Тиквички

  • 73 753
  • 60
  •   1
Отговори
# 45
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
аз пък да споделя едно мезе от тиквички.

Тиквички се нарязват на малки кубчета и като се охладят, се объркват с майонеза (някоя от "леките"), чесън и копър. Сервира се като салата или може и намазано на черна филийка, аз направо умирам за това. Майонезата придава различен вкус. Става само за няколко минути и спасява положението при неочаквани гости:-)


Чак сега виждам каква глупост съм написала Embarassed пропуснала съм да кажа, че тиквичките се подваряват в подсолена вода и чак тогава се охлаждат....и тн. по реда. Май наистина съм почнала да оглупявам Grinning
Що бе?! Аз и сурови ги харесвам eat

Последна редакция: пт, 10 юни 2005, 18:56 от anomalia

# 46
  • Мнения: 2 433
Нещо подобно е моето предложение:
Тиквичките се  измиват ,обелват и нарязват на колелца.
Тиквичките се нареждат в кръг в тава,застъпени ,оваляни в брашно.
Заливат се  с доматено пюре,разбъркано с чесън , копър/може магданоз/, сол и зехтин. 
 Пекат се във фурната. chef
Значи аз правя по същият начин но режа от тиквичките "пънчета" които издълбавам и пълня после с издълбаното , объркано с малко ориз, домат, копър и чесън. Отгоре заливам с доматено пюре,разбъркано с чесън , копър, сол и зехтин. 
 Пекат се във фурната.

# 47
  • Мнения: 9 904

Значи аз правя по същият начин но режа от тиквичките "пънчета" които издълбавам и пълня после с издълбаното , объркано с малко ориз, домат, копър и чесън. Отгоре заливам с доматено пюре,разбъркано с чесън , копър, сол и зехтин. 
 Пекат се във фурната.

снощи направих твоята рецепта, натъпках се до козирката, много вкусно! Позволих си да "подобря" сместта за пълнене с един телешки бульон от кубче, а поради липса на копър сложих малко мащерка, ммммммм......

# 48
  • Мнения: 2 123
мацки,
кажете ми как да сготвя тиквички пълнени със соева кайма???много ми се яде, а нали съм вегетарианка!Тен-кю предварително  bouquet

# 49
  • Мнения: 9 904
мацки,
кажете ми как да сготвя тиквички пълнени със соева кайма???много ми се яде, а нали съм вегетарианка!Тен-кю предварително  bouquet
накисваш каймата според упътването , после я смесваш с другите продукти - лук, ориз, морков, домати, каквото се слага...и пълниш.
Би трябвало да се запържи след накисването, но според мен така поема твърде много мазнина. Обаче тиквичките носят на мазнина, така че можеш да запържиш/задушиш с малко зехтин/ каймата с лука и ориза и т.н.

# 50
  • Мнения: 2 123
мацки,
кажете ми как да сготвя тиквички пълнени със соева кайма???много ми се яде, а нали съм вегетарианка!Тен-кю предварително  bouquet
накисваш каймата според упътването , после я смесваш с другите продукти - лук, ориз, морков, домати, каквото се слага...и пълниш.
Би трябвало да се запържи след накисването, но според мен така поема твърде много мазнина. Обаче тиквичките носят на мазнина, така че можеш да запържиш/задушиш с малко зехтин/ каймата с лука и ориза и т.н.
мерси тити, а тиквичките като пънчета ли се издълбават или като лодки? колко вода се слага в тавичката и колоко време трябва да се пече?

# 51
  • Мнения: 9 904
тиквичките като пънчета ли се издълбават или като лодки? колко вода се слага в тавичката и колоко време трябва да се пече?

ми на мен ми е по-лесно като пънчета да ги дълбая. Иначе няма значение.
Заливам ги до средата с доматен сос, разреден с малко вода, зехтин и подправки. Обичам да има сос.
Пече се докато стане Simple Smileпека ги на 200 градуса, докато добият хубав вид отгоре, запечен.

# 52
  • Мнения: 8 769
Ето и една рецепта, видяна по телевизията, но вече не си спомням от кой точно готвач-Ути или Иван. Все тая, правила съм я доста пъти, става много вкусно (макар и не особено здравословно)  Yum :
Засукани пълнени тиквички[/color](не ме питайте защо е такова заглавието, нямам идея)
6-7 тиквички
1 ч.ч. ориз
4 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
150 г. кашкавал
1 глава лук
1/3 пакетче масло
брашно
пресен девисил
пресен магданоз

Тиквичките се нарязват на кубчета. Лука се запържва (аз го задушавам) заедно с тиквичките. Ориза се сварява леко в подсолена вода и малко олио. След това се прибавя към тиквичките. Добавят се сол и чер пипер.
Прибавя се соса "бешамел". Накрая се добавят четирите яйца.
Така направената смес се прехвърля в тавичка. Поръсва се с кашкавал и се запича.

Сос "Бешамел"
Използва се олио или масло.
Олиото се загрява, но да не прегрява. Добавя се 1 с.л. брашно. Бърка сер до запържване и каша. Долива се прясното мляко (или сметана). Температурата не трябва да е висока.

Добър апетит! Grinning

# 53
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Нещо подобно е моето предложение:
Тиквичките се  измиват ,обелват и нарязват на колелца.
Тиквичките се нареждат в кръг в тава,застъпени ,оваляни в брашно.
Заливат се  с доматено пюре,разбъркано с чесън , копър/може магданоз/, сол и зехтин. 
 Пекат се във фурната. chef
Значи аз правя по същият начин но режа от тиквичките "пънчета" които издълбавам и пълня после с издълбаното , объркано с малко ориз, домат, копър и чесън. Отгоре заливам с доматено пюре,разбъркано с чесън , копър, сол и зехтин. 
 Пекат се във фурната.

По същия начин правя тиквички (може в плънката и каймица да се сложи Wink ), но ги редя в широка тенджера, заливам с вода, малко мазнина и сол и варя на тих огън, като сърмички. После от бульона се прави сос. Невероятни стават, особено ако в сосчето се мушне и малко чесънче  Laughing

# 54
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Пълнени тиквички с агнешко по арабски
4 тиквички
за плънката:
250 г агнешко месо
100 г бадеми
50 г ориз
2 яйца
1 глава кромид лук
3 - 4 стръка магданоз
3 - 4 стръка джоджен
2 зърна бахар /2 щипки смлян/
1 - 2 щипки канела
сол на вкус
за соса:
2 домата
1 глава кромид лук
сърцевината на тиквичките
3 - 4 с.л. зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на дребни късове и се смила.
2. Оризът се сварява в подсолена вода и се изплаква със студена вода.
3. Тиквичките се разрязват на две. Сърцевината им се отстранява, като се наситнява. Запържва се в зехтина, заедно с 1 глава наситнен лук, за 3-4 минути, за да се изпари течността. Добавят се наситнените домати, разбърква се и се посолява.
4. Месото се смесва със смлените бадеми, яйцата, наситнения лук, посолява се и се поръсва с канелата и настъргания бахар, наситнения магданоз и джоджен. Добавя се сварения ориз. Меси се с ръце. Тиквичките се напълват с плънката. Нареждат се в тава, в която предварително са разпределени зеленчуците. Пекат се в предварително загрята на 180С фурна, около 40 минути. След това зеленчуците се претриват през цедка и тиквичките се сервират със соса.

# 55
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Тиквички по мексикански
Продукти:
120 г кайма
80 г бекон
2 тиквички
1/2 връзка пресен лук
1 ч.л. краве масло
кашкавал за поръсване
сол и черен пипер на вкус
люта чушка по желание
Начин на приготвяне:
1. Тиквичките се обелват, разрязват на половина по дължината и се издълбават, така, че да се оформят лодки, които се бланшират в гореща подсолена вода за 5 минути, след кето се охлаждат. Вътрешността на тиквичките се нарязва на ситно.
2. Пържи се каймата в загрято олио, подправя се с черен пипер и сол. Прибавя е и беконът. След 2-3 минути се прибавя вътрешността на тиквичките и нарязаният на ситно лук.
3. С готовата смес се пълнят тиквичките и се пекат около 7-8 минути в нагорещена фурна. Малко преди да бъдат извадени от фурната, се поръсват с кашкавал и се запичат до златисто.

# 56
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Салата с булгур и тиквички

Продукти:
100 г булгур
2 тиквички (250 г)
2 стръка лук
1 домат
10 - 15 стръка магданоз
10 - 15 стръка копър
1 с.л. оцет
за дресинга:
2 скилидки чесън
1 к.ч. зехтин
сокът от 1/2 лимон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Булгурът се залива с вода и така престоява 30 минути.
2. Кората на тиквичките се остъргва. Нарязват се на малки кубчета. Престояват 1 минута в посолената и подкиселена кипнала вода. След това се охлаждат.
3. Доматът се почиства от семето и се нарязва на малки кубчета. Поставят се в купа, добавя се нарязаният на кръгчета лук, булгурът и тиквичките, наситнените копър и магданоз.
4. Скилидките чесън се обелват и изпичат на сух тиган. След това се смачкват. Поставят се в купа и се добавят лимоновия сок, зехтина, посолява се и се разбива.
5. Салатата се полива с дресинга, разбърква се. Консумира се охладена.

# 57
  • Мнения: 1 017
А за диетиращите Embarassed
да напиша най-лесната рецепта:)))
Нарязват се тиквичките на кубчета и се сваряват в малко подсолена вода(по желание може да се добави и олио, но вече не става толкова диетично:).
След това се изцеждат.
Разбърква се кисело мляко с копър и чесън и се добавя към тиквичките.
Става невероятно вкусно и леко ядене, мнооого подходящо за летните жеги!!!

# 58
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
слагат се тиквичките да се сварят -малко им трябва и се пасират , изцеждат се и по желание се добавя майонеза или извара става разкошен пастет овкусяваш по желание
Наистина става много хубав пастет, но е необходимо повече време за изцеждане. Първо като се сварят и после след пасирането.

# 59
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Таратор с тиквички
Продукти:
1 кофичка кисело мляко
500 мл газирана вода
2 тиквички
1 глава чесън
50 г орехови ядки
5 клонки копър
4 - 5 с.л. олио
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Кората на тиквичките се остъргва, нарязват се на малки кубчета и се бланшират в посолена, кипнала вода. След това се изплакват със студена вода.
2. Скилидките чесън се опичат на сух тиган. След това се обелва и се смачква, заедно с олиото, малко сол и орехови ядки.
3. Киселото мляко се разбива с газираната вода. Добавят се тиквичките и се подправя със смачканият чесън. Посолява се и се поръсва с наситнения копър.

Общи условия

Активация на акаунт