме в маслото. Стават много по-вкусни с масло, отколкото с олио.
След това прибавяте подправки каквито обичате. Аз ги поръсвам с чесън на прах и с малко чубрица и сол.
Когато са ви готови гъбките, изсипете ги в отделна чиния.
В една купичка слагате 4 супени лъжици Песто сос. Аз нямах време да си го приготвя и използвах от магазина.
Но обикновено си го правя сама. Домашно приготвения с пресен босилек Песто е по-вкусен.
В същия тиган където сте задушавали гъбките, без да го миете изсипвате сметаната. Когато кипне махате от котлона и слагате Песто соса и разбърквате. Поръсвате с чер пипер.Получава се светло-зелено сосче с гъста консистенция.
Тука на снимката моя Песто сос е готов. Иначе аз много харесвам домашно приготвен, понеже в магазина е по-мазен, аз го правя с по-малко зехтин.
Соса е много вкусен за макаронени изделия и като сос за червени салати.
Когато всичко ви е готово, изваждате спагетите в голяма купа, изливате водата. Осолявате ги леко и ги поръсвате със сух босилек.
След това разсипвате в чиниите, като отгоре заливате със соса, а най-отгоре слагате купчинка гъбки и накрая поръсвате с настърган кашкавал или Пармезан. Аз ръсих и от двете, тъй като обичаме много кашкавал
Бон апетит!
Иначе ако някой има желание да си приготви Песто сос , ето аз как го приготвям. Малко е по-различно от оригиналната рецепта Песто, понеже е без ядки/ пиноли/
Продукти за Песто "Геновезе"
1 1/2 ч.чаши прясно откъснати листа от босилек
30 гр зехтин
1-2 скилидки чесън
2 с.л.настърган Пармезан или кашкавал който да е твърд.
Може да се добави малко магданоз по желание..
Начин на приготвяне:
Смиламе босилека, магданоза и чесъна с кухненски робот. После постепенно добавяме зехтина и накрая добавяме Пармезна.
Бърка се докато се получи гъста паста. Това е.