Продуктите:
За тестото:
500мл. прясно мляко
1/2 ч.л. сол
мая - едно кубче
брашно- за меко тесто (ако трябва да кажа колко ми е отишло....малко повече от половин пакет)
200 грама краве масло
За заливката - маслото(каквото остане от него - ше се види в рецептата защо)
1 кафена чашка мляко (прясно)
1 ч.л. сол
2 суп. лъж. брашно.
Прясното мляко се стопля и му се добавят маята и солта - да се разтвори добре. Към него се добавя постепенно брашнотро до получаване на гладко , меко тесто.
Това е.
Оставя се да втаса около час- час и половина - така,че почти да си удвои обема.
После с намазнени с кравето масло ръце се оформят мънички топченца (малко по-големи от лешник или като за супа топчета) и се редят в намазана тавичка . Трябва да са плътно наредени. После се оставят за още половин час да си "починат" , а през това време си забъркваме заливката и включваме фурната да загрее - на 200- 220 градуса.
Заливката се прави както вече е упоменато с прясно мляко, брашно - 2 суп. лъж., сол и маслото. (маслото го пускам за малко в микрото да се разтопи)
И след като всичко е готово - заливаме топченцата с тази смес и печем. До порозовяване.
Да ви е сладко!
П.П - Моля, ако я има някъде същата рецепта - темата да се затрие