текст: Ани Янкулова
"Твоят ден започва сутрин в седем точно с чаша горещо кафе..." ТОВА СПОДЕЛЯ С НАС ВАСИЛ НАЙДЕНОВ В ИЗВЕСТНАТА И ЛЮБИМА НА НЕ ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ БЪЛГАРИ ПЕСЕН. И ПРОДЪЛЖАВА: „ВСЕКИ ДЕН С НЕЩО СИ ЗАЕТ, БЪРЗАШ – НЯМАШ ВРЕМЕ.“ СЯКАШ ПЕЕ ЗА ВАС, НАЛИ? ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ДОСТА ХОРА СЕ ЧУВСТВАТ ТАКА. А КАКТО ВЕЧЕ ДОБРЕ ЗНАЕТЕ, НИЕ СЕ ОПИТВАМЕ ДА ПОМОГНЕМ С БЪРЗИ И ПРАКТИЧНИ ИДЕИ. ТОЗИ ПЪТ СЕ СПИРАМЕ НА ПОЛУФАБРИКАТИТЕ. Когато чуят думата „полуфабрикат“, мнозина си представят готова замразена храна (като лазаня например), която е толкова безвкусна, че дори и кулинарно чудо от типа майонеза с кетчуп и горчица не би помогнало, за да стане по-апетитна. Със същото име обаче се подвизават и обелените, нарязани зеленчуци. Затова нищо не ви пречи, като сте по-свободни, да нарежете на малки кубчета тиквички, чушки или моркови и когато времето ви притисне, те ще са готови и на разположение за вашата ароматна зеленчукова супа! Трябва да знаете, че зеленчуковите полуфабрикати са по-нетрайни, защото са лишени от естествената им покривка и така е увеличен контактът с кислорода от въздуха. Всичко това спомага за по-бързото им разваляне и ги прави негодни за консумация. Ето защо е желателно да бъдат съхранявани в хладилник, при това за кратко. | ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ • Не забравяйте, че бързината в кухнята зависи и от добрата организация. Ето няколко идеи, които ще ви помогнат да готвите по-бързо и да поставите свой собствен рекорд. 1. Купувайте продукти, които могат да се съхраняват по-дълго – макаронени изделия (паста), ориз, готови сосове, замразени зеленчуци, консерви. 2. Предпочитайте тези продукти, които се размразяват бързо. 3. Уредите, с които работите, трябва да ви спестяват време! Затова използвайте или си купете някои от тях – пасатор, миксер, кухненски робот, тенджера под налягане, микровълнова фурна. |
>> ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА Необходими продукти: 1 картоф 1 морков 1 тиквичка 1 чушка 100 г глава целина 2 с. л. доматено пюре 1/4 връзка магданоз 3 с. л. зехтин сол и черен пипер на вкус Начин на приготвяне: 1. Зеленчуците се белят, почистват и режат на кубчета. В тенджерката, в която ще се прави супата, се сипва зехтинът, слагат се морковът, целината, чушката и картофът и се запържват за около 5–6 минути, след което се добавя тиквичката и се овкусява със сол и черен пипер. 2. Когато омекнат, се добавят пюрето и скълцания магданоз. Разбърква се и се сипват около 800 мл вода. Супата се сервира, като към нея по желание може да се добави лъжица кисело мляко. |
Начин на приготвяне: 1. Фурната се загрява на 200 градуса. Картофите се обелват и се режат на тънки шайби, като най-добър ефект се получава със специално ренде. Нарязаните картофи се слагат в тавата, в която ще се пекат, към тях се добавят накълцаният чесън, лукът, нарязан на полумесеци, и сметаната. 2. Всичко се овкусява със сол и черен пипер и се разбърква добре. Тавата се покрива с алуминиево фолио и огретенът се пече около 20 минути. Малко преди да стане готово, предястието се покрива с настъргания кашкавал и се дозапича. Сервира се с бяло вино. |
Начин на приготвяне: 1. В отделни тенджерки се загрява по 500 мл мляко и двата вида нишесте се приготвят, както е указано на опаковките. Ако е необходимо, се подслаждат със захар на вкус. Докато изстива нишестето, бисквитите се нареждат на дъното на правоъгълна тавичка, йен- ска тенджерка или съд за сладкиши. 2. Реди се един ред от бисквитите, отгоре се намаз- ва с част от единия крем, после – втори ред бискви- ти, който се намазва с част от другия крем. Тортата трябва да бъде поне на три реда, като отгоре също е намазана с крем. 3. След като се охлади около 20 минути, е готова за консумация. Към всяко парче торта може да добавите по 1 ч. л. плодово сладко, а за украса – кокосови стърготини. |