направих кисел с кърма!

  • 1 896
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 18 679
Вчера забравих да накисна брашно за каша и днес бях цялата във въпроси какво ще ядем за следобедна закуска Rolling Eyes Реших да го пробвам на кисел, имах едни мнооого хубави круши под ръка.Да, обаче рецептата е с мляко, а Ники кравешки белтък още не е ял.От друга страна фризерът ми пълен с кърма, която отиваше на изхвърляне, понеше ние от шише не пием.И така, решението дойде от само себе си Laughing Получи се изключително гадна смес, желирана една такава Sick Аз не бих я хапнала, ако ще да е последното нещо за ядене на света.А хлапето я насмете на две на три, не й даде да мръдне Stuck Out Tongue Страхотно му хареса!!!Мисля, че намерих приложението на тия безброй пликчета замразена кърма, дето бяха поели пътя към кофата за боклук.Много съм доволна Grinning Знам, че при варенето на кърмата се унищожават антителата, но той все пак си ги набавя със сукане, а и все е по-добре от краве мляко.Адаптираното нали също не се вари...Та ако има и други мами със запаси, които нямат приложение - киселът е едно прекрасно решение!

# 1
  • Мнения: 1 381
защо не пробваш следното тъй като киселът се прави с мляко и вода. пример: слагаш да кипне 60гр вода, слагаш настъргания плод и добавяш нишестето като поври  до сгъстяване го махаш и добавяш тогава кърмата. Не съм го правила така, натака правя с адап. мляко.

# 2
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Хихи Simple Smile Бон апети!
Преди време бях споменала за майка, която от многото кърма спретнала един кекс, който гостите намерили за изключително вкусен, докато не разбрали тайната  Laughing  Laughing  Laughing  После нещо им се убил апетита!
На моята замразена кърма така си й изтече срокът на годност, и при една повреда на фризера просто отиде при кучето и котките Wink
Но щом си открила такова добро приложение, супер! Сигурна съм, че и детето яде много охотно, заради познатия вкус на мамино мляко, и много му е кеф!

# 3
  • Мнения: 6 243
Кърмата директно ли я вари на котлона, или я слага на водна баня. И аз имам огромни запаси, които залежават, и от известно време правя упражнението с кисела, но моята не ще да го яде. Забелязала съм, че като заври кърмата, и почва да мирише гадно, та с това си го обяснявах. При теб как беше?

# 4
  • София
  • Мнения: 18 679
Цитат на: sladka hapka
Кърмата директно ли я вари на котлона, или я слага на водна баня. И аз имам огромни запаси, които залежават, и от известно време правя упражнението с кисела, но моята не ще да го яде. Забелязала съм, че като заври кърмата, и почва да мирише гадно, та с това си го обяснявах. При теб как беше?


Смърдеше зверски Sick  Sick  Sick Ама на мене и без да ври ми се струва, че ужасно мирише.Ама бебо е на друго мнение...Да, на котлона директно я варих, беше към 140 мл.Разбърках я с една лъжичка чаена царевично нишесте, от това кипърското, в металните кутии, дето уж било от млади царевички Laughing Като се посгъсти/след около минута/, сложих една настъргана круша и варих още към минутка.Готово.
Ама голяма смрад, ей!

# 5
  • София
  • Мнения: 18 679
Цитат на: Eva
защо не пробваш следното тъй като киселът се прави с мляко и вода. пример: слагаш да кипне 60гр вода, слагаш настъргания плод и добавяш нишестето като поври  до сгъстяване го махаш и добавяш тогава кърмата. Не съм го правила така, натака правя с адап. мляко.


Ами аз така пробвах с кашата/ с цел да не варя кърмата/, обаче много ми се разрежда и Ники й се мръщи, обича по-гъстичко.Твоят кисел как става на гъстота?

# 6
  • Мнения: 1 381
става си екстра, но не съм го правила с кърма. слагам водата да заври ,нишестете и плода и като махма от котлона слагам лъжичките адап.мляко. Просто да пробваш ми е мислълта не знам дали ше стане. аз като имах така кърма като теб във фризера си купувах просто безмлечни каши и там му я давах- самоче добавях и по-амлко плодово пюре, че ставаха малко гадни на вкус.

# 7
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
  • Мнения: 3 607
Всичко правя с кърма.Не е нужна да ври- загряваш до точка на кипене, слагаш нишестето и сваляш от котлона и бъркаш. Така правя и кисела в микровълновата. Пак се загрява доста но не вариш. А това с антителата не ми се вярва. Кърмата която взимам от Банката за майчина кърма е пастьоризирана, което ще рече, че 5 минути е изложена на 100 градусова пара. Ако нещо и се скапваше то се обезсмисля самата идея на Банката.

# 8
  • Мнения: 6 243
Пробвала съм както предлага Ева - става много рядко.
А за варенето и пр. - нашата бавачка (пенсионирана акушерка), ме схока, като видя как варя кърмата и каза тия работи да ги правя на водна баня. Ама на водна баня става по-бавно. Иначе по- не мирише.

# 9
  • София
  • Мнения: 2 249
С прибавянето на кърма без варене става рядко заради ензимите в кърмата, които иначе при варене се унищожават.
А иначе антителата при нагряване над определена температура наистина се унищожават.
Идеята не е лоша, щото така или иначе кърмиш и то си получава имунните фактори, а пък белтъците в кърмата си остават човешки;).
С кърма Ради като поодрасна съм му правила палачинки само със жълтъците, а също крем и кексчета.

# 10
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Цитат на: boo
Хихи Simple Smile Бон апети!
Преди време бях споменала за майка, която от многото кърма спретнала един кекс, който гостите намерили за изключително вкусен, докато не разбрали тайната  Laughing  Laughing  Laughing  После нещо им се убил апетита!


Пари ли е нямала жената?!  Rolling Eyes

# 11
  • Мнения: 516
Цитат на: Erica
Цитат на: boo
Хихи Simple Smile Бон апети!
Преди време бях споменала за майка, която от многото кърма спретнала един кекс, който гостите намерили за изключително вкусен, докато не разбрали тайната  Laughing  Laughing  Laughing  После нещо им се убил апетита!


Пари ли е нямала жената?!  Rolling Eyes

Ерика,не 4етеш ли внимателно?!
Поради много кърма,жената е направила кекс със кърма,а не поради липса на пари!
Защо ми се струва,4е ти е голям кеф да се заяждаш в този форум Imp

# 12
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Цитат на: villie
Цитат на: Erica
Цитат на: boo
Хихи Simple Smile Бон апети!
Преди време бях споменала за майка, която от многото кърма спретнала един кекс, който гостите намерили за изключително вкусен, докато не разбрали тайната  Laughing  Laughing  Laughing  После нещо им се убил апетита!


Пари ли е нямала жената?!  Rolling Eyes

Ерика,не 4етеш ли внимателно?!
Поради много кърма,жената е направила кекс със кърма,а не поради липса на пари!
Защо ми се струва,4е ти е голям кеф да се заяждаш в този форум Imp


Това довод ли е да си храни гостите с кърма? На мен лично не би ми било приятно....меко казано..

# 13
  • Мнения: 516
Цитат на: Erica
Цитат на: villie
Цитат на: Erica
Цитат на: boo
Хихи Simple Smile Бон апети!
Преди време бях споменала за майка, която от многото кърма спретнала един кекс, който гостите намерили за изключително вкусен, докато не разбрали тайната  Laughing  Laughing  Laughing  После нещо им се убил апетита!


Пари ли е нямала жената?!  Rolling Eyes

Ерика,не 4етеш ли внимателно?!
Поради много кърма,жената е направила кекс със кърма,а не поради липса на пари!
Защо ми се струва,4е ти е голям кеф да се заяждаш в този форум Imp


Това довод ли е да си храни гостите с кърма? На мен лично не би ми било приятно....меко казано..

Немога да повярвам как се "дърлим"за глупости!
Това е просто смешка и толкова-нали Бу?
Доколкото разбирам и гостите,като тебе неса о4аровани,4е са яли кекс приготвен с кърма Wink
Айде хубав ден ти желая Grinning

# 14
  • Мнения: 1 381
Цитат на: boo
Хихи Simple Smile Бон апети!
Преди време бях споменала за майка, която от многото кърма спретнала един кекс, който гостите намерили за изключително вкусен, докато не разбрали тайната  Laughing  Laughing  Laughing  После нещо им се убил апетита!


Аз пък се сещам за един сериал по Халмарк Провидънс, дето една сляпа сложи кърма в супата и всички казаха ,че супата е невероятна.

# 15
  • София
  • Мнения: 18 679
Цитат на: Eva
Цитат на: boo
Хихи Simple Smile Бон апети!
Преди време бях споменала за майка, която от многото кърма спретнала един кекс, който гостите намерили за изключително вкусен, докато не разбрали тайната  Laughing  Laughing  Laughing  После нещо им се убил апетита!


Аз пък се сещам за един сериал по Халмарк Провидънс, дето една сляпа сложи кърма в супата и всички казаха ,че супата е невероятна.


Бляяяяяяк Sick  Sick  Sick Тази серия и аз я помня!

# 16
Цитат на: Iva_D
С кърма Ради като поодрасна съм му правила палачинки само със жълтъците, а също крем и кексчета.

Защо само с жълтъците?

# 17
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
  • Мнения: 3 607
Уф! Госта съм аз Simple Smile

# 18
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Не съм Iva_D, но знам отговора Wink
Защото до 1 годинка яйчен белтък не се дава под никаква форма, тъй като е от много силните алергени.

# 19
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
  • Мнения: 3 607
Хм. Thinking Със сигулност знам че жълтъка е алерген, но за белтъка не знаех. А какви са тези палачинки под една година?

# 20
  • София
  • Мнения: 18 679
Напротив, точно белтъкът е силен алерген.Имам даже познат, на когото не са му правени някои ваксини, защото са разработени на основата на яйчен белтък/обаче не знам кои Embarassed /, а той е мнооого алергичен към него.

# 21
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
  • Мнения: 3 607
Виж не искам да споря, но синът ми беше с алергия към белтъка и аз попрочетох доста за това. Събрах доста таблици - и стари и нови, дори една програмка си имам  в кой продукт какви и колко протеини, въглехидрати, мазнини ,витамини минерали и пр. има. Според всички тях в жълтъка има в пъти повече протеини отколкото в белтъка и то е логично, както и във вишните има по концентриран протеин от банана. А във въксините няма яйчен белтък , а са основани на омаломощени щамове , които като всяко живо същество са основно съставени от протеин, точно този протеин се смята за алерген.

# 22
  • София
  • Мнения: 18 679
Цитат на: yosarian
Виж не искам да споря, но синът ми беше с алергия към белтъка и аз попрочетох доста за това. Събрах доста таблици - и стари и нови, дори една програмка си имам  в кой продукт какви и колко протеини, въглехидрати, мазнини ,витамини минерали и пр. има. Според всички тях в жълтъка има в пъти повече протеини отколкото в белтъка и то е логично, както и във вишните има по концентриран протеин от банана. А във въксините няма яйчен белтък , а са основани на омаломощени щамове , които като всяко живо същество са основно съставени от протеин, точно този протеин се смята за алерген.


Ааааа...Може и така да е...не съм компетентна.Такова обяснение ми плясна майката на този мой познат, тя е фармацевт, та предположих, че знае Confused Явно и тя е толкова наясно Rolling Eyes

# 23
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
  • Мнения: 3 607
Знаеш ли сега се замислих, че може да има нещо в хранителната среда на щама -ще проверя и ще ти кажа.

# 24
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
За ваксините и аз съм чувала, но и всеки педиатър ще ти каже, че белтък на дете под 12м не се дава да яде. Иначе тук педиатрите казват жълтък от 5м, а в чужбинско - от 9м. На силно алергичните деца не се дава нито едното, нито другото.

# 25
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
  • Мнения: 3 607
Бу сигурно е така. Просто за мой срам не бях чувала за белтъка. Може би защото синът ми до скоро не ядеше изобщо яйца и не съм се интересувала. Сигурно не е само до самия протеин,а  и до някоя друга съставка на яйчения белтък .
Имам възможност да проуча въпроса и ако ви интересува ще ви го напиша.

# 26
  • Мнения: 6 243
Завой към темата:
Снощи доста сполучливо успях да направя грис с кърма. В малко количество кипяща вода изсипах гриса, а след като се сгъсти, го махнах от огъня и добавих кърмата. Не се разсмърдя, докарах го на нужната гъстота и толкова се зарадвах на себе си, че даже сложих и половин лъжичка захар. Да види детето, че мама готви най-хубаво Wink

Общи условия

Активация на акаунт