опасни ли са мидите за развитието на зародиша у бременна?

  • 21 635
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 205
1. Аз живея в Сау Пауло, Бразилия и тук вси4ки жени ядат миди, скариди, суши, калмари и др. видове морски дарове. И аз съм яла, основно в на4алото на бремеността, защото сега не ми се яде риба или морски дарове. Имам приятелка бременна тук, която ядеше като луда морски дарове, повръщаше, но не спря да яде от тях до края на бремеността.
2. Съгласна съм, 4е може би в БГ морските дарове са лошо ка4ество и с много токсини, затова е по добре да се избягват.
3. Не мисля, 4е това е довело да спиране на пулса на бебето, просто понякога се слу4ват такива лоши неща и при4ините може да са 1000000000 вида, но не вярвам да е от мидите.
4. Никога не съм повращала и не ми е било лошо от нищо през бремеността. Хормоните са ми ок и съм изследвана обстоино, таи като съм на 37 г . Така, 4е това с повръщането не го разбирам. Моето бебе е добре и без аз да съм се 4уствала зле по време на бремеността.
5. Пиши как си и дали си отишла на друг лекар ? Може пък диагнозата на този лекар да е грешна и бебето да е добре ?
Стискам палци  Praynig

# 31
  • Мнения: 4 380
1. Аз живея в Сау Пауло, Бразилия и тук вси4ки жени ядат миди, скариди, суши, калмари и др. видове морски дарове. И аз съм яла, основно в на4алото на бремеността, защото сега не ми се яде риба или морски дарове. Имам приятелка бременна тук, която ядеше като луда морски дарове, повръщаше, но не спря да яде от тях до края на бремеността.
2. Съгласна съм, 4е може би в БГ морските дарове са лошо ка4ество и с много токсини, затова е по добре да се избягват.
3. Не мисля, 4е това е довело да спиране на пулса на бебето, просто понякога се слу4ват такива лоши неща и при4ините може да са 1000000000 вида, но не вярвам да е от мидите.
4. Никога не съм повращала и не ми е било лошо от нищо през бремеността. Хормоните са ми ок и съм изследвана обстоино, таи като съм на 37 г . Така, 4е това с повръщането не го разбирам. Моето бебе е добре и без аз да съм се 4уствала зле по време на бремеността.
5. Пиши как си и дали си отишла на друг лекар ? Може пък диагнозата на този лекар да е грешна и бебето да е добре ?
Стискам палци  Praynig

Да кажем, че вие в Бразилия или Япония имате многократно по-големи шансове да ядете чисти миди, отколкото в България, където мидите се отглеждат или отлавят в едно от най-замърсените морета.

Цитат
Контролът върху добива на миди във Варненския залив ще бъде засилен, съобщи началникът на териториалното звено "Риболовен надзор" в морския град Бейхан Хасанов. По думите му причината е, че при консумирането на миди има потенциална опасност за хранителни отравяния. Предупреждението, че мидите са опасни, направи Районната ветеринарномедицинска служба (РВМС) още в началото на сезона, отбеляза Хасанов. Според него изследванията на ветеринарните експерти са показали, че мидите в езерото съдържат опасни химични съединения, пестициди, тежки метали и холероподобни вибриони. От РВМС във Варна са изпратили писма до РДВР и до "Риболовен надзор" с молба за съвместни действия при контролирането на добива на мидите, обясни Хасанов. Той каза, че са извършени четири проверки и са съставени повече от 20 акта досега.

Попаднах на тази новина отпреди 2 години, но ситуацията е непроменена от памтивека насам.

Колкото до това дали загиването на зародиша е резултат от консумирането на миди, едва ли някой би могъл да каже със сигурност, защото причините могат да са много, но едно е сигурно- това е много, много вероятна причина.

# 32
  • Мнения: 205
Това е вярно, 4е в Бразилия и Япония морските дарове са коренно разли4ни от БГ, направо не знам дали не може да се вземе мостра от мидите в този ресторант и да се изследват, не мога да повярвам, 4е продават такива отрови, направо се ужасявам от мисълта, 4е това може да е при4ината за спирането на сърде4ния ритъм на бебето.
Съд за такива производители  #2gunfire  #2gunfire
Дано вси4ко е наред с бебето и дано скоро има новини от маиката пуснала темата  Praynig

# 33
  • Мнения: 9 050

Цитат
Контролът върху добива на миди във Варненския залив ще бъде засилен, съобщи началникът на териториалното звено "Риболовен надзор" в морския град Бейхан Хасанов. По думите му причината е, че при консумирането на миди има потенциална опасност за хранителни отравяния. Предупреждението, че мидите са опасни, направи Районната ветеринарномедицинска служба (РВМС) още в началото на сезона, отбеляза Хасанов. Според него изследванията на ветеринарните експерти са показали, че мидите в езерото съдържат опасни химични съединения, пестициди, тежки метали и холероподобни вибриони. От РВМС във Варна са изпратили писма до РДВР и до "Риболовен надзор" с молба за съвместни действия при контролирането на добива на мидите, обясни Хасанов. Той каза, че са извършени четири проверки и са съставени повече от 20 акта досега.



Значи открили са че мидите в някакво ЕЗЕРО са замърсени и затова засилват контрола във Варненския залив. Но никъде не пише, че във Варненсикя залив са открити замърсявания над нормата или замърсени миди......Аз в засиления контрол не виждам нищо лошо.

Ето ти пък друга статия.

Обсъждаме и вечния спорен въпрос дали мидите са опасни. Всеки е чувал, че са филтратор на морската вода, а тя често търпи сериозни замърсявания. Бате Весо има своя философия, изградена върху редовни изследвания на морската вода и на мидите. "Слава богу екологичното състояние на морето се подобрява. Всеки божи месец получавам пълно изследване на морската вода и на мидите. От 1994 г. съм давал редовни проби за мидите, а за морската вода тук, в залива Дълбока - през последните 4 години. Плащам за собствен мониторинг, за да зная постоянно какво точно е качеството на мидите. Досега за 14 години нямам нито една отрицателна проба. Тогава що за легенда е това, че мидите филтрирали боклуците" Че тя и рибата филтрира. Морето си има свои начини да се справя. Само че докога", разпалено пита Весо Прокопиев и добавя: "Мидата филтрира до 82 л вода на ден. Моята философия е, че има хиляди видове фитопланктони. Та аз мога ли всеки ден да ям боб? Тя също се храни избирателно. Има си два чифта хриле и онова, което не го иска и не го изяжда, го изхвърля във вид вид на тънка нишка. И се храни с точно определения фитопланктон, който й харесва. Грешно е да се смята, че мидата изяжда всичко мръсно, което е в морето. Положението е по-различно. Замърсяването на морските води до прекален цъфтеж на морската флора, при който водораслите отделят свръхколичества биопродукти. Самите те не могат да бъдат замърсени и колкото повече миди има по Черноморието, които да изяждат този фитопланктон, толкова по-добре. Защото при падането й на дъното тази биомаса изгнива и се образува сероводород, който запълва котловините в Черно море. Не е тайна, че ако преди живот в нашето море е имало на 2-3 хиляди метра дълбочина, в момента сигурно е само до 80-90 м заради натрупването на този сероводород.
Иначе нашето море е уникално от гледна точка на токсичен фитопланткон - просто няма такъв, няма. И това не е мое твърдение, а на Института по рибни ресурси на БАН - техния клон във Варна. Това гарантира безопасната консумация

# 34
  • Мнения: 155
Аз това нещо го чувам за първи път! newsm78

# 35
  • Мнения: 393
Консумирах много миди, скариди и като цяло морски дарове по време на бременността си. Съмнявам се в това да е причината.  Sad

# 36
  • Мнения: 4 380

Ето ти пък друга статия.

Зина ти умишлено спориш за доказване на своята теза или като кон с капаци предпочиташ да не гледаш настрани. Никой не спори, че НЯКЪДЕ НЯКОЙ Си може да култивира екологично чисти миди, които се проверяват редовно и има стриктен контрол за чистотата на водите и мидите съответно. Но че мидата попива всички вредни химикали от водата, това е неоспорим факт. Че в ресторанти се храним с миди с неизвестен произход и чистота, също. Че в България дори гарантирания контрол не е гарантиран също е всеизвестен факт. Какво повече?

Цитат
Мидите от колекторите в местността Дълбока се изкупуват по 1,50 лева за килограм без ДДС. Но една порция в скъпо заведение струва 9 лева. Затова и все повече цигани и самозвани подводничари гребат морското дъно за да вадят нелегално миди. Със съмнителната стока те зареждат малки заведения. Дънните миди обаче са много опасни, предупреждават експертите. Дори и една на 1000 да скръцне от пясък, означава, че тя е абсорбирала токсини, паразити и тежки метали от дъното. По черупките ще познаете вредните миди. Те стоят мръсни дори след старателно измиване. Затова и в заведение деликатесът задължително трябва да се сервира с черупката, а ресторантите трябва да имат сертификат за произхода на мидите, които предлагат. Това обясни шефът на териториалното звено на Агенцията по риболов и аквакултури - Варна, Мариян Маринов. Ако пък ги купувате от пазара, избирайте ги по-дребни, защото са по-сигурни.

Между другото, дъщеря ми се е натровила с миди миналата година в елитен и скъп ресторант на Слънчев бряг. Да си пратиш детето в България на почивка и да се стигне до болница и системи и натравяне на организма с дългосрочни последици не дай бог (принципно важи за тежките метали). Какво е това? Гаранцията за качество не важи за такъв елитен курорт със супер-скъпи ресторанти, какво да говорим за други места или малки заведения...

Последна редакция: пн, 11 юни 2007, 21:21 от xenia

# 37
  • Русе
  • Мнения: 2 354
и аз не съм се ограничавала в консумацията на рибни и морски продукти...

# 38
  • Мнения: 9 050
Xenia, не те разбирам. Еми естествено че се боря за защитаване на своята теза, точно както ти се бориш за защитаване на своята. Нали това е смисъла на спора. Ти какво очакваш - ти д акажеш нещо и всички да се съгласят. Между другото тази ферва е в Черно море. Тя не е изолирана. Вътре в морето си е. Значи каквато е водата в морето, такава е и във фермата. Все пак това е по-свързано и смислено от връзката между Варненксия залив и някакво езеро, което даже не пише, къде се намира. То може и в Узбекистан да е това езеро. Дори не пише, че е в България.

Това е.
Съжалявам, не мисля, че мидите са вредни. Вредни може да са само мидите, вадени на забранени за това места. Всички места по Черноморието, които са рисково замърсени, са забранени за улов на всякакви морски продукти ( не само миди ).
Освен това не мисля, че мидите са причина за питаното от авторката на темата. То ако беше толкова лесно, жените нямаше да дават пари за аборти. Порция миди и готово.

Ти като си мислиш, че са вредни - не ги консумирай. Обаче като гледам има редица майки, които не са ограничавали тези продукти по време на бременност ( в това число и аз ) и това не е имало последствия.

Единственото, което аз съм чела за тези продукти е че не се препоръчват за консумация по време на бременност, ако са с неясен произход и има съмнения, че не са съхранявани правилно, защото бързо се развалят.

По твоята логика, и риба не трябва да се яде. Особено пък пъстървата, дето се храни с абсолютно всички мръсотии....Тя е сто пъти по-мръсна от мидите според мен.

# 39
  • Мнения: 2 159
Аз ядох доста миди като бях бременна, защото бях на морето. По принцип от няколко години не ям миди, но тези бяха ужким от много чист район и били чисти. Слава богу нищо не ми стана от тях.

# 40
  • Мнения: 1 174
Морските продукти не се препоръчват за консумация по време на бременност, защото бързо се развалят, а развалените морски продукти могат да доведат до натравяне. Това е единствената причина. Самата мида не може да причини проблеми. Проблем може да причини натравянето.
Щом не си имала проблеми, значи мидите са си били наред. Не е от тях.

Подкрепям това мнение. Не търси причина и не се обвинявай, случва се, и то често Sad  Нещо не е било наред с ембриона, и ти нямаш вина за това.

Това е и моето мнение.
Вкъщи се храним основно с морска храна.Бременността ми не правеше изключение.

Много трябва да се внимава с мидите, които се продават, че често ги вадят от езерото и други мръсни райони!

Мила, много съжалявам за случилото се...не си ти виновна.

# 41
  • София
  • Мнения: 36 125
Да, по-добре да не се ядат /и то никакви морски продукти/

# 42
  • Монреал
  • Мнения: 1 469
Поредната тема се превърна в спор и подигравки!
Заключението от всичко казано до сега е, че е опасно да се консумират определени храни по време на бременност. Който иска да рискува, да си хапва. Но имайте впредвид, че дори и нищо не се е случило един път не е гаранция да се излага следващото дете на риск. (при положение, че риска е доказан)

Към авторката - само лекар може да ти каже дали наистина мидите са допринесли за случилото се. Не се самообвинявай. И все пак се надявам да е грешна диагноза.

# 43
  • Мнения: 2 617
Живея на минути от морето и тук морската храна е всекидневие (почти). Миди съм яла и ще продължавам да ям, без някой да ме е спрял да го правя (имам предвид лекари). Забраниха ми (след отрицателни ежемесечни резултати за токсоплазма) да ям пушени меса, салами, неизпечено свинксо месо, колбаси, да пипам котки и пръст (последното, може, но добре да се измивам след това или с ръкавици), както и да мия плодовете със сода бикарбонат. Така че, не мисля, че трябва да се притесняваш. По-скоро, сигурно става дума за сурови, необработени миди, за които, разбира се, че е опасно да ги приемаш така.

# 44
  • София
  • Мнения: 5 079
Гледах предаване, в което се обясняваше, че в България няма лаборатории, за изследване и извличане на токсините от мидите...  newsm78 Да ти кажа честно, ако ОСОБЕНО не ти се искат, по - добре се въздържай от миди, пастет, сурово - пушени и пр- нетрайни колбаси...  Sick

Общи условия

Активация на акаунт