Никулден идва

  • 20 698
  • 186
  •   1
Отговори
# 75
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Оказа се, че за Никулден ще сме повече хора и ще пълня сьомга, освен шарана.
Някой пълнил ли е сьомга?

Порових се из нета, но не открих нещо интересно и си направих една сборна рецепта, но приемам всякакви интересни предложения Hug

Та, за плънката : майонеза, филирани бадеми, броколи, ролца от раци и розмарин Thinking, а в тавичката да я залея със сос от сметана и топено сирене?

# 76
  • Мнения: 5 001
За сьомгата бих предложила следния вариант:

Да се нареже на котлети,осоляваш,омазняваш и печеш с фолио да не се зачервява.
Отделно в тенджва запържваш 1-2 с.л. брашно,добавяш прясно мляко докато леко се сгъсти,после слагаш готварска сметана,сол,може и 1-2 щипки черен пипер млян.Добавяш соса при рибата и след малко сервираш....Просто,семпло и много вкусно...

Последна редакция: пн, 03 дек 2007, 13:48 от TheNMaster

# 77
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
За сьомгата бих предложила следния вариант:

Да се нареже на котлети.................

Благодаря, правила съм я на котлети със сос, но сега гостите я искат пълнена. Ще импровизирам, пък после ще споделя.

# 78
  • Бургас
  • Мнения: 5 690
Та, за плънката : майонеза, филирани бадеми, броколи, ролца от раци и розмарин Thinking, а в тавичката да я залея със сос от сметана и топено сирене?
Мммм,това звучи вкусно... А ние сме традиционалисти и за кой ли път ще трябва да правя пълнен шаран или както му вика моя "тъпкан шаран"  Mr. Green Плънката обикновено ми е с лук,орехи,ориз и подправки.Опитах един път и със стафиди, но получих доживотна забрана да готвя нещо с тях-не обичал дори и в сладкиши хубостникът! После айде в тестото и във фурната. Иначе симпатяга го докарвам, какво ще кажете ?

# 79
  • Мнения: 1 408
Няколко пъти съм правила пълнен шаран/1,5-2кг/, с плънка от лук, ориз, орехи и малко стафиди,   в тесто. Миналата година го правих без тесто.Отгоре наредих половинки от кръгчета лимон, като люспи и покрих с фолио. Стана ефектно, освен това лимонът допълнително овкуси месото. newsm10 Тази година май ще правя друга риба  newsm78, че ще сме само 2 души.

# 80
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Момичета, понеже реших най-накрая шарана да го правя в тесто, може ли някой да ми каже за печенето, на какви градуси да го пека, за да може хем рибата да не остане сурова, хем и тестото да не  се препече, май днес ще го правя , че тези дни съм на работа и после няма да намеря време.  chef  bouquet

# 81
  • Бургас
  • Мнения: 5 690
Аз лично го пека на 200-220 градуса и задължително покрит с фолио, което махам когато е почти готов за да получи "загар"

# 82
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Аз лично го пека на 200-220 градуса и задължително покрит с фолио, което махам когато е почти готов за да получи "загар"

Става дума за шаран в тесто, нали? И колко време на тези градуси преди да махнеш фолиото?

# 83
  • Мнения: 394
Момичета и аз за втора година си имам именник в къщи -малкия ми син Никола! Избрах си пълнан шаран от вашите рецепти само се чудя в тесто или без тесто е по хубав -който е пробвал и двата варианта да се похвали! И другия ми въпрос е защото. обичаме пържена рибка трябва ли да се накисне шарана в някаква марина преди да се изпържи за да стане по вкусен. и овалвате ли го в брашно? newsm78

# 84
  • Мнения: 3 034
ще правя пъстърва, шаран не съм виждала тук, а пъстървата след внимателен преглед с мъжа ми, се съгласихме, че има люспи  hahaha

ето това изнамерих от готварската книга:

Габриелка-Рафаелка
 
Пълнена пъстърва(лична изпитана рецепта)
Продукти:2кг.пъстърва,400гр.настърган кашкавал,2пак.меко масло,2 жълтъка,черен пипер,сол,мазнина,лимонов сок.
Приготвяне:Пъстървата се почиства добре,разрязва се на половинки,отделя им се гръбначната кост и главите.Рибните филета се посоляват,поръсват се с черен пипер и лимонов сок.Настърганият кашкавал се смесва с маслото и жълтъците,подправя се с черен пипер и се разбърква добре.В намазнена тавичка се подреждат половината рибни филета,върху всяко се поставя част от плънката и се покрива с друго филе,да стане като сандвич.Отгоре се поръсва с кашкавал и се пече на умерена фурна.Порциите се поднасят с резенчета лимон и се поливат с хубаво бяло вино.

иска ми се да я увия във фолио, за да не се умирисва навсякъде, дали ще стане? моля ако някой е пробвал рецептата с фолио да каже   bouquet

# 85
  • София
  • Мнения: 3 787
Тази година ще правя лаврак за Никулден.По тази рецепта:

Туз да леврек
Лаврак в сол

1 лаврак (1 кг)
4 кг сол

за плънката:
1 дафинов лист
4–5 мариновани печурки
2–3 скилидки чесън
1. Солта се смесва с малко вода, така че да се получи гъст разтвор.
2. Във вътрешността на рибата се слагат гъбите, чесънът и дафиновият лист.
3. Напълнената риба се поставя върху разстланата сол и започва да се покрива постепенно с дебел равномерен слой сол.
4. Запечатанaта със сол риба се пече 25 минути в предварително загрята фурна при температура 180 градуса, след което се почиства от солта и се сервира.

# 86
  • Мнения: 144
Момичета как пържите шарана? Само с брашно или с яйце?

# 87
  • Мнения: 5 001
Момичета как пържите шарана? Само с брашно или с яйце?
По най-простия начин.Шарана се реже на филии,потапяш в брашно и пържиш....  bouquet

# 88
# 89
  • Варна
  • Мнения: 1 858
Мисля едно от ястията да бъде рибни кюфтета.но нямам точна рецепта.Ако някой  знае да пише Praynig

Взима се мерлуза или хек(около 1/2 кг.),обезкостява се(аз взимам филе и так е по-лесно) както е сурова.Смила се два пъти с машинка за месо,добавят се 1 яйце,1 глава лук на кубчета,магданоз,черен пипер млян,1-2 с.л. галета(за да попие излишната водност).Оставя се да отлежи 1/2 - 1 час . Взима се от сместа овалва се в брашно и се пържи.....Това е  Hug



Това ми звучи много добре Peace Исках нещо което не сме опитвали.
Ще се огледам още ,и май това ще е за утре Wink  bouquet

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт