За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 24 721
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
..Моля дайте съвет за прясно зеле със свинско, имам вратни пържолки, но мисля да ги нарежа на хапки. Може ли да бутна всичко заедно във фурната без предварителна обработка? Навсякъде пише да се готви месото предварително, че и зелето, но аз искам само да ги сложа в тавата без друго разтакаване. Може? Не може? Как ги правите?
Аз подправям месото (винаги врат при мен, рядко джолан) със сол и п-р (черен) запечатвам и наливам гореща вода да покрива, пък колко зависи и колко зеле ще има. Сварявам месото за 30мин. и нарязвам на хапки. Така процедирам с месото (и пилешко също за супа или яхния някаква) - за винен кебап, с праз, за гювеч...
И после ползвам бульона му. За зелето - запържвам малко лук, сол и п-р, доматено пюре, ако имам и чушково също слагам, червен п-р, зелето, месото, бульона му, зърна п-р и дафинов лист и варя. 10мин преди края добавям домати. Това е. И на фурна да е пак така щях да действам.

# 691
  • Мнения: 14 170
Нищо не обработвам предварително за зеле с месо. Нарязвам месото на хапки и слагам всички продукти заедно. Само доматите добавям накрая.

# 692
  • Sofia
  • Мнения: 26 618
Останаха ми сурови пилешки бон филета омазани с майонеза/готови за панировка/,но искам да ги ползвам за фрикасе...Да остане ли майонезата по тях или да ги измия? Би ли променила вкусът на ястието много или няма да се усеща?

# 693
  • София
  • Мнения: 9 959
Намерихняколко пакета кускус в нас и се чудя на какво да го направя- но е по-различен като форма.
250мл с 250г се вари за 5мин с олио и вода...
Та, как да го овкуся? Поне за гарнитура към месно /в случая зеле с месо/.
Скрит текст:
.

# 694
  • Русе
  • Мнения: 5 265
Скрит текст:
Останаха ми сурови пилешки бон филета омазани с майонеза/готови за панировка/,но искам да ги ползвам за фрикасе...Да остане ли майонезата по тях или да ги измия? Би ли променила вкусът на ястието много или няма да се усеща?

Според мен те са поели от майонезата, но все пак ги премий със студена вода. С майонеза третирам предимно месо за печене.
https://ipeychev9.blogspot.com/2015/03/blog-post_15.html

Скрит текст:
Намерихняколко пакета кускус в нас и се чудя на какво да го направя- но е по-различен като форма.
250мл с 250г се вари за 5мин с олио и вода...
Та, как да го овкуся? Поне за гарнитура към месно /в случая зеле с месо/.
Скрит текст:
.

https://ipeychev9.blogspot.com/2020/05/blog-post_42.html

Последна редакция: нд, 10 апр 2022, 15:24 от peych

# 695
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 654
Защо вече никой не готви зеле на фурна?! Satisfied Едно време беше класика. Не ми се занимава с обработка на месото предварително, ще ги бутна направо и ще ги готвя дълго, дълго Triumph

Намерихняколко пакета кускус в нас и се чудя на какво да го направя
Това арабския кускус ли е? Моя дори не се вари, само се залива с вряла вода и се покрива с капак. Аз на такова слагам кубче бульон, разтопено в малко гореща вода, за една паничка готов кускус е тамън, и малко масло. Или отделно запържвам лук и чушка на ивици, подправки и като омекнат добавям готовия кускус и мешам, така става още по-овкусено, но е повече разправия.

# 696
  • София
  • Мнения: 9 959
Toва на Пейчев си е направо ядене Simple Smile И колко подправки - май ще трябва да попълня шкафа.
кус-куса е правен в Италия.

Та, събирам и други идеи за бързи "манджи", без да прекаляваме с вредността.
ПП:  Това също отлежава - нудели, мисля че не са като инстантните "спагети" така вредни
Скрит текст:
.

# 697
  • Мнения: 9 607
Ефибуш, става, разбира се. днес готвих свински гърди с кисело зеле. Всичко бухнах в чугунената тенджера и стана мозък.

# 698
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
Намерихняколко пакета кускус в нас и се чудя на какво да го направя- но е по-различен като форма.
250мл с 250г се вари за 5мин с олио и вода...
Та, как да го овкуся? Поне за гарнитура към месно /в случая зеле с месо/.
Скрит текст:
.
Ептен на арабски кускус прилича, пък може и да си е просто паста щом е италиански. Да ползваш олио при варенето на паста е абсолютно безмислено, понеже мазнината плува горе.  Обаче задължително се посолява водата, за да не е безвкусна пастата.
Ако искаш по-чужди вкусове или пък за идеи виж, а подправки ползвай каквито ти харесват - https://morrennaa.blogspot.com/search/label/%D0%90%D1%80%D0%B0%D … D0%BA%D1%83%D1%81
И с нудлите е такова положението -  https://morrennaa.blogspot.com/search/label/%D0%9E%D1%80%D0%B8%D … D0%B4%D0%BB%D0%B8

# 699
  • под тепетата
  • Мнения: 9 474
Mikkey, трябва ли оризът да се усеща една  идея суров в аранчините?
Тук-там го усещам. Но и аз забравих да купя арборио, та с какъвто имам ги правих. Мен не ме дразни при положение, че станаха много вкусни и сочни! Благодаря за рецептата!

# 700
  • Русе
  • Мнения: 5 265
Скрит текст:
Mikkey, трябва ли оризът да се усеща една  идея суров в аранчините?
Тук-там го усещам. Но и аз забравих да купя арборио, та с какъвто имам ги правих. Мен не ме дразни при положение, че станаха много вкусни и сочни! Благодаря за рецептата!

По принцип не трябва да се усеща суров.
https://ipeychev9.blogspot.com/2021/08/blog-post_17.html

# 701
  • In transit
  • Мнения: 11 998
Mikkey, трябва ли оризът да се усеща една  идея суров в аранчините?
Тук-там го усещам. Но и аз забравих да купя арборио, та с какъвто имам ги правих. Мен не ме дразни при положение, че станаха много вкусни и сочни! Благодаря за рецептата!
Ами, сварен си е, но не разварен. Онзи ден пак правих, само, че с Перлен на Крина. Имах малко и исках да го свърша. Но и с Арборио като ги правя е пак така. Надявам се да не го усещаш да хрупа? Ако е така, проблемът е в ориза...

Показания от starrydream кускус си е баш от този 'арабския' дето не се вари. Ползвам същия вкъщи.

Ето няколко лесни рецепти и от мен: Кускус с гриловани зеленчуци

Кускус с калмари в доматен сос

Може да направиш и Табуле с кускус.

# 702
  • под тепетата
  • Мнения: 9 474
Да, и аз мисля, че проблемът е в ориза, Mikkey . Благодаря, другия път ще са с точния ориз, защото са много вкусни и сполучливи! Досега съм правила с изостанал от приготвен ориз с месо, който не ни се е хапвал втори път.
Ще се възползвам от идеята и на peych за бяло вино вътре. Благодаря!

# 703
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
.. Досега съм правила с изостанал от приготвен ориз с месо, който не ни се е хапвал втори път.
Аз правя аранчини основно като ми остане ризото, което така или иначе правя с Арборио или Карнароли ориз.

# 704
  • Sofia
  • Мнения: 21 729
Какво за него?

Общи условия

Активация на акаунт