Пазаруване за месеца

  • 2 869
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 298
За месеца пазаруваме най-необходимите продукти.
Ние сме трима.
Брашно-купувам опаковка от 5кг.
Защото правя хляб в хлебопекарната и разни сладкиши.
Олио-бутилка от 5л.
Захар-2
Ориз-2п
Спагети,макарони-4пакета
Сол,оцет,подправки
Кафе-4пакета по 250г.
Но аз без кафе не мога.
краве масло-4п
Боб ,леща,елда,грис,зърнена закуска -по 1 пакет
Фиде-2п
Доматено пюре
Мед-1 буркан

Замразени зеленчуци
грах-2п.използвам го за готвене или гарнитура
зелен фасул,моркови,царевица-по 1п-също за гарнитура
броколи,спанак-по 1п.-за супа

Месо предпочитам да купувам веднъж седмично.
1цяло пиле или пилешки пържоли или бутчета
1кг свинско
1кг телешко
1кг кайма
Риба-предпочитам да е прясна,но съм купувала и замразена

Зеленчуци-картофи,лук,зеле,червено цвекло,домати,краставици-веднъж седмично.
Плодове-лимони,лайм,ябълки,банани,киви..също веднъж седмично
Млечни продукти -сирена,кашкавал ,мляко ,колбаси,яйца,маслини-веднъж седмично

Прах за пране купувам опаковка 10кг
Стига ми за 2 месеца.
Омекотител и дезифектант-по 2 големи
Таблетки за съдомиялната-1 голяма кутия.
Тоалетна хартия-също голяма опаковка.

Нещо сладко-винаги имам 2 кутии сладолед във фризера и ч бурканче течен шоколад.




# 16
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Чак цял месец да не вляза в хранителен магазин не ми се случва, но обикновено пазарувам веднъж на 7 до 14 дни. Имам си и набор от неща, които се намират винаги вкъщи.

Не бих била в състояние да си правя предварителни менюта и да готвя по тях, само при гости с преспиване го правя, за да съм сигурна, че ще имам всичко.

Просто отивам в магазина, виждам кои зеленчуци са на промоция или са хубави и купувам. Типичните са домати, краставици, салати (айсберг, рукола, валериана, копф салата, лолло россо - винаги комбинация от поне 2 от тези), авокадо, аспержи (в сезона много често), чушки, зелен лук, от тъмните тиквички, патладжан, морков, фенел (резене), селъри - глава или стъбла, червен и бял лук - това са ми стандартните и се намират вкъщи почти винаги. Според сезона взимам например репички, ряпа, цвекло, пащърнак. Понякога минавам и през един азиатски магазин за свежи азиатски плодове, зеленчуци и подправки, които в нормалните магазини не намирам - например соеви кълнове, китайска краставица, свеж кориандър, винаги взимам и по нещо ново за нас, което досега не сме опитвали.

Меса взимам каквото има в момента, защото невинаги ми се обикалят няколко магазина, но продуктите, които почти винаги взимам са телешко и свинско месо за домашна кайма, сьомга филе, ако хвана момента, взимам и лаврак или ципура, някакви телешки стекове - т-боун, рибай - който ми хареса от наличните за бързи вечери през седмицата, освен в най-най-студените 5-6-7 седмици в годината, винаги взимам неща за барбекю - примерно 1-2 вида наденички, свински врат, пилешки бутчета, които си правя на пил. пържола, отделно някакво птиче месо - пилешко или пуешко - за печено с вино и мащерка или пък някое тай къри...

В Метро при нас има ежедневно над 120 вида прясна риба и морски дарове (обикновено са към 150-160 вида като отида, веднъж бяха дори 178!!!), ако нещо специално искам, отивам там.

Улеснява ме това, че западните зелечуци на практика просто не се развалят с месеци, независимо био, от магазина или чери доматите на балкона ми, отглеждани без тор и добавки.

Сирена и млечни взимам вакуумирани, в общия случай с доста дълъг срок, имам и по 2-3 опаковки шунка/филе/сурово-сушени меса тип пастърма за сандвичи веднъж в седмицата за закуска, бекон си взимам на ивички, кисело мляко, извара и тип топено сирене за разядки,  прясно мляко купувам на големи стекове по 12-15 кутии, че се ползва за десерти, готвене, кафе.

При такива покупки няма нещо, което да ни се дояде и да не мога да ни сготвя, пък и ми се спестява излишното планиране.

# 17
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 296
Е как да не се развалят западните плодове и зеленчуци с месеци? Моите си се развалят най- редовно 😀
Какво правиш с това резене? У нас само мм го яде, но само на салата.

# 18
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Vicky, не съм сиг къде живееш, но в Германия (южна), плодове и зеленчуци се продават зелени, особено плодове. Купувам манго, то зрее 2-3 седмици в хладилника и тогава го ядем, напълно аналогично с авокадо. Преди няколко седмици се излъгат да срежа една папая на само седмица - зелено, та зелено, едва що не си счупих ножа.

Доматите често са испански, има и по-нормални, но редовно слагам доматите отдолу в торбата за пазаруване, отгоре си редя други неща и няма дори леко смачкан домат...

Не е винаги така, но и това, което казвам, не е изключение. Доказано било след много проучвания на супермаркети, че германците НЕ купуват узрели плодове - подбират винаги най-зелените, съответно който предлага нормално узрели, стоката му се разваля, та затова така, за мен също беше новост.

Резене напоследък запичам - единия път наскоро беше с течна сметана, мащерка и сирена към месо на грил, другото скорошно беше на ивички заедно с др зеленчуци - харесвам пащърнак, морков, добавям патладжан или тиквичка - каквото имам - овъргалвам в зехтин, сол и босилек или провансалски микс подправки и пека или на силна фурна с вентилатор в горната част на фурната, или в алуминиева кутийка на грила.

Намирам си 2 снимки от последния месец с резене и ще си позволя да покажа, че прии такова пазаруване, стават и импровизации - не съм готвила тези неща преди, измислих си ги според съставките.

Салата - резене (задушено на тиган и още топло), краставица, рукола, запечен морков (беше ми останал един последен), козе сирене, дресинг и балсамова редукция



Другото беше основно - канелони от праз с фаршировано пилешко и сушени домати, има доматен сос и пюре от церевица, а резенето е печено на фурна по горната схема.



Извинявам се за грозните чинии, само заради идеите ги пускам и като илюстрация, че ти се откриват повече възможности при такъв тип пазаруване, макар и конкретните неща да бяха от останали неща за дояждане Relieved.

# 19
  • София
  • Мнения: 3 460
Ние чак за месец не пазаруваме, но гледаме поне за седмица да имаме продукти. Основните неща (сол, захар кафе, чай, брашно и т.н.) винаги имаме за малко по-дълго време. Месо и риба сме свикнали да взимаме и замразяваме. Правим си списък за тези пазарувания и евентуално може да харесаме да вземем нещо извън тях, или ако се сетим нещо на момента.
Плодове и зеленчуци купуваме по-често, през 3-4 дни. В момента обаче ядем доста плодове и ходим почти всеки ден до магазин, за да са свежи, но той ни е на съседната улица, та не ни отнема много време това начинание.
Обаче гледаме да избягваме събота/неделя да ходим, че повечето избират точно тогава и блъсканицата и чакането не е нашето. Избираме си някой седмичен ден след работа, но и при нас наоколо има пазар, Лидл, Кауфланд, Била, Фантастико, а и Метро не ни е толкова далеч.

# 20
  • Мнения: 70
Vicky, не съм сиг къде живееш, но в Германия (южна), плодове и зеленчуци се продават зелени, особено плодове. Купувам манго, то зрее 2-3 седмици в хладилника и тогава го ядем, напълно аналогично с авокадо. Преди няколко седмици се излъгат да срежа една папая на само седмица - зелено, та зелено, едва що не си счупих ножа.

Доматите често са испански, има и по-нормални, но редовно слагам доматите отдолу в торбата за пазаруване, отгоре си редя други неща и няма дори леко смачкан домат...

Не е винаги така, но и това, което казвам, не е изключение. Доказано било след много проучвания на супермаркети, че германците НЕ купуват узрели плодове - подбират винаги най-зелените, съответно който предлага нормално узрели, стоката му се разваля, та затова така, за мен също беше новост.

Резене напоследък запичам - единия път наскоро беше с течна сметана, мащерка и сирена към месо на грил, другото скорошно беше на ивички заедно с др зеленчуци - харесвам пащърнак, морков, добавям патладжан или тиквичка - каквото имам - овъргалвам в зехтин, сол и босилек или провансалски микс подправки и пека или на силна фурна с вентилатор в горната част на фурната, или в алуминиева кутийка на грила.
Прекрасни са!
Намирам си 2 снимки от последния месец с резене и ще си позволя да покажа, че прии такова пазаруване, стават и импровизации - не съм готвила тези неща преди, измислих си ги според съставките.

Салата - резене (задушено на тиган и още топло), краставица, рукола, запечен морков (беше ми останал един последен), козе сирене, дресинг и балсамова редукция



Другото беше основно - канелони от праз с фаршировано пилешко и сушени домати, има доматен сос и пюре от церевица, а резенето е печено на фурна по горната схема.



Извинявам се за грозните чинии, само заради идеите ги пускам и като илюстрация, че ти се откриват повече възможности при такъв тип пазаруване, макар и конкретните неща да бяха от останали неща за дояждане Relieved.

# 21
  • Мнения: 1 489
Ние си правим едно по-голямо пазаруване 1 път в месеца, в което се включват всички дълготрайни продукти- макарони, олио, сол, захар, тоалетна хартия, кухненска ролка, бира, боб, леща и т.н.
Краткотрайните продукти като мляко, хляб, сирене, кашкавал, плодове и зеленчуци ги купуваме през 3-4 дни в магазина на блока.
Месо си купуваме от близка месарница 1 път в седмицата като предварително съм намислила какво ще готвя.
Рядко се храним по заведения, готвя за вечеря само. В зависимост от смените ми е по-засукано или е нещо набързо.

# 22
  • Мнения: 1 224
В събота и неделя си правя меню за седмицата много ми беше трудно да измислям вечеря ден за ден.Правим един по голям пазар през уикенда.
Иначе пазарувам неща които са свършили почти всеки ден. Плод и зеленчук, прясно мляко, кисело мляко,хляб.  Днес например трябва да купя прясно мляко и тиквички. Големи запаси не правя може би купувам да има едно шише олио и спагети. И следа промоциите за тоалетна хартия и прах.

# 23
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 705
Веднъж седмично пазаруваме, горе долу едни и същи неща. Плодове и зеленчуци от пазара, че по веригите е пълно с пластмасови такива.
Хляб си правя в машината, а с менюта не ми се занимава, решавам на момента.

# 24
  • Мнения: 10 552
Пазарувам по няколко причини и по списък не е една от тях. Обикновено готвя каквото ни се яде, а не каквото се пада по меню, мислено преди седмица.. Обичам да ми е вкусно, а не да трябва да чакам петък, че да пека пиле..

Когато нещо вкъщи свършва  и е с дълъг срок олио, захар, сол, ориз, спагети, боб.. Дълготрайни и от сорта, не си водя бележки, в главата ми е - може би веднъж на 2-3 месеца като има промоции взимам, не робувам на марки. Не ги и ползваме толкова тия неща.
Когато нещо, което ядем редовно е на промоция - тук влизат разни салами, колбаси, сирена, кашкавали и т.н. Може би за около месец колкото им е срока, или за 2 седмици, ако не е нещо интересно
Плодове и зеленчуци, хляб, мляко, яйца - 1-2 пъти седмично
Случва ми се да ходя понякога почти всеки ден на магазин и си дебна сделки - месо, пиле, риба - главно това ядем вкъщи - ако е много изгодно взимам повече и замразявам, за когато са високи цените.
Такива огромни препълнени колички не обичам. Ходя с колелото и взимам колкото се събират в дисагите. С колата се оливаме яко 😁😁😁
А като пазаруваме повече, ядвм повече - оттук да боднеш, там да щипнеш и то отече...

Общи условия

Активация на акаунт