Коледни пости

  • 16 093
  • 61
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 5 605
Аз също съм от постещите мами. Hug
За рибата, доколкато каза нашият поп, се разрешава само на 21 сега, ден на Християнската младеж и семейство и на 6 Декември- Никулден.
Мерси миличка

# 46
  • преди Варна/сега Горна Оряховица
  • Мнения: 4 258
Рождественски пост (Филипов пост)
След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният пост, наричан често "четиридесетница на ап. Филип". Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.

По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия. В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения подобно на дните преди Великден.

1.   15 - 22 ноември
28 ноември - 5 декември (ст. стил) само растителна храна с олио 21 ноември (4 декември ст.стил) е
Въведение Богородично.
2.  23 - 29 ноември
6 декември - 12 декември (ст. стил) разрешава се риба   
3.  30 ноември - 6 декември
13 декември - 20 декември (ст. стил) разрешава се риба
 
 От Андреевден до Никулден
4.  7 декември - 13 декември
21 декември - 26 декември (ст. стил) разрешава се риба   
5.  14 декември - 19 декември
27 декември - 1 януари (ст. стил) разрешава се риба   
6. 20 декември - 24 декември
2 януари - 6 януари (ст. стил) само растителна храна с олио От Игнажден до Бъдни вечер е Предпразненство на Рождество Христово
  25 декември
7 януари (ст. стил) Блажи се. Не се пости дори ако се случи в сряда или петък.  РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
 Hug
понеже небеше ясно за рибата тука е дадено по седмици -разрешена е рибата без първата и последната седмица и без сряда и петък в седмиците когато може да се яде риба!Можете също да консумирате рибен хайвер,миди,охлюви,октопод,рапани..това са безкръвни животни .Но за тези ,които не са посетили православният сайт и имат неизяснени неща по въпроса Hug нека го направят  Stop на  първата страничка тук в темата съм сложила линк - там пише всичко Heart Eyes

# 47
  • Мнения: 7 112
Много риба има в тези пости  Grinning.
И аз постя, ще видя докога. И тиквата много се харчи  Grinning. Копривена супичка, солети, обикновени бисквити, халва, лукчета, ментолки, филийки с маргарин и лютеница. Напитки - вода, чай, червено вино (много рядко). Вчера пих и кафе, но щом поповете могат ...  WinkСкъсвам се от четене на съдържание по етикетите  Grinning.
Дано успея с емоционалния пост, че там винаги имам пробиви по време на въздържание. За сега само един обществен шофьор отнесе негодуванието ми (хич не беше християнско  Embarassed), но това е положението.

Последна редакция: нд, 19 ное 2006, 10:08 от рони

# 48
  • Мнения: 190
Кажете как вървят постите! Успявате ли? Аз току що си направих картофена супичка - само картофки, малко морковчета, лук и 3-4 скилидки чесън. И яко подправки. Това е то с постите - компенсирам с подправки. Така хем е вкусно, хем разнообразно, хем постно. Айде, кажете при вас как е! Още един месец има, а? Simple Smile

# 49
  • ПАЗАРДЖИК
  • Мнения: 652
И аз се справям добре. Не мога да се оплача, а даже ще се похваля, че покрай тези пости свалих вече 2 кг, от което съм много доволна. Липсва ми само шоколада, но ще го преживея.

# 50
  • Мнения: 13
 Simple Smile Има и постни шоколадови изделия - навсякъде където пише шоколадов ковертюр - постни са- напр. меденка "Любимка", някои шоколадови бонбони също - напр. Троен лешник "Класика", някои от "Пияни вишни" и др.

# 51
  • Мнения: 191
ами то за тези,които обичат сладичко може да си хапват и баклава,обикновени вафли Чайка,бисквитки Фавори.........Simple Smile)А  за рибата аз лично не я обичам и не смятам и да я хапвам по време на постите.

# 52
  • Мнения: 74
да ви кажа честно аз преди си топках пържените картофи в майонеза/знам че звучи доста мазно/ а сега си ги топя в горчица
ям много ядки през деня но да призная много започна да ме боли корема почети непрекъснато newsm78

# 53
да ви кажа честно аз преди си топках пържените картофи в майонеза/знам че звучи доста мазно/ а сега си ги топя в горчица
ям много ядки през деня но да призная много започна да ме боли корема почети непрекъснато newsm78

Майонезата на Витал е постна, и аз много се изумих. Има там някакви Е-та, но ако не те притесняват - хапвай смело Simple Smile

# 54
  • Мнения: 177
много ме е срам_ сега разбрах, че съм нарушила поста несъзнателно. аз понеже досега съм спазвала само Великденския пост, и реших, че през първата седмица  мога да ям животински продукти без месо. и така. ами сега какво да правя? дали има смисъл да продължавам или понеже съм престъпила основното правило не бива да продължавам? някой от вас да е наясно?
благодаря предварително и успех на всички, които са стриктни, не като мен.

# 55
  • СОФИЯ
  • Мнения: 601
Привет мами!
Аз също съм в отбора на постещите  Peace

Споко Ivence аз също първите 10 дена ядях млечни продукти и само в сряда и петък бях на растителна храна. Но от 5 дена вече се опитвам да бъда на строг пост. По принцип не ям месо или поне 4 години не кусвах, но ми откриха желязодефицитна анемия и от време на време ям пилешко. До тук изпитанието ми не е голямо, но без сирене и кашкавал ми е малко трудно наистина. Желанието ми е на лице и в някаква степен си мисля, че и една седмица пост не е малко и добро начало. Първите няколко дни ми беше трудно, но с времето не изпитвам неистово желание за различна храна.

За БАКЛАВАТА - мисля, че има яйца и масло в нея.
За ВИНОТО - май строгият пост го забранява.

На мен въпросът ми е дали някой знае какъв е съставът на червилата и вазелините за устни?
Аз много дъвча дъвки, надявам се това да не нарушава поста  Thinking

# 56
  • Мнения: 177
Баклавата определено е с масло. За виното, не Знам как да кажа, но имам чувството, че не се вписва в поста. За червилата не Знам, но балсамчетата За устни ми се струват "безопасни"_ мисля, че повечето са с пчелен восък. ама да не философствам много, че човек никога не Знае. ама т остава и в червилата и ваЗеличетата да има животински продукти, тогава вече не Знам.

# 57
  • Мнения: 13
Обикновено триъгълната баклава се приготвя с олио, маята е постна,  строгият пост (без олио) е без вино. В началото, докато се учиме как да постим по-често се греши, но после е по-лесно. Като начало-и една седмица е достатъчна (това е минимума, за да се завърши правилно поста, т.е. с изповед Praynig и причастие  Simple Smile-за православно кръстените)
   bouquet Успех!

# 58
  • Все на втория етаж
  • Мнения: 5 894
Момичета, аз баклавата си я приготвям сама. Купени кори, орехи, олио и канела- става супер - бързо, лесно и вкусно.

Искам само да попитам тези от вас, които се причестяват, колко време преди причастието сте на строг пост? Без олио тоест?

# 59
  • Мнения: 13
В църквата, която посещавате попитайте свещеника, при който ще се изповядате. Той ще Ви определи дните за строгия пост. Като правило-в събота и неделя не се пости строго, единствената събота със строг пост е съботата преди Великден.

Общи условия

Активация на акаунт