любимите туршии!

  • 42 062
  • 76
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2 849
Аз искам да питам дали някоя е ползвала пакетчетата на д-р Йоткер за туршии и сладка.
Какви са отзивите ви?Заслужава ли си?

Ползвала съм ги и съм доволна

# 31
  • Мнения: 399
Ето какво съдържа сладко-киселата смес за туршии Pikant fix" на д-р Йоткер - преписвам дословно:
сол;
бензоатна киселина Е210;
натриев бензоат Е 211;
калиев бисулфит Е224;
зърна хрян;
копър;
кориандър;
черен пипер;
дафинов лист

Има и пикантна смес, но в момента нямам, за да дам съдържанието.

# 32
  • Варна
  • Мнения: 2 378
Тази сладко-киселата е хубава! Зависи от количеството мат`рял обаче. Ако ви е повечко, запасете се поне с 5-6 пакетчета...

# 33
  • Мнения: 1 818
Давам ви рецепта за любимата ми туршия...правя я дори извън България...Мммм.обожавам я...

Царска туршия

продукти:камби,моркови,карфиол,целина в пропорция по желание

за саламурата: 9 чаени чаши вода,5 ч.чаши захар ,4 ч.чаши оцет ,1 ч.чаша морска сол

Всички продукти за саламурата се смесват и се бъркат периодично с лъжица,докато се разтопят захарта и солта...Не се вари...Колко зеленчуци се заливат с тази саламура...не мога да кажа килограмите...никога не ги тегля.На 3-литров буркан слагам 6 аспирина и...готово.Ако не ми стигне саламурата правя още малко...ако пък ми дойде повече режа зеленчуци...
По принцип в голям леген заливам зеленчуците със саламурата...и като постоят няколко часа знаете отделят сок и омекват...тогава ги пълня в бурканите...Не се учудвайте ,че захарта е много...


и още една ... може би всички я знаят,но все пак...давам я...

Камби на фурна

Камбите се почистват от дръжките.Нареждат се плътно в тава.Във всяка камба се слага по 1 равна чаена лъжичка сол,захар,олио и оцет.Пекат се до омекване и горещи се затварят в буркани,като между камбите може да се постави чесън,целина,нарязано морковче,магданоз.И на компотен буркан по 3 аспирина...

# 34
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Габи мерси за рецептите и аз много обичам камби.

не може ли без аспирин? Rolling Eyes скъп ми идва, а и не ме кефи като размътни буркана...
стерилизираш ли бурканите или заради аспирина не ги вариш? Thinking

# 35
  • Мнения: 1 818
asyalein, не ,не ги варя...нигога не стилизирам туршия...а аспирина го замени с нещо друго...не знам сега какви стабилизатори продават в България.

# 36
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
не съм в България....
освен ще си направя малко за бърза консумация. като ми узреят камбите де Joy
избягвам стабилизатори и консерванти. май само за киселите краставички правя изключение  Rolling Eyes

# 37
  • Мнения: 1 818
Сега видях,че не си в България...ами и аз ги правя без консерванти...те и без това бързо се изяждат...Пък и по всяко време на годината има карфиол,камби и моркови...Случвало се е и лятото да си правя  Grinning

# 38
  • Мнения: 182
Искам да ви предложа нашата любима и много лесна рецепта за туршия:

За един буркан Омния /800мл./
1 с.л. /без връх/ морска сол;
3 с.л. /нормално пълни, но не и заравнени/ захар 
1 кафена чашка оцет
2 аспирина /стрит на прах/

Слагам всичко /без единия аспирин/ в буркана и пълня добре с нарязания зарзават /камби, карфиол, моркови, чесън, целина/. Отгоре слагам другия стрит аспирин, заливам със студена вода и затварям. Може да се сложи зърна черен пипер, бахар, даф. лист по желание. Следващите пет-шест дни /ежедневно!/ бурканите се обръщат.
Туршията става хрупкава и много вкусна!

# 39
  • Sofia
  • Мнения: 358
Момичета отивам да слагам доматен сок в шишета  ама забравих след това колко време трябваше да ги варя?

# 40
  • Мнения: 460
ето ви една моя рецепта за "Ропотамо"
5 кг.червени чушки-печени ,обелени и нарязани
1 кг.зрял боб
1 кг.моркови-сварени и нарязани
1 буркан домат.пюре
2 буркана кис.краставички,нарязани на колела
150-200 гр.захар
4 суп.лъж.сол/а бе на вкус/
200 гр.оцет
250 гр.олио
чер пипер на зърна
кимион на вкус
вс.продукти се объркват,слагат се в буркани и се стерилизират 20 минути.
това е!успех в приготвянето!!

# 41
  • Самоков
  • Мнения: 561
В къщи най-много на почит е суровата туршия и аз правя само нея, защото освен че е вкусна е и лесна. В по-голям съд (бидонче или др.) нареждам на редове - зелени домати, чушки, моркови, карфиол, зеле, корнишони най-отгоре слагам листа целина и 2-3 глави кромид лук. Приготвям солумура от 5 литра вода, килограм оцет и килограм сол, който се слагат да заврят и след като изстине се залива туршията. Съдът трябва да се напълни до горе. Притиска се с добре измит речен камък (може и с нещо друго) и това е. Готова е за консумация след около 1 месец.  Wink

# 42
# 43
  • Мнения: 375
Патладжани
 Слагам си 10-ина буркана. Патладжаните се изпичат, обелват и смилат или намачкват Поставят се в буркани и се изваряват 10 мин. От тях става страхотна салата - основно заради нея ги правя - 1 буркан се смесва с 1 майонеза, 5-6 скилидки чесън и сол. Освен това 1 буркан стига за приготвянето на вкусно ястие с кайма, чушки и домати.
   Тиквички
 По това време си слагам и тиквички, нарязани на кубчета с 1 аспирин и изварени 5 мин. - за супа, мусака.
  Това не са туршии, а зимнина, за която сега й е времето.

# 44
  • Мнения: 460
и аз така си правя тиквички и патладжан!сега съм намислила другата седмица да си правя ропотамото!
 ooooh!ей как се ядосах.сега съм на работа,но винаги в дам.чанта си нося едно малко тефтерче и в него си записвам рецепти,ама сега съм го забравила!щях да ви пусна една страхотна рецепта с туршия от камби! ooooh!нищо утре!направо е супер!!

Общи условия

Активация на акаунт