българско меню

  • 5 532
  • 44
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 3 521
Пълнени чушки с яйца и сирене, мусака, миш маш, качамак, гЮвеч, кавърма във всичките и форми, раzличните кебапи, таратор, салати, чушки с боб, zа нова година капама, десертите_иzцедено кисело мляко със сладко от смокини, реване, бухти zаляти със zахарен сироп, ашуре със сладолед, баници_сладки и солени.
Мъжът ми обожава кухнята ни, а приятелите ми да не говорим, когато правя гЮвеч винаги има мераклии zа гости Laughing Peace

п.п. То кажи речи само миш маш и чушките с боб са наша рецепта, останалото е от комшулука, но Embarassed...бе нали се яде Rolling Eyes

# 16
  • Мнения: 5 475
Аз пък най-редовно правя тататор, мъжо много го харесва (само той де), и днес даже правих. И боб по български, леща, мусака, разни супички..... Друго в момента не се сещам.

 И аз така,а за гости обикновено правя гювеч или мусака.Понеже знам,че ще се харесат. Wink Peace

# 17
  • Мнения: 2 825
Пълнени чушки с яйца и сирене,......

Малеее, такова не съм яла от години, а как ми се дояде изведнъж  Rolling Eyes ясно е какво ще готвя днеска - определено българско  Wink

# 18
здравейте мами, готвите ли български ястия и какви? А предлагате ли ги на приятелите " чужденци  " и те харесват ли ги? Скоро се върнах от България и ми направи впечатление чужденците как се нахвърлят на нашата храна

не, тукаШната кухня е доста по_богата и разнообразна

# 19
  • Мнения: 1 817
Тъй като и двамата сме българи, си готвим български ястия  Peace . Свикнала съм с тази кухня и я намирам за много вкусна  Wink ! Рецептите ги взимам основно от www.gbg.bg -> кулинар . На последък почнах и тук в готварския форум да взимам рецепти  Simple Smile . На всички чужденци - само бг ястия и ракия  Naughty . Приятелите ни са свикнали на нашата кухня и дори искат рецептите. А като пийнат ракийка, добиват балкански нрави.  hahaha

# 20
  • Мнения: 1 436
Готвя 50/50 български и чужди манджи. Коронното ми меню за чужденци е шопска салата, бутербанички с яйце и сирене за предястие и пълнени чушки с ориз (и кайма ако не са вегетарианци) за основно Mr. Green. Хем е вкусно, хем се впечатляват, хем цялото готвене е към час.
Подариха ни два комплекта гювечета (от по 6 в комплект) за сватбата, но ние си донесохме само две. Ако имах повече, само това щях да сервирам, че варианти на гювечета има много.

# 21
  • Мнения: 490
Пълнени чушки с яйца и сирене, мусака, миш маш, качамак, гЮвеч, кавърма във всичките и форми, раzличните кебапи, таратор, салати, чушки с боб, zа нова година капама, десертите_иzцедено кисело мляко със сладко от смокини, реване, бухти zаляти със zахарен сироп, ашуре със сладолед, баници_сладки и солени.
Мъжът ми обожава кухнята ни, а приятелите ми да не говорим, когато правя гЮвеч винаги има мераклии zа гости Laughing Peace

п.п. То кажи речи само миш маш и чушките с боб са наша рецепта, останалото е от комшулука, но Embarassed...бе нали се яде Rolling Eyes


a го правиш кач амака,аз отгодини се опитвам все нещо ми куца newsm78

# 22
  • Мнения: 490
Пълнени чушки с яйца и сирене, мусака, миш маш, качамак, гЮвеч, кавърма във всичките и форми, раzличните кебапи, таратор, салати, чушки с боб, zа нова година капама, десертите_иzцедено кисело мляко със сладко от смокини, реване, бухти zаляти със zахарен сироп, ашуре със сладолед, баници_сладки и солени.
Мъжът ми обожава кухнята ни, а приятелите ми да не говорим, когато правя гЮвеч винаги има мераклии zа гости Laughing Peace

п.п. То кажи речи само миш маш и чушките с боб са наша рецепта, останалото е от комшулука, но Embarassed...бе нали се яде Rolling Eyes


a го правиш кач амака,аз отгодини се опитвам все нещо ми куца newsm78

имах предвид как  правиш качамак,аз все се опитвам и не ми става както едновреме от баба ми,немога да улуча точното количество вода ..или  незнам,не се опича добре

# 23
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 630
Съпругът ми е французин, та готвя от всичко по малко, но горе-долу поне една трета от яденето, което правя е българска кухня.
Моят мъж много харесва българските ястия и за него най-великото изобретение на човечеството след компютъра, е тараторът!  Laughing
Готвя мусака, кюфтета, от време на време яхния, миш-маш, дробчета по селски, картофени кюфтета, пиле с ориз, огретен, баница, лозови сърми, шопска салата... и таратор. Като ни идват местни гости, обаче, давам лек отбой и предлагам по-приемливи за чуждия вкус неща. Установих, че сред нашите познати ракията изобщо не се котира, както и миш-машът, но за кметка на това баницата и лозовите сърми се омитат за нула време   Grinning
Само ме е яд, че нямам гювечета, всеки път се каня да си донеса и все не ни остава място в багажа...

# 24
  • Мнения: 7 091
имах предвид как  правиш качамак,аз все се опитвам и не ми става както едновреме от баба ми,немога да улуча точното количество вода ..или  незнам,не се опича добре

Не питаш мен, ама аз да кажа, че и аз много често правя Simple Smile

На 1 л вода/ 300 гр царевично брашно ( от ситно смляното, за да е по-финна текстурата на качамака после). Завираш водата ( аз понякога правя 50:50 вода и прясно мляко) и постепенно на тънка струя добавяш царевичното брашно ( както се прави и грис). Намаляваш котлона и бъркаш интензивно.
Оттам нататък начини за поднасяне много. Аз понякога разстилам в тава и като изстине режа на парчета ( като за италианската полента), друг път обърквам със сирене, запържвам олио и червен пипер и поднасям като румънската мамалига, трети път поднасям като пица ( като изстине в тавата и го нарежа, едно парче качамак, резен домат, резен лук, зелена пиперка, шунка, чубрица и поръсено с кашкавал, друг път поднасям със запържен бекон. Въобще много варианти има.  Peace

Пропуснах да добавя, че е задължително да се бърка с дървена лъжица! ( на заради някакво поверие, а заради начина, по който обира дървената лъжица по дъното на съда.  Peace)

# 25
  • Мнения: 1 909
Абе я ми кажете, кое ястие според вас, е оригинално и само българско?  newsm78

И аз като вас се опитвам да популяризирам българската кухня, но отделно че французите трудно може човек да ги шашне кулинарно, наистина не мога да се сетя кое ястие е само нашенско:
сармите, мусаката са гръцки, баницата - бюрек, турски, айде да не продължавам, ама даже и шопската салата - в Македония ядох една, която се казваше Македонска и си беше просто някакъв вариант на Шопската.
 newsm78 newsm78

# 26
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
Абе я ми кажете, кое ястие според вас, е оригинално и само българско?  newsm78

аз и преди съм го казвала - попара!
само тя може да претендира за оригинална и единствена българска рецепта .
имам съмнения и за лютеница, не е ястие, но пак продукт
това сърми, баници, кебапи, кюфтета, чомлеци, шашлици...нищо не е наше

# 27
  • Мнения: 4 629
Готвя доста български манджи: мусака, гювечета, таратор, шопска салата, пълнени чушки, баница, боб,  тиквички с кисело мляко, кюфтета за тези се сещам сега. По 1 българско ястие поне хапваме на седмица  Grinning

# 28
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
аз и преди съм го казвала - попара!
само тя може да претендира за оригинална и единствена българска рецепта .

В Гърция също се прави и и казват "папара", така че и тя отпада Wink. Тук правят включително и качамак, пък аз си мислех, че си е наше. За сега само за пиле с бира не съм чувала да се прави някъде, но знам ли newsm78.

# 29
  • Мнения: 7 091
Таратор разбира се! Това си е чисто българско, вижте в Уикипедия ако не вярвате. Аз лично на друго място не съм виждала такава студена супа.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт