Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 7

  • 10 446
  • 285
  •   2
Отговори
# 120
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 071
Сега погледнах моята, под 100 градуса е през 1 градус избора, а над 100 през 5. Трябва ви по-прецизна фурна. Simple Smile

# 121
# 122
  • Мнения: 792
Ясно, значи изобщо да не го гледам това, защото един вид е подвеждащо. Много правилно си ме разбрала какво искам да може. За шунка ползвам кукъра и понеже съм пробвала да варя шунка на котлон, напълно разбирам разликата. На котлона си беше жива мъка и просто спрях да правя, докато не си взех кукър. Искам да купя уред, който ще ми помага, а няма да го дебна с термометъра дали върши това, което искам от него или не.
Благодаря ти от сърце, като я вземем, ще се похваля коя сме избрали.
А защо не ползване за шунка сондата за месо? Или има някаква технология?
За прецизност ви трябва дигитален дисплей , но предварително се уверете, че отчита до градус.

# 123
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 851
Технологията при шунката, а и при всички колбаси (шпеков салам, кренвирши, салам Камчия и т.н, които са варено-пушени или малотрайни) е такава, че се изисква постоянна Т на водата или на въздуха. За шунката конкретно се използва технологията Су вид и се изисква постоянна Т от 80°С за определно време. Ако Т спада или се повишава над посочената, което без машинка Су вид или кукър с електронен контрол на Т се постига много трудно, да не кажа невъзможно, то се получава варено месо, а не шунка. При мен не е проблем Т на месото, имам три вида термометри. Проблемът е, че фурната ми е стара и не поддържа постоянна Т вътре. Тоест, ако на шунката съм й намерила начина да я варя в кукър, то ако искам жарена шунка (не готова шунка, която да изпека, а изпълнена по технологията жарене), шпеков салам и други подобни деликатеси, ми трябва прецизна фурна.
Това е варена шунка, приготвена от мен в шунковар на програма Су вид в кукъра.
Скрит текст:
А искам да приготвям това:
Скрит текст:
И това:
Скрит текст:
И още куп вкусотии.
ММ ме запали по домашните мезета и деликатеси. Засега правя домашна луканка, сушен врат, пастърма, шунка, но ми се иска да разнообразим.
Сори за спама. Пиша всичко това в отговор на последния пост. Сондата за месо е хубаво нещо, но тя мери Т вътре в месото. Нещо, което се постига с обикновена дигитална сонда за 20 лв. По-сложно е да поддържаш постоянна Т на уреда, за да се спази технологията и накрая да се получи удовлетворяващ резултат.

# 124
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 071
Ох, така ми се прияде шунка, саламмммм.....
Явно, се оказва, че имам подходящата фурна, а и кукър, сега ще ходя за рецепти Joy

# 125
  • Мнения: 792
Разбирам, но има фурни с програма за сонда и като зададете да ви държи примерно 50 градуса температурата се поддържа така, че вътре да е 50. Вие си знаете разбира се най-добре какво търсите.

# 126
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 851
Ох, така ми се прияде шунка, саламмммм.....
Явно, се оказва, че имам подходящата фурна, а и кукър, сега ще ходя за рецепти Joy
Ние сме се оборудвали с доста неща вече, но засега само се облизвам пред последните две снимки Grinning Определено направиш ли веднъж домашно, вече не те блазни купешкото. Вкусът е много по-различен.
Разбирам, но има фурни с програма за сонда и като зададете да ви държи примерно 50 градуса температурата се поддържа така, че вътре да е 50. Вие си знаете разбира се най-добре какво търсите.
Аз мисля, че сондата мери Т вътре в месото. А на мен ми трябва точна Т отвън, в самата фурна. Примерно, за салама ми трябва да поддържа 80°С през цялото време, докато вътре Т стане 72°С. А за вътрешната Т си купих това и работи доста добре:
https://www.ikea.bg/products/cookware/kitchen-utensils/fantast-t … za-meso/20103016/
Задавам му каква Т искам да постигна и то издава звуков сигнал, когато е готово. Напълно достатъчно ми е Simple Smile
Да, би било улеснение да има сонда и фурната, но вече отиваме на друг бюджет. А и аз обясних, че имам други уреди, които ползвам преимуществено и не бих дала много пари за фурна.

# 127
  • Мнения: 3 553
Синьо ангелче, как можа! Хем този път съм вечеряла, преди време Джаста Праста ме изправи на нокти в колата по нощите с едни такива деликатесни русенски снимки Simple Smile   
Вилемина, какаото го правя на котлона на бууст, а фурната мога да ползвам и за нещо допълнително да изпека във всеки един момент, все пак едната пече на три, другата - на 4 нива. Ама аз съм с малка кухня и всяко място върху плота ми е от полза, а допълнителни уреди ще го заемат и току виж - за дълго.
За по-специализирани занимания вече може и да е необходим допълнителен уред, да, но аз ползвам и за шунка например по-стари рецепти, когато не е имало такива технологии, пак се получава.

# 128
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 851
Кубратова, не питай колко време точа лиги по тези деликатеси. Но първо пералнята сдаде, наскоро и робот за кухнята купувах, че покрай шунката напънах един лидлски и той нещо се предава. Ама как няма като е 250 W, а аз го пъна месо на каша да прави. Та фурната, понеже много не я ползвам, остана за накрая. А и тя работи добре, та не ми се хвърля още. И сега си търся добра причина да я махна.
За шунката не ми говори, колко съм висяла на котлона. Пробвах 3-4 пъти и ми се отщя. Сигурно поне пет-шест години шунковара седя в дъното на шкафа. Има и по-прости начини, да, но вярвай ми, нито вкус, нито аромат е същият. Всяко нещо си иска своето.
П.П. Кухнята ми е на усвоен балкон. Цифров и словом 2.60 линейни метра! Преди 6 години твърдях, че нямам място за хлебопекарна, а сега имам освен пекарна, още комбиниран кукър, фрайер и кафе-автомат. Ами, намира му се начина Grinning

# 129
  • Мнения: 3 553
Кубратова, не питай колко време точа лиги по тези деликатеси. Но първо пералнята сдаде, наскоро и робот за кухнята купувах, че покрай шунката напънах един лидлски и той нещо се предава. Ама как няма като е 250 W, а аз го пъна месо на каша да прави. Та фурната, понеже много не я ползвам, остана за накрая. А и тя работи добре, та не ми се хвърля още. И сега си търся добра причина да я махна.
За шунката не ми говори, колко съм висяла на котлона. Пробвах 3-4 пъти и ми се отщя. Сигурно поне пет-шест години шунковара седя в дъното на шкафа. Има и по-прости начини, да, но вярвай ми, нито вкус, нито аромат е същият. Всяко нещо си иска своето.
П.П. Кухнята ми е на усвоен балкон. Цифров и словом 2.60 линейни метра! Преди 6 години твърдях, че нямам място за хлебопекарна, а сега имам освен пекарна, още комбиниран кукър, фрайер и кафе-автомат. Ами, намира му се начина Grinning
Сигурна съм, че има разлика в изделията според начина на приготвяне, а на мен ми липсва пространство за сладкишите, не съм без техника, но някак всичко, което консумираме, го приготвям лесно на фурна, котлон, скара и барбекю, даже пекарната за хляб рядко ползвам и засега ме устройва.
Всекиму - своето. Пожелавам да си намериш най-подходящата за твоето домакинство и цели фурна! Ама внимавай със снимките, много са изкушаващи Simple Smile

# 130
  • Мнения: 98
Здравейте Simple Smile
След дълго чакане вече сме в процес на нанасяне и следователно започваме опознаване с новите уреди Simple Smile
Фурната е https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/cooking-baking/cookers- … n-ovens/HRG7784B1 и имам въпроси Simple Smile
Първия е дали можете да ме насочите към сайт където мога да прочета или клипове на които мога да видя някакви указания, трикове и техники, с които да се получават желаните резултати при готвене? Общо взето някакви насоки с подобен тип фурна каква програма да ползвам за даден продукт/ястие. Без да ми се налага да преминавам през дългия метод - проба/грешка. Е то, че ще го има, ще го има този период ама да го посъкратя ако успея Simple Smile
Има тук във форума момиче, което преди няколко месеца сподели, че си е взела такъв тип фурна, само ще Неф. Ако може да даде някакъв съвет и насока ще съм благодарен Simple Smile
Друг въпрос: понеже ние ползваме Еърфрайер и фурната го има като опция, трябва да се закупи съответна тава:
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/cookin … -ovens/hez629070/
Въпросът е дали някой е намерил/купил автърмаркет такава? И съответно от къде?
Още нещо, което се сещам, породено от предните постове за микровълновата фурна - заслужава ли си да я ползваме за претопляне на една чиния ядене или по - удачния вариант е микровълнова? Също така, предполагам, че с микровълновата става по - бързо.

# 131
  • София
  • Мнения: 1 565
...понеже ние ползваме Еърфрайер и фурната го има като опция, трябва да се закупи съответна тава:
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/cookin … -ovens/hez629070/
Въпросът е дали някой е намерил/купил автърмаркет такава? И съответно от къде?

Тавата можете да купите от самия линк - Експо 2000 са един от основните търговци на уреди Бош.

Още нещо, което се сещам, породено от предните постове за микровълновата фурна - заслужава ли си да я ползваме за претопляне на една чиния ядене или по - удачния вариант е микровълнова? Също така, предполагам, че с микровълновата става по - бързо.

Можете да притопляте всичко и изобщо да я ползвате като всяка микровълнова, няма никаква разлика. Единственото предимство на отделната микровълнова е това, че може да се използва докато фурната е заета да пече нещо.

# 132
  • Мнения: 98
...понеже ние ползваме Еърфрайер и фурната го има като опция, трябва да се закупи съответна тава:
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/cookin … -ovens/hez629070/
Въпросът е дали някой е намерил/купил автърмаркет такава? И съответно от къде?

Тавата можете да купите от самия линк - Експо 2000 са един от основните търговци на уреди Бош.

Още нещо, което се сещам, породено от предните постове за микровълновата фурна - заслужава ли си да я ползваме за претопляне на една чиния ядене или по - удачния вариант е микровълнова? Също така, предполагам, че с микровълновата става по - бързо.

Можете да притопляте всичко и изобщо да я ползвате като всяка микровълнова, няма никаква разлика. Единственото предимство на отделната микровълнова е това, че може да се използва докато фурната е заета да пече нещо.
Благодаря Simple Smile
Тавата намирам от къде може да се купи. Питах дали някой не е намерил нещо да не е БОШ. Не виждам логика да плащам 80 лв. за една надупчена тава, ако от някъде може да се намери нещо на нормална цена. Мълтикукъра ни, който е комбиниран с Еърфрайер си има негова кошница, която да речем струва 50 лв. Има алтернативи, които струват 10 лв. и още по учудващо е, че се поддържат/чистят по лесно от оригиналния съд, който уж е с не знам си какви покрития. За това питам дали има вече намерен автърмаркет заместител на оригиналната тава.
За микровълновата не съм се изразил правилно. Нашата не е две в едно. Няма микровълнова. Въпроса ми е дали си заслужава да ползвам фурната с нормално загряване за претопляне на храна или да си купя микровълнова.
До сега си имахме микровълнова и я ползвахме само за това - бързо претопляне на храна.

# 133
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 071
И ние само за това я ползваме. Не виждам смисъл за друго.
Имам надупчени тави от предната ми фурна с пара. Точно веднъж съм ги ползвала, за проба.
Относно време, ястия, за които питахте, ще трябва да минете вашите стъпки. От Сименс с пара към Неф с пара си имаше разлики, леки, но имаше. Не смея да дам препоръки, освен, че лесно ще се напаснете.

Последна редакция: пн, 25 мар 2024, 23:47 от etty775

# 134
  • Мнения: 3 553
Че защо да не се ползва фурната за загряване на храна? Аз я ползвам редовно, има си и такъв специален режим, но може и на друг подходящ - зависи от храната и съда. Течна храна затоплям на индукция - на режим бууст става за секунди, а ако не е подходящ или не бързам - на подходяща степен и с таймер.  Никога не съм имала и не възнамерявам да имам МВ, намирам я за напълно излишен уред, особено ако само ще затоплям храна в нея. 

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт