любимите туршии!

  • 42 072
  • 76
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 5 001
Здравейте и от мен Grinning.Миналата година направих сурова туршия и се разбихме от ядене.Ето какво сложих: В 3-литрови буркани и от компоти сложих нарязани морков,зален домат,чорбаджийски чушки(може и "сиврия",но трябва да е зелена,защото иначе омекват),целина,кафиол(накъсан на розички),дафинов лист( 1 бр. на компотения буркан и 2 бр. на 3-литровия)Всичко трябва да е натъпкано колкото може по-плътно.После си разтворих морска сол на вкус и залях догоре бурканите.Сложих капачки,но без да затварям само похлупих и изкарах на балкона.Тази година пак ще правя  chef

# 61
  • Мнения: 388
Някой да има рецепта за Царска туршия (или както там се нарича: камби, карфиол, моркови, целина...) в която не се слага аспирин, предполагам трябва да е стерилизирана, и зеленчуците да остават хрупкави?


Не знам дали точно това търсиш,но ето моята рецепта.
6кг.камби,3кг.карфиол,1кг.моркови,1,5 шише оцет,0,5л.вода,1глава(с листата)целина,1ч.ч.сол,1ч.ч.олио
Нарязват се продуктите по желание,всичко се омешва.Пълнят се бурканите,като хубаво се натъпкват и се стерилизират.Зеленчуците остават хрупкави. Peace

А иначе още любими са ни Камби на фурна,Тиквички с марината на кисели краставички.

Последна редакция: пт, 21 сеп 2007, 10:03 от V & G

# 62
  • Мнения: 247
carska tur6iq mmmmmmmmmmm

# 63
  • Мнения: 247
Някой да има рецепта за Царска туршия (или както там се нарича: камби, карфиол, моркови, целина...) в която не се слага аспирин, предполагам трябва да е стерилизирана, и зеленчуците да остават хрупкави?


Не знам дали точно това търсиш,но ето моята рецепта.
6кг.камби,3кг.карфиол,1кг.моркови,1,5 шише оцет,0,5л.вода,1глава(с листата)целина,1ч.ч.сол,1ч.ч.олио
Нарязват се продуктите по желание,всичко се омешва.Пълнят се бурканите,като хубаво се натъпкват и се стерилизират.Зеленчуците остават хрупкави. Peace

А иначе още любими са ни Камби на фурна,Тиквички с марината на кисели краставички.
a da i tova no nqma  vreme za kambite

# 64
  • Мнения: 641

V & G, Благодаря!
А тиквичките наистина са много вкусни, тази година за първи път правих.

# 65
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
"Опукани" чушки

Става с чорбаджийски, рибки, люти или пък с последните чушки, които се обират от стръковете - те са дребнички. На дъното на компотен буркан слагам по 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 с.л. олио и оцет, да се напълни буркана до горния край на долния грапав ръб на буркана. Чушките се опукват лекичко на котлона и докато са горещи се слагат веднага в буркана, като се притискат /аз изпозлвам за натискане едно нещо, с което пасирам сварените картофи за пюре - едно кръгче с дупки, на дръжка - идеално пасва в буркана/. На всеки ред чушки се поръсва малко чесън на парченца и нарязан магданоз. Като се напълни буркана догоре, слагат се 2 аспирина, затваря се и се обръща обратно, за да дръпне капачката от топлината. обръща се след като е изстинал напълно. Необходимо е много да се притискат чушките, за да не остане въздух между тях.

# 66
  • Мнения: 460
а ето и моята заветна туршия"на кака".така съм я нарекла,защото ме я даде моята по-голяма сестра-кака!! Hug
4кг.камби
1кг.моркови
2 средно големи зелки
2 бр.карфиол
3 връзки целина/аз слагам 1,защото не я обичам/
1 бут.оцет
1/2 л олио
1/2 кг.захар
0,200 гр.сол
зеленчуците се нарязват и поставят в голям съд.възварява се маринатата и след като се охлади  заливаме продуктите.така престояват 4-5 часа,като от време на време пробъркваме зеленчуците.след което пълним хубаво буркана-претъпкваме го.маринатата я разпределяме по бърканите,но хартисва със сигурност.стерилизираме 5 минути-да хлътнат капачките!
това е !страхотна е м-м-м-м-м-м Crazy

# 67
# 68
  • варна
  • Мнения: 263
3 кг чорбаджийски чушки се пържат леко в 2ч.ч.олио.Слагат се в дълбок съд.Наряват се 500гр. моркови,4-5глави чесън,2вр.магданоз,3вр.копър,1литър оцет,1ч.ч.сол,2ч.ч.захар и олиото от пъженето,5-6аспирина.Всичко се разбърква3-4дни,след което се насипват в бурканчета и не се стерилизират.Пържат се леко само да променят цвета си.Вкъщи ги обожават.

# 69
  • Мнения: 236
KATYA KOCI, туршията " на кака " е супер! Многооооооооооо благодаря! Ето снимчица:

# 70
  • Мнения: 121
И аз днес направих туршията на KATYA KOCI, мнооооогооо е вкусна. Горещо я препоръчвам на всички.  Simple Smile

# 71
  • Мнения: 27 524
Уф, не знам рецепти, (тук не стават), но знам, че обожавам всичко от каца  Heart Eyes

# 72
  • Мнения: 121
Ето и снимка на туршийката
http://images21.snimka.bg/004288328.jpg

# 73
  • Мнения: 460
радвам се че ви е харесала!!!
зеленчуците остават свежи,нали?? Hug Hug Hug Hug
да ви е сладко!!! Hug  bouquet

# 74
  • В събота
  • Мнения: 201
Ето я и моята туршия, дето си я правя всяка година, само дето не помня вече кой ми каза рецептата - мисля, че беше една позната в Пловдив преди доста години:
3 кг. камби, 1-2 кг. зелени домати, 2 глави карфиол, 2-3 кг. моркови, 3 връзки целина с грудките. Всички зеленчуци ги нарязвам в един голям леген, с изключение на доматите - тях ги надупчвам с една игла на 5-6 места. Разбърквам добре.
Във всеки буркан слагам щипка синап, 2 аспирина, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и 100 мл. оцет и разклащам малко да се поразтворят. После натъпквам зеленчуците и доливам с вода да покрие. Затварям ги и така си стоят едно денонощие, после едно денонощие с капаците надолу и после ги прибираме в избата. Не се притеснявайте, ако някой буркан протече, докато е наобратно - нищо му няма  Simple Smile


А ето и още една рецепта за кисели зелени доматчета:
Купувам около 5 кг доматчета, измивам ги хубаво. В трилитрови буркани най-отдолу слагам дафинов лист и бахар. После нареждам доматите, като помежду им насипвам и по няколко скилидки чесън. Най- отгоре пак слагам дафинов лист и бахар. Наливам вода, която после изливам в голям съд (от всички буркани заедно - стават 3 буркана). От водата отливам 100 мл и добавям 100 мл. оцет и 200 гр. сол. Разбърквам добре и наливам в бурканите. Затварям и прибирам на студено и тъмно (в избата).


Снимките са от тазгодишните туршии, но да си призная карфиолът ми дойде малко този път.

Общи условия

Активация на акаунт