Това е тортата с рула, изпълнена точно по рецептата. Ето я в същата тема, и тук. С банани, със стафиди (това от мен), с бисквити...
2 рула шоколадови "7 дейс"
1 голяма кофичка заквасена сметана - 400 г
1 кофичка течен шоколад - 300 г
1 пак. желатин (разтваря се в чаша за кафе)
5-6 бисквити
1 банан (може и без него)
Нарязвате рулата на кръгчета около 1, 5 см. дебели и ги нареждате на дъното на кръгла купа.Може да сложите фолио на дъното на купата за по-лесно обръщане.
Разбивате сметаната с течния шоколад и разтворения желатин (внимавайте да не се пресече). Може да сложите повече или по-малко шоколад по ваш вкус. Изсипвате половината смес в купата и отгоре нарязвате един банан. Досипвате останалата смес.
Бисквитите ги натопете леко в мляко или сироп, или сладък сок и ги нареждате върху крема. След обръщане на сладкиша те се явяват като дъно.
Оставяте го за 2-3 часа поне в хладилника и го обръщате.
Купата претърпя предварителна подотовка. Облепих я с домакинско фолио. После едно празно картонено руло от фолио, също облепено, закрепих в средата на купата. На негово място ще остане дупка, в която ще влязат краката на Барби.
Купата ми беше доста голяма, събра 2 дози и половина. Краката на Барби са дълги , трябва да влязат целите в тортата. Оставих да стегне добре, обърнах върху подноса. За да се запази чист подноса, слагам ленти от фолио, така че да са покрити тези части от подноса, които после ще се виждат. И тортата леко да ги застъпва, ако застъпването е повече, после трудно ще се измъкнат. Извадих внимателно картоненото руло. После намазах отгоре с маслен крем, прозрачно - виждат се рулата, така не се усеща масления вкус и не е мазно. Масления крем придава по-добра форма, заглаждат се неравните участъци, после марципана стои по-гладък; не прозира кафявия цвят на рулата; и друго - покритието (марипан, мастика или др.) залепва за крема, иначе много трудно се задържа върху тортата. Разбиват се масло и пудра захар на око, след като се намаже се слага в хладилника.
Това е тортата. Украсата е от несъхнеща (или бавносъхнеща) моделираща маса, която се купува готова. Тя е за покритие - не засъхва прекалено и не се пука като се реже тортата. Съхнещата (или бързосъхнещата) маса е за цветя и фигурки, втвъдява се бързо и така се запазва формата на това, което моделираме. На вкус не е много хубава, прекалено ароматизирана е (като напарфюмирана). Предимството пред другите покрития (марципан "Варна") е, че е снежнобяла.
Относно оцветяването: Боите са обикновени, течни на Ремко , малко от червената за розов цвят, после една капка синьо към розовото за да стане лилаво (синьото ми е по-модерно ). Блясъкът е слаган допълнително - има снимки на тортата без и със блясък, достраша ме да не я разваля с блясъка и я заснех преди това Ето го блясъка - той е на прах - разтворих малко от него в ракия (може водка, но да е спирт, за да се изпари бързо, не мирише след това) и с четка за рисуване боядисах елементите. Огърлицата, гривната, обеците и перлите по "коронката" са от бяла маса, която опитах да смеся направо с блясъка, но не стана. После ги мацнах с четката с по-гъст разтвор от този блясък и заприличаха на перли. Цветето го оставих без блясък. Продава се и сребрист блясък (моя е малко по-бял, като перли), и златист.
Бавносъхнещата маса я точа с пудра захар, но отива съвсем малко (в сравнение с марципан Варна).
Разточих си голям кръг от моделиращата маса, предварително оцветена в розово (няколко капки червено). Премерих колко е дълга роклята (т.е. колко е висока тортата) - начертах кръг с такъв радиус, изрязах го с нож и изтъних краищата с клечка за зъби (станаха къдрички). Метнах я върху тортата, те гънките си станаха сами.
Внимателно направих дупка, където ще влязат краката на куклата. В тортата вече има такава. Завих куклата в домакинско фолио. И понеже краката при глезените са много тънки (сравнено с ханша), ме притесни, че куклата може да мърда в отвора на тортата. Затова си направих смес от натрошени шоколадови бисквити закуска, масло, останали парчета от руло от тортата, стана като меко тесто. Налепих около краката на куклата, стана цилиндър с размерите на отвора в тортата. Нямам снимка, но добре се вижда на разреза на тортата. Сложих в хладилника, да стегне добре (нали има масло). После пъхнах в тортата. Внимателно, тъй като роклята вече е сложена, да не се изцапа в шоколадово.
После си изрязах от картон шаблончета с листовидна форма с различни размери. Разточвам от моделиращата маса, боядисана в розово или лилаво. С шаблончетата с помощта на нож си изрязвах листенца, накъдрих ги с клечка за зъби и ги подредих върху роклята. Ако има повече пудра захар отдолу или не иска да лепне по друга причина, мацвам малко с четката вода и залепва веднага. Естествено краищата не ги натискам, да не залепват (къдричките).
Накрая направих горната част на роклята от розови парченца, и огърлицата, и диадемата и гривната... Боядисах с блестяща боя листенцата.
Стоя около 24 часа в хладилника след като беше окончателно готова и няма никакви деформации.
По време на работа завивам косата на куклата с фолио, за да не ръси косми в тортата. Чак накрая я разопаковам.
Торта"Шапка" тук
Това отново е тортата с рула, тук е в тази тема.
Не напълних купата догоре, за да е по-плоска тортата (не като футболната топка). Намазах леко с маслен крем. Покритието е от бавносъхнеща моделираща маса. Използвала съм течни бои (синьото, посочено по-нагоре), в по-голямо количество, за да стане по-наситен цвят. По време на оцветяването се меси с пудра захар, ако стане много лепкаво. Разточва се с точилка и малко пудра захар, слага се върху тортата и се приглажда хубаво с ръце. После, за да се махнат следите от пудрата захар, се минава отгоре с намокрени и хубаво изтръскани ръце.
Козирката е от парчета блат, готов или домашно изпечен. Направих си кройка от хартия и по нея изрязах 2 парчета блат. Залепих с крем, който ми остана от тортата. Покрих с червено боядисана моделираща маса и чак тогава сложих плътно до другата торта. При мен козирката стана много закръглена отстрани и по-голяма, трябваше да изрежа повече страните.
Шапката е украсена с фитилчета от червеното и с бонбонки М&М's. Петицата първо направих с кафявите, после ги махнах и сложих сините (да не се чудите на двете снимки).