САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

  • 1 043 620
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 5 255
Да, всичко слагам 1 към 1.

# 721
  • Мнения: 230
Вече 3 хляба изобщо не се получават, но днес това е дъното...


Брашното ли е променено, маята ли? Какво ср случва?

на размер ми се струва като бишкота, чак нереално.
Това което е публикувано - книжката на машината ли е ? Не съм виждала подобни рецепти  - меден хляб!?

Аз правя в машината с около 400 мл течност (или само вода или 350 вода и отделно 2-3 с.л. кисело мляко с угасена в него 1 ч.л. сода за хляб), брашното е около 650 (поглеждам след замесване дали е нужно още), 1с.л. сол, 2-3 с.л. олио, 7 гр мая суха. Но винаги пускам предварително 2-3 пъти програмата за смесване на продуктите (10 минути) - хубаво да се хомогенизират и после си пускам основната програма, нямам проблеми досега.

# 722
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 248
содата каква роля играе в тази рецепта?

# 723
  • Мнения: 230
содата каква роля играе в тази рецепта?
не мога да отговоря - така правя и ми се получава.

# 724
  • Мнения: 12 938
Не само без содата може да стане, ами и от моя опит - ще стане хлябът и с половината на тази суха мая от рецептата. Отначало като си купих моята машина преди години, естествено я изпробвах първо с най-базовия хляб по рецептите дето вървяха с нея, колкото да видя как трябва да изглежда тесто и прочие. Много, ама много ми беше странно като видях количествата суха мая - в пъпи по-малки бяха отколкото пише на пакетчето мая. Решавам аз обаче да правя всичко първия път по книга, както са го дали. Стана си чудесен хляб, явно изобщо няма нужда от толкова мая, при положение че и машината поддържа тестото топло при втасване.
За рецептите с 650г брашно маята в тая книжка беше 1 и 1/3 или 1 и половина да беше от малката мерителна лъжичка на хлебопекарната. Това е не повече от половината пакетче от 7 грама.
Та, който иска може да пробва с по-малко мая. Това ако не е от експресните програми де, за тях маята е повече че да успее да втаса достатъчно за по-краткото време.

# 725
  • София
  • Мнения: 7 911
Не само без содата може да стане, ами и от моя опит - ще стане хлябът и с половината на тази суха мая от рецептата. Отначало като си купих моята машина преди години, естествено я изпробвах първо с най-базовия хляб по рецептите дето вървяха с нея, колкото да видя как трябва да изглежда тесто и прочие. Много, ама много ми беше странно като видях количествата суха мая - в пъпи по-малки бяха отколкото пише на пакетчето мая. Решавам аз обаче да правя всичко първия път по книга, както са го дали. Стана си чудесен хляб, явно изобщо няма нужда от толкова мая, при положение че и машината поддържа тестото топло при втасване.
За рецептите с 650г брашно маята в тая книжка беше 1 и 1/3 или 1 и половина да беше от малката мерителна лъжичка на хлебопекарната. Това е не повече от половината пакетче от 7 грама.
Та, който иска може да пробва с по-малко мая. Това ако не е от експресните програми де, за тях маята е повече че да успее да втаса достатъчно за по-краткото време.
Количеството мая е обратно пропорционално на времето (а понякога и броя) на втасванията.

# 726
  • Мнения: 12 938
Така е, разбира се, просто казвах че за стандартните програми на хлебопекарните количеството дето е на пакетчето мая е ненужно много.

# 727
  • Мнения: 3 383
Така е, разбира се, просто казвах че за стандартните програми на хлебопекарните количеството дето е на пакетчето мая е ненужно много.
Да, то е предвидено за приготвяне извън пекарна и затова хич не го гледам, ами си чета по упътването и колкото пише, толкова слагам.

# 728
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 194
Да, всичко слагам 1 към 1.
Остава везната да е виновна и да не е отмерила точно брашното Thinking

# 729
  • Мнения: 23 022
Аз съм “за” кофти мая.Случи ми се провал няколко пъти напоследък с мая в срок.

# 730
  • София
  • Мнения: 7 911
Остава везната да е виновна и да не е отмерила точно брашното Thinking
Хляба не е сладкарско изделие, че да работите с везна. При него се гони постигането на консистенция на тестото. Разровете се по старите теми - особено тази за машината за хляб (а не тук) и ще видите с Ердинч навремето сме писали много материали за основите на рецептите за хляб. Даже едно време и блог имаше темата, ама после спрях да го поддържам.

# 731
  • Варна
  • Мнения: 486
А аз съм "за" кофти брашно. Случи ми се преди коледните празници. Накупих си на промоции, всякакво брашно, включително и от зеленото на лидъл на 59 ст., ами хлябът изглеждаше като на Злодеида. Аз меся с прясна мая, едно кубче го деля на 6, и с едно кубче правя 6 хляба. Значи това лидълското от 59 ст. беше най-зле. Имах стара опаковка от него, купувана месец по-рано - ами чудесен хляб става, това промоционалното е друго брашно. За пореден път се убеждавам, че на промоция не просто ми и намаляват цената на продукт който ползвам, а ми пробутват нещо "негодно" в позната за мен опаковка. Все се заричам промоции да не купувам. Лошото е че имам още 6 пакета Simple Smile .

# 732
  • Мнения: 3 383
А аз съм "за" кофти брашно. Случи ми се преди коледните празници. Накупих си на промоции, всякакво брашно, включително и от зеленото на лидъл на 59 ст., ами хлябът изглеждаше като на Злодеида. Аз меся с прясна мая, едно кубче го деля на 6, и с едно кубче правя 6 хляба. Значи това лидълското от 59 ст. беше най-зле. Имах стара опаковка от него, купувана месец по-рано - ами чудесен хляб става, това промоционалното е друго брашно. За пореден път се убеждавам, че на промоция не просто ми и намаляват цената на продукт който ползвам, а ми пробутват нещо "негодно" в позната за мен опаковка. Все се заричам промоции да не купувам. Лошото е че имам още 6 пакета Simple Smile .
Аз пък, видя ли промоция на нещо, направо се дърпам като магаре на мост и не посягам, точно по същите съображения. Изключение е, когато нещо е намалено, но не е друга партида - най-често индустриални стоки, те не са бързо оборотни, не храни, от които често се зареждат различни партиди.

# 733
  • Мнения: 2 428
Я да ви попитам за съвет.
Хлебопекартата ми е от 10г
До преди месец, два си правеше идеален хляб.
520гр брашно
320 мл вода
Сол
Захар
1/3 Мая от кубче 42гр
2 с.л Олио
Пека на тъмна кора.
По тази рецепта го правя от 10г
Проблема:
Бухва идеално, но когато почне да се пече спада и става глетав.
Сега се чудя от маята ли е или да купувам нова хлебопекарна. Сменяла съм и брашното и маята. Веднъж става, веднъж не...?
Ако проблема е маята защо бухва тестото, ако е от брашното с друго също я стане я не...?

# 734
  • Мнения: 14 102
Да не би реотаните да пекат слабо и затова да е глетаво и да спада? Като не може да го изпече, нормално е да остане глетав и да спадне.

Общи условия

Активация на акаунт