Никулден идва

  • 20 686
  • 186
  •   2
Отговори
# 120
  • Видин
  • Мнения: 685
Момичета, много ви благодаря за рецептите. За пръв път ще правя шаран и ще видим как ще стане тази работа. Но мисля да ползвам моя си плънка, т.е. като вашите предложения но с няколко други неща. Като го направя ще пиша какво точно съм сложила и дали е станал вкусно Peace

# 121
  • Мнения: 1 408
варианти на чеснова разядка:
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=products&id=776
http://magi.triada.bg/article.asp?topic=KN&id=KN11
Много добре се съчетава с риба Peace, но аз не съм правила досега, само са ме гощавали с такава разядка.
Отивам да подхващам  шарана  Simple Smile

# 122
  • Мнения: 1 030
варианти на чеснова разядка:
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=products&id=776
http://magi.triada.bg/article.asp?topic=KN&id=KN11
Много добре се съчетава с риба Peace, но аз не съм правила досега, само са ме гощавали с такава разядка.
Отивам да подхващам  шарана  Simple Smile
Много,много,Благодаря! Hug

# 123
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Момичета, а как да направя котлети от сьомга?

Овалвам котлетите в брашно и пържа. После в тиган запържвам заквасена сметана и топено сирене и заливам котлетите. Към соса може да прибавиш, гъби и броколи.

Ето тук има рецепти със снимки:

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,145.0.html

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=gotv&Number=194567783 … amp;sb=5&vc=1

# 124
  • София
  • Мнения: 974
Да се включа в тази тема  Hug
Реших тази година да променя малко плънката на шарана, с ориз до сега не съм го пълнила Wink
Та имам питане, спрях се на тази рецепта
Аз плънката я правя от: ориз, орехи, стафиди (предварително накиснати), морковче, гъби и скилидки чесън. Ако остане плънка, я слагам в тавата, а шарана покривам с резени лимон, .
Но ме притеснява, че имам навика да попрекалявам с ориза....какво количество приблизително да сложа newsm78 и на орехите също незнам Rolling Eyes
Ще пълня 3 кг. шаран Laughing

# 125
  • Мнения: 1 210
Хайде и от мен нещо много лесно, бързо и "по - така" за необичащите шаран(по една или друга причина).

Пъстърва с Ементал и броколи

4 рибни филета(пастърва е най- вкусно, става и с белите постни риби)
1 по- голяма розичка броколи (около 300 грама), замразени броколи също стават
3-4 супени лъжици заквасена сметана
сол
черен пипер
копър
скилидка чесън
2-3 перца зелен лук(може и без него)
Ементал за поръсване

Рибните филета се измиват, осоляват се, поръсват се с малко черен пипер и се нареждат в тавичка. Ако броколите са пресни, се бланшират за 2-3 минути във вряща вода, а ако са замразени се изпозват без предварителна обработка. В кухненския робот(може и в купа с намачкване) се смесват броколите, сметаната, чесъна, перцата лук и копъра. Получената пасирана смес(или намачкана) се изсипва на равномерен слой върху рибата. Поръсва се с настърган Ементал. Пече се 20- 30 минути на 200 градуса. Всъщност до зачервяване.
Мноооого е вкусна, добър апетит!

# 126
  • Мнения: 3 211
Момичета, помагайте
Сега ми се обади мъжът ми, че ще ми носи 6кг толстолоб, аз през живота си риба не съм чистила, винаги майка ми го е правила това, а днес е на работа до 20ч. и трябва съвсем сама (и мъжът ми е до късно на работа) да се справям с това чудовище
1.как да го изчистя - стъпка по стъпка
2.как да го приготвя най-бързо и най-лесно
3.трябва да се справя с всичко това за общо час и половина
Моля ви, помагайте Praynig
Направо се чудя да се захващам ли въобще Twisted Evil

п.с.сега говорих с баща ми и ми каза, че въобще не била вкусна риба, аз никога не съм яла, била много мазна и миришела на тиня, така ли е?

# 127
  • Мнения: 4 358
Яла съм една разядка или не знам точно как се води - поднесоха е с риба - беше орехи, галета или хляб, чесън, май кисело мляко и лимон, но беше отдавна, ако някой има идея как става точно - моля за помощ   bouquet[/color]
Да не би да говориш за гръцки сос скордаля  newsm78Ето един линк
http://www.cuisineeurope.com/recipes_greece/recipes_greece_scorthalia.html
а ето и още една рецепта за същия сос
Сос Скордаля - заповядай дано да е това ,което търсиш  bouquet
Това е традиционен гръцки сос, приготвен от половин хляб, накиснат във вода и добре изцеден. Към него се прибавят половин връзка смлян магданоз, 150 г натрошени орехи, 2-3 супени лъжици оцет, 4-5 счукани скилидки чесън, олио и сол на вкус.

# 128
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Но ме притеснява, че имам навика да попрекалявам с ориза....какво количество приблизително да сложа newsm78 и на орехите също незнам Rolling Eyes
Ще пълня 3 кг. шаран Laughing

Моя шаран е 2кг., но понеже сме повечко хора тази година, ще направя повече плънка, да има за гарнитура.

Пълнен шаран
шаран около 2 кг
1,5 ч.ч. ориз
1 ч.ч. едро счукани орехи
няколко скилидки чесън
около 250 г гъби
1 морков
стафиди (около 20гр.  Rolling Eyesпредварително накиснати в вода)
черен пипер, 1 лимон,сол, олио

Изчистеният шаран се намазва с лимонов сок отвътре и отвън, посолява се и се оставя да стои така около час. През това време се приготвя плънката по следния начин: В тенджера се задушава нарязаните гъби и моркови с олио (не обичам лук на риба, затова не слагам, ако искаш първо запържваш него), слага се малко водичка да се позадушат, се прибавя ориза и се пържи, докато стане прозрачен (така няма да се развари); подправя се с черен пипер - смлян и на зърна, посолява се на вкус и се долива вода (около 3-4 ч.ч.). След като ориза леко омекне, тенджерата се сваля от котлона, прибавят се орехите и чесъна и сместа се оставя леко да изстине. С нея се пълни шарана и стомаха му се зашива с конец. Слага се в подходяща тава, намазана с олио и около него се разсипва останалата плънка. Шарана се намазва отгоре с олио, поръсва се с едро смлени орехи, върху тях се нареждат тънки резенчета лимон, долива се малко вода и бяло вино и се пече в не много силна фурна. Може да покриеш тавата с фолио. Шарана е готов, когато след бодване с вилица, месото не пуска кръв, и конеца с който сме го зашили, лесно се отделя.

# 129
  • Мнения: 491
п.с.сега говорих с баща ми и ми каза, че въобще не била вкусна риба, аз никога не съм яла, била много мазна и миришела на тиня, така ли е?

Аз лично толстолоба го предпочитам пред шарана, вярно е, че е по-мазничък, но пък за сметка на това няма толкова много кости, колкото има шарана. Въпрос на вкус. Най-бързо (а и вкусно) ще стане да го нарежеш на шайби и да го изпържиш овалян в брашно. От главата можеш да свариш вкусна чорба.

# 130
  • Мнения: 5 001
Момичета, помагайте
Сега ми се обади мъжът ми, че ще ми носи 6кг толстолоб, аз през живота си риба не съм чистила, винаги майка ми го е правила това, а днес е на работа до 20ч. и трябва съвсем сама (и мъжът ми е до късно на работа) да се справям с това чудовище
1.как да го изчистя - стъпка по стъпка
2.как да го приготвя най-бързо и най-лесно
3.трябва да се справя с всичко това за общо час и половина
Моля ви, помагайте Praynig
Направо се чудя да се захващам ли въобще Twisted Evil
Спокойно няма страшно...     bouquet
1. Поливаш чудовището с гореща вода и го оставяш около 2-3 мин.Так ще паднат люспите много лесно после.Изливаш водатя и остъргваш с нож люспите.
2. обръщаш рибата и с ножа от дупето към главата разрязваш корема.Изваждаш вътрешностите и хубаво остъргваш коремните стени.
3. За да не се занимаваш с вадене на хрилете ти предлагам да отрежеш направо главата.
4. Щом е толкова голям толстолоба,може да го опечеш или да го изпържиш.Ако ще го пържиш си го нарязваш на филии(котлети)...потапяш в брашно и пържиш.Аз лично така го предпочитам.Ако ще го печеш го натриваш със сол и черен пипер и го слагаш в намазнена тава върху лучени кръгчета(лук нарязан на шайби),за да не залепва.Покриваш тавата с фолио и забравяш рибата във фурната за 1 1/2 час.Ако имаш още въпроси давай ги смело,а ние ще помагаме....     bouquet

# 131
  • Мнения: 3 211
Ако ще го пържиш си го нарязваш на филии(котлети)...потапяш в брашно и пържиш.Аз лично така го предпочитам.Ако ще го печеш го натриваш със сол и черен пипер и го слагаш в намазнена тава върху лучени кръгчета(лук нарязан на шайби),за да не залепва.Покриваш тавата с фолио и забравяш рибата във фурната за 1 1/2 час.Ако имаш още въпроси давай ги смело,а ние ще помагаме....     bouquet
Много благодаря за съветите.
Предпочитам да не пържа, да вмирисва цялата къща, та май ще го пека, но само лук ли да сложа или още нещо, дали ще стане, ако го напълня като шаран Thinking

# 132
  • Мнения: 335
Хайде и аз да споделя своята рецепта за пълнен шаран  Flutter Плънката ми е от ориз,гъби,лук,царевица и кашкавал + сол и черен пипер.Понеже мъжо не обича ядки и стафиди,и винаги пълня шарана с тази смес и става много вкусно  Simple Smile
Успех на всички в приготвянето на рибата и весело изкарване на празника   bouquet

# 133
  • Мнения: 5 001
Ако ще го пържиш си го нарязваш на филии(котлети)...потапяш в брашно и пържиш.Аз лично така го предпочитам.Ако ще го печеш го натриваш със сол и черен пипер и го слагаш в намазнена тава върху лучени кръгчета(лук нарязан на шайби),за да не залепва.Покриваш тавата с фолио и забравяш рибата във фурната за 1 1/2 час.Ако имаш още въпроси давай ги смело,а ние ще помагаме....     bouquet
Много благодаря за съветите.
Предпочитам да не пържа, да вмирисва цялата къща, та май ще го пека, но само лук ли да сложа или още нещо, дали ще стане, ако го напълня като шаран Thinking
Ами не разбира се най-хубаво е да задушиш към 1 кило лук,2 моркова,сол,черен пипер 1 ч.л. червен пипер.1-2 буркана леко пасирани домати.Изсипваш всичко това в тавата,прибавяш 1 глава чесън обелен на скилидки,1-2 дафинови листа,1 ч.ч. вино.Отгоре слагаш рибата и покриваш с фолио.Печеш и после си облизвате пръстите.Аз така ще правя шарана днес.....

Последна редакция: чт, 06 дек 2007, 13:07 от TheNMaster

# 134
  • Мнения: 4 358

Предпочитам да не пържа, да вмирисва цялата къща, та май ще го пека, но само лук ли да сложа или още нещо, дали ще стане, ако го напълня като шаран Thinking

Май ще стане. В къщи сме яли толстолоб вместо шаран - със стандартните плънки за шаран.
Можеш и плакия да го направиш - печен върху плънка която си правиш отделно - лук, морковки, гъбки, домати, целинка ,дивисил - ако имаш аз много я уважавам тази подправка за риба, черно пиперче сол.
Това го задушаваш отделно. Местиш в тавичка и отгоре рибката.
То толстолопа е от шаранестите така че няма проблем мисля да използваш същите рецепти  chef

Общи условия

Активация на акаунт