Кулинарните празници започват с нежния вкус на масло Président

  • 9 792
  • 352
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
  • Мнения: 16 209
СОЛЕНКИ

250гр масло, 250гр сирене, 300гр брашно.

Размесва се хубаво, разточва се, режеш и мажеш с разбито яйце или само жълтък. Гарнираш с каквото искаш-червен пипер, семена, сусам, кашкавал, ким. Даже и не меря пропорции, слагам маслото, сирене, брашно и меся. Само като се разточва, да не е много тънко, че да не прегарят. Много хрупкави и вкусни. С бира, вино, шампанско... Екстра са!

# 31
  • Мнения: 89
Ванилени топчета

Продукти:

150г брашно
70г готварско - царевично нишесте
70г пудра захар
80г орехи или лешници - смилат се
150г масло със стайна температура
1-2 жълтъка(зависи от големината)

За след изпичането, си пригответе една купа 150 - 200г пудра захар, в която сте сложили и 2-3 пакетчета със ванилена захар

Приготвяне:

Пресяваме брашното, прибавяме нишестето и захарта, смлените орехи. Отгоре нарязваме на късчета маслото и прибавяме жълтъците- месим, докато тестото стане гладко. Оставяме тестото за една вечер на хладно място. На другият ден правим от тестото топчета. Печем върху ненамаслена тава, на умерена температура 170 градуса до порозовяване - около 10 -12 минути. След като ги извадите, оставете да поизстинат, но още топли овалвайте в приготвената пудра захар с ванилия.

# 32
  • Мнения: 1 895
Вкъщи обичаме да приготвяме всякакви сладки и рецепти с орехи.

Орехови сладкиши

Необходими продукти: 200 г брашно, 2 ч. ч. орехи, 6 яйца, 250 г пудра захар, 100 г краве масло, 2 с. л. ром, 1 с. л. какао

Разбиваме жълтъците с пудрата захар, прибавяме маслото, постепенно и брашното. Разбъркваме бълтъците на сняг. Към тях добавяме рома и ги смесваме с жълтъчената смес. Разделяме полученото тесто на две части, едната оцветяваме с какаото. Намасляваме няколко малки формички. На дъното на всяка от тях изсипваме неоцветената смес, поръсваме дебел слой от счуканите орехи и закриваме с оцветената смес. С лъжица смесваме леко двете смеси. Печем в предварително загрята фурна до позлатяване на сладкишите.

# 33
  • Сф
  • Мнения: 10 669
Баница с готови кори
Продукти:
точени кори
400 грама;
яйца
4 броя;
кисело мляко
400 грама;
сирене
300 грама;
олио
3/4 чаена чаша;
хлебна сода
1 чаена лъжица;


Първата стъпка от рецептата за баница със сирене и готови кори е подготовката на плънката. Разбъркваме яйцата (предварително извадени от хладилника), киселото мляко, изварата / сиренето, ½ чаена чаша олио и сода за хляб. Ако се ползва извара добавете и около една равна чаена лъжица сол. Разбъркваме продуктите добре до получаване на хомогенна смес.
В намазнена тавичка сложeте 1-2 листа от корите, върху които сложете около един черпак (за супа) от сместа. След което поръсете с няколко капки от останалото олио. Отгоре отново сложете лист-два от корите и отново от сместа, а накрая олио. Повтаряйте процедурата в тази последователност докато корите и сместа свършат.
Последният лист от корите намажете с олио и много внимателно нарежете с остър нож на парчета, за да можете след изпичане на по-лесно да разрежете баницата на парчета( по желание). Печем баницата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути, докато баницата придобие златист цвят.

# 34
  • Мнения: 14 098
Напоследък любима закуска са ни кексовете.

Кекс с ябълки, канела и орехи

4 яйца; 1ч.ч. захар; 1/2 ч.ч. олио; 220 мл. прясно мляко; 2,5 ч.ч. брашно; бакпулвер; 1 ч.л. канела; 2 ябълки; 1/2 ч.ч. смлени орехи.

Ябълките се обелват, изчистват се от семките и се настъргват на ренде, като се оставя половин ябълка. Тя се нарязва на малки парченца. Яйцата се разбиват добре със захарта, до побеляване. Прибавя се олиото, разбива се и се добавя прясното мляко. Слагат се брашното, бакпулвера и канелата. Обърква се внимателно. Накрая се добавят ябълките и смлените орехи. Тестото се изсипва в подходяща форма и се пече в предварително загрята фурна - 170 гр. за 40-50 мин., до суха клечка.

# 35
  • Мнения: 1 457
У дома много харесваме десерти и закуски с овесени ядки. Затова много често правя овесени палачинки по тази рецепта:

1 ч.ч. овсени ядки ( фини по възможност, но аз правя с каквито имам )
1 яйце
1 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. олио
1 ч.л. бакпулвер

Слагам всички продукти за палачинките в блендера, след като сместа е готова я оставям за 10 мин да престои. Загрявам тиган с незалепващо покритие, капвам малко олио, и правя палачинките на средна степен на котлона.
Всеки си слага по желание и вкус сладко след това.

# 36
  • Мнения: 855


Виенски щрудел.

Необходими продукти:

За крема:
прясно мляко - 1 литър
яйца - 3 бр.
нишесте в вкус на вания - 5 супени лъжици
ванилия - 1 брой
захар - 200 г
масло - 125 грама

За щрудела:
1 пакет финни кори
3 яйца
4 супени лъжици захар
100 гр грис
200 гр кисело мляко
1 бакпулвер
100 мл олио

Първо се прави кремът. Отделям си малко мляко, около 200 мл. Трябва да е със стайна температура. В купа разбивам яйцата, добавям нишестето, 200 мл мляко и ванилията. След като сместта е готова слагам останалото мляко на котлона със захарта. Бъркам докато млякото се затопли. След това добавям направената смес, на тънка струя като се бърка постоянно. Бърка се докато кремът се сгъсти. Махам от котлона и добавям маслото на малки бучки в топлия крем, докато се разтвори напълно.
Оставям кремът на страна.

В друга купа слагам белтъците от 3те яайц и добавям захарта. Разбивам с миксера на сняг. Добавям жълтъците, олио, грис, кисело мляко и бакпулвер. Като след всяка съставка разбивам с миксера. За едно руло от щрудела използвам 3 кори. Върху всяка една добавям по 4 супени лъжици от сместта. На края на последната кора, от към дългата страна, слагам крем и навивам на руло. Получават се около 5 рула. С останалата смес от купата се намазва щруделът от горе. Пече се предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. При мен отне 30 мин.

# 37
  • Мнения: 1 159


Крем Карамел - от снощи! 😁

Необходими Продукти
прясно мляко - 1 л
захар - 1 ч.ч. за крема
яйца - 6 броя, по - големички
ванилия - 1 пакетче
захар - 1/2 ч.ч., за карамелизирането

Сипете захарта за карамелизирането в съд на котлона заедно с малко вода и нагрявайте, докато се получи златист карамел.

Разпределете го в предварително подготвените формички.

Разбийте яйцата, останалата захар, ванилията и прясното мляко и разпределете сместа в купичките.

Наредете ги в дълбока тава, долейте вода в тавата до 1/2 на формите и сложете да се пекат, докато хванат приятна кафеникава коричка отгоре.

Пече се на слаба фурна 1 час, на около 150-160 градуса, защото водата не трябва да завира. В противен случай крем карамелът ще стане на балончета/шупли.

Крем карамелът се обръща в чиния преди поднасяне.

# 38
  • Мнения: 764
Бухти

Необходими продукти:
2 яйца
250 грама кисело мляко
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжица сода бикарбонат
400 грама брашно
олио за пържене

Приготвяне:
Разбиваме яйцата и захарта.
Слагаме содата в млякото.
Когато шупне се изсипва към яйцата. На етапи се слага брашното.
Правим тесто, което може да се разточва.
Сгорещява се олио. Режем на форми по избор и пържим.

# 39
  • Мнения: 799
Моите деца обожават здравословна ябълкова пита. Съдържа:
400гр ябълки
50гр скир или извара
2яйца
2-3 с.л. яйца
10тина лешника или други ядки
Протеин на прах

Блендирам всички съставки, слагам в тавичка и пека. Това е. Става много вкусно и е полезно.

# 40
  • Мнения: 1 137
Миналата седмица пробвах тази рецепта за Канелени рулца
За тестото
4 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 пакетче суха мая
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. топли прясно мляко
2 яйца
6 с.л. разтопено масло
1 ванилия
1 щипка сол
1 ч.л. канела
За плънката
6 с.л. разтопено масло
1 ч.ч. кафява захар
2 с.л. канела
За глазурата
1 ч.ч. пудра захар
4 с.л. мляко
1 пакетче крема сирене
За тестото разбиваме яйцата със захарта и постепенно добавяме млякото и маслото. В голяма купа смесваме брашното, солта, маята и ванилията. Правим кладенче и постепенно добавяме от сместа с яйцата. Омесваме меко тесто и го оставяме да втаса за 1 час. Разделяме го на 2 части, които разточваме на тънка кора. Мажем всяка кора с масло и поръсваме със захарта и канелата. Навиваме на рула и нарязваме на охлювчета. Нареждаме ги в тава с хартия за печене. Отгоре ги намазваме с масло и поръсваме от плънката. Оставаме ги да втасат във фурната на 50 градуса за 40 минути. Печем до златисто. След като ги извадим от фурната ги намазваме с глазурата, която се прави като се разбие пудрата захар с млякото и крема сиренето.

# 41
  • София
  • Мнения: 1 621
Задължително палачинки
яйца - 2 бр.
прясно мляко - около 2 чаши (400 мл)
брашно - около 2 ч.чаши
сол - щипка
през 1 палачинка мажа тигана с масло

# 42
  • Варна
  • Мнения: 292
Добруджанки:
1ч.ч. кисело мляко с 1 лъжичка сода
1ч.ч. натрошено сирене
2ч.ч.  брашно
Всичко се омесва хубаво с вилица. С намаслени ръце се оформят топчета, нареждат се върху хартия за печене като върху всяко топче се слага бучка масло. Пече се в предварително загрята фурна до 180 градуса около 25-30мин.

# 43
  • Мнения: 175
Здравейте, моята любима торта е "Бишкотена торта". Приготвям за моите близки за всякакви поводи.
Ето и рецептата:
Продукти:
400 гр бишкоти
сока на 1 компот или прясно мляко - подсладено
250 гр масло
3 с.л.  какао
6 яйца
2 ч.ч. захар
Отделям 3 белтъка. Останалите яйца+жълтъци разбивам с 1 ч.ч. захар, прибавям какаото и маслото (трябва да е меко). Потапям бишкотите в сока/млякото и  мажа с крема, нареждам и замазвам отгоре с останалия крем. Разбивам белтъците с 1 ч.ч. захар. Украсата е по желание Simple Smile       

# 44
  • Пловдив
  • Мнения: 6 639
Любимите на децата мекици (днес именно с такива закусиха децата)

Продукти:
330 мл вода
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
600 г брашно
2 и 1/2 с.л. захар
1 ч.л. мая

Слагам всичко в този ред в хлебопекарната и пускам на програма "тесто" (без втасване). След като тестото е готово, оставям я хладилника за час и след това пържа в нагорещено олио.

Общи условия

Активация на акаунт