какво кисело мляко?

  • 2 195
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
  • Мнения: 3 607
Да млякото трябва да е пълномаслено, но се препоръчва нискомасленото, защото пълномаслените имат добавки. Как може едно мляко да е 4,5% при положение, че естествената масленост на кравето мляко е 3,6%? Дори да има някоя крава с подобна масленист тя се размива в общото количество мляко. Затова слагат сухо мляко, мазнини и нишесте. Да ви е се е разваляло кисело мляко напоследък? Аз си спомням като дете ,че млякото вкисваше на втория третия ден. Нарочно държах една кофичка мляко отворена в хладилника около 20 дни. Ами тя дори плесен не хвана. Истинското мляко има и тъй наречения Цвик или суроватка която се отделя като сложиш метелна лъжица в млякото. Същото се отделя и като се цеди мляко за салата. Опитах на няколко пъти да цедя Родопея, защото ми харесваше на вкус, но нищо не пусна пустото мляко. От тогава не го купувам. Харесвам Верея, но не знам до кога.

# 16
  • Мнения: 2 596
" На баба "

# 17
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: boo
Аз съм склонна да пробвам. Закваската ми е в къщата на нашите, но като я взема, ще ви кажа става ли. Ако някой прави това преди мен, свирнете да не се мъча.


Що не пробваш направо с кърма? И после свиркай за резултатите. Само трябва да се внимава с температурата на кърмата.

# 18
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 825
Отдавна нямам запаси. Всичката ми кърма е в естествената си опаковка сега Wink

# 19
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: boo
Отдавна нямам запаси. Всичката ми кърма е в естествената си опаковка сега Wink


Ами изкарай малко от опаковката, де, за експеримент;). Шегувам се Laughing

# 20
  • Мнения: 455
Аз давам квасено мляко. Поради липса на домашно, подквасвам купешко прясно мляко.

# 21
  • София
  • Мнения: 328
Една позната майка каза,4е си направила труда да изследва в лаборатория някалко вида и най- истинско било Елена, аз него давам, но знам е и Елби е добро, но На баба И На дядо са само нешестени, те никога не вкисват, просто започват да горчат

# 22
  • Мнения: 1 383
Цитат на: Iva_D
Що не пробваш направо с кърма? И после свиркай за резултатите. Само трябва да се внимава с температурата на кърмата.


Мляко не съм подсвасвала, но съм правила каша с кърма  -  втечнява се. С обикновено и с адаптирано мляко става, с вода също, а с кърма първо се сгъстява малко и след няколко секунди се втечнява. Явно кърмата е по-особена.

По темата - аз ползвам Елена, тук при нас има едно мляко Юпер, и то е много хубаво. Продуктите на Данон ги избягвам.
Чела съм, че една причина млякото да вкисва по-бавно е чистотата на културата млечно-кисели бактерии. Но сигурно им слагат нещо, защото всички млека са с трайност мин 10 дни.

С две ръце за пълномасленото мляко за малките. Съвсем скоро започнах да давам нискомаслено, но ние сме вече на 4.

# 23
  • Мнения: 6 315
Цитат на: Bisi
" На баба "


Това е мляко на "Данон" и за жалост нищо от млеката на бабите ни няма в него.

# 24
някой пробвал ли е Роса? Много съм доволна, но не знам дали не е само Варненско...  Confused

# 25
  • Мнения: 46
По въпроса за маслеността:
Нашата доктор-педиатър препоръча когато започнем с киселото мляко да е 2%.

За марките:
От пресните млека установих, че млякото на Горна Малина е сравнително нормално - на третия ден се пресича като за извара. Но за съжаление не съм виждала тяхно кисело мляко 2% и затова сега изборът ми за кисело мляко се е спрял на Елена и Пършевица.

Давах два пъти по 3-4 лъжички от Пършевица 2%, детенце много го хареса, без захар, за десерт след обяда. Нямахме неприятни последствия, само малко се промени аромата на подаръците в памперса. Днес купих Родопея, но много ми се стори нишестено, Вереята вече не е Верея, откакто е в ОМК. Здравец ми харесва, на третия-четвъртия ден киселее, значи може би не всичко е загубено там, но те пък нямат 2%. Освен да пробвам с 3,6%.

Накратко - голямо чудене пада с киселото мляко. Аз самата не мога и ден без кофичка мляко, знам, че на детето ще му хареса, но ... с тия нишестета и сухи млека вътре си е голяма лотария да намериш сравнително доброто Sad

# 26
  • Мнения: 46
Цитат на: Dani34
някой пробвал ли е Роса? Много съм доволна, но не знам дали не е само Варненско...  Confused


В София (Билла, МЕТРО и ТВ "Европа") съм виждала само сирене "Роса" и го одобрявам много, от него даваме на детето. Някой похвали и кашкавал "Роса", оттогава го търся, но засега безуспешно. Възможно, че и млякото отсъства в софийските магазини.

# 27
  • Мнения: 3 927
Цитат на: Dani34
някой пробвал ли е Роса? Много съм доволна, но не знам дали не е само Варненско...  Confused


Само варненско е, при това и само нишестено......
по-кофти (освеен Данон) мляко не съм купувала....не бих дала такова на беба....


Всъщност аз скоро разпитвах как се подквасва мляко и направих два опита у дома. На втория се получи кисело мляко и то от купешко прясно мляко - на Виталакт Варна.
На път съм да си променя мнението и да правя домашно квасено вместо готово кисело от магазина. Освен ако някой не ми праща редовно от Био Фибелата Wink

# 28
Цитат на: Taneto
Цитат на: Dani34
някой пробвал ли е Роса? Много съм доволна, но не знам дали не е само Варненско...  Confused


Само варненско е, при това и само нишестено......
по-кофти (освеен Данон) мляко не съм купувала....не бих дала такова на беба....



хмм, ясно, значи и млека не останаха за ядене, освен че и пюретата и кашите са отровни.  #Silly  #Silly
От кога се каня аз да хвана баира и в балкана с едно стадо овчици  Rolling Eyes
ей на тва му се казва живот, ни интернет, ни дявол  Stuck Out Tongue


disclosure: the above text to be considered as a joke and being harmless to the quoted author!!!

# 29
  • Мнения: 3 927
Цитат
От кога се каня аз да хвана баира и в балкана с едно стадо овчици  


Що да не Simple Smile , но нека да е стадо швейцарски кравички, може и лилави Wink  в Алпите

На сериозно: чичо ми работи в сферата на проектиране и изграждане на различни производствени цехове, предприятия и т.н. От него знам, че колкото по-малко известен и рекламиран е един продукт, толкова е по-истински.
Аз с удоволствие купувам едно млека по 40-45 стотинки, Шуменско и Търговишко производство - имат си и цвик и вкисват след 4-5 дни - демек има нещо истинско в тях......а Росата колкото повече стои, толкова "по-мазна" и "лъскава" става Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт