Отговори
# 75
  • Мнения: 10 212
Употребата на брашно и овесени ядки как ти се отразява на кръвната захар?

# 76
  • Швейцария
  • Мнения: 1 865
Нормална ми е захарта. Аз ходя в Дружеството по диабет на консултации за храненето. Може пълнозърнести продукти в определено количество. Съветите на специалистите са да има балансирано хранене, както при един здрав човек. Т.е. протеини, въглехидрати (само сложни, т.е. пълнозърнести продукти, 30 гр на хранене) и мазнини (зехтин, омега 3) + зеленчуци и плодове с нисък гликемичен индекс. Плодовете да са 2 шепи на ден, не повече. В тях влизат боровинките в мюслито. Абсолютно не съветват въглехидратите да се изключат напълно, освен захар и бяло брашно. Мед, кленов сироп и подобни също не може.

Последна редакция: нд, 23 яну 2022, 09:20 от JennyBG

# 77
  • Мнения: 10 212
А приемаш ли медикаменти и добавки за КЗ? За еритритол и ксилитол какво те съветват там? Явно и млечните одобряват, само нискомаслени ли?

# 78
  • Швейцария
  • Мнения: 1 865
Метформин ми е изписан в най-ниската доза (2х500мг) и глюкомерът ми се следи всеки месец от мед. сестра. Ако кривна, тя го вижда. Добавки не са ми препоръчвали. А млечните може пълномаслени, те не са проблем за захарта. Вече от теб зависи дали си с наднормено тегло и трябва да отслабнеш. Ако захарта е висока сутрин на гладно препоръчват преди лягане да се изяде една малка извара, 3-4 лъжички, за да я стабилизира през нощта.

Последна редакция: нд, 23 яну 2022, 09:26 от JennyBG

# 79
  • Мнения: 10 212
И така успяваш ли да влезеш в гликиран хемоглобин под 6,5? За другите подсладители (еритритол, ксилитол) говорили ли сте?

# 80
  • Швейцария
  • Мнения: 1 865
Да, но за диабетик на гладно се счита за нормално до 7, а 2 часа след хранене до 7.8. За други подсладители казаха, че е въпрос на мой избор, но ми препоръчаха Стевията.

# 81
  • Мнения: 528
При кекс с ябълки захарта не трепна (по правилата за измерване). Същата рецепта, но с фурми, беше като кекс със захар, тъй като захар и фурми имат близък ГИ.

Всъщност оказа се, сега се сещам, че различните видове мед са с огромна разлика в ГИ. Не знам дали това би имало значение при печива. Все пак печена ябълка ми се струва по-добре. Иначе ясно е, че сурова е по-полезна. Това с полезните печени сладкиши си е кауза пердута почти. Но подслаждането с плодове е напълно постижимо. По Коледа правих едни фантастични сурови бисквити, подсладени само с дюли и тиква.

Бихте ли споделили рецептата за бисквитите с дюля и тиква ?
Благодаря !

# 82
  • Мнения: 10 212
Ами няма точна рецепта, аз си я измислях в момента. Смлях орехи, добавих пасирани печена тика и печени дюли, докато получа твърдо тесто. Разточих и изрязах бисквити, посипах с кокосови стърготини и замразих. Изваждам 10 минути преди консумация, за да отпуснат.

# 83
  • Мнения: 14 742
Ям много сладко.Реших сама да се огранича и за първи път в неделя направих крем карамел с подсладител.Изобщо не ми харесва.Въпреки това съм сколонна да пробвам някакъв друг десерт със заместител на захарта.Не ми се налага по здравословни причини,просто искам да я огранича.

# 84
  • Мнения: 10 212
С какъв подсладител? Аз от подсладител се чувствам по-зле, отколкото от захар. И вкусът не ми харесва. Взимах някакви вафли, без захар, без глутен...голямата работа. Ами те направо горчат от сладост, много гадни. Сега рецепта и за вафли трябва да търся. 🙄 Повечето готови сладкиши вече не ми харесват, вероятно заради сиропите, които им наливат. Домашни с намалено съдържание на подбрана захар или с плодове харесвам.

# 85
  • Мнения: 192
Ям много сладко.Реших сама да се огранича и за първи път в неделя направих крем карамел с подсладител.Изобщо не ми харесва.Въпреки това съм сколонна да пробвам някакъв друг десерт със заместител на захарта.Не ми се налага по здравословни причини,просто искам да я огранича.
Има десерти, в които захарта не може да се замени, белтъци за „Павлова“ без захар.....
Аз пробвах онзи ден и направих щрудел с фурми, стана страхотен. Да, няма го карамеления привкус, но и така беше идеален.

# 86
  • Мнения: 10 212
Без Павлова и подобни мога, без здравето ми - не. За много хора нещата стоят по този начин. А най-умните успяват да вървят преди болестта, а не да се чудят как да се справят с нея когато се прояви, като стана с мен. Захарта и въглехидратите ми бяха топ избор за храна.

# 87
  • Мнения: 1 201
Ям много сладко.Реших сама да се огранича и за първи път в неделя направих крем карамел с подсладител.Изобщо не ми харесва.Въпреки това съм сколонна да пробвам някакъв друг десерт със заместител на захарта.Не ми се налага по здравословни причини,просто искам да я огранича.
Има десерти, в които захарта не може да се замени, белтъци за „Павлова“ без захар.....
Аз пробвах онзи ден и направих щрудел с фурми, стана страхотен. Да, няма го карамеления привкус, но и така беше идеален.
Преди няколко дни и аз направих щрудел с пълнозърнести кори и пропуснах захарта...нарязах няколко фурми, малко стафиди и се получи чудесно.

# 88
  • Мнения: 192
Без Павлова и подобни мога, без здравето ми - не. За много хора нещата стоят по този начин. А най-умните успяват да вървят преди болестта, а не да се чудят как да се справят с нея когато се прояви, като стана с мен. Захарта и въглехидратите ми бяха топ избор за храна.
Разбира се, че здравето е най-важно от всичко останало. Аз имах предвид, че има сладкиши, в които не можеш да замениш захарта, при белтъците просто няма как да стане. Когато по някакви здравословни причини някой е принуден да спре  консумацията на дадени продукти или просто иска да ги ограничи, просто променя менюто си, за да го нагоди към съответния хранителен режим.

# 89
  • Мнения: 14 742
Цитат
С какъв подсладител
Мързи ме да отида да видя.Немски,течен от ДМ.Син етикет.От серият ''Дас шунге'' нещо си.В превод било ''полезно за теб'' или нещо такова.Между другото на третият ден,повече ми хареса.Joy Обикновено със захар не го оставям толкова да отлежи.Не харесвам фурми и изсушени плодове,не мога и тях да ги използвам за заместители.Ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт