Руло от парено тесто - чудесно предястие.

  • 13 457
  • 45
  •   1
Отговори
  • Мнения: 121
Вкъщи много го харесваме а и всички гости на които съм го поднасяла казват, че е много вкусно. Реших да ви предложа рецептата, надявам се да ви хареса!

1 ч.ч. вода
1/2 к.ч. олио
малко сол
1 ч.ч. брашно
От тези продукти се приготвя парено тесто.
Като поизстине се прибавят едно по едно 4 яйца и се бърка до получаването на гладка смес, която се разстила в квадратна или правоъгълна тава, намазана обилно с олио. Пече се на 200 градуса до получаване на златист цвят.

Плънка:
Стрива се с вилица бучка сирене (70-80 грама), прибавя се кутийка майонеза (аз ползвам "Краси"), добавя се нарязан на кубчета колбас (около 100 грама) и една краставица,  също нарязана на дребни кубчета. Подправя се на вкус с чесън на прах и копър, всичко се обърква добре.

Поизстиналия блат се обръща върху прозрачно фолио, намазва се с плънката, завива се на руло, увива се във фолиото и се прибира в хладилника да отлежи. Колкото повече престои толкова по-вкусно става (вкъщи няма кой да го чака повече от час-два)  Simple Smile

Докато се пече блата се надува неравномерно, но това е нормално.

Ето снимки на рулото от събота:
http://images20.snimka.bg/004571928.jpg
http://images20.snimka.bg/004571929.jpg

# 1
  • Мнения: 5 001
Страхотно изглежда.....Бих го направила с удоволствие само дето не занам как се прави това парено тесто....Не съм работила до сега с такова......Да не объркам нещо... newsm12

# 2
  • Мнения: 2 199
Страхотно изглежда.....Бих го направила с удоволствие само дето не знам как се прави това парено тесто....Не съм работила до сега с такова......Да не объркам нещо... newsm12

Ако не се лъжа парено тесто е това като за еклери  Grinning
водата, солта, захарта, маслото се кипват добавя се брашното като се бърка непрекъснато. Остава се мааалко да изстине и след това 1по 1 се добавят яйцата   chef

# 3
  • Мнения: 121
TheNMaster лесно е  Simple Smile

Водата, мазнината и солта се слагат на котлона да заврат, след това се изсипва брашното  и се бърка докато започне да се отделя от стените и дъното на тенджерката. Това се прави на много слаб огън, аз винаги бъркам с дървена лъжица. След това се прибавят едно по едно яйцата и ето ти го пареното тесто. От парено тесто се правят  еклери и толумбички. Успех, ако решиш да опиташ.  Simple Smile

# 4
  • Мнения: 5 001
Аха...примерно ми е ясно.Ама трябва да ми мине един път през ръцете, та да знам...Ще пробвам и ще докладвам.....      bouquet

# 5
Super Heart Eyes. Още утре ще пробвам.
Благодаря за рецептата  bouquet

# 6
  • Мнения: 121
Айля    bouquet

# 7
Точно тази рецепта ми дадоха миналата събота - наистина е много вкусно и ефектно.

# 8
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Благодаря за рецептата,страхотно изглежда,ще го пробвам. Hug
А краставицата кисела ли е или прясна,защото на снимката ми изглежда като прясна?

# 9
  • Мнения: 121
Краставицата е прясна.

# 10
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Благодаря   bouquet

# 11
  • На небето
  • Мнения: 5 530
 eat задължително ще се пробва.   newsm22

# 12
  • Мнения: 674
 И аз ще го направя! Даже още днес, ако имам време!  bouquet

# 13
  • Мнения: 1 117
Интересна рецепта .Лесна за изпълнение  Simple Smile Ще го направя и ще пиша  Simple Smile

# 14
  • Мнения: 7 474
Чудесно изглежда   bouquet

# 15
  • София
  • Мнения: 3 679
Много добре изглежда, а и не звучи сложно за пирготвяне - ще се пробва  Simple Smile

# 16
  • Мнения: 5 001
Jenny_71      bouquet  Успях да го направя рулото.....хехехехе.Много е вкусно и ефектно това предястие;))И с пареното тесто вече ще знам как да работя....
Който не е пробвал да го направи веднага.Заслужава си !
 Jenny_71  ......Ставам ти върл фен    Joy   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet

Последна редакция: ср, 28 ное 2007, 09:41 от TheNMaster

# 17
  • Мнения: 121
TheNMaster не съм се съмнявала, че ще се справиш с пареното тесто  Simple Smile   chef Радвам се че ти е харесало  Heart Eyes и благодаря за доверието!  Hug   bouquet

# 18
  • Мнения: 1 117
Направих го снощи и много се хареса Simple Smileследващият път ще нанеса блата в по-голяма тава  Simple Smile

# 19
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Jenny_71  -понеже смятам тези дни да го направя,колко горе-долу трябва да бъде голяма тавичката,за да не стане много дебело или тънко?

# 20
  • Варна
  • Мнения: 826
А дали ще стане хубаво ако плънката е нещо сладко ...  Rolling Eyes и се ползва като десерт ? Rolling Eyes

# 21
  • На небето
  • Мнения: 5 530
А дали ще стане хубаво ако плънката е нещо сладко ...  Rolling Eyes и се ползва като десерт ? Rolling Eyes

Да аз правя еклери от това тесто с готов крем на д-р Йодкер идеята е от форума  Hug, за което много благодаря.
Опсссс, забравих да добавя, ако ще го правиш със сладка плънка сложи в тестото малко захар 1с.л. примерно.  Peace
Но намерих и нещо друго интересно с парено тесто:


ПЪЛНЕНИ СОЛЕНИ ТОПЧЕТА (с парено тесто)

Може да се направи с плънка от крем или шоколад
За плънката:
200 гр. сирене
250 мл. прясно мляко
2 с.л. брашно
50 гр. масло
50 гр. кашкавал
1 к.ч. запечени орехови ядки
200 гр. стерилизирани краставички
2 червени пресни(мариновани) пиперки
10 маслини
1/2 вр. магданоз
1/2 вр. копър
За пареното тесто:
100 мл. вода
50 мл. олио
75 гр. брашно
2 яйца
щипка сол
 Водата, олиото и солта се загряват до кипване. Прибавя се брашното и се бърка с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепя от съда. След леко охлаждане към тестото се прибавят едно по едно яйцата, като се бърка непрекъсната. От пареното тесто с помощта на лъжичка или торбичка с шприц се оформят малки топки, с диаметър около 3 - 4 см. върху тавичка, предварително намазана с масло. Топките се пекат първоначално при висока температура, след това при умерена и накрая при ниска температура до пълното им изпичане(около 20 минути). На готовите топки след като изстинат се изрязват капачета. След това те се пълнят със солен крем, приготвен по следния начин. Маслото се сгорещява. Към него се добавя брашното, като се бърка непрекъснато. Когато цветът му стане златист, към него се прибавя натрошеното сирене. Бъркането продължава до разтопяването на сиренето, след което сместа се разрежда с млякото и отново енергично се бърка, за да се получи еднородна маса. Към нея се добавят ситно нарязаните копър и 2/3 от краставичките. Напълнените топки се покриват с настърган кашкавал. Върху тях се поставят капачетата, които се гарнират с маслини, парче от краставичка, пиперки, магданоз, запечени орехови ядки. Получава се нещо невероятно на вкус и на вънщен вид.

# 22
  • Мнения: 121
Jenny_71  -понеже смятам тези дни да го направя,колко горе-долу трябва да бъде голяма тавичката,за да не стане много дебело или тънко?

По принцип аз от тази доза пека два блата в тавичка 20 на 30 см. и  се получават идеални. Правя така защото това ми е единствената правоъгълна тавичка, ааа излъгах  Simple Smile.... имам и една която е доста голяма и не се събира във фурната ми. Успех и пиши как ти се е получило.

# 23
  • Мнения: 15
ЗАПИСВАМ СЕ И  АЗ!  Страхотна закуска, соленки както искате го наречете, към пареното тесто се прибавя 200гр.настърган кашкавал, разбърква се хубаво. В намаслена тава се подреждат малки хапки оформени по следния начин- с малка лъжичка/чаена/ се гребва от сместа и се подреждат на разстояние .Пече се задължително в загрята предварително фурна на 200 градуса.Стават нестандартно оформени много вкусни хапки.

# 24
  • На небето
  • Мнения: 5 530
СОЛЕНКИ С ПАРЕНО ТЕСТО

•   400 мл.прясно мляко
•   60 гр.масло
•   100 гр.грис
•   100 гр.настърган кашкавал
•   2 яйца
•   1ч.л.сол.
Сложете млякото и солта заедно с маслото да кипнат.Прибавете малко по малко гриса,като бъркате.Продължете да бъркате тестото,докато се отдели от съда.Отстранете от огъня. Поизстудете и прибавете едно по едно яйцата,като не преставате да бъркате.Оформете от тестото малки топчета,оваляйте ги в настъргания кашкавал и ги изпечете във фурната до зачервяване

# 25
  • Мнения: 121
СОЛЕНКИ С ПАРЕНО ТЕСТО

•   400 мл.прясно мляко
•   60 гр.масло
•   100 гр.грис
•   100 гр.настърган кашкавал
•   2 яйца
•   1ч.л.сол.
Сложете млякото и солта заедно с маслото да кипнат.Прибавете малко по малко гриса,като бъркате.Продължете да бъркате тестото,докато се отдели от съда.Отстранете от огъня. Поизстудете и прибавете едно по едно яйцата,като не преставате да бъркате.Оформете от тестото малки топчета,оваляйте ги в настъргания кашкавал и ги изпечете във фурната до зачервяване


Тези соленки правила ли си ги?

# 26
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Eстел, как лепиш украсата на солените топки, а още по-добре, ако имаш снимка, но идеята ти е чудесна Peace

# 27
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Eстел, как лепиш украсата на солените топки, а още по-добре, ако имаш снимка, но идеята ти е чудесна Peace

Идеята не е моя намерих я от друг форум. Аз смятам да не правя украса, да препълня сместа и капачето да остане на половина отворено (както препълнен кош за боклук от едната страна ще е затворено, а от другата отворено). Ако имаш форма от мъфини можеш да ги изпечеш там, аз така правя (за по лесно понеже самото тесто е доста лепкаво и трудно се работи с него). Снимки нямам за нещастие след като ги направя ще сложа. Но мисля да ги направя със крем или шоколад, просто ще ползвам идеята от оригиналната рецепта която е солена.

Jenny_71  не съм ги правила скоро намерих рецептите им и реших да ги споделя, ако ги бях правила щеше да има снимки!

# 28
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Eстел, благодаря. Аз сладки съм правила, но кремчето го пълня с шприц, не режа капачета.

# 29
  • Мнения: 5 001
А дали ще стане хубаво ако плънката е нещо сладко ...  Rolling Eyes и се ползва като десерт ? Rolling Eyes
Снощи пробвах,че ти ме провокира..... hahaha Ами пак стана... Joy .Само,че сложих захар в тестото,После намазах със сладко от ягоди,сметана и едро счукани орехи.Всъщност може да се импровизира .Мммммм....

# 30
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Eстел, благодаря. Аз сладки съм правила, но кремчето го пълня с шприц, не режа капачета.

И аз до сега съм пълнила така, но смятам да опитам с капаче (ако не се разпадне  Thinking )

# 31
  • Мнения: 674
Направих го рулото! Grinning Няма много вид, ама не изчаках да стегне хубаво в хладилника. Blush Зор да го опитам!
Много е вкусно, благодарско!  bouquet

http://images22.snimka.bg/004606018.jpg

# 32
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Ето поничките от перено тесто които правя:

# 33
  • Мнения: 809
Айде беж към кухнята, че направо ми потекоха лигите.

# 34
  • Мнения: 121
elina_king smile3501 рулото ти изглежда прекрасно а за вкуса не се и съмнявам  Simple Smile

# 35
  • Мнения: 2 755
Реших да го направя защото ще имаме гости  -  около 10 души. Но да питам става ли да се приготви от предния ден? Или трябва да е прясно? С прясната краставица не е ли особен вкуса, с кисела става ли?

# 36
  • Мнения: 5 001
Реших да го направя защото ще имаме гости  -  около 10 души. Но да питам става ли да се приготви от предния ден? Или трябва да е прясно? С прясната краставица не е ли особен вкуса, с кисела става ли?
С прясна го направи няма странен вкус,а точната дума е СВЕЖ ВКУС. На мен лично ми харесва да е отлежало 1-2 часа.На другия ден беше поомекнало....

# 37
  • Мнения: 121
Реших да го направя защото ще имаме гости  -  около 10 души. Но да питам става ли да се приготви от предния ден? Или трябва да е прясно? С прясната краставица не е ли особен вкуса, с кисела става ли?

Няма никакъв проблем да се направи от предния ден, аз така правя когато очакваме гости. На мен лично рулото ми харесва повече когато престои по-дълго. Успех и кажи дали се е харесало.  Simple Smile

# 38
  • Мнения: 2 755
Ще кажа. Grinning Много благодаря, че ми отговаряте, но имам още едно въпросче: Дали става да изпека тестото в тавата, която върви с фурната, или идва голяма? Фурната ми е обикновена, на гояма печка

# 39
  • Мнения: 121
За стандартната тава на фурната ще е по-добре да направиш доза и половина  от пареното тесто, така ще стане идеална дебелината. Успех! Simple Smile

# 40
  • Мнения: 2 755
Рулото е върхът.   Благодаря за рецептата. smile3525 Изядоха го с кеф, и коментара беше, че 2 кръгчета от него на ресторант ще струват поне 5лв. Гостите ми се изнедадаха, че такова нещо може да се направи в къщи.

Последна редакция: пн, 03 дек 2007, 22:35 от acer

# 41
  • Мнения: 121
Ооо  Simple Smile радвам се че ви е харесало.   bouquet

# 42
  • Мнения: 7 418
  За първи път виждам да се прави руло от еклерово тесто.Идеята е чудесна!Непременно и аз ще пробвам да го направя! Grinning

# 43
  • Мнения: 5 001
Идват празници.......
Побут..... Joy

# 44
  • Мнения: 121
Идват празници.......
Побут..... Joy

Аз го правя и за Коледа и за Нова година.  Simple Smile Върви с всякакво пиене.  Joy
TheNMaster  Hug

# 45
  • Мнения: 2 774
Много добри отзиви....Ще се пробва и докладва  Peace

Общи условия

Активация на акаунт