Сладкиш "Наполеон"

  • 20 750
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1 679
Рецептата я имам от брой 9/2007 на списание "Кулинарен журнал". Вчера реших да приготвя сладкиша. Стана много вкусен.



Продукти:
1 пакет готови кори
1/2 л прясно мляко
200 г захар
3 яйца
70 г нишесте
2 ванилии

Млякото се поставя на котлона да заври. Жълтъците и захарта се разбиват добре, прибавя се врящото мляко, като се бърка енергично с тел или милсер. Нишестето се размива в малко студена вода и се прибавя към врящия крем, който се оставя да ври на тих огън за около 5-6 минути, през което време се бърка непрекъснато.

След това се сваля от котлона и се прибавя ванилията. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към охладения крем.

Корите се нареждат по три, като всяка се намазва с маргарин. Всяка тройка с запича отделно във фурната, докато стане леко златиста. Изваждат се и се охлаждат. Натрошените кори се отделят за украса.

В съда за сервиране се поставя първата тройка кори, намазват се обилно с крем, следва втората тройка, отгоре крем и т.н. редуването продължава до изчерпването на продуктите.

Отгоре се поръсват натрошените кори, отделени за украса. Преди консумация сладкишът трябва да престии няколко часа, за да поемат корите от крема.

Бон Апети!   chef

Последна редакция: пн, 04 авг 2008, 09:09 от Smiley*

# 1
Много го обичам, но винаги ми се е струвал много труден за приготвяне  Rolling Eyes

# 2
  • Мнения: 4 496
Благодаря за рецептата!
Аз веднъж опитах да  направя "Наполеон" с бутертесто, но нещо не ми се получи. Rolling Eyes
Ще опитам и тази рецепта!  bouquet

# 3
  • Мнения: 1 679
alana-bg, вярно е че приготвянето на сладкиша отнема време, но пък крайният резултат си заслужава.

# 4
  • Мнения: 7 418
  Идеята с готовите кори е страхотна!
  Бутер-тесто,наистина,като че ли, не става за тази торта..... newsm78

# 5
  • Мнения: 2 724
  Идеята с готовите кори е страхотна!
  Бутер-тесто,наистина,като че ли, не става за тази торта..... newsm78
И аз опитах и се получи Peace  http://images21.snimka.bg/004183774.jpg
Ще пробвам и с обикновени кори .

Последна редакция: нд, 06 яну 2008, 11:11 от aleks

# 6
  • Мнения: 7 418
  Идеята с готовите кори е страхотна!
  Бутер-тесто,наистина,като че ли, не става за тази торта..... newsm78
И аз опитах и се получи Peace http://www.snimka.bg/profile.php?edit_photo&photo_id=4183774
Ще пробвам и с обикновени кори .
  Нещо снимката ти не се вижда......

# 7
  • София
  • Мнения: 35 963
Благодаря за рецептата! Grinning  bouquet

# 8
  • Мнения: 2 724
  Идеята с готовите кори е страхотна!
  Бутер-тесто,наистина,като че ли, не става за тази торта..... newsm78
И аз опитах и се получи Peace  http://images21.snimka.bg/004183774.jpg
Ще пробвам и с обикновени кори .
Оправих я, дано сега се вижда Peace.

# 9
  • Мнения: 7 418
  Идеята с готовите кори е страхотна!
  Бутер-тесто,наистина,като че ли, не става за тази торта..... newsm78
И аз опитах и се получи Peace  http://images21.snimka.bg/004183774.jpg
Ще пробвам и с обикновени кори .
Оправих я, дано сега се вижда Peace.
   O!Изглежда много добре! Grinning
   Метни едно парченце насам! Mr. Green

# 10
  • Мнения: 2 724
С най- голямо удоволствие ,но тя вече е в небитието Laughing.

# 11
  • Мнения: 98
Този сладкиш и аз го правя с бутер тесто и става супер.Разточвам го леко с пудра захар,разрязвам го на 4 части,като запазвам и изрезките.Всичко изпичам до златисто.Правя си крем от пр.мляко,яйца,захар и нишесте.Всяка част намазвам обилно,а изрезките натрошавам най-отгоре. Simple Smile

# 12
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Smiley* , страхотно!

# 13
  • Мнения: 2 591
хм, и аз винаги съм си мислела, че е трудно, но ще пробвам  bouquet

# 14
  • Мнения: 1 679
Благодаря ви, момичета   bouquet
aleks, да ви е сладко!
schneee, не е толкова трудно, само е малко досадно докато се запекат всички тройки кори във фурната, но става бързо

# 15
  • София
  • Мнения: 1 951
В момента допичам последната тройка кори.Ухае много приятно.Благодаря за рецептата!

# 16
  • Sofia
  • Мнения: 576
О! Изглежда много вкусничко. В най-скоро време ще го пробвам.
Aleks твоята торта изглежда вкусно! Следващият път запази и за мен! Wink

# 17
  • Мнения: 82
Smiley* как мажеш корите с маргарин -разтопяваш и с четчица или? Thinking
утре май свекито ще ми идва на гости а тя е такава кулинарка може да се пробвам да го направя... Simple Smile

# 18
  • Мнения: 82
и още нещо корите колко грама са 300 400 или 500гр?А крема стига ли?

# 19
  • Мнения: 1 679
pisanka-sladuranka, нямах маргарин и ползвах чисто масло - разтопих го и мазах с четчица (имам една на Факелман за намазване на пити с жълтък отгоре). Не слагах много, за да не стане мазно.
Корите не бяха голям пакет, не си спомням грамажа. Ще проверя. За крема - както ти харесва - колкото повече сложиш, толкова по-сочен става сладкиша. Но пък като престои една нощ, корите попиват и смятам, че е достатъчно дори и това количество крем за един пакет кори.

# 20
  • Мнения: 82
Благадаря ти Smiley* и аз ще използвам масло-стискайте ми палци да стане !!!! Laughing Grinning

# 21
  • София
  • Мнения: 1 951
Много е вкусен.Не можах,да го снимам,свърши.С четка се маже много лесно.Тавичката е много затоплена и може и без четчицата.Може да се използва и обикновен крем ванилия.

# 22
  • Мнения: 1 679
Радвам се, че ви е харесал, seat-kata, аз успях да заснема последното останало парче  Flutter

# 23
  • Мнения: 82
Още един въпрос имам към Smiley* не съм чак толкова веща в кулинарията но се старая-та въпроса ми е корите се пекат както са си готови и не се режат или?а после пак като торта ли-целите се мажат или нарязани предварително?благодаря

# 24
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Чудесна рецепта, аз съм правила и крем питата, която е горе -долу на същия принцип, само че тук кремът се слага между корите и така е по -добре според мен, защото при крем питата при мен корите ми се залепиха и не се изпекоха равномерно, и блатът ми се получи малко слепнал, така като се пекат корите три по три е по- добре.  bouquet

# 25
  • Мнения: 1 679
pisanka-sladuranka, без да режа корите, ги нареждам и намазвам една след друга в една правоъгълна йенска тавичка - тя има почти същия размер както кората. Пека ги отгоре в силно нагрята фурна - най-горно положение. Отнема около 1 минута. Изваждам ги, обръщам ги и пак ги слагам в тавата да се запекат от другата страна - отново отнема около 1 минута.
После ги нареждам и намазвам с крема пак цели - без да ги режа - в същата тавичка.

# 26
Наполеонът е страхотен много благодаря за рецептата   

# 27
  • Мнения: 549
Страхотен сладкиш.Благодаря    bouquet

# 28
  • Мнения: 1 679
Тими, коригирах - сложих снимката отново  bouquet

# 29
  • Мнения: 119
Здравейте. Smiley*, направих твоя сладкиш. В момента е в хладилника, за да поемат корите. Ако може един въпрос - колко трябва горе-долу да стои в хладилника ( защото вече имам голям мерак да го опитам  Mr. Green ), колко часа? Благодаря предварително.

# 30
  • Мнения: 1 679
Здравейте. Smiley*, направих твоя сладкиш. В момента е в хладилника, за да поемат корите. Ако може един въпрос - колко трябва горе-долу да стои в хладилника ( защото вече имам голям мерак да го опитам  Mr. Green ), колко часа? Благодаря предварително.

Здравей, сега видях въпроса ти. Предполагам, че вече нищо не е останало от сладкиша, но за отговор се самоцитирам:

За крема - както ти харесва - колкото повече сложиш, толкова по-сочен става сладкиша. Но пък като престои една нощ, корите попиват и смятам, че е достатъчно дори и това количество крем за един пакет кори.

Общи условия

Активация на акаунт