Искаш да ядеш по-малко захар - ами намаляш я, слагаш отначало с 1/5 по-малко, после с 1/4 по-малко и така докато свикнеш да е минимално сладко. Когато не ядеш много захар с времето свикваш и старите сладости стават отровно сладки в устата ти. Проблемът е и психологически, защото казвайки си, че сладкишът с мед е по-здравословен, се самозалъгваш и това може да доведе до изяждане на по-големи порции, нали са "здравословни".
И пак се връщаме до факта от реалността, че сладкишите трябва да са по изключение, а не ежедневие, и когато са по изключение, за здравия човек няма значение с какво е подсладено, няма да стане по-здрав или по слаб, ако яде парче кейк веднъж седмично, независимо какво има в него, ако ще и купешки да е. Ако ще се самозалъгваме вече правилата са други, не се търси реално здравословност, а илюзия и индулгенция да се яде нещо, за което сам вътре в себе си си знаеш, че не трябва в такива количества или честота.