Постите идват със страшна сила + рецепти за пости!

  • 49 174
  • 306
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 293
Ананасови кръгчета
Бутер тесто,захар,нишесте или брашно,1 ананасова консерва
Разделяме бутер тестото на две части,(едната по-малка/.Надупчвам с нож по 1,5смпо-малката част и я разпъвам така,че да се получат дупчици .Нарязвам наситно ананаса и с малко сок ,захар на вкус и го сгъстявам с нишестето/вземам от малко останалият сок и обърквам на кашичка/.С чаша правя кръгчета от двете части на тестото,слагам от изстиналата плънка и захлупвам с надупчените кръгчета,притискам ги по крайщата.Пека ги. Аз ги харесвам повече с ябълки,но системата е същата може да се добави и лим.киселина да не е много сладко.
Бутер тестото не е ли с масло? newsm78 newsm78

# 286
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ананасови кръгчета
Бутер тесто,захар,нишесте или брашно,1 ананасова консерва
Разделяме бутер тестото на две части,(едната по-малка/.Надупчвам с нож по 1,5смпо-малката част и я разпъвам така,че да се получат дупчици .Нарязвам наситно ананаса и с малко сок ,захар на вкус и го сгъстявам с нишестето/вземам от малко останалият сок и обърквам на кашичка/.С чаша правя кръгчета от двете части на тестото,слагам от изстиналата плънка и захлупвам с надупчените кръгчета,притискам ги по крайщата.Пека ги. Аз ги харесвам повече с ябълки,но системата е същата може да се добави и лим.киселина да не е много сладко.
Бутер тестото не е ли с масло? newsm78 newsm78
За съжаление е с маргарин  Sad

# 287
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Кюфтенца с просо

1 ч.ч. сурово просо, сварено - това прави 3 ч.ч. варено просо; (по рецепта може да се направи  1 ч.ч. варено просо и 2 ч.ч. овесени ядки или произволна комбинация между двете)
1 ч.ч. галета
2 с.л. настърган лук (аз сложих една малка главичка)
3 с.л. сусам
0,5 ч.л. червен пипер
четвърт ч.л. босилек
четвърт ч.л. гранулиран чесън (при мен беше чеснова сол)
малко риган
1 ч.л. сушена зеленчукова подправка (в оригинал е някаква celery salt, аз ползвах Пикантина)
1 ч.л. мляна ръж, леблебия или Инка
1 с.л. зехтин
сол на вкус, ако решите, че не е достатъчно солено

Всичко се смесва в купа, прибавя се малко вода (при мен - около половин чаша), докато сместа стане не толкова гъста, но достатъчно, за да се оформят от нея с ръце кюфтенца. Слагат се на намаслена тавичка и се запичат на 180 градуса около половин час, докато порозовеят.
Може да се сервират с туршия, доматен сос, сладко-кисел сос или просто с много запържен лук и чушки. Според мъжа ми това били чисти фалафели Laughing Като ми го каза и ме хвана яд защо не се сетих да ги направя с формичката за фалафели Grinning Рецептата е много подходяща за коктейлна маса - могат да се направят като фалафели или като миниатюрни кюфтенца с коктейлна клечица.

Моите коментари по рецептата - мляната ръж, леблебия или Инка ги пропуснах, защото нямах под ръка. В рецептата имаше обяснение, че може да се заменят и с 1 с.л. запечени на сух тиган до кафяво ядки - това и направих, ползвах начукани орехи, които запекох заедно със сусама и стана една много ароматна смес, която придаваше пикантна нотка на кюфтенцата.
Следващият път мисля да пропусна галетата и вместо нея да сложа овесените ядки, като си запазя пак 3-те чаши просо - не ми допада вкуса на намокрената галета (правила съм и други подобни рецепти, но мокрена галета не ми е любимо).

Кюфтенцата вървят идеално с една много проста, но ефектна салата тип азиатска:

Хрупкава салата с моркови

250-300 гр моркови, настъргани на едро ренде или нарязани на пръчици
3-4 с.л. смлени ядки (в оригинала - фъстъци, аз ползвах орехи)
3 с.л. сусам
3-4 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
1,5 ч.л. захар
четвърт ч.л. сол
зелени подправки по желание - магданоз, джоджен (аз не слагах, идеално беше без тях)

Ядките се запичат на тиган със сусама, докато сусама стане златист. Смесват се продуктите за соса - зехтина, лим. сок, захарта, солта. Морковите се смесват с ядките, всичко се залива със соса и се оставя да престои 20 мин в хладилник да се овкуси. Така приготвена, салатата може да се съхранява 2 дена в хладилник, като само се освежи леко преди поднасяне с няколко капки зехтин и лим. сок.

# 288
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Не постя по здравословни причини - обикновено го правя последната седмица
Но мъжо го прави и то строг пост

# 289
  • Мнения: 3 647
Ориз със спанак
Продукти: 1ч.ч. ориз,500гр спанак,1 морков,1 домат,1ч.л.червен пипер,сол,олио

Приготвяне:Листата на спанака се почистват добре и се нарязват на ситно.
Оризът се почиства и се измива обилно с вода,след което се оставя да се отцеди добре.
В съд за готвене се загряват 2-3 с.л. олио,след което се добавя червеният пипер,солта,нарязаният на кубчета морков,спанака и нарязаният на дребно домат.Всичко се задушава до омекване на продуктите,след което се добавя и оризът.Сместа се изсипва в тавичка,долива се вода,така че да се покрие и се пече в загрята фурна около 20 мин,докато водата изври и оризът набъбне.

# 290
  • Мнения: 6 461
Яхния от домати с ориз

Продукти:
500 гр. домати, 100 гр. чушки, 150 гр. ориз, 200 гр. лук, 50 гр. олио, ½ чаена лъжица чубрица, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Начин на приготвяне:
 Предварително накисваме ориза за 2 часа в студена вода. Задушаваме лука в олиото, добавяме изчистените, нарязани на кръгчето чушки и съвсем за кратко задушаваме. Добавяме изцедения от водата ориз, ситно нарязаните домати и солта. Заливаме с около 1. ½  по- голям обем вода и задушаваме на тих огън, докато оризът омекне. Ако желаете ястието може да се запече и на фурна.

# 291
  • Мнения: 3 647
 Картофи със спанак на фурна
   Продукти:500 гр спанак,500 гр картофи,2 с.л. галета,1 пълна суп.лъжица  олио ,сол,кашкавал за настъргване ( тофу )

Приготвяне:Картофите се сваряват и намачкват на пюре като им се добавя само сол.
Спанака се нарязва на ситно и се задушава в маслото.
Върху предварително намаслена тавичка се разстила картофеното пюре,отгоре се поръсва с галета и се изсипва задушеният спанак.Кашкавалът се настъргва отгоре и се запича в умерена фурна.

# 292
  • Мнения: 6 461
Леща чорба

ПРОДУКТИ:
1 1/2 ч.ч. леща
1 глава кромид лук
1 глава чесън
2 моркова
1 пипер
2-3 домата (пресни или консенвирани)
3-4 с.л. олио
магданоз
чубрица
сол на вкус

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете в тенджерата под налягане измитата и изчистена леща заедно с 2 литра вода. Добавете нарязаните на кубчета моркови, лук, склидките чесън, пиперката, доматите, магданоза, чубрицата и солта. Добавете и олиото. Затворете тенджерата. Сложете я на силен огън и когато заври, намалете огъня и варете 30 мин. Преди да поднесете поръсете с малко ситно нарязан магданоз. 

# 293
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
Нещо май се дублираха темите , но нищо - то човек не може да види всичко в този форум или поне аз не успявам за момента  Embarassed

# 294
  • Мнения: 6 461
Нещо май се дублираха темите , но нищо - то човек не може да види всичко в този форум или поне аз не успявам за момента  Embarassed
Кои теми се дублираха ...тази е от доста време

# 295
  • СОФИЯ
  • Мнения: 4 144
е ми аз съм дублирала без да искам  newsm78 още съм нова  Embarassed

# 296
  • Мнения: 819
Момичета,страхотни сте!Събрах си цял сборник с постни рецепти!

# 297
  • Мнения: 3 647
Момичета,страхотни сте!Събрах си цял сборник с постни рецепти!
ами това беше идеята
аз като един вегетарианец събирам - но и споделям
 Hug  bouquet

# 298
  • Мнения: 349
ами това беше идеята
аз като един вегетарианец събирам - но и споделям
 Hug  bouquet
ANGYA ,
Щяхме да ти благодарим накрая на постите, но си го "изпроси" сега (съвсем заслужено!)
  chef  bouquet smile3501

# 299
  • Мнения: 6 461
Тиквички с ориз

Продукти: тиквички 850 г (6-7 бр.), пресен кромид лук 200 г (1-2 връзки), ориз 200 г (1 чаена чаша), домати 200 г (2-3 бр.), растително масло 100 г (1/2 чаена чаша), копър, магданоз, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: В мазнината се задушават ситно нарязаният лук и нарязаните на кубчета тиквички. Прибавят се обелените и ситно нарязани домати и също се задушават леко. Сместа се залива с топла вода и се посолява. След като заври, към нея се прибавя оризът. Ястието се вари 5-6 минути, след което се изсипва в тавичка заедно със ситно нарязаните магданоз и копър и счукан черен пипер и се запича във фурна.

Общи условия

Активация на акаунт