Печена пуйка

  • 26 326
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 7 091
Ето линк към рецептата Пепидиди:


http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=243380.msg5665361#msg5665361

Ако кликнете на снимката ще ви излезе блога ми, където има и други рецепти  Peace Пуйката с точно тази глазура я правих за първи път тази година, имам снимки и на старите разбира се, ако искате може да влзете да видите и тях, но за мен тази е най-вкусната, която съм яла досега. Правила съм и с кисело зеле, и с ориз стафиди и гъби, и с мандарини и кренбъри, със шитаке сос, но тази е супер. Peace

# 16
  • Мнения: 13
Тандоори, страшно съм ти благодарна за подробната информация, като приготвя пуйката за Нова Година, обещавам да я снимам и покажа какво съм измайсторила Hug Мерси още веднъж!

# 17
  • Мнения: 7 091
Пепидиди, ето ти рецептата и за марината за пуйка, която използвам:
 за 10 паунда пуйка ( увеличаваш пропорционално)

1 глава стар лук, срязана на 4
1 пръчка канела
5-6 топчета карамфил
100 гр сол
200 гр захар
150 мл портокалов сок + 1 цял портокал с кората
200 мл лимонов сок + 1 лимон с кората
1 галон вода ( 4 литра)
100 гр ром, текила или бренди

Всичко се смесва и разбурква добре. Пуйката трябва да престои поне 10 часа в хладилник, обръща се поне 2 пъти!

# 18
  • Мнения: 1 073
Ето я моята рецепта за пуйка:
Продукти: всичко при мен е на око, така 4е не мога да кажа точно грамажа
Пуйка Peace
за пълнежа:
вътрешностите , предварително сварени във вода, с подправки- бахар, соев сос, черен пипер на зърна
праз, кромид лук
гъби - предпочитам пресните, пред маринованите
ориз
Задушавам лука с праза, прибавям гъбите и след като омекнат прибавям ситно нарязаните вътрешности. Накрая слагам ориза и леко го позапържвам, след това прибавям малко вода, чубрица и един бульон. На тих огън под капак оставям сместа, докато ориза поеме водата. Накрая слагам "пресен" ( замразен) джоджен, който няма може и сух.
Пълня пуйката, която предварително е измита и подсушена! Зашивам я с игла и конец, за да не изпада сместа.
Предварително нарязвам сланина на тънки лентички. Купувам една шпикована на Тандем - отива около 400гр.
И обшивам плътно цялата пуйка със сланината.!
След което я завивам със зелеви листа или по точно увивам, на два пласта.
Накрая я слагам в дълбок съд ,който има от големияте тенджери - иени , или гювеч, сипвам малко зелев сок плуюс вода. И поливам с мазнина цялата пуйка. Най - отгоре слагате капака на иената, а ако е голяма пуйката и не се побира, завивам с алуминиево фолио. Слагам я в студена фурна и пускам на максимум с вентилатор, който няма пе4ка с вентилатор да го успокоя че пак става, защото на вилата и аз нямам. Peace Когато водата заври , намалявам фурната и оставам цяла нощ да се пе4е пуйката на тих огън! Да допълня , 4е в началото на печене я поливам от соса.
На сутринта пуйката е готова! Става супер и не е сухо месото! Естествено, зелевите листа и сланината с която сме обшили се изхвърля!
За гарнитура към нея, приготвям кисело зеле и отделно печени картофи.
Бон апети!  bouquet

# 19
  • Мнения: 1 494
Тандоори, не споря по този въпрос.  Wink Възможно е да се презастраховам, но са ми останали лоши спомени от първите опити с домашни пуйки. Laughing Та затова. Но в интерес на истината, наистина съм чела или чула в готварско предаване, че по това се познава кога месото е увряло- когато месото се отдели от кокала. И от тогава прилагам този метод. Е, разбира се не да опада всичкото месо долу, а просто на някои места да се покаже- личи си. С големи мръвки нямам опит и ще е жалко да ядем пуешка дъвка с кисело зеле.  Joy
Термометри не съм виждала тук, а и никъде в рецептите не са посочени и градусите на месото. Наистина е добър начина, обаче.  Peace

# 20
  • Мнения: 52
Завивам пуйката с много листа от кисело зеле.Печа цяла нощ на 130 градуса
сутринта засилвам фурната и махам лист по лист от изсъхналите листа.
Става страхотна. Иначе я пълня с ориз гъби дреболии черен пипер праз лук
джодан. На тавата от долу слагам зеле после реда нарязани парчета сурова
наденица, свински ребра или свински пържоли, малки кюфтенца отгоре пак зеле
и най-отгоре слагам пълнената пуйка завивам с много листа от зеле.

# 21
  • Мнения: 1 494
Eхеее, че ти правиш цялата трапеза в една тава. Хитро! Peace А как се комбинират вкусовете?

# 22
  • Мнения: 791
елфа  как цяла нощ печеш  ooooh!, аз не бих могла да мигна като знам какво ми ври в печката  Laughing
Много ми допадна рецептата и още днес ще я дам на маминка, че с пуйка мисли да ни гощава на Коледа.
Благодаря на всички момичета споделили своите рецепти   bouquet А само едно ? относно изпичането - нашите пуйки са от мутантите, дето са по 14-15 кила, и досега не сме пекли цялото това чудо, колко ли часа ще трябва да се пече  newsm78

# 23
  • Мнения: 7 091
елфа  как цяла нощ печеш  ooooh!, аз не бих могла да мигна като знам какво ми ври в печката  Laughing
Много ми допадна рецептата и още днес ще я дам на маминка, че с пуйка мисли да ни гощава на Коледа.
Благодаря на всички момичета споделили своите рецепти   bouquet А само едно ? относно изпичането - нашите пуйки са от мутантите, дето са по 14-15 кила, и досега не сме пекли цялото това чудо, колко ли часа ще трябва да се пече  newsm78

Контеса, два по-стинга по-нагоре съм пуснала таблица за времето за печене на пуйките, в зависимост от килограмите.  Peace Толкова голяма пуйка обаче е задължително да се маринова с марината или солен разтвор.  Peace

# 24
  • Мнения: 7 091
Тандоори, не споря по този въпрос.  Wink Възможно е да се презастраховам, но са ми останали лоши спомени от първите опити с домашни пуйки. Laughing Та затова. Но в интерес на истината, наистина съм чела или чула в готварско предаване, че по това се познава кога месото е увряло- когато месото се отдели от кокала. И от тогава прилагам този метод. Е, разбира се не да опада всичкото месо долу, а просто на някои места да се покаже- личи си. С големи мръвки нямам опит и ще е жалко да ядем пуешка дъвка с кисело зеле.  Joy
Термометри не съм виждала тук, а и никъде в рецептите не са посочени и градусите на месото. Наистина е добър начина, обаче.  Peace

Абигейл, доколкото знам много момичета в БГ ползват термометри, защото за част от нещата за правенето на торти трябват ( аз пиша и в темата за тортите, та за това знам Wink на всяко гърне мерудия Simple Smile ), нямам идея обаче от къде ги вземат.  newsm78
За да не се получават дъвки, затова се мариноват месата предварително като са големи парчета, а обикновено термометъра си върви с едни дълги списъци с таблици за това кое месо на каква температура се пече, това си е в инструкцията един вид.
Ако някой иска, мога да ви пусна такава таблица.  Peace

# 25
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 700
Ако на 1кг. пуйка се полага 1 час печене, то на каква температура трябва да се пече?

# 26
  • София
  • Мнения: 2 658
Tandoori, пуйката изглежда супер. Би ли споделила повече за грейди и за бульона?Нямам опит в готвенето на пуйка, но бих искала да пробвам твоята рецепта. А пълниш ли я с нещо?

# 27
  • Мнения: 7 091
Tandoori, пуйката изглежда супер. Би ли споделила повече за грейди и за бульона?Нямам опит в готвенето на пуйка, но бих искала да пробвам твоята рецепта. А пълниш ли я с нещо?

Бульона се вари от вътрешностите с подправки ( дафинов лист и черен пипер, сол ), грейви се прави като се пасира соса, в който се е пекла пуйката.  Peace Става страхотен сос за картофено пюре или ориз.  Peace
Пуйката с глазура от праскови и кайсии не е пълнена, някои от другите на снимките са.  Peace

# 28
  • Мнения: 1 494
... нямам идея обаче от къде ги вземат... 

Ок- ще се оглеждам значи. Ще ми е от полза- обичам да кулинарствам. Благодаря, Тандори!

# 29
  • Мнения: 1 073
елфа  как цяла нощ печеш  ooooh!, аз не бих могла да мигна като знам какво ми ври в печката  Laughing
Много ми допадна рецептата и още днес ще я дам на маминка, че с пуйка мисли да ни гощава на Коледа.
Благодаря на всички момичета споделили своите рецепти   bouquet А само едно ? относно изпичането - нашите пуйки са от мутантите, дето са по 14-15 кила, и досега не сме пекли цялото това чудо, колко ли часа ще трябва да се пече  newsm78
Aми, така се получва. Слагам я към 12 п/з нощта, изчаквам да вдигне необходимата температура, след което я намалявам на ниска темп. и сутринта като стана към 7.30 - 8 е готова. Пробвай , ще останеш доволна.
Ако ли пък те притеснява факта , 4е п/з нощта ще се готви, направи я п/з деня!
Между другото така готвя и боб в гърне с джолан - п/з нощта!

Общи условия

Активация на акаунт