MUFFINS???

  • 34 873
  • 110
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 634
Rosa, видях че в темата за Гофрети си писала че правиш лесни за приготвяне муффинси... Би ли написала рецептата тук?

# 1
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Мама от Финландия
Rosa, видях че в темата за Гофрети си писала че правиш лесни за приготвяне муффинси... Би ли написала рецептата тук?


С удоволствие! Simple Smile

Първо малко важна информация:
При Muffins се разбъркват отделно "сухите" и "мокрите" продукти. Предварително се загрява фурната на 180 градуса, а формата се намазва с масло (обикновено формата е за 12 парчета). След това "сухите" се прибавят към "мокрите" и се разбъркват кратко, без миксер, иначе ако се разбъркват по-дълго Ще станат сухи. Тестото се напълва веднага  във формата (ако тестото стои по-дълго навън, те Ще станат сухи и по-тежки) и се слага веднага в фурната. Пече се 20-25 мин. Oставя да поизстине 5-10 мин. и след това могат да се вадят.


Основна рецепта

250 гр. браШно "сух продукт"
2 ч.л. бакпулвер "сух продукт"
2 яица "мокър продукт"
250 гр. кисело мляко "мокър продукт"
100 гр. захар "мокър продукт"
75 мл. олио или 120 гр. маргарин или масло "мокър продукт"
по желание 250 гр. плодове (свежи или дълбокозамръзени неразмразени или от компот) "мокър продукт"

Ако искате пикатни  вместо захар се слага 2 ч.л. сол и по желание подправки, 200 гр. сирене или Шунка или зеленчуци и т.н.

# 2
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Muffins с череШи

1 яице
150 гр. захар
1 пакетче ванилова захар
1 приза сол
75 мл. олио
300 гр. мляко, но от по-гъстото "Buttermilch" (намерих го в един речник като "мътеница" преведено, но думата я чувам за първи път) Embarassed
275 гр. браШно
2 ч.л. баkпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
250 гр. череШи (овалят се съЩо в браШно)или 150 гр. малини

Приготвянето обясних по-горе

# 3
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Muffins с ябълки

1 ябълка
240 гр. браШно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 приЗа сол
90 гр. Захар
50 мл. олио
1 яице
125 мл. мляко[/color]

# 4
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Muffins с риба тон

100 гр. настърган каШкавал (напр. Gouda)
150 гр. риба тон (от консерва в собствен сос)
1 малък лук
250 гр. браШно
3 ч.л. бакпулвер
4 ч.л. каперси
2 яица
250 гр. кисело мляко
75 гр. олио
2 ч.л. сол
2 ч.л. подправки

Ядат се топли. Към тях може да се поднесе сос (Dipp) от 200 гр. кисело мляко и 1 връЗка наситно наряЗан див лук (Schnittlauch, пак си нямах представа, че се каЗва така Embarassed ), подправен с черен пипер и сол.
[/color]

# 5
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Засега толкова рецепти, ако някои се интересува За повече, бих могла да напиШа и оЩе. Laughing

Единствено не съм сигурна, дали формите За MUffins се продават в България?! Confused:

# 6
  • Мнения: 3 634
Благодаря ти... Сега само ми остава да намеря един ден от седмицата в който да не правя нищо, и да се развихря с muffinsите.

# 7
  • Мнения: 1 290
Цитат на: rosa
Засега толкова рецепти, ако някои се интересува За повече, бих могла да напиШа и оЩе. Laughing

Единствено не съм сигурна, дали формите За MUffins се продават в България?! Confused:


С риск да прозву4а глупаво, бихте ли ми разяснили какво е Муфинс и какво и е специфичното на формата?

# 8
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Gvendolin
С риск да прозву4а глупаво, бихте ли ми разяснили какво е Муфинс и какво и е специфичното на формата?


Глупави въпроси няма, само глупави отговори! Wink

Това са малки кексчета, които се приготвят много бърЗо, тъи като продуктите само се раЗбъркват. ПроиЗхождат от Англия и след това са били пренесени в Америка, откъдето стават иЗвестни в цял свят. Ето една снимка напр.

А това е пример За формата

# 9
  • София
  • Мнения: 3 679
А дали може да се направят в металните чашки за крем карамел? Embarassed

# 10
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Незнам, но пробвай, заЩо да не може?! Те май имат съЩата форма?

# 11
  • София
  • Мнения: 3 679
Simple Smile Като гледам снимката наистина ми се струват нещо подобно - ще пробвам утре и ще кажа дали става  Simple Smile
Много апетитно звучат всичките рецепти  Hands Thumbsup

# 12
  • Мнения: 5 251
Nqkoi znae li dali v BG moje da se kupi takava forma za Muffins  Confused:

# 13
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Muffins със сирене и спанак

150 гр. брашно
3 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол  
2 с.л. зехтин
125 гр. кисело мляко
1 яйце
100 гр. сирене,нарязано на кубчета
100 гр. спанак (сварен 10 мин. в подсолена вода)

# 14
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Radina
Nqkoi znae li dali v BG moje da se kupi takava forma za Muffins  Confused:


Някъде четох, че форми има в магазинчето до "Сатиричния театър". На една платка са 6 формички и струват 12.50 лв. На ул. "Пиротска" продават три вида. Платка с 6 формички (средна големина) - 16.00 лв.; с 6 формички (големи) - 26.00 лв. и с 12 формички (малки) - също 16.00 лв.

Не мога да кажа, дали това отговаря на истината и кои са точно магазинчетата.... Преди време търсих къде се продават в БГ, за да кажа на маика ми и това ми казаха. Но след това тя си купи оттук форма, така че незнам дали информацията е достоверна. Wink

# 15
  • Мнения: 1 290
Много благодаря Rosa
за из4ерпателните отговори и
подробните рецептите  Simple Smile

Аз си признавам, 4е от вас за пръв път 4ух за тези Муфинси  Wink

Ще потърся тук във Варна такива форми и ако не ще
се пробвам и аз във формички от крем карамел

Още веднъж Благодаря на вси4ки за просветлението на тази тема Wink

# 16
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Moля, правя го с удоволствие Wink  АЗ също преди не ги поЗнавах. Макар че си спомням преди много години (80те год.) в основното ми у-ще продаваха от време на време такива малки кексчета и всички бяхме луди За тях.Rolling Eyes  Дали това бяха точно теЗи мъфини неЗнам, но сега експериментирам с тях. Те се съхраняват и по-лесно, отколкото кекс, Защото не иЗсъхват така. Много се ядосвах преди, когато ми се приядеше кекс, а мъжът ми не го яде и на мен това много ми ставаше....

Успех!!!

# 17
  • Мнения: 5 251
Цитат на: Gvendolin
Много благодаря Rosa
за из4ерпателните отговори и
подробните рецептите  Simple Smile

Аз си признавам, 4е от вас за пръв път 4ух за тези Муфинси  Wink

Ще потърся тук във Варна такива форми и ако не ще
се пробвам и аз във формички от крем карамел

Още веднъж Благодаря на вси4ки за просветлението на тази тема Wink


Ako sluchaino namerish takafa forma vav Varna,molq te pishi ot kade tochno si q kupila  Simple Smile Ako pak az namerq sashto shte vi informiram  Wink

# 18
  • Мнения: 1 290
Цитат на: Radina
Цитат на: Gvendolin
Много благодаря Rosa
за из4ерпателните отговори и
подробните рецептите  Simple Smile

Аз си признавам, 4е от вас за пръв път 4ух за тези Муфинси  Wink

Ще потърся тук във Варна такива форми и ако не ще
се пробвам и аз във формички от крем карамел

Още веднъж Благодаря на вси4ки за просветлението на тази тема Wink


Ako sluchaino namerish takafa forma vav Varna,molq te pishi ot kade tochno si q kupila  Simple Smile Ako pak az namerq sashto shte vi informiram  Wink



Ами Радинка СТАРТ на търсенето Simple Smile
Която намери първа да свирка силно
(преди да си е напълнила устата с мъфинси) Wink

# 19
  • Мнения: 1 770
Само да уточня, че името на български е Мъфин и оттам - Мъфини в мн.ч. Отскоро са познати в БГ. Направих тази поправка за да не ви се смеят в магазина като попитате за "мъфинси" или "муфинси".  Wink

Може да пробвате мъфини в Dunkin Donuts.

# 20
  • София
  • Мнения: 3 679
А аз да попитам - до къде трябва да се напълнят формичките?

# 21
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: jutoo
А аз да попитам - до къде трябва да се напълнят формичките?


Пълнят се не съвсем догоре, а до 4/5, тъи като се надигат още.

# 22
  • Мнения: 2 693
Оооооооо, това са едни от най-прекрасните сладкиши, които съм опитвала! Знам за тях отдавна, в чужбина много си ги хапват хорицата. Само не знаех, че ги има и в солен вариант... Май ще се ходи до Пиротска за формички... или да пробвам първо с карамелените форми... хмм, само да ми мине мързела и ще пиша дали стават във формички за крем-карамел. Благодаря на Роса за рецептите, ще влязат във вечния ми архив.

# 23
  • София
  • Мнения: 2 686
Аууу, колко много рецепти за мъфини! Страхотни сте!!! Точно си мислех, че и да си взема формички от тука, за България, незнам как да ги уползотворя .  Laughing

# 24
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Tintiri-mintiri
Аууу, колко много рецепти за мъфини! Страхотни сте!!! Точно си мислех, че и да си взема формички от тука, за България, незнам как да ги уползотворя .  Laughing


И когато Започнете да  иЗпробвате рецептите и да експериментирате, ще се радвам, ако ми пишете вашите нови идеи Simple Smile  Simple Smile

# 25
  • София
  • Мнения: 2 686
Непременно, rosa, аз обожавам да експериментирам  Laughing

# 26
  • Мнения: 1 988
ЗДРАВЕЙТЕ, открих още едно предназначение на тези формички.
3 готови кори се поставят една върху друга, като между тях се намазва обилно с разтопено масло. Корите се разрязват на квадрати 10х10 см  и всяко кваратче се поставя върху формичка и се притиска към дъното. Получените “кошнички” се запичат леко в предварително загрята фурна, оставят се да изстинат и се поръсват с пудра захар. В тях можете да поставите студен ванилов крем или сладолед и да гарнирате по желание с плодове, сосове и други вкуснотии.
Сервират нещо подобно в MOTTO на "Аксаков"
Аз вчера си купих 2 по 6 бр. Не са много дълбоки и струват по 5 лева. Магазинът е от тези "За 1 лев" близо до ъгъла на "Симеон" с "Христо Ботев"(на "Симеон", този, които е по-близо до Женския пазар)

# 27
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Здравеи VAVA,

супер идея. Още утре ще опитам. Laughing

# 28
  • Мнения: 1 497
Мъфините, не са нищо по-различно от малки кексчета, а бг варианта на името направо ме разби! Скъсах се от смях Laughing  Laughing  Laughing  Laughing  Laughing  Laughing  Laughing  Laughing

# 29
  • Мнения: 3 634
Хубаво е, че на някой им е смешно...

# 30
  • Мнения: 4 176
Цитат на: Radina
Nqkoi znae li dali v BG moje da se kupi takava forma za Muffins  Confused:

Da w Metro

# 31
  • Мнения: 1 116
Ето и една изпитана преди няколко дни от мен рецепта за мъфини. Рецептата беше с малини, но аз ги направих с къпини, че тук около нас бол с такива. Станаха разкошни, най-сполучливите ми мъфини до сега.

Мъфини с къпини(малини)

Продукти:
2 чаши брашно
½ чаша захар
1 пакетче бакпулвер
½ чаена лъжичка хлябна сода
1 чаена лъжичка настъргана кора от лимон
½ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка канела
1 ч. чаша(240г) кисело мляко
½ ч. чаша олио
2 яйца

1 ч. чаша(240г) къпини
½ ч. чаша счукани орехи

За поръсване отгоре:
1/3 ч.чаша захар
1/4 ч.чаша брашно
30г(2 суп. лъжици) масло

Смесват се брашното и всички сухи съставки(без тези за отгоре). Отделно се смесват киселото мляко, олиото, лимоновата кора и яйцата. Прибавя се към сухата смес и се бърка докато стане на каша. Внимателно се слагат къпините и орехите. Пълнят се формичките за мъфини до ¾ от височината им. Смесват се продуктите за отгоре, рабъркват се с вилица докато стане ронлива сместа.  Поръсва се върху тестото за мъфините. Пече се на 180 градуса  20 минути.

# 32
  • Мнения: 5 251
Купих си такава формичка и вече направих всички рецепти които сте написали  Laughing Много са вкусни и стават бързо Stuck Out Tongue Моля ви ако някой знае или е експериментирал и е правил други кексчета  нека сподели ще съм му много благодарна  Hug

# 33
  • София
  • Мнения: 767
Ок ,ето и от мен ..

Мъфини с боровинки:

Сухи ингредиенти:

1,75 чаша брашно
0,75 ч.л. сол
1/3 чаша захар
2 ч.л. бакпулвер
1 чаша измити и изсушени боровинки

Течни ингредиенти:

0,25 чаша разтопено масло
0,75 чаша мляко
1 яйце


Ром и орехи:

150 гр. масло
150 гр. захар
1 пакетче ванилия
3 яйца
150 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. стафиди,които предварително са накиснати в ром
150 гр. счукани на едро орехи


 Мъфини от шунка и кашкавал

230 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
2 с.л. захар
босилек,риран
1/2 ч.ч.  настърган кашкавал(и сирене става,и с прясно сирене също)
1/2 ч.ч. шунка нарязана на кубчета (може бекон,кремвирш..кавото имаш)
1 яйце
180 мл. мляко
75 гр. топено масло

Портокалово-орехови мъфини:

2 чаши брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1-2 ч.л.  канела
1/2 ч. кафява захар
1 голямо яйце
175 мл. мляко
60 мл. портокалов сок
3 с.л. топено масло
3/4 чаша орехи счукани
кората на 1/2 портокал фино настъргана


Технологията я знаеш..сухите съставки смесваш отделно,мокрите - отделно полсе разбъркваш за кратко не повече от 10-15 пъти ,сипваш в намслените форми и печеш 20-25 мин. Grinning  Wink  
Приятен апетит.

# 34
  • Мнения: 249
Цитат на: Mamica
Цитат на: Radina
Nqkoi znae li dali v BG moje da se kupi takava forma za Muffins  Confused:

Da w Metro

Аз търсих в Метро и не можах да намеря.Някой друг знае ли къде да намеря формички в Бургас.

# 35
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Смятам и аз да си купя формите и да пробвам, но....малко тъпо, но как ги вадите опечените мъфини от формата, обръщате тавата ли как...и слага ли се хартия за печене преди да се изсипе сместта...абе с две думи как става изваждането?

# 36
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Erica
Смятам и аз да си купя формите и да пробвам, но....малко тъпо, но как ги вадите опечените мъфини от формата, обръщате тавата ли как...и слага ли се хартия за печене преди да се изсипе сместта...абе с две думи как става изваждането?

Преди да иzсипеш тестото намаzваш формата с масло или маргарин. След като се иzпекат, се оставят леко да поиzстинат и се вадят съсем лесно. На мен досега не са ми zалепвали..

# 37
  • MUC
  • Мнения: 571
Цитат на: rosa
Цитат на: Erica
Смятам и аз да си купя формите и да пробвам, но....малко тъпо, но как ги вадите опечените мъфини от формата, обръщате тавата ли как...и слага ли се хартия за печене преди да се изсипе сместта...абе с две думи как става изваждането?

Преди да иzсипеш тестото намаzваш формата с масло или маргарин. След като се иzпекат, се оставят леко да поиzстинат и се вадят съсем лесно. На мен досега не са ми zалепвали..

Можеш да сложиш и хартиените формички. Но и без тях става.
Някой пробвал ли е тези силиконовите форми. Чудя се дали да не си купя един комплект за кекс и мъфини...

# 38
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Цитат на: Bobbylein
Цитат на: rosa
Цитат на: Erica
Смятам и аз да си купя формите и да пробвам, но....малко тъпо, но как ги вадите опечените мъфини от формата, обръщате тавата ли как...и слага ли се хартия за печене преди да се изсипе сместта...абе с две думи как става изваждането?

Преди да иzсипеш тестото намаzваш формата с масло или маргарин. След като се иzпекат, се оставят леко да поиzстинат и се вадят съсем лесно. На мен досега не са ми zалепвали..

Можеш да сложиш и хартиените формички. Но и без тях става.
Някой пробвал ли е тези силиконовите форми. Чудя се дали да не си купя един комплект за кекс и мъфини...


А от къде намирате хартиените формички за мъфини?
За силиконовите форми четох преди време в дира - тези, които имаха такива форми бяха много доволни, то и аз съм и навита, ама в тоя скапан град и това не мога да намеря Imp .

# 39
  • out of space
  • Мнения: 8 573
А от къде намирате хартиените формички за мъфини?
За силиконовите форми четох преди време в дира - тези, които имаха такива форми бяха много доволни, то и аз съм и навита, ама в тоя скапан град и това не мога да намеря Imp .[/quote]

Вчера отидох до въпросния магазин до сатиричния театър, но за съжаление е в почивка до 07.09. и не можах да си купя. Обаче през витрината се виждаха и тавичките и хартиените формички.....ох, толкова хубави неща има там- нямам търпение да отвори!

# 40
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Цитат на: Erica
Цитат на: anomalia
А от къде намирате хартиените формички за мъфини?
За силиконовите форми четох преди време в дира - тези, които имаха такива форми бяха много доволни, то и аз съм и навита, ама в тоя скапан град и това не мога да намеря Imp .


Вчера отидох до въпросния магазин до сатиричния театър, но за съжаление е в почивка до 07.09. и не можах да си купя. Обаче през витрината се виждаха и тавичките и хартиените формички.....ох, толкова хубави неща има там- нямам търпение да отвори!

Ама това е в София, нали? Знам си аз, че в моя забутан град няма да намеря  Cry Значи и хартиените формички пак в домашни потреби да ги търся, така ли?

# 41
Цитат на: Radina
Купих си такава формичка и вече направих всички рецепти които сте написали  Laughing Много са вкусни и стават бързо Stuck Out Tongue Моля ви ако някой знае или е експериментирал и е правил други кексчета  нека сподели ще съм му много благодарна  Hug
A откъде във Варна си купи формата?

# 42
  • Мнения: 5 251
От магазина на Солинген.Който се намира,като тръгнеш от Севастопол посока Партийния дом,точно преди гръцкия магазин за обувки.
Аз си купих голяма форма за 6 бр. струва 26 лв. има и малка за 12 бр. струва 16 лв.

# 43
  • Мнения: 2 323
Цитат на: Radina
Nqkoi znae li dali v BG moje da se kupi takava forma za Muffins  Confused:


DAAA 6te te zaradvam-v magazina na Solingen na pirotska-ne vidiah dali si ot sofiq,no ako ne si -v skupite magazini za doma6ni 4udesiiki,kadeto ima i mnogo drugi imteresni rabotki,stiga da izlezem ot pustata bg prakti4nost i si otpusnem du6ata za takiva raboti Grinning

# 44
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Цитат на: new_mama
Цитат на: Radina
Nqkoi znae li dali v BG moje da se kupi takava forma za Muffins  Confused:


DAAA 6te te zaradvam-v magazina na Solingen na pirotska-ne vidiah dali si ot sofiq,no ako ne si -v skupite magazini za doma6ni 4udesiiki,kadeto ima i mnogo drugi imteresni rabotki,stiga da izlezem ot pustata bg prakti4nost i si otpusnem du6ata za takiva raboti Grinning


  202uu
Напълно съм съгласна! Такива прибори и уреди се купуват 1- 2 пъти в живота, защо да си вгорчаваме живота с евтини и долнокачествени боклуци. Е, не е ли удоволствие да готвиш с хубави уреди. Аз лично се научих смело да харча за такива нещо.

# 45
  • Sofiа
  • Мнения: 3 242
А някой случайно да знае рецепта за приготвяне на Coffee cake muffin???
Това е най-вкусният, който някога съм яла, но за съжаление не знам как се приготвя Sad

# 46
  • София
  • Мнения: 529
Coffee cake muffin
 1 1/2 ч.ч.брашно
1п. бакпулвер(10 гр или ,ако предпочитате 2 ч.л.)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. меко масло(50-60 гр.)
3/4ч.ч. мляко
1 голямо яйце
1 п. ванилия(1/2 от от течната)

Поливка:
1/3 ч.ч. кафява захар
1/3 ч.ч. нарязани орехи
1 с.л.брашно
1-2 с.л. масло (меко)
1 ч.л. канела

ако търсиш тази рецепта - да ти е сладко!!!

# 47
  • София
  • Мнения: 767
Цитат на: ara75
Coffee cake muffin
 
ако търсиш тази рецепта - да ти е сладко!!!


Ето,и източника..за повече подробности.http://bgkulinar.net/forum/viewtopic.php?p=839#839

# 48
  • Мнения: 373
Момичета вчера спретнах рецептата със спанак и сирене. Само че поради липса на формички напраих един голям мъфин Stuck Out Tongue във форма за кекс!!! На рязах на филиики, поднесох със салата - глухарчета, сушени домати, царевица, памезан, бансамико , зехтин. Унищожи се за секунди!!!! (3-ма сме Wink ) Роса, ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ!!!!

# 49
  • София
  • Мнения: 2 686
Ох, аз съм полудяла на тема мъфини. Правя постоянно. Най-готини стават със спанак и сирене, с ром и орехи, и с ябълки. Тази седмица ще пробам портокаловите и Coffee cake.
И аз ще потърся хартиени формички, защото някои мъфини ми излизат трудно от формичките. Най-лесно излизат тези със спанака - и трохичка не остава по формата.

# 50
  • Мнения: 750
Мъфини с банан, или ябълки със стафиди

Сухи съставки:
1,75 чаена чаша брашно
0,75 ч.л. сол
0,25 чаена чаша захар
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ч.л. индийско орехче

Течни съставки:
2-4 с.л. разтопено масло
0,75 чаена чаша прясно мляко
1 яйце

Добавя се към течните съставки 1 чаена чаша грубо размачкан презрял банан
или
към сухите съставки 0,5 чаша нарязана на кубчета ябълка + 0,5 чаена чаша стафиди


Ябълкови мъфини

4 ябълки
5 супени лъжици масло
5 супени лъжици захар
1 чаена чаша брашно
½ чаена лъжичка сол
4 яйца
1 ½ чаени чаши пр. мляко
1 прах ванилия
¼ чаена чаша пудра захар
1 чаена лъжичка (равна) канела

Ябълките се обелват, отстранява се семенната част и се нарязват на тънки резенчета.
2 супени лъжици от маслото се смесват в подходящ съд с 3 супени лъжици захар и се разтапят на котлона докато леко покафенеят. Добавят се ябълковите резенчета и се задушават докато  поомекнат.

В друг съд се смесват брашното, 2-те лъжици захар и солта и се разбиват с яйцата, млякото и ванилията, докато сместа стане гладка.

3-те супени лъжици масло се загряват в тиган.
Към малко количество (половин черпак) от течната смес се добавя малко и от сместа с ябълките и се изсипва в загрятото масло. Тиганът леко се накланя в различни посоки, докато сместа се разпредели сравнително равномерно в кръгче. Пържи се, докато покафенее леко от едната страна и се обръща. Сервира се с лъжица от ябълковата смес, поръсено и с пудра захар и канела. (канелата може да се добави и още при приготвянето на ябълковата смес).

Медени

1 чаена чаша пр. Мляко
1 суп. лъжица оцет
1 суп. лъжица топено масло
1 суп. лъжица захар
1 яйце
1 чаена чаша брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
Сол на върха на лъжичката
½ чаена чаша мед

Млякото се подкиселява с оцета (да се пресече) и се оставя така за 5 минути.

Смесват се маслото, захарта, разбитото яйце. Добавят се пресеченото мляко, брашното, бакпулверът, ванилията и солта. Разбърква се добре. Тестотот изглежда на бучки, но това да не ви притеснява. Пече се в предварително загрята фурна и намаслени форми (металните за крем карамел вършат идеална работа!) Сервират се топли и поляти с мед.

# 51
  • Мнения: 1 289
Такива тефлонови форми съм виждала в Бонжур- за 6 и за 12 бройки, но цени не мога да кажа. Аз правя мъфините в алуминиевите формички за крем карамел. Само че първо ги намаслявам и посипвам с малко брашно. Аз ползвам подобни рецепти, но понякога слагам сладко, а рецептата за ябълковия мъфин може да се направи с круши. Аз поне ги предпочитам.

# 52
  • Мнения: 191
О, страшно ме запалихте с тези мъфини
Но ще трябва първо да си потърся формички, защото си нямам нито за кекс форма, нито за крем карамел /правя го в едни стъклени чашки... може и мъфините да се получат в тях?!? Thinking /
Много ми хареса идеята.
Ще ви кажа как се получиха...

# 53
Аз също се впечатлих много от вашите вкусни писания.Сещам се ,че съм виждала еднократни форми от фолио в Рамстор ,а за другата оригинална форма ,можеби в ТСМ магазините.Ще ги пробвам и аз!

# 54
# 55
  • Мнения: 668
Ето тук има доста за мъфините Grinning
http://www.joyofbaking.com/muffins/muffins.html

# 56
Аз правя мъфините в алуминиеви формички, които продават в Метро.

# 57
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: DolceVita
Момичета вчера спретнах рецептата със спанак и сирене. Само че поради липса на формички напраих един голям мъфин Stuck Out Tongue във форма за кекс!!! На рязах на филиики, поднесох със салата - глухарчета, сушени домати, царевица, памезан, бансамико , зехтин. Унищожи се за секунди!!!! (3-ма сме Wink ) Роса, ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ!!!!

Леле, откъде иzровихте таzи тема, вече почти я бях zабравила Wink  
Радвам се, че са ти харесали. Simple Smile

# 58
  • Мнения: 4 244
За мъфините мога да дам друг съвет, особено за тези които нямат форма за печене. Стават и ако вземете от малките книжни форми за тартлетки. Поне аз така ги правя.
Има и друг начин. Показаната от Роза на снимката е тефлонова форма. Вече има такива и силиконови. Аз си взех една като мъфините стават с формата на сърца.
Много са любими на моите калпазани, най вече че са малки кексчета и могат да изядат цялата порция наведнъж.

# 59
  • Мнения: 62
Mufins s kafe i orexi
*** 1 sypana lajica neskafe
*** 125 ml goresta voda
*** 125 ml mliako
*** 1 iace
*** 125 ml  olio
*** 375 gr brashno
*** 2 chaeni lajichki bakpylver
*** 80 gr zaxar
*** 125 gr nariazani orexi
*** cipka sol

   ***          ***        ***        ***        ***
 
Muffins s banani i ananas

*** 125 gr zaxar
*** 125 ml olio
*** 125 gr pyre ot banani
*** 125 gr nariazan ananas sas soka
*** 1 iace
*** 1 chaena lajichka bakpylver
*** 1 chaena lajichka soda za xliab
*** 375 gr brashno
*** cipka sol



# 60
  • Севлиево
  • Мнения: 1 666
В сайта на Хоум Шопинг има такива формички и струват 9.90 лв.
www.Homeshopping.bg

# 61
  • Мнения: 62
Muffins s chocoladovi parchenca

*** 125 gr margarin ili krave maslo
*** 250 gr zaxar
*** 2 aica
*** 75 gr kiselo mliako
*** 500 gr brashno
*** 5 gr soda za xliab
*** 75 gr mliako
*** 250 gr parchenca chocolad


   ***           ***         ***         ***          ***


Kapychino-chocoladovi muffins

*** 85 gr raztopeno krave maslo
*** 150 gr zaxar
*** 50 gr mliako
*** 7gr  bakpylver
*** 450 gr brashno
*** 1 aice
*** 5 gr neckafe+ 10 lm goresta voda
*** 1 vanilia
*** cipka sol
*** 150 gr parchenca chocolad



  ***        ***          ***         ***        ***


Chocoladovi Muffins

*** 175 gr zaxar
*** 125 gr mliako
*** 5 gr soda za xliab
*** 375 gr brasho
*** 1 vanilia
*** 50 gr kakao
*** 10 gr bakpylver
*** cipka sol
*** 150 gr kiselo mliako

# 62
  • София
  • Мнения: 2 374
Тези рецепти ги взех от форума на бгкулинар:

Солени мъфини
2 яйца
1коф. кисело мляко
1,5 ч.л.сода за хляб
1/2ч.ч.олио
1 кремвирш
2 кисели краставички
гъби мариновани
2,5 ч.ч. брашно
Разбиват се яйцата,прибавя се кис.мляко със содата в него.Прибавя се олиото и кремвирша,краставичките и гъбите(не пълна шепа са гъбите),нарязани ситно.Накрая се слага и брашното.Слага се във форми за мъфини и се пече 30 мин. при 200 градуса.

Мъфини с бекон и лук
За 24 броя:
1 кг брашно (имах само 350 гр и станаха 12 средноголеми мъфинчета)
200 г бекон (сложих кренвирши)
2 средно големи глави лук
50 г прясна мая (2 ч.л. суха) - намалих количеството 4 пъти
1 ч.л. сол
2 с.л. мед (1 ч.л.)
Нарязаните наситно лук и бекон (или каквато мръвка имате) се запържват и като поизстинат малко, се смесват с останалите съставки (без маята и меда). Маята се разтваря в 150 мл хладка вода с меда и се сипва към брашнената смес. Добавя се още хладка вода, докато се получи средно меко тесто.
Меси се хубаво и се оставя да втаса (покрито с кърпа) около 20 мин.
След това от тестото се оформят топченца, които се слагат в намаслени формички за мъфини, или направо в тава. Като се удвои обемът им, се пекат на 220 градуса, докато станат златисти (15-25 мин - зависи от фурната).
Готовите мъфини се напръскват с вода и се покриват с кърпа, за да омекнат.

Мъфини със сушени домати и маслини
1 3/4 ч.ч. брашно
3 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.ч. настърган кашкавал
5-6 нарязани маслини (от средните)
3 бр. нарязани сушени домати (по точно парчета домати,защото те не са цели)
щипка розмарин или мащерка или друга средиземноморска подправка по ваш вкус.
4 с.л. зехтин
3/4 ч.ч. мляко
1 яйце
Приготвят се по традиционния начин-смесваме сухите съставки отделно от течните.След което обединяваме,като разбъркваме за много кратко не повече от 10-15 пъти,за да не станат тежки кексчетата.Печем в предварително загрята фурна -180 градуса за 20 мин.

Mъфини с домати
15 бр
2 яйца
100 г cream cheese (крема сирене)
9 бр сушени домата
250 мл брашно
2 ч л бакпулвер
100 мл мляко
щипка сол
щипка риган
100 мл настърган кашкавал (тип Ементал)
. С миксер се разбиват яйцата.. добавя се крема сиренето..
. Брашното и бакпулвера се пресяват към яйцата и крема сиренето...сол...
. Добавят се нарязани на ситно доматите, риган и на тънка струйка мляко...
. Всичко се разбива с миксера за кратко и се поставя в форма за мъфини...
. Отгоре се поръсва с кашкавал..
. В предварително загрята фурна 200 С около 15 мин...


Мъфини с вишни с шоколадови костилки
12 мъфинчета
2 яйца
по малко от 1 чаша (200мл) захар
250 г сметана (заквасена)
100 г масло (разтопена)
1 пакетче (10 г ) бакпулвер ( оригиналната рецепта 1 ч л сода)
400 мл брашно (2 чаши)
ванилия на вкус
щипка сол
орехи ситно смляни (колкото искате)
вишня консервирана или други свежи плодове
шоколад
. 12 вишни трябва да бъдат без костилки...В дупката от костилката се поставя парченце шоколад....
. Може да ползвате всякакъв шоколад въпрос на вкус .. както и плодовете ...
. 2 яйца се разбиват със захар....
. Добавя се сметана, сол, масло, орехи, ванилия, брашно, бакпулвер...
. Готовото тесто се разпределя по формичките, като слагаме една лъжица тесто и отгоре поставяме вишнята...и пак една лъжица тесто....
. Предварително загрята фурна 200 С ....Време около 18 мин или до готовност
. Задължително отдолу една тавичка (купичка) със студена вода....Това помага на кексчета да се надигнат ...


Шоколадово-бананови мъфини

(за 8-9 бройки)
1 1/4 ч.ч. брашно
1 с.л. бакпулвер
1/4 ч.ч. какао
1/2 ч.ч. меко масло
1 ч.ч. захар
2 големи яйца
3 добре узрели банана
1/2 ч.ч. заквасена сметана
170 гр. шоколад
ванилия
Смесваме пресятото брашно с бакпулвера и какаото. Разбиваме маслото със захарта на пухкав крем. Прибавяме едно по едно яйцата, смачканите банани и сметаната и бъркваме до получаване на хомогенна смес. Прибавяме шоколада, предварително надробен на малки парченца, разбъркваме и добавяме сухата смес. Бъркаме за много кратко (на ръка), колкото да се размеси добре и изсипваме в предварително намаслени формички. Печем в предварително загрята фурна (180 гр.) около 40-50 мин. Тук е единствената разлика с другите мъфини, които съм правила - продължителността на печене. Иначе става малко сурово, недопечено.

# 63
  • Мнения: 248
А тези формички, които рекламират по телешоп, с незалепващо покритие от някакъв нов материал, някой пробвал ли ги е?

# 64
  • София
  • Мнения: 2 686
Да, аз имам такива. Силиконови са. Много са удобни, не е нужно да се омазняват, а мъфините след това излизат супер лесно. Ползвам такава форма и за кекс. Препоръчвам ги.

# 65
  • София
  • Мнения: 587
Мъфини с Кока-кола

За тестото:
150гр.брашно
1 бакпулвер
30гр.какао
2 яйца
150гр.пудра захар
100 гр.разтопено и охладено масло
125.мл.кока кола
фъстъци
 
Смесват се брашното,бакпулвера и какаото.Прибавят се яйцата,маслото и колата,разбърква се ,прибавят се фъстъците(натрошени) и пак се разбърква леко.
Изсипва се във формичките и се пече 25-30 мин в предварително загрята фурна при 180С

 За глазурата:
100гр.пудра захар
15гр.какао
4 с.л. кока кола

Смесват се какаото и захарта и полека се прибавя колата.
Готовите мъфини се заливат с глазурата.



# 66
  • Мнения: 863
Мъфини с мак и лимон:
http://bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=6081&AlbumId=40920&PhotoId=1663072

Рецептата е от тук:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.1642.html

Много са вкусни-ММММММММ...

# 67
  • София
  • Мнения: 2 374
Обожавам ги тези мъфини  eat

Ето снимки на мъфини с идеи за украса. Някои съм взела от публикувните в темите за мъфини.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=36681

# 68
  • Мнения: 14 493
искам само да отбележа, че не само за мъфините е характерно смесването отначало поотделно на сухи и мокри съставки. това се прави при почти всички американски сладкиши.
аз имам две форми за мъфини от година и половина и съм пробвала какво ли не от интернет. едни от най-хубавите спорде мен са морковените от сайта на марта стюарт. интересно е че при тях например няма такова отделно смесване.
и още нещо - от моя опит съм установила, че по-пръхкави стават мъфините в които няма прясно мляко, а само яйца, захар, брашно и олио. другите като се опекат имат повече консистенция като на бухти.
аз лично също бих препоръчала силиконови форми или ако са обикновени като моите /макар едната да ми е тефлонова/ да се ползват и хартиени формички. после много трудно се мият дори да няма залепнало. в тази връзка Бог да благослови моят мъж - вкъщи той мие мъфин пановете
. txtloves newsm76 Two Hearts

# 69
  • София
  • Мнения: 3 816
Според вас, дали ще станат в хартиените формички за кексчета? newsm78Благодаря и аз за рецептите!  bouquet

# 70
  • Мнения: 901
geleva да ще станат. Могат да бъдат приготвени и в тимбалчета Simple Smile

# 71
  • Мнения: 398
Мъфини с боровинки:
4 с.л. масло
8 с.л захар
6 с.л (около 75 мл)сок от ябълка
2 яйца
125 мл. сок от портокал
ванилия
17 с.л брашно. Аз слагам повечко
бакпулвер
1 ч.л. настъргана кора от портокал
1/4 ч.л. сол
боровинки колкото искате. По рецепта около 2 чаши.

# 72
  • Мнения: 1 182
Леле какви вкусотии...нямам думи направо
От кои да почна не знам.Със сигурност ще ги пробвам всички.Благодаря за рецептите newsm74

# 73
  • София
  • Мнения: 3 679
Обожавам ги тези мъфини  eat

Ето снимки на мъфини с идеи за украса. Някои съм взела от публикувните в темите за мъфини.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=36681

Страхотни са снимките - то чак да не ги яде човек, а само да ги гледа  Laughing

# 74
  • София, България
  • Мнения: 5 598
Само да споделя че търсих и в Метро такова чудо няма. - формички де
Пробвайте на другите посочени места

# 75
  • София
  • Мнения: 1 677
Момичета,продуктите в рецептите за колко мъфина са?Защото ако една доза е за 6 бр.,ще трябва да я удвоя Wink

# 76
  • Мнения: 3 550
Хайде, да избутам една стара тема!

Отскоро се запалих по мъфините. Всъщност май е мъфин онзи чудесен т.нар. "Маслен кекс" на фирма "АЕА" (всичкте им сладки са разкошни!) или се лъжа? Има ли някой рецепта за нещо такова?

А и аз да попитам като teddyvas тези продукти за колко броя мъфини са?

# 77
  • Мнения: 1 756
Nqkoi znae li dali v BG moje da se kupi takava forma za Muffins  Confused:
има навсякъде, ХИТ, Метро.  Peace

# 78
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Татко ми донесе така форма миналата година от Америка и аз до скоро я подмятах, просто защото не знаех какво да спретна в нея, сега се запалих и смятам да пробвам някои от посочените рецепти.

# 79
  • Мнения: 822
Момичета,някой правил ли е солени мъфини с царевично брашно?Ако имате някоя изпитана рецепта,да я постнете...

# 80
  • Мнения: 3 550
А аз бих попитала колко време ги разбърквате. До каква консистенция? ПРобвах да бъркам 15 пъти, както беше писано по-горе, но остават много бучки от сухо брашно, което после се рони вътре.

# 81
  • Sofia
  • Мнения: 21 662
Аз не броя и бъркам бързо и, колкото да не ми се мяркат сухи участъци, сипвам веднага във формичките и нямам никакви проблеми...само не смея още да пробвам да пека само в хартиени формички, а четох, че могло.... обаче още днес реших да експериментирам, точно защото се опасявам, че дозата от рецептата ще дойде множко за 12те ми форми (метални).

# 82
  • все тук
  • Мнения: 1 716
А аз да питам откъде намирате хартиени формички за мъфини. В нашия град не мога да открия.
И ако печете без такива хартиени формички, сладките мъфини не залепват ли?

# 83
  • Пловдив
  • Мнения: 704
Момичета,някой правил ли е солени мъфини с царевично брашно?Ако имате някоя изпитана рецепта,да я постнете...

рецептата е на Звездев, аз не съм я пробвала по простата причина,че едва вчера се сдобих с форма за мъфини

Царевичен мъфин

1 яйце
200 мл прясно мляко
1 1/2 ч. ч. пшенично брашно
3/4 ч. ч. царевично брашно
50-60 г маргарин
1 червена печена чушка
3 с. л. захар
1 парче кромид лук (колкото скилидка чесън)
1 с. л. бакпулвер
1 ч. л. сол

1. В купа се смесват двата вида брашно, захарта, бакпулверът и солта и се разбърква. Чушката и лукът се накълцват наситно, прибавят се към брашнената смес и се разбърква добре. Разрежда се с предварително разбитите яйце и мляко и се бърка, докато се получи лепкаво тесто, към което се прибавя разтопеният маргарин.
2. Полученото тесто се разсипва в специална форма за мъфин, тимбалчета за крем карамел или други походящи купички. Съдовете се поставят в тава и в нея се налива вода, колкото да покрива 2/3 от купичките
3. Мъфините се пекат в предварително загрята фурна за 20-30 минути при температура 200 градуса
4. Ако използвате тимбалчета или други купички, е необходимо вътрешната повърхност на купичките да се уплътни със специална готварска хартия или друга намаслена хартия. Сервира се заедно с хартията.

# 84
  • Sofia
  • Мнения: 21 662
....
- да слагам ли хартиени формички  Tired
- ако не, предполагам намазнявам формата,а набрашнявам ли?
- слагат ли се на водна баня или направо  Embarassed
- яйцата, които участват в рецептите, направо ги смесвам или разбивам предварително? (с миксер ли)

сетих се още нещо-като правя повече от една тава, трябва ли да изстине формата, преди да сипя следващата доза?....

   

blekuta, отговарям ти тук....ползвам същата форма..

- не слагам хартиени...намазвам с масло и никакъв проблем при ваденето
- няма водна баня, направо на решетката на фурната
- аз не разбърквам яйцата отделно.. всъщност в съда за мокрите съставки разбърквам първо тях и после добавям другите мокри

това последното не съм го правила, защото едно от правилата за мъфините е, че трябва бързо да се насипе тестото във формичките и веднага се слагат в загрятата фурна... ако някой има опит ще ми е интересно да сподели

# 85
  • Пловдив
  • Мнения: 704
Благодаря, Morena!
утре сутрин ще направя една пробна доза-сефте с сирене и колбас, пък да видим...

# 86
  • София
  • Мнения: 830
Еха, колко актуална тема. Само преди 15 мин синът ми помоли да опека утре "кекс като гъбка с боровинки" Laughing Laughing Laughing Та влязох тук и гледам колко много теми... Помогнахте ми много, още утер сутринта ще пека. Аз ги правя във формички за крем карамел.

# 87
  • Мнения: 822
blekuta,благодаря!  bouquet
И аз ще напиша отзив,ако се получат...Интересувах се точно за съотношението пшеничено:царевично брашно.

# 88
  • Пловдив
  • Мнения: 704
няма за какво  Hug другата седмица и аз ще ги направя
аз набързо се отчитам,че първите ми мъфини станаха чудесни,но и нарочно пробвах със солени първо.
ето я рецептата, дозата идва точно за моята форма с 12

Мъфини със сирене и колбас

# 89
  • София
  • Мнения: 830
Направих ги с боровинки. Станаха супер.
Един трик: За да пасне добре хартията за печене на формичката за крем карамел, слагаш две кофички една в друга а между тях хартията. Получава се калъп и пасват перфектно.

# 90
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Направих мъфините със сирене и шунка,станаха много мекички и вкусни.Сега си избирам рецепта за сладки кексчета.Формата си я купих от Метро.

# 91
  • Мнения: 22 867
Направих мъфините със сирене и шунка,станаха много мекички и вкусни.Сега си избирам рецепта за сладки кексчета.Формата си я купих от Метро.

И аз ги направих, но понеже нямам формичики за мъфини, изпекох сместта във форма за кекс. За пръв път ми харесва солен кейк. Сега ще обикалям да си намеря формички, защото си представям колко съблъзнителни ще бъдат малките кексчета.

И един въпрос: някоя от вас пекла ли е такива кексчета в купичките за крем карамел от йенско стъкло. Много се чудих дали да ги използвам, но накрая реших да не рискувам. Все пак крем карамелът го пека в тях на водна баня, а да ги сложа направо във фурната ме достраша.

# 92
  • София
  • Мнения: 1 326
Направих мъфините със сирене и шунка,станаха много мекички и вкусни.Сега си избирам рецепта за сладки кексчета.Формата си я купих от Метро.

И аз си купих купих от тази форма и се чудих дали се маже преди това с масло, за да не залепнат?  newsm78

# 93
  • Sofia
  • Мнения: 21 662
labrex, аз правя крем карамел в тези чаши( дуралексови са) и за кексчета съм ги ползвала, няма проблем.

# 94
  • Мнения: 22 867
labrex, аз правя крем карамел в тези чаши( дуралексови са) и за кексчета съм ги ползвала, няма проблем.

Благодаря ти! Сега поне по-смело ще пъхна моите във фурната. Grinning Пък каквото стане. Би трябвало да издържат, във всеки случай ще пробвам. Рецептата много се хареса вкъщи и сега ми се подхвърля пак да направя от онова вкусното. А само преди половин час го изядохме. Явно ще се прави до омръзване. Laughing

Видях и твоя зелен кейк със спанак и кремвирши. Може би и него да направя, но с лапад, защото това имам във фризера. И той изглежда доста вкусно!   bouquet

# 95
  • Sofia
  • Мнения: 21 662
Grinning За нищо, пак заповядай!  bowuu...
...с лапад също ще е хубаво

# 96
  • Мнения: 1 341
трябва да си купя форма и ще опитам и аз. Заинтригувахте ме.
Но си мисля и аз да пробвам в купичките за крем карамел

# 97
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Вчера направих мъфините с праскови,днес с банан и парченца шоколад,последните станаха невероятни,най-сполучливи и се ометоха веднага. Mr. Green

# 98
  • Мнения: 822
И аз споделям за царевичните мъфини...
Сместа ми излезе малко по-гъста,спазвайки рецептата(може би чашите ми са по-големи),та добавих още малко мляко.По-принцип в солените кейкове обичам да слагам чубрица,шарена сол,маково семе(този път сложих синапено,заради сина ми).Добавих и сирене/или настърган кашкавал.Захар-само една лъжица.
Домочадието ги хареса.

# 99
  • Мнения: 3 550
Плодовете на око ли слагате или четете от рецептите. Аз досега съм правила няколко пъти само основната рецепта. Ще ми се просто да добавя плодове към нея, а не да ровя за специална рецепта с бана, с круша и т.н. Какво мислите? Четох някъде, че плода трябва да е към 250 гр., но ми се струва много.

# 100
  • Sofia
  • Мнения: 21 662
...  Четох някъде, че плода трябва да е към 250 гр., но ми се струва много.
ами сложи по-малко Simple Smile... и на мен множко ми изглежда Thinking... аз бих си сложила на око...най-много съобразявайки се с цялото количество, което би се получило да се събере във формичките.. bowuu

# 101
  • София
  • Мнения: 830
Хайде сега да обсъдим един въпрос (ако искате). Колко са 250 гр брашно? По мерките на първа страница са две чаени чаши, но на мен тестото ми стана много гъсто, наложи се да разредя с малко кисело мляко, пропорциите се прее...ха и мъфините ми станаха малко мокри (длетави). Не ги правя за първи път, минали направих половин доза и станаха, сега какво стана ooooh! smile3555 smile3555 smile3555

# 102
  • Пловдив
  • Мнения: 704
една чаена чаша събира около 100г брашно
чаена чаша е чаша, събираща точно 200мл вода

а ти кажи сега коя рецепта си правила  Simple Smile

# 103
  • София
  • Мнения: 830
Ами първата и двата пъти. Сладките (сборовинки) ми станаха перфектни. Днес сложих сирене и станаха тестени.
Още нещо моята фурна е Раховец  Peace Първия път ги пекох около 1/2 час, а сега на 45мин още не бяха готови. Това май значи че брашното ми е било повече от необходимото

# 104
  • Мнения: 901
blekuta всъщност това не е точно така...

чайни чаши са два вида 200 мл или 250 мл

в 200 мл се събират 130 г брашно

250 мл се събират 160 г брашно


Elena_Ch
това се е получило най вероятно заради сиренето.....

# 105
  • Пловдив
  • Мнения: 704
хм,може  Thinking
но за мен чаена чаша винаги е било "старата" чаена чаша (от чаен сервиз примерно)

тя събира 200мл вода

а тези от 250мл "mug" за мен са водни чаши

какъв е изводът - купете си кухненска везна  Laughing

# 106
  • Мнения: 107
Цитат на: Radina
Цитат на: Gvendolin
Много благодаря Rosa
за из4ерпателните отговори и
подробните рецептите  Simple Smile

Аз си признавам, 4е от вас за пръв път 4ух за тези Муфинси  Wink

Ще потърся тук във Варна такива форми и ако не ще
се пробвам и аз във формички от крем карамел

Още веднъж Благодаря на вси4ки за просветлението на тази тема Wink

Ako sluchaino namerish takafa forma vav Varna,molq te pishi ot kade tochno si q kupila  Simple Smile Ako pak az namerq sashto shte vi informiram  Wink


Ами Радинка СТАРТ на търсенето Simple Smile
Която намери първа да свирка силно
(преди да си е напълнила устата с мъфинси) Wink
Във Варна, кв.Чайка, бл. 182 в магазина за домашни потреби струват 10 лева и са за 12 броя.
Ако все още не сте намерили де......

# 107
  • Sofia
  • Мнения: 21 662
blekuta всъщност това не е точно така...

чайни чаши са два вида 200 мл или 250 мл

в 200 мл се събират 130 г брашно

250 мл се събират 160 г брашно

една чаена чаша събира около 100г брашно
чаена чаша е чаша, събираща точно 200мл вода

Пък според мен и двете сте си прави... като мерни единици като ч.ч.; к.ч.; с.л.; ч.л.;..., кофичка или бърканче и т.н. могат да са повод на обсъждане...
Обаче 250 г брашно са си точно толкова - 250 г брашно.
Виж ако някой ми каже 1ч.ч. брашно бих могла да се почудя (а всъщност- не Naughty,  точно по тази причина, че на автора чашата може да не е като моята, но това няма значение, щото пък всички продукти ще са в моята ч.ч. и така Simple Smile) колко е ...  в грама. bowuu

# 108
  • София
  • Мнения: 830
Везна му е майката. За нова година ще си купя. По колко вървят, предпочитам електронна Mr. Green?

# 109
  • Sofia
  • Мнения: 21 662
Везна му е майката.... По колко вървят..
  Ми не само ..и мерителна чаша върши чудна работа, аз съм с такава, както и мерителни лъжици за малките грамчета, не че не съм се наточила и аз на ел.везна Grinning.
Иначе ползвай гугъла... малко тук и тук например ама има и още мнооого.

# 110
  • Пловдив
  • Мнения: 704
моята везна е тази от ТСМ, пак за толкова парички беше.

и за да се придържам към темата, ето ви
Мъфини с сини сливи
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер (малко ми се струва)
1 ч.л. бахар  (allspice) newsm78
1/2 ч.ч. олио
1 голямо яйце
1 бурканче сладко от сини сливи( ~200гр)
1/2 ч.ч. нарязани орехи
Смесвате първите четири съставки, след това добавяте останалите (аз ги разбивам отделно). Намасляват се и се набрашняват формите (ако не са силиконови  Mr. Green) Пече се на 180-200оС

така,тази рецепта си я смъкнах от чужбински сайт, защото имах пресни сини сливи,  които скучаеха в хладилника. След пробната доза, забележката ми е,че ако правите с пресни сливи (пюре) трябва да се добави брашно. Може да е за сметка на захарта, защото стават доста сладки. Но комбинацията с орехите е много добра. мда,и бахара го пропуснах  Confused

Общи условия

Активация на акаунт