Цели картофи - бързо, лесно и вкусно!

  • 12 174
  • 32
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 27 524
Пада се по картоф на човек. Голям, необелен. Картоф, не човек  Grinning Сварявате наполовина картофите. Да не е готово, но и да не е сурово. Вадите от водата, увивате всеки картоф в алуминиево фолио, а може и деректно в тавичка, без да увивате. Загрявате фурната предварително на 220 градуса, слагате броя картофи в тавичка с олио на дъното и печете около половин час. През това време разбърквате по-голямата част от сместа - сметана, малко кисело мляко и сол. По желание може да се добави черен пипер, чесън, копър, магданоз... кой каквото обича. Може и горчица, и кетчуп, майонеза, сирене...
Като се изпекат добре картофите ги вадите, махате фолиото, слагате ги в чиния и режете по дължина. Отгоре сипвате богато от сместта. Това е  Hug
Става за гарнитура, става и за основно. При възможност - яжте с кората  Peace

Последна редакция: ср, 27 юни 2007, 18:37 от Блонди

# 1
  • София
  • Мнения: 462
Ух че вкусно...Бравус Simple Smile
На мен ми се развали фурната,дали мога в микровълнова без грил да ги наподобя?

# 2
  • Мнения: 27 524
Може, да. 2 и 1/2 минути на около 700-750W.

# 3
  • София
  • Мнения: 462
Ама без фолио или?  newsm78
И цял или нарязан? Ммм? Simple Smile

# 4
  • Мнения: 3 537
Супер, това е много вкусно, аз от край време ги правя, само,че картофите ги увивам направо сурови,намазвам ги със сол и масло, тогава увивам  и не в тава, директно ги нареждам на решетката на фурната и пека 1 час някъде,боцкам с вилица да разбера когато са готови, стават Муцка Laughing Като са готови картофките им махам фолиото разчупвам и заливам със зехтин/олио/, сирене,червен и черен пипер.След това може и сос да се направи, този дето го казваш ми харесва и ще го направя да го пробваме Hug
Според мен е излишно да се сваряват предварително, в смисъл такъв,че поне на мен не ми се занимава.
А то ако се пекат в тавичка с олио и соса да се прави в тавата няма смисъл да се пекат с фолиото,все пак и картофките да попият от сосчето.
Мерси много Блонди за сосчето ,специално още утре ще го направя   Hug Wink

# 5
  • Мнения: 27 524
Можеи без фолио, да. Но нарязан - не. Няма да стане същото.
Да, става и както Мимис е казала, суров и на дъното. Аз тогава си го правя без фолио, направо мятам долу. Става пак супер, разликата е, че е малко по-сух и тричав картофа  Peace

# 6
  • Мнения: 1 799
Ама без фолио или?  newsm78
И цял или нарязан? Ммм? Simple Smile

В МВ фолио НЕ Naughty

# 7
  • Мнения: 526
Ммм,картофки във фолио-много ги обичам!Само че аз беля 4-5 големи картофа,режа ги наполовина,поръсвам ги с подправки,слагам им малко масълце,увивам във фолиото и пека.Разкошна гарнитура,ползвам за най-различни случаи.
А сосчето на Блонди е хубава идея за печени картофки Hug

# 8
  • Мнения: 3 367
още по=лесно- голям картоф,измит мноооооого добре , набучен с вилица на няколко места,в МВ за 6-7-8 мин или колкото докато може да се прободе с нож лесно; вади се, реже се цепка отгоре му; в нея-масло,сметана,кашкавал,шунка на кубчета,подправки
готова гарнитураааа-та Laughing

# 9
  • Мнения: 3 478
още по=лесно- голям картоф,измит мноооооого добре , набучен с вилица на няколко места,в МВ за 6-7-8 мин или колкото докато може да се прободе с нож лесно; вади се, реже се цепка отгоре му; в нея-масло,сметана,кашкавал,шунка на кубчета,подправки
готова гарнитураааа-та Laughing

Това е и моят вариянт Peace. Тук са много вървежни печените картофи. Аз обаче нямам нерви да ги чакам на фурната, нито пък време. Правя ги в микровелето, стават по-сбръчкани от колкото на фурна, но аз като им добавя после другите неща са си тип-топ. Любими са ми да ги издълбая и да ги намачкам с чедър, бекон и скалиънс ( незнам на БГ как е това) и после пак си напълвам картофа ( по желание може да се запекат отново. Тук много ги хапват със заквасената сметана, ама аз нали  не обичам Crazy.

# 10
  • Мнения: 2 550
Супер!
Ще пробвам!
Благодаря за рецептата  Hug

# 11
  • Мнения: 266
  bouquetЩе се пробва!Много вкусно звучи и изглежда Crazy

# 12
  • София
  • Мнения: 4 423
ЕЕЕЕЕ, браво, точно такова нещо ми се ядеше  bouquet Hug

# 13
  • Мнения: 1 799
Оле, Блонди, не исках да пиша в готварските ти рецепти да не спамя, но КОЗУНАКЪТ ти е нахално хубав. С тези плънкииииииииии, ама как не ми се занимава сега. Ще взема да спретна половин доза.
Как е на вкус, защото само от описанията ми потекоха лигите  Hug

# 14
  • Мнения: 591
И аз да ви напиша една рецепта за много лесни и вкусни картофки...
Цели малки картофчета, но е хубаво да са пресни. Всяко едно картофче се потапя в олио или зехтин и се редят плътно едно до друго, но да не са едно върху друго. Сол и чер. пипер на вкус. Слага се водичка наполовината на картофите. Когато са почти готови им се слага копър и/или магданоз!
това е Simple Smile

# 15
  • Мнения: 2 550
Пробвах ги!
Станаха направо страхотни!!!
Блонди,   bouquet

П.С. Направих гершката да сложа вода в тавичката, докато ги пекох...леле мале, започна да пръска, по дъното на печката стана мазало, пропуши....ужасТ, кашлях, кихах, сълзяха ми очите, проветрявах....  Joy

# 16
  • Варна
  • Мнения: 1 858
Блонди,извинявай за тъпия въпрос,но сметаната е заквасена,нали  Blush newsm78

# 17
  • Мнения: 2 550
Блонди,извинявай за тъпия въпрос,но сметаната е заквасена,нали  Blush newsm78

не съм Блонди, но ДА...заквасена сметана

# 18
  • Варна
  • Мнения: 1 858
Блонди,извинявай за тъпия въпрос,но сметаната е заквасена,нали  Blush newsm78

не съм Блонди, но ДА...заквасена сметана
Мерси  bouquet

# 19
  • Мнения: 27 524
jorjito, да, заквасена, Марето ти е казала  Hug

Кати, не питай, козунакът е просто вълшебен  Crazy

Маре, ми и аз доливам, ама не пуши и не пръска, силна ти е фурната, коки, май...  Thinking

# 20
  • Мнения: 2 591
и аз ще взема да я изпробвам  Rolling Eyes звучи твърде добре  Mr. Green

# 21
  • Мнения: 29
 ETO I DRUGA RECEPTA ZA MYRЗЕЛИВО ПРИГОТВЯНЕ НА КАРТОФКИ ВЪВ ФУРНА
В/У ПРЕДВАРИТЕЛНО ДОБРЕ ОМАЗНЕНА  И ПОСОЛЕНА ТАВИЧКА НАРЕЖДАМЕ КАРТОФИ ,КОИТО ПРЕДВАРИТЕЛНО ДОБРЕ СМЕ ИЗМИЛИ  /КАРТОФИТЕ СА С ОБЕЛКАТА/  И ОТРЯЗАНИ  НАПОЛОВИНА
НАРЕЖДАМЕ ГИ В ТАВИЧКАТА С ОТРЯЗАНАТА СТРАНА НАДОЛУ, А С ОБЕЛКИТЕ ОСТАВАТ НАГОРЕ
ЗАПИЧАМЕ ВЪВ ФУРНАТА НА 150-170 ГРАДУСА ЗА ОКОЛО 20мин. И ПОСЛЕ ГИ ХАПВАМЕ
НЕ ГИ ИЗЧАКВАМЕ ДОРИ ДА ИЗСТИНАТ

# 22
  • Пловдив
  • Мнения: 512
Хора, а пресни или стари картофи ползвате?
Ей, Блонди ,ти не беше ли на страхотната диета?Нещо те няма там!!!!

# 23
И аз да споделя PeaceТова го правя и с пресни и със старички картофки чудесно е за гарнитура - мъжът само така ги признава. Значи измивам картофките много внимателно с четка, ако са старички ги беля ако са пресни с кората. Разрязвам ги на две, намазвам тавичката с олио много леко а всяка половина на картофките поръсвам със сол. Редя в тавичката с разрязаната половина надолу и пека в предварително загрята фурна. Вода не слагам. Отдолу картофките хващат супер апетитна коричка.
А наскора напревих тези пикантни картофки в тиганче- дребни пресни картофки се нарязват на две половини, овалват се в сол, шарена сол, малко чубрица и се запържват в силно сгорещена мазнина.Накрая поръсвам с червено пиперче- не се слага в началото защото ще загори и става тежко. Леле каква съм обяснителна Rolling EyesИзвинете моля.

# 24
  • там от където съм
  • Мнения: 1 073
Страхотна рецепта,за съм правила но само с пресни картофи.Ако някои е пробвал със стари нека да каже какъв е резултата.Блонди твоите какви са?

# 25
  • Мнения: 27 524
Стари  Peace

# 26
  • там от където съм
  • Мнения: 1 073


Ще пробвам,мерси! Peace

# 27
  • Мнения: 4 770
И аз да ви напиша една рецепта за много лесни и вкусни картофки...
Цели малки картофчета, но е хубаво да са пресни. Всяко едно картофче се потапя в олио или зехтин и се редят плътно едно до друго, но да не са едно върху друго. Сол и чер. пипер на вкус. Слага се водичка наполовината на картофите. Когато са почти готови им се слага копър и/или магданоз!
това е Simple Smile
  И аз ги обичам така, само че без зелените неща.  Mr. Green  Много са вкусни като са пресни с обелката...
 Вие ядете ли обелката на пресните картофки?... Сори, май е тъп въпроса, ама знам ли, може някой да не обича...  Rolling Eyes

# 28
  • Мнения: 4 392
Правила съм такива.
Много вкусни стават.
В сосчето слагам свежи подправки. Grinning

# 29
  • София
  • Мнения: 35 977
И аз правя такива, но ги пека направо във тавата.
Преди ги увивах във фолио, но разбрах че може и направо.
Стари , сурови картофи.
Аз не обичам пресни картофи.
Все пак мерси за подсещането Блонди   bouquet

# 30
  • Мнения: 292
Ще пробвам Peace
Благодаря за идеята  bouquet

# 31
  • Мнения: 5 362
Правили сме си такива,но в жар.
Както са цели,с кората,ги слагаш в жарта.После хапваш или с кората или обелени.
Но тази идейка е хубава-ще се възползвам.А и със сосче ще станат още по-вкусни Peace
10х Блонди  bouquet

# 32
  • Мнения: 4 770
ETO I DRUGA RECEPTA ZA MYRЗЕЛИВО ПРИГОТВЯНЕ НА КАРТОФКИ ВЪВ ФУРНА
В/У ПРЕДВАРИТЕЛНО ДОБРЕ ОМАЗНЕНА  И ПОСОЛЕНА ТАВИЧКА НАРЕЖДАМЕ КАРТОФИ ,КОИТО ПРЕДВАРИТЕЛНО ДОБРЕ СМЕ ИЗМИЛИ  /КАРТОФИТЕ СА С ОБЕЛКАТА/  И ОТРЯЗАНИ  НАПОЛОВИНА
НАРЕЖДАМЕ ГИ В ТАВИЧКАТА С ОТРЯЗАНАТА СТРАНА НАДОЛУ, А С ОБЕЛКИТЕ ОСТАВАТ НАГОРЕ
ЗАПИЧАМЕ ВЪВ ФУРНАТА НА 150-170 ГРАДУСА ЗА ОКОЛО 20мин. И ПОСЛЕ ГИ ХАПВАМЕ
НЕ ГИ ИЗЧАКВАМЕ ДОРИ ДА ИЗСТИНАТ
   
   Ето така ги правя и ям и аз!  Peace   Само, че слагам на всяка половинка мъъничка бучица масълце...  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт