За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 26 660
  • 760
  •   1
Отговори
# 45
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Няма да му има нищо на сиренето щом е вакуумирано. Зависи все пак ОТ кога е в пликовете, но като цяло категорично срокът му на годност така е много повече от 2 месеца.

# 46
  • Sofia
  • Мнения: 21 688
Можеш да му приготвиш солена саламура ида го съхраняваш в хладилник с месеци. Друго което ми хрумва е просто да помолиш в магазин да ти напълнят едно голямо шише със саламура.
Ама то е на отделни вакуумирани бучки.
😊 Не предполагах,  че някой би допуснал да го сложи с найлона във саламурата. Та значи редът е този-  разопаковаш отстранявайки опаковката
Аз също. Но пък и, че иска да го развакуумира не допускам.

# 47
  • Мнения: 1 520
Ние вкъщи купуваме сирене буквално "на едро". Ходим до близка мандра няколко пъти в годината и купувам сирене на кашон. Вътре са отделни бучки, всяка отделно вакуумирана. Съхранявам в хладилника. Винаги имам 3 различни вида сирене - краве, овче и биволско, като и трите вида съхранявам по този начин без да съм имала издънка досега.

# 48
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 711
Колкото по-малка е бучката във вакуум, толкова по-дълго издържа. Така знам, дали е така или не, нямам опит, но поне е и логично.
Мога ли да замразя банички?
Взех Лидлски кори РС на промоция, за бърках една плънка, и се наложи да направя и двата пакета, за да не заносам плънката. Ако сложа в камерата половината банички (тип триъгълник), ще става ли нещо от тях след няколко дни (10тина)?

# 49
  • Мнения: 4 225
Peych, в една от темите видях снимка на маринован патладжан на грил тиган и искам да те питам в какво го мариноваш?

# 50
  • Русе
  • Мнения: 5 219
Скрит текст:
Peych, в една от темите видях снимка на маринован патладжан на грил тиган и искам да те питам в какво го мариноваш?

https://ipeychev9.blogspot.com/2022/07/blog-post_65.html

# 51
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Колкото по-малка е бучката във вакуум, толкова по-дълго издържа. Така знам, дали е така или не, нямам опит, но поне е и логично.
Мога ли да замразя банички?
Взех Лидлски кори РС на промоция, за бърках една плънка, и се наложи да направя и двата пакета, за да не заносам плънката. Ако сложа в камерата половината банички (тип триъгълник), ще става ли нещо от тях след няколко дни (10тина)?
Ама каква ти е плънката? И изпечени ли ще замразяваш или сурови?

# 52
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 4 458
Мога ли да замразя банички?
Взех Лидлски кори РС на промоция, за бърках една плънка, и се наложи да направя и двата пакета, за да не заносам плънката. Ако сложа в камерата половината банички (тип триъгълник), ще става ли нещо от тях след няколко дни (10тина)?
skk007, аз си приготвям банички и ги замразявам, за да имам винаги под ръка готови.
Изваждам колкото ми трябват и пека във фраера, на Bake 20 мин.на 180*С, обръщам и още 10 мин.
Може и във фурната. Така приготвям бързо закуска.
Правя с бутер тесто  - плънка яйца и сирене, или кашкавал, спанак, праз, може с локум и орехи, с тиква също. И с обикновени листи, пак със същите плънки. Замразявам и не съм  имала никога проблеми.

# 53
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 711
Благодаря,  тутулина!
Направих 15 и замразих 12 Simple Smile
Очевидно, не ядем особено много вкъщи. Утре сутринта, ще вадя още 3 за печене и ако стават ще е прекрасно

# 54
  • Мнения: 787
Малката става на 6 месеца тази седмица и ми се върти из главата да направя торта за роднините. Много обичам тази безглутенова: https://cocosweetandmore.com/product/794-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B … 0%B5%D0%BC%D0%B8/
Някой знае ли как се прави?

Също така се чудя с какво друго да ги посрещна, при положение, че ще дойдат следобед, а сутринта няма да мога да приготвя нищо, тъй като ще се връщаме от друг град (тоест трябва да е или нещо бързо, или да може да бъде приготвено предходен ден). Въобще, много условности станаха, ще съм благодарна на идеи.

# 55
  • Мнения: 9 117
Много лесно е да си купиш пакет лаваш и приготвиш от предния ден различни плънка https://pep-4o.blogspot.com/2020/09/blog-post_21.html тук е с крема сирене и пушена риба, но можеш да направиш и майонеза с пилешко, лютеница с шунка/кашкавал.
Ако ти се занимава, изпечи си /пак преден ден (или във фурната, намазнени, или на грил тиган) тиквички, или ленти патладжан и навий на рулца с плънка от сирене и сервираш студени, или шунка и кашкавал и ги запичаш преди сервиране.

# 56
  • Sofia
  • Мнения: 21 688
... ще съм благодарна на идеи.
Ми ние даваме идеи, ама ти четеш ли ги... че оставам с впечатлението, че само си питаш...

# 57
  • Мнения: 787
Винаги чета отговорите + преглеждам предходните страници какво се е коментирало за други рецепти. Готвя ежедневно от 4 години, но предимно българска, италианска и гръцка кухня и тази тема ми е вдъхновението да разнообразя репертоара. Не натискам бутона "полезно", защото мен лично ме дразни, когато натисна да видя какви нови мнения има по темите, които следя, и имам известия как n на брой хора са оценили като "полезно" мое мнение.
Взимам си забележка, че следва да връщам обратна връзка, че дадено ястие се е получило вкусно. Не съм го правила, защото всичко, изпробвано от темата, се е получило добре и ще са малко  еднообразни постовете.

# 58
  • Мнения: 4 423
Аз гледам майорана, някои му казват бял риган  не знам дали твоето е същото, ето тук се вижда бялото съцветие зад лилавото мушкато се показва:


Ползвам само листата и само за готвени храни добавяйки почти в края . Сушила съм , но се губи аромата и предпочитам да си го отглеждам и да имам целогодишно - красиво е когато цъфне , а е и единствената подправка , която ми оцелява на терасата.

Наскоро разбрах, че имало бял риган и че именно той се ползва в ястия.
Ние имаме червен, който правим на чай, и аз слагах от него и на месо (но вкусът е най-различен от на белия). Joy

# 59
  • Мнения: 6 818
Gebura, можеш да направиш руло от спанак или тиквички, намазано с крема сирене и пълнеж от слайсове шунка/пушена сьомга или червена чушка. Спокойно си го правиш от предния ден. Дори е желателно да престои поне една нощ пред консумация.

Тортата, към която си дала линк не съм опитвала, но предполагам, че блатовете са белтъчни (тип ореховка, но с лешници), кремът може да направиш от заквасена сметана с малко желатин и ягоди, малини или друг подходящ плод. Отгоре заливаш със стопен с малко сметана бял шоколад.

Общи условия

Активация на акаунт