Как да се пече кекс?

  • 10 961
  • 24
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 407
Колкото пъти се опитам да направя кеск, все нещо не става newsm78. Или съм го изгорила или пък е суров. Уж пробвам с клечка дали полепва, но..
Моля Ви кажете ми къде бъркам?
Винаги го слагам в загрята фурна /300 градуса/ печа 10 минути и намалям на 200 градуса.

# 1
  • Мнения: 3 537
Аз слагам кекса във предварително загрята на 180 град.,ама да е топла фурната не гореща.И понеже и аз често изгарям отгоре кексовете и сладкишите ,а и фурната ми е бая силна отгоре и шантава, слагам  най-долу тавата и пека повече отдолу,от колкото отгоре.....абе трябва да си опознаеш фурната и да и хванеш цаката, това е  Rolling Eyes

# 2
  • Мнения: 6 164
До фурна е, но 300о ми се виждат много. Така обгаря отвън и остава суров отвътре, пека на 220-250о най-много, в предварително загрята. [/color]

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 537
Не си знам градусите на фурната, затова пека на 1 отгоре - на 4 отдолу докато се пукне /това е за кръглите форми, които се обръщат след изпичането на кекса/

# 4
  • Мнения: 4 053
До фурна е, но 300о ми се виждат много. Така обгаря отвън и остава суров отвътре, пека на 220-250о най-много, в предварително загрята. [/color]

 така е  Peace

# 5
  • София
  • Мнения: 4 294
Предварително загрявам фурна 200-220 градуса,после слагам кекса като пека първо само отдолу за около 30 минути докато хубаво се надигне и после превключвам фурната да пече и  отгоре и отдолу още 10 минути, да хване кекса кафява коричка .   Peace
Никога не ми е оставал суров  eat

# 6
  • София
  • Мнения: 18 679
Ауу, 300 е много! Аз пека на 180, дори при по-бухналите кексове намалявам на 150, защото фурната ми е много силна и според мен градусите не отговарят на действителното. Значи всъщност вероятно се движа между 200 и 180.

# 7
  • Мнения: 56
за мами който нямат градуси на фурната.
за кекс моита фурна първо я загрявам 4 на 4, след това я намалявам на 3 от долу и 2 от горе а ако е много пухкава сместа я намалявам на 2 от долу и 1 от горе. след това го проверявам с клечка за шишчета че е по- дълга. 
 newsm38: chef:

# 8
  • Мнения: 7 091
Триста е извънредно много за каквото и да е тестено изделие. Намали темепратурата, момичетата са ти обяснили и друго основно правило е първите 20 мин от печенето не се отваря фурната!
Успех!  bouquet

# 9
  • Мнения: 3 647
 Twisted Evil
 ами много я заграваш фурната
кексове трябва да печеш от 180  до 220 градуса
затова се получава да е препечен отвън и да е  суров от вътре
за да проверяваш дали вътре е опечен трябва да  го продушпчиш със  дървена пръчка, която да достигне до дъното  на формата, ако след издърпването и има полепнало тесто по нея значи все още не е готов
  chef
и да не забравиш  да почерпиш после с кекс
  bouquet

# 10
  • Мнения: 3 647
Триста е извънредно много за каквото и да е тестено изделие. Намали темепратурата, момичетата са ти обяснили и друго основно правило е първите 20 мин от печенето не се отваря фурната!
Успех!  bouquet
мила това за 20те мин  е само за бутерни изделия и не е 20, а  първите 10 за да не спаднат
за кексове  няма такова ограничение
  bouquet

# 11
  • Мнения: 7 091
мила това за 20те мин  е само за бутерни изделия и не е 20, а  първите 10 за да не спаднат
за кексове  няма такова ограничение
  bouquet

Не съм съгласна. Пити, баници според теб отварят ли се? Особено тестени изделия с мая, съм 100% сигурна, че не се отварят първите 20 мин. А при бутертестото основния принцип е фурната да е силно загрята, което е наобратно на останалите тестени, особено с мая.
Пробвай и ще видиш, че има разлика в резултата. Вече 20 години пека така, така съм учила, така съм пекла и в ресторантите, в които съм работила Peace

# 12
  • Мнения: 3 647
мила това за 20те мин  е само за бутерни изделия и не е 20, а  първите 10 за да не спаднат
за кексове  няма такова ограничение
  bouquet

Не съм съгласна. Пити, баници според теб отварят ли се? Особено тестени изделия с мая, съм 100% сигурна, че не се отварят първите 20 мин. А при бутертестото основния принцип е фурната да е силно загрята, което е наобратно на останалите тестени, особено с мая.
Пробвай и ще видиш, че има разлика в резултата. Вече 20 години пека така, така съм учила, така съм пекла и в ресторантите, в които съм работила Peace
ok shte probwam
  bouquet

# 13
  • Мнения: 7 091

Да кажеш после дали има разлика   bouquet

# 14
  • Мнения: 3 647

Да кажеш после дали има разлика   bouquet
dobre no nqma da e skoro
sega sa posti a az hlqb ne prawq no po velikden shte probvam v/u kozunacite
  bouquet

# 15
  • Мнения: 407
БЛАГОДАРЯ ВИ!!!  bouquet
Много ми помогнахте. Ще пробвам и ще ви пиша!!!

# 16
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Аз пека на 160-180 градуса. Съгласна съм с Tandoori, не отварям фурната първите 10-15 мин на печенето на кекс.

# 17
  • Мнения: 832
А я да ви питам какво да правя като моята фурна няма отдолу и отгоре и кекса винаги ми става на подметка.

# 18
  • Мнения: 505
Аз слагам кекса във предварително загрята на 180 град.,ама да е топла фурната не гореща.И понеже и аз често изгарям отгоре кексовете и сладкишите ,а и фурната ми е бая силна отгоре и шантава, слагам  най-долу тавата и пека повече отдолу,от колкото отгоре.....абе трябва да си опознаеш фурната и да и хванеш цаката, това е  Rolling Eyes

а също така бих допълнила, че зависи и формата в която го печеш..както и количството в нея..че аз имах такива ФАЛОВЕ с малка форма , която се пълнеше до горе и така винаги печенето беше ТРУДНО постижимо.. newsm78

А я да ви питам какво да правя като моята фурна няма отдолу и отгоре и кекса винаги ми става на подметка.

май СЪВЕТА ще ми е да си СМЕНИШ фурната..или да се откажеш от ЛИЧНО приготвените КЕКСОВЕ...   bouquet

# 19
  • Мнения: 7 091
А я да ви питам какво да правя като моята фурна няма отдолу и отгоре и кекса винаги ми става на подметка.

Тук фурните имат само отдолу и само отгоре, не може да се пече едновременно. Аз пека обикновено само отдолу кекса.
Това ли имаш предвид като казваш, че няма отдолу и отгоре или  нещо друго?

# 20
  • София
  • Мнения: 35 977
Аз пека на 180-200, дори понякога към края намалям и на 160.


ПП.Моята фурна няма опция за печене само от долу - но пак се справям  Grinning

# 21
  • Мнения: 1 130
Аз загрявам фурната само отдолу на около 100 градуса, после мятам кексчето и пека 45 мин на 200 градуса само отдолу без да отварям фурната въобще - какво става вътре се вижда и без да се отваря, защото свети лампичка; после за 5 -10 мин включвам и отгоре като пробвам и аз с клечка от дървено шишче, че е по-дълго. Досега не съм имала проблеми с този начин на печене  Peace

# 22
  • Мнения: 6 461
Поставям във фурната и пускам на 180градуса .
Първо включвам от долу и когато кексът бухне включвам отгоре.

# 23
  • Мнения: 1 174
Ако пека кекс, го слагам в предварително загрята фурна на 150 градуса, само отдолу, докато се надигне (бухне), без изобщо да отварям.Така половин час близо.После превключвам отгоре и отдолу и продължавам, докато стане готов още 15-20 мин.
Понеже при моята фурна няма печене отдолу, свалям решетката на най-ниско, после я вдигам пак, но с един ред по-долу от средния.

# 24
  • Мнения: 225
Кекс се пече на не повече от 175 градуса и фурната не се отваря ВЪОБЩЕ докато не покафенее кекса, защото се сглетява.

Общи условия

Активация на акаунт