За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 45 757
  • 772
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 3 806
Мерси!
Свекър ми е преправил една стара пералня на такова чудо, но много голяма да си я домъкна и складирам.

# 736
  • Мнения: 5 098
Някой ползва ли такъв уред?

Боклук.На 100 градуса водата не завира.

# 737
  • Мнения: 2 590
Като цяло, за уреди - първо се гледат ватовете. За дребен уред под 1000 вата не си струва.
За нещо по-солидно, над 1500.

# 738
  • Русе
  • Мнения: 5 219
Скрит текст:
Като цяло, за уреди - първо се гледат ватовете. За дребен уред под 1000 вата не си струва.
За нещо по-солидно, над 1500.

Моят е 1800 вата, 27 л . Водата си завира нормално. Таймера настройва всичко. Първо завиране, а после след като заври водата можеш да си го настроиш на нужните минути според зеленчука или плодовете.

# 739
  • Мнения: 3 806
И този е такъв, 1800 вата. Този е лидълските. В Амазон дори го намирам, пак нА тази цена
Ще пробваме пералнята в неделя!

# 740
  • Мнения: 4 023
От Лидл купих триножник за казан (на разпродажба). В кофа от сирене нареждам буркани в 2 реда - вторият - с капачката надолу. Към куката на триножника връзвам домакински бързовар 3000 v., като внимавам да не се допира до буркан. Бързо завира, може да се ползва на открито и в дом.

# 741
  • Мнения: 1 823
Лятна манджа за зимата



# 742
  • Мнения: 360
Здравейте, свекърва ми правеше много хубаво кисело зеле в буркан. За съжаление рецептата си замина с нея (светла й памет).
Описвам: кълцано зеле на дребно, не става толкова кисело, колкото в бидон.
Идеи за рецепти?

# 743
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Правиш саламура 30 гр. сол на литър вода, режеш зелето, пълниш бурканите и заливаш със саламурата. Разклащаш първите десетина дни бурканите и нататък проверяваш кога ще втаса. По-бързо е от бидон. Не запечатваш, а само покриваш с капачка, защото от ферментацията ще гръмнат. Не препълваш, защото при бурната ферментация прелива.

# 744
  • Мнения: 2 590
Добавям за кис.зеле - да се сложи най-отгоре малка тежест, с цел нищо да не изплува.
И 30 гр.сол на литър вода е идеалното съотношение.

# 745
  • На брега на реката
  • Мнения: 7 701
Да споделя една хитринка, за да не изплуват нещата в бурканите.
Стара капачка тип Омния разрязвам с ножица до средата /като радиус на окръжност/.  Леко я свивам като фунийка и я пъхам в гърлото на буркан с връхчето нагоре. След това попритискам самото връхче и готово. Всичко си стои в маринатата/саламурата!

# 746
  • Мнения: 360
Правиш саламура 30 гр. сол на литър вода, режеш зелето, пълниш бурканите и заливаш със саламурата. Разклащаш първите десетина дни бурканите и нататък проверяваш кога ще втаса. По-бързо е от бидон. Не запечатваш, а само покриваш с капачка, защото от ферментацията ще гръмнат. Не препълваш, защото при бурната ферментация прелива.

Благодаря! А кога се затварят? Като преценя, че е готово? И трябва ли да се заваряват бурканите?

И първите 10тин дни на каква температура ги държа? Може ли в кухнята, където е принципно топло?

И последно: на свекървата зелето стоеше сухо като отворя бурканите. Имам предвид, че имаше минимално количество течност. Възможно ли е да изливала маринатата преди да ги затвори?

Последна редакция: сб, 01 окт 2022, 18:01 от Diavenna

# 747
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Диавена, възможно е да е затваряла зелето без саламурата. Тя в бурканите ли го ферментираше или след това го е консервирала в буркани? Баба като преценеше, че са готови, запечатваше капачките и сваряваше 10 минути като киселите краставички. Реално зелето не се сготвя, но ферментацията е необратимо прекратена без популярните методи за пресичане (бензоат или аспирин). Вариант е да излееш саламурата, но не виждам смисъл - ако решиш да готвиш зелето на яхния, саламурата се ползва (поне по нашия край). Друго, което баба правеше последните години, когато вече нямаше нужда от големи количества туршии, е да втаса зелето в кофа. Бяхме ѝ взели кофа от сирене, в големите магазини винаги има и дават, не се купуват. Събира 2 зелки - една цяла и една срязана на 4, като после може в бурканите да си отделиш цели листа за сарми, а малките да нарежеш. По технологията от предишния ми коментар, но втасва по-бавно като е цяло. Принципно е добре да не е на много топло - ферментацията е процес, който отнема време. Има бурна и тиха ферментация, бурната е няколко дни, после идва тихата. Тя е важната и полезната, тя прави "магията" на пробиотика. Но трябва време.

# 748
  • Мнения: 9 118
Като се посоли зелето се притрива хубаво с ръце, защото така по-добре уплътнява в буркана, или кофа, и втасва по-лесно.
Намачкано го оставям 2_3 часа да се изпоти и това пълня, или притискам в кофа

# 749
  • Мнения: 360
За съжаление не съм я виждала да го прави. Ние бяхме само консуматори и някои неща ги приемахме за даденост… сега се опитвам да възстановя някои от нещата, които правеше.

Общи условия

Активация на акаунт