Видовете ориз - бял, кафяв, червен, черен...

  • 5 101
  • 29
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 1 956
Здравейте!
Често чета, че е по-полезно белият ориз да се замени с кафяв... И започнах да опитвам. Първо се нахвърлих на Galio - черен. Варих го 100 часа и накрая се насилих и изядох цяла чиния (щото нали е полезен). Резултатът беше 2 часа мъки и накрая  Sick го повърнах. Извинявам се, но така си беше.
Следващия път си купих пак Галио , но кафяв. Вчера готвих с него пиле със зеленчуци и ориз. И да си призная - гадничко стана. Някак мирише странно и е тежко за ядене, и трудно се дъвче... Мъжът ми , горкия, излапа на екс една чиния и каза повече никакъв кафяв ориз...
Та въпросът ми е - как се готвят цветните оризи и има ли смисъл да се боря да ги внедря в моето, а и на семейството меню?

# 1
  • Мнения: 5 140
Аз цветни не купувам.
Купувам само бланширан, защото само такъв се предпочита в къщи.

# 2
  • Мнения: 966
по хубав от белия ориз няма Peace

# 3
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Ето още малко информация за ориза:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=80178.0 - черен ориз
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=134069.0 - черен ориз

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=33252.0 - кафяв ориз
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=109997.0 - Кафяв ориз и булгур
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=127087.0 - кафяв ориз

# 4
  • Мнения: 5 713
Аз кафяв ориз готвя често, комбинирам го и с булгур. Кисна го от предната вечер, а булгура 20 мин преди готвене. Проблеми нямам.

# 5
  • София
  • Мнения: 4 294
Не съм купувала никога кафяв или чере ориз. Незнам защо  newsm78 Неща от рода на булгура не яде никой у дома.
Четейки други мисля, че не съм сбъркала. Явно белия ориз си е най-добър, затова и само такъв ориз си хапваме у дома.

# 6
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Готвя кафяв и бланширан!

# 7
  • София
  • Мнения: 3 611
Аз цветни не купувам.
Купувам само бланширан, защото само такъв се предпочита в къщи.

Мъж ми не ще и да чуе за друг ooooh! пък и не е възможно да го превариш Naughty

# 8
  • Мнения: 4 371
Готвя кафяв и бланширан!
Как го готвиш? Би ли споделила рецепти?

# 9
  • Мнения: 4 176
по хубав от белия ориз няма Peace
thumbsup

# 10
  • Мнения: 215
Аз предпочитам белия ориз, бисерен. Бланшираният не ми е хубав, мирише ми на химии разни.

# 11
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
На мен кафявия ми е много вкусен - приготвен така, че да е сипкав, и с лук и гъби... ммммного вкусно Grinning За съжаление останалите у дома не го харесват, така че ползвам смес бял ориз и булгур, когато готвя.
Другите цветове не съм ги пробвала, но ще експериментирам Grinning

# 12
  • Мнения: 6 461
Предпочитам и готвя само бял ориз. Peace

# 13
  • София
  • Мнения: 35 978
Готвя и кафяв ориз. Хубав  е - има орехов вкус.
Той по-дълго трябва да се вари/пече.

# 14
  • Мнения: 3 647
Предпочитам и готвя само бял ориз. Peace
то и аз така при липса на друг
 кажете къде във Варна може да се купи кафяв
  bouquet

# 15
  • Мнения: 5 713
Във Варна и в Пикадили има и в Бурлекс-а / дори в малкия на Владислав продаваха /.

# 16
  • Мнения: 3 647
Във Варна и в Пикадили има и в Бурлекс-а / дори в малкия на Владислав продаваха /.
във Варна в Пикадили Няма  Sick прегледах сигурно 100 пъти рафтовете им
ще проверя  в  Бърлекса и Владислав
  bouquet

# 17
  • Мнения: 3 647
Във Варна и в Пикадили има и в Бурлекс-а / дори в малкия на Владислав продаваха /.
във Варна в Пикадили Няма  Sick прегледах сигурно 100 пъти рафтовете им
ще проверя  в  Бърлекса и Владислав

# 18
  • Русе
  • Мнения: 99
Аз готвя предимно с кафяв.По изключение бял,когато не мога да намеря кафяв.Наистина вари се по-дълго от белия,но пък ни е по вкусен.Аз го варя около час.За съжаление не става за фурна.Пробвах веднъж и се оказа че не става за ядене в този си вид.

# 19
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Аз готвя предимно с кафяв.По изключение бял,когато не мога да намеря кафяв.Наистина вари се по-дълго от белия,но пък ни е по вкусен.Аз го варя около час.За съжаление не става за фурна.Пробвах веднъж и се оказа че не става за ядене в този си вид.
Аз пък кафявия го готвя само на фурна - слагам вода 1:4 и пускам на 220 градуса. За около час е готов и си е супер - има си неговия неповторим орехов вкус.

# 20
  • Мнения: 5 255

А от другите споменати  опитвали ли сте  Thinking


Основно ползваме такъв ориз .
За този бях пускала тема много вкусен Peace

# 21
Момичета, я кажете някоя рецепта за кафевия ориз, че бебо е на диетка. Grinning

# 22
  • Мнения: 2 011
Кафевия знам че се накисва предварително,но нещо не ми се нрави..
Минах на бланширан,мъжо само такъв иска,че зърната стоят разделени

# 23
  • София
  • Мнения: 676
Аз по-често готвя кафяв ориз. Правя го в тава, печен, без да го накисвам. Пека го по-дълго, но не се разкашква като белия и ми е по-вкусен, макар че аз по принцип ориз не ям. На бебката също правя каша от такъв ориз!
 

# 24
  • Den Haag
  • Мнения: 1 845

А от другите споменати  опитвали ли сте  Thinking


Основно ползваме такъв ориз .
За този бях пускала тема много вкусен Peace
На опаковките  пише ли някоя рецепта?

# 25
  • Мнения: 2 757
До сега дори не бях чувала за толкова цветове ориз. И по суперите не съм виждала, нито по ресторантите. Стана ми любопитно. Иначе в нашето семейство се предпочита Йасмин и Басмати. Бланширан не се долюбва  Peace

# 26
  • Мнения: 5 255
.......На опаковките  пише ли някоя рецепта?

- кутията отзад. През Гугъл също се намират рецепти - на френски, италиански и т.н.

# 27
  • Den Haag
  • Мнения: 1 845
.......На опаковките  пише ли някоя рецепта?

- кутията отзад. През Гугъл също се намират рецепти - на френски, италиански и т.н.

ТеНкЮююююююю  Grinning

# 28
  • Мнения: 2 159
Аз цветни не купувам.
Купувам само бланширан, защото само такъв се предпочита в къщи.
и аз много съм доволна, защото никога не ми се е слепвал Peace

# 29
  • Мнения: 3 647
намерих два вида кафяв
днес правих с гъби
иделано стана
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт