протеинови барчета

  • 777
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте, на няколко пъти се опитвам да пека подобни неща, но се получава хлебо/бисквито подобна текстура.
Опитвам да докарам текстурата на No bake барчетата (които се оставят да стегнат в хладилник), но искам да са устойчиви на стайна температура.

Еталона ми за консистенция и текстура е, да речем тези овесени барчета:
https://uploads.vmvapi.com/63d3e45467d0c50019ecfabe/1/2ebca45e7a … f9d8802/1440.jpeg
(не целя реклама)

На етикета пише, че са печени, и стоят стабилно, но пак са меки, без балончета от изпичане (като хляб), без да са трошливи като бисквита.


Как да постигна подобно фиксиране на консистенцията?
Ще стане ли с примерно желатин или пектин към сместа за печене, яйце..
Няма да има захар за реакция на пектина, ще има добавен протеин на прах, който евентуално да направи солидна смес при кратко изпичане.

Не искам да пълня сместа за барчетата с мед/ екзотична захар, дори пюре от фурми, тъй като идеята е да са нисковъглехидратни.

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 14:36 от Emil Na 743063

# 1
  • Мнения: 783
Не мога да дам съвет за печени барчета, но когато си приготвям сурови такива винаги ги заливам с черен шоколад, който помага за запазването на формата им, дори и отвътре да са по-мекички. Разтапянето на шоколада го правя чрез техниката tempering (не знам как правилно се превежда на български), по този начин след охлаждане шоколада се втвърдява добре и не започва да се топи по пръстите. По магазините продават шоколади със стевия или друг вид подсладители, с тях можеш да ги запазиш нисковъглехидратни.

# 2
  • Мнения: 11 004
Потърси рецепти за flapjack. По състав и консистенция са идентични с това, което искаш да постигнеш.

# 3
  • Мнения: 2
Потърси рецепти за flapjack. По състав и консистенция са идентични с това, което искаш да постигнеш.

п.п. засега това е най близо, има 15 грама мед за леко подслаждане, предполагам може и да се пропусне..
https://www.youtube.com/watch?v=hRqc4ettjDQ

Но някой експериментирал ли е с желатин/ пектин, ксантанова гума или нещо подобно, за стягане?

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 16:34 от Emil Na 743063

Общи условия

Активация на акаунт