Английски коледен кекс

  • 131 311
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 3 927
Благодаря на Мамица за алкохолното разяснение  bouquet

honey,

много голямо разнообразие на везни (механични и електронни) има по големите техно-магазини. Има и евтини и скъпи. Направи си коледен подарък една везна от 20-25 лева.  Simple SmileПовечето мерят до 2 кг.

Аз имам една немска, механична, безценна е. Непрекъснато я ползвам......взех си я навремето от Метро.

# 61
  • Мнения: 4 176
И аз ще правя коледния кекс!
Може ли обаче някой да ми помогне с мерките? Колко чаши (лъжици) са 350 гр захар, брашно и пр. грамове от продуктите  Embarassed
Моля ви, помогнете ми!
Я направи една разходка до някой магазин за 1 лв. и си купи кана дето е разграфена. Има раграфено за вода, олио, бташно, захар и тн. Не са и скъпи.

Те май нямат мярка за грамове,аз  меря на везна.
Имат.
Е пуше " ориз" " захар" " брашно" " вода" и има разграфено и с/у всяко пише 50, 100, 150, 200.....в какви мерки според теб ще да е ?
Даже сега си направих труда и измерих с електронната си везна и са точни мерките ( е с няколко грамчета отколонение), но не сме фармацефти нали?

# 62
  • Мнения: 4 176


Аз имам една немска, механична, безценна е. Непрекъснато я ползвам......взех си я навремето от Метро.

Аз пък съм кулинарен майстор ( нескромна съм), но везничка не ползвам. Т.е. ползвах, но откакто купих таиз кана за 2лв. не вадя везна.

# 63
  • Бургас
  • Мнения: 6 328


Аз имам една немска, механична, безценна е. Непрекъснато я ползвам......взех си я навремето от Метро.



Аз пък съм кулинарен майстор ( нескромна съм), но везничка не ползвам. Т.е. ползвах, но откакто купих таиз кана за 2лв. не вадя везна.

Твоята сигурно е по-усъваршенствана,на моята има само литри,нищо чудно и с такъв "инструмент" да се сдобия в най-скоро време.

# 64
  • Мнения: 3 927
И аз съм майстор, затова я ползвам Simple Smile
Имам Soеhnle pico exakta. Делението ми се нулира, според това какъв съд се слага отгоре (има и собствена купичка, разбира се). Така ако бъркам нещо сладко, а при сладкрството мерките са все пак важни, слагам първо например яйцата, нулирам, отмервам си 200 гр захар, пак нулирам, отмервам брашното 300 гр и т.н. и т.н.   И направо в купата меся тестото....
Нещо такова е:


http://cgi.ebay.de/2x-Kuechenwaage-2-2-Kg-Waage-mit-Skala_W0QQit … dZ1QQcmdZViewItem


# 65
  • Мнения: 7 106
И моят   Английски коледен кекс е готов, опиянен, опакован и зъзне не терасата  Laughing. Отделих 1/3 от тестото и го опекох в по-малка форма, защото нищо на света не може да ме накара да не го опитам до Коледа  Laughing. Затова малкото кексче, ще бъде изконсумирано след 2-3 дневно отлежаване.

Искам да питам Джема има ли някаква традиционна специална украса за този кекс при поднасянето му  или всеки си украсява според фантазията?

Последна редакция: вт, 09 окт 2007, 16:31 от 3ори

# 66
  • Мнения: 507
Кекса стана страхотен и мноооого вкусен. Отлежа около седмица и при изваждането за поредното поръсване с ром беше унищожен. Мисля следващата седмица да направя още 2-3, че поне един да оцелее до Коледа.

# 67
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
И моят коледен кекс е факт. Не знам дали ще оцелее до Коледа. Какъв аромат само мммммммммм
Ето го тук и тук .

# 68
  • Мнения: 4 176
Браво на вас. АЗ утре ще запретна ръкави Simple Smile
Мими, твоя не е ли леко прегорен? Питам да го препичам ли така? Да не стане сух? Или така трябва?

Джема да каже бързо, Дали може да сложа вишни. Имам във фризера вишни от вишновката. Страшно ароматни и напоени. Е, не са сухи, но нали, като накиснем плодовете и те стават меки.

Даже искам да споделя, кое ми е много удачен вариант. Понеже аз във всеки кекс слагам вишни, стафиди и портокалови кори, та мисълта ми е, че ги кисна в алкохол за 1 нощ. Става по-ароматно. Дали да направя така и сега? Джема? Аз мися, че няма да навреди.

# 69
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Мисля, че няма да навреди, слагай смело вишните, в рецептата са именно вишни, но аз не намерих и сложих череши. EmbarassedLaughing

Браво на всички, супер са ви кексовете. Моят е дълбоко скрит и ще оцелее до Коледа, сигурна съм. Вчера го отворих да погледна- не е мръднал, мек си е , в кутията се съхранява супер.

Колкото до украсата, видях няколко примерни, ще потърся и ще постна снимки. Миналата година го украсих така:



ето още идеи:

Последна редакция: чт, 30 ное 2006, 20:14 от Джемма

# 70
  • Балчик
  • Мнения: 9 220














Последна редакция: чт, 30 ное 2006, 19:23 от Джемма

# 71
# 72
  • Мнения: 4 176
Кое бе?
Ама той се и украсява ли? Оффффффф е с тва нема се справя май Sad Тия фондани хич не са ми ясни)

# 73
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Ами украсява се, явно. Laughing Но можеш да използваш бял шоколад (на втората снимка според мен е точно бял шоколад) и панделка, ще стане супер. Peace

# 74
  • Мнения: 465
Браво момичета кексовете ви изглеждат супер Peace
Рецептата също е много интересна Peace

Общи условия

Активация на акаунт