Виена тема 14

  • 37 983
  • 756
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 13 837
Силно съм учудена на мнението за хубавото време през април.  За виенчани да. Те като видят слънце по един час на ден и са щастливи. Според дъщеря ми април си е студен месец ( 5 години и половина във Австрия). Според нея просто виенчани са свикнали на студено. Тя прави разлика между нашето възприятие за топло и тяхното. Каза че австрийци и унгарци държат на студено и постоянно са на отворени прозорци. Според нея имат малко слънце, разположението на сградите е такова че слънцето кратко на фона на нашите ширини и като им пече между 11 и 12 и вече им се струва лято...

# 31
  • Sofia, Bulgaria
  • Мнения: 850
Здравейте, утре пътуваме от Братислава за Виена и отам летим за София. Полетът ни е следобеден и ни се иска да разходим из Виена за 2-3 часа. Нямаме точно определени места за посещение. Как е най оптимално? Дали да пътуваме с влак до Виена и да оставим багажа на гарата и оттам как да се придвижим до центъра. Или да хванем автобус до ценгъра на Виена и да оставим багажа в някое кафе/ магазинче (някъде видях, че се предлага такава услуга) и после с какво е най-добре да стигнем до летището?

# 32
  • СОФИЯ
  • Мнения: 11 508
Не е ясно къде сте като първа точка във Виена.

# 33
  • Мнения: 434
Къде може да се остави голям куфар на съхранение за няколко часа?Полета ни за прибиране е вечерта и ни се иска да зарежем някъде куфара,че сме и с детска количка.Пътуваме основно с U1 и сме на спирка от Пратера.Днес остана Природоисторическия и останалото време мислим да се разхождаме.

# 34
  • СОФИЯ
  • Мнения: 11 508
На всяка гара има клетки за багаж.

# 35
  • Мнения: 127
Къде може да се остави голям куфар на съхранение за няколко часа?Полета ни за прибиране е вечерта и ни се иска да зарежем някъде куфара,че сме и с детска количка.Пътуваме основно с U1 и сме на спирка от Пратера.Днес остана Природоисторическия и останалото време мислим да се разхождаме.
Здравейте, моге да си оста вите багажа на съхранение на Пратерстерн,намера се  на гарата в билетната зала зад пекарната Felber. Друг вариант е на гара Wien Mitte – Landstrasse шкафчетата се намират на открито срещу изхода на U3. Приятна разходка!

# 36
  • Мнения: 18 562
Завърнахме се вчера вечерта🙂
Много ми хареса Виена, изключително доволна съм, въпреки ядосването в ден 1 ви.
Времето беше с нас. Не ни валя, само вчера валя за кратко, но беше по път за летището.
Детето стоически издържа обиколките от по  20 хиляди крачки на ден.
Видяхме всичко, което си бяхме предвидили.
Първи ден двореца Белведере-разходка отвън в градините и посещение на музея.
Аз харесвам много портретите и пейзажи, а там имаше много, много красиви картини.
"Целувката" изобщо не ни впечатли.
Но аз грам не разбирам от изкуство и не оценявам подобни картини.
Дворецът е много красив отвън!
Градините не са нещо особено там.
Вътре интериорът е типичен като в повечето дворци от това време.
Беше ми много интерсно.
Разбира се, повече от час, два не стояхме. С малко дете няма как.
И от ден 1 ни питаше "кога отиваме на виенското", през 5 минути. 😄
Аз се спирах на всяка картина, ММ не се вълнува особено и няма много търпение да обикаля по такива места.
След това отидохме директно на Пратера и там откарахме 2,3 часа.
Въпреки желанието си, реших, че няма да си причиня виенското колело и не се качих.
Изчаках ММ и детето, там хапнахме по нещо и за малката сладолед.
И общо взето това беше първият ден.

Втори ден-Шьонбрун и зоопарка. Слънчево и приятно беше.
Цял ден бяхме там.
Бавно и полека обикаляхме.
Влязохме вътре в Двореца, в частните градини, Оранжерията, Лабиринтът, Глориета(чак до горе се качихме) и оттам в зоопарка.
Разбира се спирахме да почиваме.
Имахме виртуално шоу 4 Д вътре в Двореца и 25 минути гледахаме това шоу. Беше много приятно и интересно за детето, а така си и починахме.
История на Сиси и на Хабсбургите като цяло, представена виртуално, все едно си там.
Обядвахме в ресторантът към двореца и всичко беше много вкусно.
Аз хапнах вурстчета с картофено пюре, а ММ някакви макарони с месо и подправки(типично тяхно ястие се оказа, но не му знам точното име).
Детето традиционно картофки, сандвич и шницел ядеше.
В зоопарка пих едно кафе, което имаше вкус на лешник, не го знам какво беше, но много ми хареса.
Междудругото с яденето нямаме греда. Всичко, което опитахме беше много вкусно.
Шницел си поръчвах всяка вечер😄
Картофената им салата е уникалено вкусна. Как я правят не знам.
Две вечери излизахме с приятелят на ММ и той ни препоръчваше какво да ядем.
Всичко беше много вкусно.
А по-добра бира никога не съм пила!
Зоопарка беше също много интересен за детето.
Много чисти животни, много разнообразен, много добре замислен и направен.
За кафето - къде и какво пих не знам, но нито един вид от това, което опитах не ми хареса (с изключение на това лешниково капучино в зоопарка).
Пих еспресо, обикновено капучино с много пяна, Консул кафе.
Явно не съм попаднала на добро кафе.
Вътре в Шьонбрун се впечатлих най-много от стаите, пищният баровков стил, ярките цветове, огледалата, предметите, картините.
Въпреки, че съм виждала много подобни, беше наслада за окото.

Трети ден -Хофбург, Музей Сиси, площад Мария Тереза, Парламент и Кметството.
А вечерта хапнахме в една бирария точно до Кметството, пак нашия познат ни заведе.
Там опитах супа гулаш. Невероятно вкусна беше, щом даже претенцията ММ я одобри.
В Музеят на Сиси си отидох сама и си обикалях на спокойствие над час.
Беше пълно с хора.
Останах очарована.
В Карлкирхе(не знам дали правилно го изписвам) влязохме и се качихме и горе за да видим панорамната гледка.
В третият ден се разходихме около Щефанплац, а в катедралата влизахме два пъти.
Величествена, невероятно красива.
Там хапнахме торта Сахер в заведение близо до колоната на Чумата, точно до нея.
Аз не съм любител на тортите, но тази страшно ми хареса.
На ММ Виена не му допадна особено.
Разбира се впечатлен е от историческите сгради.
Но каза, че цялата атмосфера с огромни сгради в един стил, един цвят, една до друга, сиво, бели, в дълга линия и натрупани навсякъде и никакво пространство го задушава и е изключително депресивна.
И се съгласих с него, че ако трябва да живея и работя там ще си тегля коршума.
Но въпреки това му мнение аз съм впечатлена точно от това подреждане на сградите и то си е нещо уникално и характерно за там.
И за мен и това е красиво, защото е просто невероятно като мащаби и стил, наредено едно до друго.
Като в заключение ще кажа,че всичко беше много мащабно, величествено, красиво, пълно с история, култура и изкуство.
Доволни сме много, детето също.
На нея и беше скучно по дворците и музеите. Впечатляваше се обикновени неща като метрото, травмваите, Пратера и зоопарка. И важно й беше да яде сладолед.
Глориета ни хареса много.
В Шьонбрун снимаха филм, та едната предна част на Двореца беше заградена.
Парламентът също много ни впечатли.
На много места ни облужваха българи или сърби.
Кметството и Операта също са красиви.
Аз забравих пъпчето на детето и после ме беше яд, защото Хофбург Театър ми хареса много, но късмет, не било писано да го хвърля там.
В градът беше чисто подредено, транспортът много добре уреден.
И няколко снимки от мен









Да добавя, че и на Дунав ходихме, сутринта преди полета.
Там видяхме католическата църква Св. Франциск, която се оказа, че е на английско говорящата католическа общност във Виена, но имаше сватба и само надникнахме.
Виена беше спокойна.
Нямаше хора. Не знам на какво се дължи.
Но изобщо я нямаше навалицата, която очаквах.
На всички, на които им предстои пътешествие - приятна разходка желая и споделете и вашите впечатления 🙂🌷.
На всички, които отговаряха на въпросите ми, благодаря от сърце 🙂

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 11:26 от Caroline_Bingley

# 37
  • СОФИЯ
  • Мнения: 11 508
Мисля, че в картофена салата слагат и малко захар, това променя вкуса. Зависи и от заведението, някъде са с видимо повечко сос.

# 38
  • Мнения: 18 562
Мисля, че в картофена салата слагат и малко захар, това променя вкуса. Зависи и от заведението, някъде са с видимо повечко сос.
Да, така беше. Някъде човече сос, другаде по-малко. Но има особен вид сос, прилича на нашата, но има нещо специфично.
Не мога да го разбера какво е.
Някой знае ли рецепта традиционна?
С какво точно я приготвят?
Ясно ми е, че няма да стане като тяхната, но бих експериментирала.

# 39
  • Мнения: 127
Мисля, че в картофена салата слагат и малко захар, това променя вкуса. Зависи и от заведението, някъде са с видимо повечко сос.
Да, така беше. Някъде човече сос, другаде по-малко. Но има особен вид сос, прилича на нашата, но има нещо специфично.
Не мога да го разбера какво е.
Някой знае ли рецепта традиционна?
С какво точно я приготвят?
Ясно ми е, че няма да стане като тяхната, но бих експериментирала.
Здравейте Каролине, ето рецептата по която приготвяме у дома картофената салата имайте предвид че е важно сорта на картофите в никакъв случай не ползвайте картофи които са за пиоре или кнедли.

Класическа картофена салата по виенски 4 порции

600 г картофи (восъчни), аз копувам сорта Дита или Тереза
60 грама лук
3 супени лъжици оцет
6 супени лъжици растително масло (напр.: слънчогледово олио, царевично олио и др.)
2 ч. л. естрагонова горчица
  Сол
  пипер
1 щипка захар
250 мл телешки бульон , може да ползваш Маги на кубчета, някои слагат вода вместо бульон
Сварете картофите с кората.
След това обелете и нарежете на ситно в голяма купа, докато са още топли.
Загрейте бульона и веднага добавете към картофите.
Овкусете с оцет, олио, лук, сол и черен пипер и разбъркайте .Накрая овкусете с горчицата и захарта .
Преди сервиране за красота поръсвам  с див лук или магданоз. Защото, както е известно, окото яде с вас!

# 40
  • Мнения: 18 562
Много благодаря!
Ще я пробвам, но тези сортове изобщо не ги знам😄
Знапи си я правете с оцет. Аз се чудех дали не е балсамико.
Има нещо, което сладни в салатата.
Аз и Сахер ше правя 😄
Винаги съм така. Където ходя, каквото ми хареса опитвам да го приготвя у дома.
Е, разбира се няма дае същото.
Но желанието е важно.

# 41
  • Мнения: 127
Много благодаря!
Ще я пробвам, но тези сортове изобщо не ги знам😄
Знапи си я правете с оцет. Аз се чудех дали не е балсамико.
Има нещо, което сладни в салатата.
Аз и Сахер ше правя 😄
Винаги съм така. Където ходя, каквото ми хареса опитвам да го приготвя у дома.
Е, разбира се няма дае същото.
Но желанието е важно.
Да правим салатата с обикновен (тафел оцет) специялно погледнах 7,5 % киселина. А за картофите не пише ли на етикета? За всеки случай трябва да не са брашнени (mehlige),а восъчни (festkochende)

# 42
  • Мнения: 18 562
Въобще не разбирам от сортове картофи.
Домашни са ми, купени от производител от България.
Сорт Сорая.
Със сигурност ще има значение тамошните и тукашните сортове картофи.
Ще видим какво ще се получи.[video][/video]

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 14:00 от Caroline_Bingley

# 43
  • Мнения: 127
Въобще не разбирам от спртове картофи.
Домашни са ми, купени от производител от България.
Сорт Сорая.
Със сигурност ще има значение тамошните и тукашните сортове картофи.
Ще видим какво ще се получи.
Soraya  е основно восъчен картоф за универсална употреба. Този сорт е също подходящ за салата.

# 44
  • Мнения: 18 562
Въобще не разбирам от спртове картофи.
Домашни са ми, купени от производител от България.
Сорт Сорая.
Със сигурност ще има значение тамошните и тукашните сортове картофи.
Ще видим какво ще се получи.
Soraya  е основно восъчен картоф за универсална употреба. Този сорт е също подходящ за салата.

Супер си! Благодаря!
Значи ще се пробвам тези дни да я направя.

Общи условия

Активация на акаунт