Как да сваря яйцата без да се пукнат?

  • 53 472
  • 105
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 2 142
Момичета да ви се похваля, тази година нямам нито едно пукното яйце или поне така изглеждаше вчера  Laughing  То верно, че си зависи от яйцата, но е добре, когато си мисля, че и аз съм помогнала...
1. Извадиждам ги от птрдната вечер да се темперират
2. Измивам ги с хладка вода преди варенето
3. Поставям ги в тенджера със студена вода, като им подлагам кърпа за да не са в непосредствен допир с котлона.
4. Във водата слагам 1-2 лъжици оцет (на око) и толкова сол
5. Варя на бавен огън
 Peace

# 91
  • Мнения: 6 958
Хубава анкета и по темата 3,4,5,8,9,12  Peace

# 92
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 550
Въпреки всички предпазни мерки, от 36 яйца 6 се спукаха  Crossing Arms

# 93
  • Мнения: 6 958
От 15'на яйца само 1 спукано имам  Peace

# 94
  • Мнения: 6 713
Ето и моят резултат:
1-во варене на 30 яйца
слагам преди водата,
слагам след като са престояли поне половин час на стайна температура,
сол и оцет,
нито на гъсто, нито на рядко в две теждерки,
първо на слаб котлон, после увеличих температурата. Резултат от 30 - оцелели 15
#Cussing out #Cussing out #Cussing out


2-ро варене на 9 яйца
направо от хладилника,
без оцет, без сол,
веднага котлона на максималната степен. Резултат - от 9 - 1 счупено......  Thinking Thinking

# 95
  • Мнения: 5 140
Сложихме сол във водата.
Сварихме 30 и нямаше нито едно спукано, за първи път.

# 96
  • София
  • Мнения: 2 381
От 12 - 3 спукани. Доволна съм, като се има предвид, че друг път 50 - 70 на сто се пукаха. Сложих сол, кърпа отдолу и отгоре, плюс чиния, която да ги притиска. От предната вечер бяха на стайна температура. Обаче нещо боята (на хапчета) не можа да хване много - много.  Thinking

# 97
  • област Софийска
  • Мнения: 1 719
Определено всичко си е до яйцата. При моите от 30 (на Хайпро) оцеляха 15. Хем вечерта ги бях извадила от хладилника, сложих тензух, сол, със студена вода ги залях и бяха на слаб котлон. Направо бях бясна  #Cussing out #Cussing out #Cussing out Ходих да купувам още. На друга фирма бяха, но и от тях се спукаха 1-2. Приятелките ми също се оплакват. Друга година все ми се пукат 2-3, но като тази година - да ми се спукат половината яйца - никога не е било.

# 98
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 526
от 21 яя - 1 пукнато  Laughing яйцата ги извадих няколко часа на стайна температура, после сложих тензух в тенджерата, наредих яйцата, налях вода, сложих 2 ч.л. сол. после на тих огън (газов котлон) докато заври водата и 15-20 минути варене  Peace

Същото. Само че, аз ги слагам в мрежичка, за да не ходят из тенджУрата.
При мен от 30 броя - 2 пукнати при варене, едно изтървах аз (вече боядисано). Тази година направо съм изненадана приятно.

Последна редакция: сб, 07 апр 2007, 21:33 от Лалка

# 99
  • Варна
  • Мнения: 1 243
Благодарение на съветите тук /темпериране, тензух, сол и оцет, продължително варене на тих огън/ от 40 яйца се счупиха само 2, което за мен е подвиг, обикновено чупя около 40%.
Струва ми се, че значение има и откъде са яйцата - домашните /от село/ са по-здрави.

Весел Велик ден на всички! 
  Simple Smile

# 100
  • Мнения: 2 956
Слагам ги преди да заври водата..даже ги слагам преди самата вода  Laughing варя си на силен огън през цялото време и съответно боядисвам колкото оцелеят  Laughing
От 35 сварени - 3 пукнати ( 1 по невнимание  Simple Smile )

# 101
  • Мнения: 1 440
Варя яйцата със сол и оцет, гържа ги предварително на стайна Т и загрявам бавно. Онзи ден сварих 30бр. - пукнато само 1 Peace

# 102
  • Мнения: 5 468
Момичета, не слагайте оцет във водата в която варите яйцата.
Киселината в оцета разяжда черупката и почти не ги хваща боята.

Миналата година така си изхабих всички яйца.Добре, че имах стикери та горе-долу придобиха вид.
Аз пък днес сложих сол и оцет във водата и от 25 яйца, (само 3 счупени - рекорд) Peace и боята ги хвана яко. Червени, лилави, зелени... яд ме е, че нямам апарат да ги снимам за доказателство Blush.
Сигурно яйцата ти са били с някакви  newsm78 черупки. Моите - от черна кокошка Joy Peace.

# 103
  • Мнения: 963
Отвратителни яйца (идея нямам какви): от 60 - десет много жестоко счупени, доста от другите с пукнатини... Други години сме чупили само по 2-3... А, да - за капак на всичко вместо с тензух пробвахме с памук на дъното на тенджерата (след доста такива предпоръки) - памукът изплува по средата на варенето още и със сигурност допринесе за напукването на и без това гадните яйца. А как изплува изпод яйцата идея си нямам.
Уфф, още ме е яд!

# 104
  • Мнения: 811
Добре,4е седнах малко да попро4ета в таз теми4ка,4е да постигна не4уван и невиждан резултат  Mr. Green.От 24 само 1,единствено се спука.Истински рекорд  Mr. Green.

Общи условия

Активация на акаунт