Как приготвяте питката за бъдни вечер- със сода или мая?

  • 39 278
  • 139
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 2 159
tedi_b тези 2 шепи брашно не са ли малко, колко голяма става питката

# 46
  • Мнения: 4 358
tedi_b тези 2 шепи брашно не са ли малко, колко голяма става питката
Да, малко са - по време на месенето се добавя още брашно, до меко тесто. Не съм обърнала внимание общо колко брашно отива, винаги карам на око  Blush

Тавичката, в която пека питката ми е с диаметър 27 см.
Питката се надува леко, но не е бухнала като питките с мая. Не трябва да е глетава, обаче  Peace
Не втасва - меся, оформям и слагам в загрята фурна.

Ние много си я харесваме  Blush

# 47
  • Мнения: 2 159
tedi_b мерси ще я пробвам Hug

# 48
  • София
  • Мнения: 3 679
А в предварително загрята фурна ли печете или не?

# 49
  • Мнения: 1 117
Аз винаги я правя с мая и пека на студена фурна. Т. е втасва малко , слагам я в студената фурна и докато загрява тя си довтасва Simple Smile
Мъжо и баткото не са любители на содената питка Wink

# 50
  • Мнения: 4 358
А в предварително загрята фурна ли печете или не?
Аз пека в предварително загрята фурна.

# 51
  • Мнения: 1 505
Аз ще я правя с 1кг.брашно;300мл.вода;сол и бакпулвер(всъщност има ли значение дали е сода или бакпулвер-според вас дали ще стане нещо с бакпулвера)

# 52
  • Мнения: 293
Аз правя питката вече от 13 год . с мая  ,мойте не обичат мириса и вкуса на сода.

# 53
  • Мнения: 519
И аз съм за содената питка!
А за да не става клисава - брашното трябва да е толкова, че тестото да се отлепя от стените на съда, докато го месиш.

# 54
  • Мнения: 3 034
Аз ще я правя с 1кг.брашно;300мл.вода;сол и бакпулвер(всъщност има ли значение дали е сода или бакпулвер-според вас дали ще стане нещо с бакпулвера)


става и с бакпулвер, няма проблем  Peace пък и той е постен. някой беше написал по-горе, че маята е постна, защото се прави от хмел, но не е - в нея има дрожди, а те са си съвсем живички  Mr. Green

# 55
  • Мнения: 2 159
и какво бакпулвер вместо сода ли? Rolling Eyes

# 56
  • Мнения: 836
Цитат
някой беше написал по-горе, че маята е постна, защото се прави от хмел, но не е - в нея има дрожди, а те са си съвсем живички 

маята не е забранена от поста, постещите ядат хляб (който е с мая също)
цялата работа опира до традиция, която няма нищо общо с постенето и църковния канон.

Цитат
Според църковния Устав по време на пост се забранява блажна храна — месо и млечни продукти; само в някои постни дни, се разрешава риба, а в дните на строг пост не се позволява не само риба, но и никаква гореща храна и храна, приготвена с растителна мазнина.
http://pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm

# 57
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Да, това е добър повод да се смени характерната богата пита със содена
Аз мнго я харесвам. Просто е содена пита

# 58
  • София
  • Мнения: 3 679
и какво бакпулвер вместо сода ли? Rolling Eyes
Ами то бакпулверът не е ли сода и лимонтузу? newsm78 Аз като нямам бакпулвер си смесвам двете и готово.

# 59
  • Мнения: 1 494
И аз така правя, когато нямам сода. Но за питка- не съм пробвала.

Общи условия

Активация на акаунт