Цветарките умуват: "Как цветята ще зимуват?"....(18)

  • 26 234
  • 371
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 2 567
Въх мале, комбинация е ...сменено място, бе на студено, сега е на топло, забравям да я поливам...май ще се строя в 2 редици сама! Embarassed
С това трябваше да почнеш  hahaha

# 331
  • Мнения: 2 724
Да питам......Защо листата на бегонията(не кралската) окапаха почти всички? Като отрязани падат.....
Причините може да са :
Липса или твърде много вода, много сух въздух, много топло или много студено ,преместване на друго място, течение ....

Въх мале, комбинация е ...сменено място, бе на студено, сега е на топло, забравям да я поливам...май ще се строя в 2 редици сама! Embarassed
Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy
Все се каня да ти кажа колко много ми харесва написаното под аватара ти Peace.
И аз така  ooooh!,само дето имам две деца Grinning.

# 332
  • София
  • Мнения: 10 858
В духа на подправките да попитам - имам магнадоз който до скоро беше на балкона и се чувстваше чудесно, въпреки студа. Наваля го сняг и реших да го прибера вътре. Оттогава жълтее, и не е така прекрасен, както беше. От топлото ли ще да е?
Да го върна ли на балкона newsm78

# 333
  • На края на света !
  • Мнения: 2 328
вивиан най добре е да си посадиш нов  Peace

# 334
  • Мнения: 2 587
Това е новоподареното ми цвете:


Моля,ако някой може да ми каже името му и как да се грижа за него! Praynig

# 335
  • София
  • Мнения: 10 858
вивиан най добре е да си посадиш нов  Peace

Ми да, ама мислех, че този може да се спаси. Жалко Tired

# 336
  • Карлово
  • Мнения: 4 034
Вивиан, пробвай първо да го подрежеш, ама на 2-3 см от почвата, току-виж тръгнал. Поне моя на двора след всяко подрязване изкарва наново.
Жмо, не знам как се казва, ама аз имам същото на двора засято, и там си стои зиме, лете, не го подрязвам, нищо, никакви грижи почти, освен поливане.

# 337
  • Мнения: 5 001

http://www.plantoftheweek.org/week375.shtml
Никъде не можах да намеря цъфнало....а аз нямам фотоапарат.Това което се вижда са "бебоците" така се размножава. Цвета е както на дилянката(валерян),на съцветия,ама розовки и имат лек страхотен аромат....

бъркаш се ... това е вид каланхое ... и аз съм имала такова ... ето снимка на Жен шен


Това е жен-шен на който се използват корените,а моето е СТАЕН жен-шен на който се използват листата и зелената част....явно никой не знае за неговите качества  Grinning Мен ме спасява това растение от хрема например...но не е само това...

# 338
  • Мнения: 5 001


ползвам го за картофи, ориз, и по-тежко месо, защото спомага за по-лесното смилане на месото в стомаха.
TheNMaster не бих го сложила на риба, губи се ароматът на пъстървата, защото розмаринът има силен вкус. ползва се за тежки и мазни храни.

кой подправки за теб са по-екзотични? за мен розмаринът не е newsm78
ааа имам и засят джинджифил.цъфтял бил красиво, ама моят е малък.
а на майка пратих семена от лимонена маточина - помагало при мигрена.


Ами да,съгласна съм,че розмаринът има силен аромат,но колкото и да е странно ядох в едно заведение пълнена пъстърва и вътре имаше 1-2 листенца розмарин,а и аромата не можеш да сбъркаш.Беше много вкусно.
Да права си,че розмарина не е към екзотичните подправки,но за да съм точна да кажа нестандартни(не спадат към домашно гледаните цветя),практични...в смисъл,че обичам да имам растения,които не са само за красота,имат някакво приложение в кухнята,за здравето...и т.н.
Лимонената маточина има и успокояващо нервната система действие.....

# 339
  • Разпиляна във въображението
  • Мнения: 24 913
Отговорете ми моля за коледничето Praynig

# 340
  • Мнения: 5 001
Коледничето ми прецъфтя - а сега накъде? Къпух го от Практикера. Ще му сменя саксията, но много искам да го направя "гъст", да не е само две издънки. Съвет Blush
Aми след като е прецъфтяло не го закачай и не го пресаждай сега...изчакай до пролетта.А за гъстотата... newsm78...според мен то ще започне да изкарва само издънки.Разбира се съвети могат да дадат и по-опитните цветарки.

# 341
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
та за какво казахте се използва шафранът ,никога не ми е хрумвало да си събера ,а имам възможност Peace

този пост вчера го пропуснах:

ползва се за ориз (вече беше споменато) и за сосове.
трябва да се държи на кончета, никога стрит, на тъмно, в плътно затворено съдче.
ползва се пестеливо.

за ванилията незнам. даже незнам какво се ползва от нея, стържат тук едни шушулки, но и нея я продават в плътно затворени епруветки и е доста скъпа, една шушулка на бурбон ванилия е 6 евро newsm78

сега се сетих, че е точното време да се сее самардала.
сеят се луковици и на пролет се берат листата и се претриват със сол.

# 342
  • На края на света !
  • Мнения: 2 328
Аз знам ,че ванилиата е от рода на орхидеите и затова питам ,някой може пък случайно да е чувал или срещал ,харесах си това растение от един филм и сега така си мечтая да си имам такова Hug

# 343
  • София
  • Мнения: 10 858
TheNMaster , разкажи малко за жен шена, че ме заинтригува Praynig

# 344
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аз знам ,че ванилиата е от рода на орхидеите и затова питам ,някой може пък случайно да е чувал или срещал ,харесах си това растение от един филм и сега така си мечтая да си имам такова Hug


Чаро, виж му ареала на разпространение тук. май ще е трудно да се отглежда в северното полукълбо newsm78

а и то имало 110 вида ванилия, от които 15 вида давали ароматни плодове, които се ползвали след ферментация ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт