специалното рататуй на мишока от едноименния филм:
http://more.info.bg/article.asp?articleID=765767&topicID=325&issueID=2031
[quote
Поредната пълнометражна и изключително симпатична анимационна лента "Рататуй" провокира сума народ да сготви и опита класическата френска селска манджа от заглавието. Главната роля в това ястие е на патладжаните и тиквичките, плюс домати, пипер и зелени подправки. Получава се страхотна вегетарианска яхния, която изключително добре се съчетава с френски хляб и козе сирене.
Рецептата от филма на "Пиксар" е приготвена от световноизвестния готвач Томас Келър, собственик и главен готвач на най-френския ресторант в Калифорния - "The French Laundry". Традиционно зеленчуците за рататуй са нарязани на кубчета, но за филма Келър ги реже на тънки кръгчета и ги потапя в пиперада, като резултатът е наистина пиршество за сетивата.
Ако сте изкушени и вие, снабдете се с продукти, предвидете половин час за подготовка и около 2 часа за печене и действайте!
Сос "Пиперада"
2 пиперки (1 зелена и 1 червена или каквито има)
2 лъжици зехтин
1 чаена лъжичка счукан чесън
1/2 чаша накълцан лук
3 домата, обелени и без семките, накълцани, като им запазвате сока (или чаша доматено пюре)
1 клонче мащерка
магданоз
1/2 дафинов лист
сол
Oпечете пиперките, обелете и ги нарежете на ивички. Сложете зехтина, чесъна и лука в тиган и ги оставете на горещия котлон, докато омекнат - в никакъв случай да не станат кафяви. Прибавете доматите заедно със сока им, както и мащерката, магданоза и дафиновия лист. Бъркайте около десет минути. Прибавете чушките и продължете да бъркате 2 - 3 минути. Принципно пиперът дава доста сладост на доматените сосове, но може да ръснете и малко захар, за да туширате киселото на доматите. Посолете на вкус и изсипете соса в 20 см кръгла тавичка или глинен гювеч.
Изберете немного широки и неголеми
2 тиквички
1 патладжан
4 домата
Нарежете ги на кръгчета (не забравяйте патладжаните да оставите да престоят и после да изплакнeте със студена вода). Подредете ги върху пиперадата като спирала. Посолете и поръсете със зехтин и пресни подправки - магданоз, босилек, каквото обичате. Покрийте с фолио (капак) и печете ястието в предварително загрята на 150 градуса фурна около 2 часа.
Поднесете с пресен френски хляб и сирене.