Никулден идва

  • 20 693
  • 186
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 46
  Здравейте на всички.     chef  Подхванах ги шаранчетата. Сутринта ги почистих ,а сега приготвям плънката. На камината съм заредила лукчето да се задушава ,а в съседното тиганче орехите се позапичат и после ще ги смеля. Приготвила съм и гъби,та орехите да поемат част от водата.   cook Смятам сега да ги напълня ,а утре да ги завия в тесто и да ги пека.
         Моето слънчице утре има рожден ден -цели 20 години, леле кога отлетяха, все едно беше вчера, а аз самата се чувствам на 20  happy bd bdbaloni  bigdance2 Tada , а съм на работа до  8 вечерта и гостите ще асистират.  После почва купона. Орехите ме викат, та ви оставям за сега

# 106
  • Мнения: 2 028
а някой ще даде ли идеи как да приготвя филе от толстолоб, много ще бъда благодарна  Hug

само, ако може, всичко друго, освен пържене, защото в момента ужасно ми се гади от всякакви по-остри миризми, даже не знам дали и тази рибка ще успея да приготвя, но имам именник вкъщи...

иначе като чета какви страхотни рецепти сте предложили, направо оставам без думи  Hug

# 107
  • Варна
  • Мнения: 2 268
Хайде и аз да си кажа рецептата за пълненото шаранче. По традиция винаги сме с едни приятели и с тях си я измислихме като комбинация от много други.
Плънката е от лук, моркови, орехи и стафиди. Задушават се, поливат се с малко червено (да, не бяло) вино и се дозадушават. Подправките са черен пипер и сол. Към плънката се добавят крутони. Става страхотно вкусно нещо. Аз наблягам на плънката. Laughing

# 108
  • в света на неограничените измерения
  • Мнения: 254
Я да ви питам нещо.
Купих пастърви и ще ги напълня.
Мога ли да ги сложа в прозрачните пликове за печене.
Дали ще станат хубави??
Чувала съм, че така не мирише на риба наоколо.
Или да ги увия във фолио и така нататък??

# 109
  • Мнения: 5 001
Я да ви питам нещо.
Купих пастърви и ще ги напълня.
Мога ли да ги сложа в прозрачните пликове за печене.
Дали ще станат хубави??
Чувала съм, че така не мирише на риба наоколо.
Или да ги увия във фолио и така нататък??
Аз лично бих заложила на фолиото.....  bouquet

# 110
  • Мнения: 46
     За толстолоба бих предложила да се нареже на порции и всяка порция да се увие във фолио,като се добавят към рибата гъбки,ситно нарязани моркови, може и наситнени кисели краставички, овкусява се с готова подправка за риба,по желание и парченце масло. Порцииките се завиват, така че да не изтича сосчето,  поставят се в тавичка наредени една до друга ,сипва се малко вода и се пече около 40-50 мин на средна фурна . Правила съм го с друга риба,но става с всякакво филе.

# 111
  • Мнения: 491
Всяка година правя пълнен толстолоб с орехи и доматено пюре увит в тесто. Махам му главата преди да го напълня,  от нея правя чорба. Става много вкусен, особено кората, тя се котира най-високо в къщи Laughing

# 112
  • София
  • Мнения: 642
Момичета, а как да направя котлети от сьомга?
Знам само, че се пекът, но в какво? Какво да сложа?  Бяло винце и водичка + малко зехтин ли?
Защо ли смених рибата тая година ooooh! Че и даже близо 5 кг. излязоха....
Трябваше да си взема шаран и да плювам кости после.... Crossing Arms

# 113
Шарана и аз го правя с гъби ,лук ,стафиди, но слагам и настърган кашкавал -за плънката.Става много вкусно!А за поверието-да имаш пари в портмонето -си носиш лъспа от шарана в портмонето.    newsm64

# 114
  • Мнения: 2 631
Ето и една рецепта, която ми стана любима  от Бон Апети на  Тони Димитрова  Peace:

2 кофички майонеза (400 гр.)
лук червен на колелца ( може и бял, но червения придава малко по- мек вкус)
0,500 гр. хек филе
чер пипер
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
В тавичка се подрежда филето и отгоре редим колелцата от лука. Майонезата покриваме хубаво и поръсваме с чер пипер. Само толкова- не е нужно да се добавя мазнина, сол, вода или нещо друго. Печем в умерена фурна 200- 180 градуса до зачервяване. При мен беше около 40 минути.
Ако някой реши да заменя хека с др. риба то трябва да знае, че не става със скумрия- да не е миризлива рибата ,а от белите риби (така ги наричам аз,те са по- сухи от другите). Бон апети.

Точно от Бон Апети бях видяла подобна рецепта само, че всяко филе се увива отделно във фолио, като се слага и резенчета домат, лук, майонезата и гъбки (на мен лично без гъби повече ми хареса) и се подреждат в тавичка парчетата и се пекат 20ина мин. Става супер, многократно е изпробвано  Peace

Тази година ще е филе от акула, такова обича половинката, не обича да чопли костите, а шарана не го уважава хич. Някакви идеи? Или ше го пържа най-много?  newsm78

Яла съм една разядка или не знам точно как се води - поднесоха е с риба - беше орехи, галета или хляб, чесън, май кисело мляко и лимон, но беше отдавна, ако някой има идея как става точно - моля за помощ   bouquet

# 115
  • Мнения: 2 028
     За толстолоба бих предложила да се нареже на порции и всяка порция да се увие във фолио,като се добавят към рибата гъбки,ситно нарязани моркови, може и наситнени кисели краставички, овкусява се с готова подправка за риба,по желание и парченце масло. Порцииките се завиват, така че да не изтича сосчето,  поставят се в тавичка наредени една до друга ,сипва се малко вода и се пече около 40-50 мин на средна фурна . Правила съм го с друга риба,но става с всякакво филе.

а каква е тази готова подправка за риба?

момичета, благодаря за идеите  Hug, ще видя какво ще успея да сътворя

# 116
  • София
  • Мнения: 52
Момичета, а как да направя котлети от сьомга?
Знам само, че се пекът, но в какво? Какво да сложа?  Бяло винце и водичка + малко зехтин ли?
Защо ли смених рибата тая година ooooh! Че и даже близо 5 кг. излязоха....
Трябваше да си взема шаран и да плювам кости после.... Crossing Arms

Аз ги пека в целуфанените пликчета и стават супер. Намазвам пликчето с няколко капки зехтин и го намачквам , за да се се омаже. Зехтинът е съвсем малко колкото да не залепне рибата, защото сьомгата е мазна риба. Посолявам и доливам с малко водичка, която се изпарява. С бяло винце би станало по- добре сигурно. Надупчвам плика и пека. Бързо, лесно, вкусно! Препоръчвам ти нещо леко за гарнитура напр. аз го комбинирам със задушени зеленчуци и свежа салатка.
Успех!

# 117
  • Мнения: 5 001
Момичета, а как да направя котлети от сьомга?
Знам само, че се пекът, но в какво? Какво да сложа?  Бяло винце и водичка + малко зехтин ли?
Защо ли смених рибата тая година ooooh! Че и даже близо 5 кг. излязоха....
Трябваше да си взема шаран и да плювам кости после.... Crossing Arms

За сьомгата освен печенето и пърженето има един много вкусен вариант...Хапвала съм го при северните народи(Норвегия,Швеция) Сварена на пара и после със сметанов сос...ммммм МНОГО е вкусно,а за гарнитура поднасят сварени картофи+моркови+грах....Ако искаш ще пиша по-подробно...

Последна редакция: чт, 06 дек 2007, 09:39 от TheNMaster

# 118
  • Sofia
  • Мнения: 8 221
nadebb,  Да ти е живо и здраво детето, макар и на 20 за теб си е дете! По горе прочетох ,че днес е Рожденният му ден!

# 119
  • Мнения: 1 030
Сминсчо,и аз се интересувам от тая разядка! newsm78
Звучи ми добре. Wink

Общи условия

Активация на акаунт