българско меню

  • 5 541
  • 44
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 490
здравейте мами, готвите ли български ястия и какви? А предлагате ли ги на приятелите " чужденци  " и те харесват ли ги? Скоро се върнах от България и ми направи впечатление чужденците как се нахвърлят на нашата храна

# 1
  • Мнения: 6 167
манджите български изискват повечко време и ми трябва по-специално настроение.
не ме спохожда тая муза често ...
иначе, ако не давам таратор, всичко останало се приема много добре  Laughing

# 2
  • Мнения: 677
здравейте мами, готвите ли български ястия и какви? А предлагате ли ги на приятелите " чужденци  " и те харесват ли ги? Скоро се върнах от България и ми направи впечатление чужденците как се нахвърлят на нашата храна

В началото готвех само български ястия, сега готвя само тези, които са ни любими (кебапчета не съм купувала повече от 2 години  Simple Smile )
Когато имаме гости лук на салата или чесън на снежанка не слагам, поднасям ги отделно и който иска си добавя или разбърква.
Чесъна има много по-гадна миризма когато е във готвено ястие и не го използвам при готвене.
В турските и гръцки ресторанти, които имат много близка до нашата кухня е пълно с доволно лапащи американци Simple Smile

# 3
  • северно море
  • Мнения: 321
Аз правя само мусака и сърми,другите манджи не му се нравят.Даже българското сирене не му хареса

# 4
  • Мнения: 27 524
готвите ли български ястия и какви?

Е, разбира се, ние сме българи, какво друго да готвя?  Grinning
Понякога си правя опити и с друга кухня, но основно си ядем наши си неща. На гости-чужденци винаги предлагаме българска кухня и винаги остават във възторг  bowuu
Какви ястия, ами дълго е да изброявям, всякакви...  Peace

# 5
  • Мнения: 3 388
манджите български изискват повечко време и ми трябва по-специално настроение.
не ме спохожда тая муза често ...
иначе, ако не давам таратор, всичко останало се приема много добре Laughing

 Laughing И при нас така.
От бг ястията  най-често мусака правя или шопска. Тях поне мъжо ги яде  без да мрънка особено. Иначе сме трудни в това отношение. Т.нар. готвени манджи не ядем и не готвим.
От типично бг продуктите да кажем, имам винаги сирене / фета, която намирам тук/ и кис. мляко, които само аз си ям.
 
Готвим най-вече италианско, а и на мен ми е по-хубаво и по-лесно напоследък.

# 6
  • Мнения: 253
Не готвя толкова българаски неща колкото бих искала. Причините са няколко - продуктите  и подправките имат различен вкус, предполагам заради климата,промените на собствения ми вкус към определени ястия, липсата на достатъчно време за готвене, наличието на сходни по съдържение и вкус готови неща в магазина.
Разбира се когато имам време и най вече муза отварям някоя БГ готварска книжка и вдъхновено въртя някоя манджа. На мъжа ми харесва доста бг кухнята, но най често яде шопска, мусака, или някакъв кебап. А за домашната ми лютеница  chef вече и поръчки имам, ама когато пиперките спрат да ги внасят от космоса.

# 7
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Готвя много български неща и най-различни. Сърми, таратор, лютеница и лукчета само аз ям. 
Като имам гости почти винаги готвя нещо в гюведжета / най-различни експерименти съм си правила за продукти и смески/ и винаги си облизват пръстите. Даже си имам редовни клиенти, ама пусто време.... Confused

# 8
  • Мнения: 1 238
Да, аз готвя 90 процента българско ядене в къщи, останалите 10 процента са чисто мои изобретения. По професия съм готвачка, завършила съм и в България и тук за готвач, това и работя и смятам, че нашенската балканска кухня е просто незаменима!  Hug Hug Hug Hug Hug Hug
П.С Мъжът ми обожава всички български манджи.

# 9
  • Мнения: 2 563
здравейте мами, готвите ли български ястия и какви? А предлагате ли ги на приятелите " чужденци  " и те харесват ли ги? Скоро се върнах от България и ми направи впечатление чужденците как се нахвърлят на нашата храна

Сарми, пълнени чушки и зелен фасул с месо, пиле с картофи - това са нещата, които готвя от българската кухня. Сега ми даде идея и таратор да направя, ще се приеме добре, сигурна съм.

Старая се да готвя зеленчуци, затова винаги се оглеждам за интересни рецепти, все едно от каква кухня.

# 10
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
главно български манджаре готвя,  вкъщи сме си българи!
всичко хапват чужденците без таратор и айран.

# 11
  • Мнения: 7 091
Е, разбира се, ние сме българи, какво друго да готвя?  Grinning
Понякога си правя опити и с друга кухня, но основно си ядем наши си неща. На гости-чужденци винаги предлагаме българска кухня и винаги остават във възторг  bowuu
Какви ястия, ами дълго е да изброявям, всякакви...  Peace

Мдам, и при нас е така, като при Блонди.

Да, аз готвя 90 процента българско ядене в къщи, останалите 10 процента са чисто мои изобретения. По професия съм готвачка, завършила съм и в България и тук за готвач, това и работя и смятам, че нашенската балканска кухня е просто незаменима!  Hug Hug Hug Hug Hug Hug


И аз съм като Tornerose Simple Smile, макар че тук не съм завършила за това и в БГ не съм работила само това, но това е едно от нещата, които съм учила.  Peace

# 12
  • Мнения: 1 147
И двамата сме българи и си ядем предимно, да не кажа единствено българска кухня. Наблягаме на скарата и салатите, но не пропускаме и типичните български летни манджи (нищо, че са безумно вредни  Grinning). За изброяване, не знам дали има смисъл, но готвя предимно таратор, баница, кюфтета, пиле с ориз, картофена яхния, пържени тиквички и патладжани, руска салата, салата снежанка, кьополу, кастофени кюфтета, пилешка супа, кебапчета, сирене по шонски, пататник.. абе, всичко дето има лук и чесън  Laughing

# 13
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Между нашата и гръцката кухня няма много различия. Единственото различно, което правим е пиле с бира, миш маш и таратор, като последното никой грък, който познавам не го харесва Wink.

# 14
  • Мнения: 2 825
И ние сме си българи и си готвим основно българска кухня - пълнени чушки, пиле с картофи, кюфтета, таратор винаги има в хладилника (особенно лятото) и др. Обичаме да пробваме и различни неща, така че експериментираме доста и ядем всичко вкусно  Simple Smile

# 15
  • Мнения: 3 521
Пълнени чушки с яйца и сирене, мусака, миш маш, качамак, гЮвеч, кавърма във всичките и форми, раzличните кебапи, таратор, салати, чушки с боб, zа нова година капама, десертите_иzцедено кисело мляко със сладко от смокини, реване, бухти zаляти със zахарен сироп, ашуре със сладолед, баници_сладки и солени.
Мъжът ми обожава кухнята ни, а приятелите ми да не говорим, когато правя гЮвеч винаги има мераклии zа гости Laughing Peace

п.п. То кажи речи само миш маш и чушките с боб са наша рецепта, останалото е от комшулука, но Embarassed...бе нали се яде Rolling Eyes

# 16
  • Мнения: 5 475
Аз пък най-редовно правя тататор, мъжо много го харесва (само той де), и днес даже правих. И боб по български, леща, мусака, разни супички..... Друго в момента не се сещам.

 И аз така,а за гости обикновено правя гювеч или мусака.Понеже знам,че ще се харесат. Wink Peace

# 17
  • Мнения: 2 825
Пълнени чушки с яйца и сирене,......

Малеее, такова не съм яла от години, а как ми се дояде изведнъж  Rolling Eyes ясно е какво ще готвя днеска - определено българско  Wink

# 18
здравейте мами, готвите ли български ястия и какви? А предлагате ли ги на приятелите " чужденци  " и те харесват ли ги? Скоро се върнах от България и ми направи впечатление чужденците как се нахвърлят на нашата храна

не, тукаШната кухня е доста по_богата и разнообразна

# 19
  • Мнения: 1 817
Тъй като и двамата сме българи, си готвим български ястия  Peace . Свикнала съм с тази кухня и я намирам за много вкусна  Wink ! Рецептите ги взимам основно от www.gbg.bg -> кулинар . На последък почнах и тук в готварския форум да взимам рецепти  Simple Smile . На всички чужденци - само бг ястия и ракия  Naughty . Приятелите ни са свикнали на нашата кухня и дори искат рецептите. А като пийнат ракийка, добиват балкански нрави.  hahaha

# 20
  • Мнения: 1 436
Готвя 50/50 български и чужди манджи. Коронното ми меню за чужденци е шопска салата, бутербанички с яйце и сирене за предястие и пълнени чушки с ориз (и кайма ако не са вегетарианци) за основно Mr. Green. Хем е вкусно, хем се впечатляват, хем цялото готвене е към час.
Подариха ни два комплекта гювечета (от по 6 в комплект) за сватбата, но ние си донесохме само две. Ако имах повече, само това щях да сервирам, че варианти на гювечета има много.

# 21
  • Мнения: 490
Пълнени чушки с яйца и сирене, мусака, миш маш, качамак, гЮвеч, кавърма във всичките и форми, раzличните кебапи, таратор, салати, чушки с боб, zа нова година капама, десертите_иzцедено кисело мляко със сладко от смокини, реване, бухти zаляти със zахарен сироп, ашуре със сладолед, баници_сладки и солени.
Мъжът ми обожава кухнята ни, а приятелите ми да не говорим, когато правя гЮвеч винаги има мераклии zа гости Laughing Peace

п.п. То кажи речи само миш маш и чушките с боб са наша рецепта, останалото е от комшулука, но Embarassed...бе нали се яде Rolling Eyes


a го правиш кач амака,аз отгодини се опитвам все нещо ми куца newsm78

# 22
  • Мнения: 490
Пълнени чушки с яйца и сирене, мусака, миш маш, качамак, гЮвеч, кавърма във всичките и форми, раzличните кебапи, таратор, салати, чушки с боб, zа нова година капама, десертите_иzцедено кисело мляко със сладко от смокини, реване, бухти zаляти със zахарен сироп, ашуре със сладолед, баници_сладки и солени.
Мъжът ми обожава кухнята ни, а приятелите ми да не говорим, когато правя гЮвеч винаги има мераклии zа гости Laughing Peace

п.п. То кажи речи само миш маш и чушките с боб са наша рецепта, останалото е от комшулука, но Embarassed...бе нали се яде Rolling Eyes


a го правиш кач амака,аз отгодини се опитвам все нещо ми куца newsm78

имах предвид как  правиш качамак,аз все се опитвам и не ми става както едновреме от баба ми,немога да улуча точното количество вода ..или  незнам,не се опича добре

# 23
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 638
Съпругът ми е французин, та готвя от всичко по малко, но горе-долу поне една трета от яденето, което правя е българска кухня.
Моят мъж много харесва българските ястия и за него най-великото изобретение на човечеството след компютъра, е тараторът!  Laughing
Готвя мусака, кюфтета, от време на време яхния, миш-маш, дробчета по селски, картофени кюфтета, пиле с ориз, огретен, баница, лозови сърми, шопска салата... и таратор. Като ни идват местни гости, обаче, давам лек отбой и предлагам по-приемливи за чуждия вкус неща. Установих, че сред нашите познати ракията изобщо не се котира, както и миш-машът, но за кметка на това баницата и лозовите сърми се омитат за нула време   Grinning
Само ме е яд, че нямам гювечета, всеки път се каня да си донеса и все не ни остава място в багажа...

# 24
  • Мнения: 7 091
имах предвид как  правиш качамак,аз все се опитвам и не ми става както едновреме от баба ми,немога да улуча точното количество вода ..или  незнам,не се опича добре

Не питаш мен, ама аз да кажа, че и аз много често правя Simple Smile

На 1 л вода/ 300 гр царевично брашно ( от ситно смляното, за да е по-финна текстурата на качамака после). Завираш водата ( аз понякога правя 50:50 вода и прясно мляко) и постепенно на тънка струя добавяш царевичното брашно ( както се прави и грис). Намаляваш котлона и бъркаш интензивно.
Оттам нататък начини за поднасяне много. Аз понякога разстилам в тава и като изстине режа на парчета ( като за италианската полента), друг път обърквам със сирене, запържвам олио и червен пипер и поднасям като румънската мамалига, трети път поднасям като пица ( като изстине в тавата и го нарежа, едно парче качамак, резен домат, резен лук, зелена пиперка, шунка, чубрица и поръсено с кашкавал, друг път поднасям със запържен бекон. Въобще много варианти има.  Peace

Пропуснах да добавя, че е задължително да се бърка с дървена лъжица! ( на заради някакво поверие, а заради начина, по който обира дървената лъжица по дъното на съда.  Peace)

# 25
  • Мнения: 1 909
Абе я ми кажете, кое ястие според вас, е оригинално и само българско?  newsm78

И аз като вас се опитвам да популяризирам българската кухня, но отделно че французите трудно може човек да ги шашне кулинарно, наистина не мога да се сетя кое ястие е само нашенско:
сармите, мусаката са гръцки, баницата - бюрек, турски, айде да не продължавам, ама даже и шопската салата - в Македония ядох една, която се казваше Македонска и си беше просто някакъв вариант на Шопската.
 newsm78 newsm78

# 26
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
Абе я ми кажете, кое ястие според вас, е оригинално и само българско?  newsm78

аз и преди съм го казвала - попара!
само тя може да претендира за оригинална и единствена българска рецепта .
имам съмнения и за лютеница, не е ястие, но пак продукт
това сърми, баници, кебапи, кюфтета, чомлеци, шашлици...нищо не е наше

# 27
  • Мнения: 4 629
Готвя доста български манджи: мусака, гювечета, таратор, шопска салата, пълнени чушки, баница, боб,  тиквички с кисело мляко, кюфтета за тези се сещам сега. По 1 българско ястие поне хапваме на седмица  Grinning

# 28
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
аз и преди съм го казвала - попара!
само тя може да претендира за оригинална и единствена българска рецепта .

В Гърция също се прави и и казват "папара", така че и тя отпада Wink. Тук правят включително и качамак, пък аз си мислех, че си е наше. За сега само за пиле с бира не съм чувала да се прави някъде, но знам ли newsm78.

# 29
  • Мнения: 7 091
Таратор разбира се! Това си е чисто българско, вижте в Уикипедия ако не вярвате. Аз лично на друго място не съм виждала такава студена супа.  Peace

# 30
  • в Tara
  • Мнения: 3 287

В Гърция също се прави и и казват "папара", така че и тя отпада Wink.
aй стига бе!
ти уби всички мои мераци Mr. Green Laughing
не може да бъде....ама с хляб? накиснат... и сирене? и после полят с вряла вода?
 

# 31
  • Мнения: 7 091

В Гърция също се прави и и казват "папара", така че и тя отпада Wink.
aй стига бе!
ти уби всички мои мераци Mr. Green Laughing
не може да бъде....ама с хляб? накиснат... и сирене? и после полят с вряла вода?
 

Дето имаше една приказка, след първите 500 години всички сме роднини, че и кухнята ни така  Laughing

# 32
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Хара, съжалявам че остана разочарована, обаче си я правят точно така Wink ( и малко масло). За таратора и аз си мисля, но дали не го правят и турците Thinking, иначе тук една позната (гъркиня), която работи в таверна ми казва един път" идват някакви чужденци и поръчват дзадзики ( сух таратор) и после искат големи чаши,слагат я вътре, сипват вода, бъркат и го пият, да сте чували такова нещо" Laughing е, казах и какви са чужденците и как му се вика на тва дзадзики с вода Laughing.

# 33
  • Мнения: 2 563
Таратор разбира се! Това си е чисто българско, вижте в Уикипедия ако не вярвате. Аз лично на друго място не съм виждала такава студена супа.  Peace

В Украйна съм я яла, а мъжът ми се оказа също запознат с него. Но не знам от къде произлиза.

# 34
  • Мнения: 1 238
Дроб сърма, кисело зеле с ориз,боза...тези се съмнявам да ги има някъде...

# 35
  • Мнения: 7 091
Дроб сърма, кисело зеле с ориз,боза...тези се съмнявам да ги има някъде...

Дроб сърма има и в азиатските страни, кисело зеле- германци, австрийци, боза- турци.

Всъщност аз се съмнявам да имаме нещо, което го няма другаде, въпроса е, от къде произхожда въпросното ястие. Аз и затова си настоявам за таратора  Mr. Green

# 36
  • Мнения: 6 167
Дроб сърма, кисело зеле с ориз,боза...тези се съмнявам да ги има някъде...

ооо , милата  Hug
бозата е албанско откритие, дроб сърмата ( и всякакви др. сърми) са източно влияние.
аз тотално развенчах понятието ' бг кухня', тази година в египет.
една от вечерите беше посветена на арабската кухня.
е, вярвай ми нямаше нещо , което да съм мислила, че е национална кухня и да го нямаше на масите им - и мусаки, страхотна  баница, и тиквички с кис. мляко, кавърма ... имаше и още...
десертите -баклави, реванета и тн мисля да не ги споменавам, те са ясни, че нямат нищо българско в тях.
комай само таратора остана неосквернен.  Laughing

нормално е да няма нещо 'чисто' българско, всъщност.
изобщо тия идеи за 'националната 'кухня са доста преувеличени.
към всякаква национална кухня се отнасят, май.

# 37
  • Мнения: 490
Дроб сърма, кисело зеле с ориз,боза...тези се съмнявам да ги има някъде...

ооо , милата  Hug
бозата е албанско откритие, дроб сърмата ( и всякакви др. сърми) са източно влияние.
аз тотално развенчах понятието ' бг кухня', тази година в египет.
една от вечерите беше посветена на арабската кухня.
е, вярвай ми нямаше нещо , което да съм мислила, че е национална кухня и да го нямаше на масите им - и мусаки, страхотна  баница, и тиквички с кис. мляко, кавърма ... имаше и още...
десертите -баклави, реванета и тн мисля да не ги споменавам, те са ясни, че нямат нищо българско в тях.
комай само таратора остана неосквернен.  Laughing

нормално е да няма нещо 'чисто' българско, всъщност.
изобщо тия идеи за 'националната 'кухня са доста преувеличени.
към всякаква национална кухня се отнасят, май.
и аз така мисля,че няма чисто национално ястие,но си има специфични манджички които другите националности много ни ги тачат, дали защото първо от нас са го хапнали или защото е приготвено по-различно от съседите ни... newsm78 незнам, но много често ме питат за рецепти...та затова пуснах и тази тема де,стана ми любопитно Thinkingаз готвя всичко  което ми се хареса без значение националност и т.н.но основно български,щото си ги знам от вкъщи:)

# 38
  • USA
  • Мнения: 559
Според мен чисто български са сиренето по шопски и чушките бюрек

# 39
  • Мнения: 1 909
Ех, дано поне сиренето по шопски успее да защити националната чест Laughing Wink

За чушките бюрек много се надявам, но понеже бюрека не е българска дума и изобретение... Нека каже някой от Турция!
Много ми стана мъчно и на мен за попарата  Cry

Колкото до таратора... тук навсякъде може да се намери Тцацики, гръцки специалитет  - нещо като салата Снежанка.

Аз си мислех за пълнените чушки, но тук при нас правят пълнени домати, тиквички, патладжани, лук, гъби... е, не е съвсем същото, но пак не могат да претендират за оригиналност Rolling Eyes

# 40
  • Мнения: 3 521
Чисто български са капамата(Банско), пълнени сухи пиперки с печен боб(Сев. България), Пататник(Пловдивско).Манастирски боб´. Зелник, Юфка и тиквеник също...мисля, че и раzличните курбани са наши, въпреки, че в края се мъдри турциzма "чорба".

# 41
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
Аз си мислех за пълнените чушки, но тук при нас правят пълнени домати, тиквички, патладжани, лук, гъби... е, не е съвсем същото, но пак не могат да претендират за оригиналност Rolling Eyes
тук правят пълнени чушки.
май има надежда, я вижте тук

# 42
  • Мнения: 1 128
Абе с вси4ки тези кръстоносни походи,завоевания,войни,игота и т.н. вси4ки сме се умешали.Кой от кой взел идеята не се знае,после си се нагажда на местна основа,с местни продукти.И имайте впредвид също от къде са тръгнали предшествениците на Хан Кубрат.И после с тази глобализация напоследък......иди му търси края.....
А конкретно по въпроса.Рядко готвя нашенска кухня.Мъж ми е много придир4ив и към тяхната си камо ли с тези наши комбинации.Двайсет дена в България изкара на спагети и яйца по4ти Tired

# 43
  • Мнения: 1 465
Мъжът ми всеки път като се връщаме тук от България, иска да отваря български типичен ресторант Laughing Mr. Green Сериозно, нещо все по-често ми го повтаря, та кой знае, един слънчев ден може да отворим български ресторант тук Grinning

# 44
  • Мнения: 6
Мъжът ми (второ поколение американец от италиански произход) предпочитабългарската кухня. Майка ми ни гостува за 6 месеца, да ни помогне с малката, а и с него (взе че си счупи крака да кара мотора из калта Tired) и само български вкусотии готвеше. Като му махнаха гипса започна да и помага, ама от всичко май само фасул чорба се научи да готви. Любими са му фасул чорба или яхния, мусака, пълнени чушки с месо и ориз, чушки бюрек, миш маш, тиквички с ориз на фурна, леща, кюфтета с доматен сос (не знам дали не им викаха по Чирпански), взе че прояде яхния грах с картофи и телешко; много харесва българско сирене, кашкавал, и суджук; постоянно иска да му правя зелена или шопска салата; и всяка манджа иска да я подправя с чубрица и копър  Laughing.

Общи условия

Активация на акаунт