[b]руска салата[/b]

  • 4 478
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 9 903
напротив, малко кубчета ябълка придават много свеж вкус. Като се смеси с другите продукти, е различно. Майка ми слага често ябълки в печеното - много вкусно!

# 16
  • Варна
  • Мнения: 10 790
Цитат на: Lady Charm
Моята московска леля казва, че салатката, която ние тук наричаме "руска" в Русия наричат "френска" Simple Smile И според нея руска салата е една, която поне на мен мие езвестна като винегред.
Ето ги рецептите и на двете:

"Българска" Руска салата:

Шунка
Стерилизиран грах
Кисели краставички
Варени картофи
Варени моркови
Майонеза
Всички продукти се нарязват на дребни кубчета, заливат се с майонезата и се слага черен пипер и сол на вкус.
Аз добавям малко кисело мляко и малко горчица за олекотяване на вкуса на майонезата.

"Руска" руска салата (винегред):

1-2 глави червено цвекло
2-3 моркова
5-6 картофа
кисели краставички
стерилизиран грах
Цвеклото, морковите и картофите се сваряват. Всички продукти се нарязват на кубчета (без граха - той се сипва както си е на зърна Wink ). Овкусява се със сол, черен пипер, зехтин и оцет.

Така-ааа! На руската (горната) салата си забравила да сложиш яйца  Sign Exclamation  Втората салата (винегрет) редовно си правим вкъщи, а и в оригинала НЯМА грах - това вече е от друг филм с граха  Sign Exclamation А и лука не виждам къде си го затрила?  Wink

# 17
  • София
  • Мнения: 10 309
Цитат на: Lady Charm
Моята московска леля казва, че салатката, която ние тук наричаме "руска" в Русия наричат "френска" Simple Smile И според нея руска салата е една, която поне на мен мие езвестна като винегред.
Ето ги рецептите и на двете:

"Българска" Руска салата:

Шунка
Стерилизиран грах
Кисели краставички
Варени картофи
Варени моркови
Майонеза
Всички продукти се нарязват на дребни кубчета, заливат се с майонезата и се слага черен пипер и сол на вкус.
Аз добавям малко кисело мляко и малко горчица за олекотяване на вкуса на майонезата.

"Руска" руска салата (винегред):

1-2 глави червено цвекло
2-3 моркова
5-6 картофа
кисели краставички
стерилизиран грах
Цвеклото, морковите и картофите се сваряват. Всички продукти се нарязват на кубчета (без граха - той се сипва както си е на зърна Wink ). Овкусява се със сол, черен пипер, зехтин и оцет.


Нещо си се объркала! Питай пак леля си Simple Smile
Руската салата, руснаците я наричат, френска или по-често салат Оливие! Винегрет, а не винегред и французкий салат, са две различни салати. А ябълките се слагат по желание, аз лично много я харесвам и с ябълки, но тъй като ядем салатата по 2-3 дена не ги слагам, че ако не объркаш салатата на момента с майонеза се окисляват!

Цитат на: Kissa

Така-ааа! На руската (горната) салата си забравила да сложиш яйца  Sign Exclamation  Втората салата (винегрет) редовно си правим вкъщи, а и в оригинала НЯМА грах - това вече е от друг филм с граха  Sign Exclamation А и лука не виждам къде си го затрила?  Wink


В оригиналната рецепта за винегерта има грах! А лук само ако е зелен!   Wink

# 18
Цитат на: nad_tab
Цитат на: Lady Charm
Моята московска леля казва, че салатката, която ние тук наричаме "руска" в Русия наричат "френска" Simple Smile И според нея руска салата е една, която поне на мен мие езвестна като винегред.
Ето ги рецептите и на двете:

"Българска" Руска салата:

Шунка
Стерилизиран грах
Кисели краставички
Варени картофи
Варени моркови
Майонеза
Всички продукти се нарязват на дребни кубчета, заливат се с майонезата и се слага черен пипер и сол на вкус.
Аз добавям малко кисело мляко и малко горчица за олекотяване на вкуса на майонезата.

"Руска" руска салата (винегред):

1-2 глави червено цвекло
2-3 моркова
5-6 картофа
кисели краставички
стерилизиран грах
Цвеклото, морковите и картофите се сваряват. Всички продукти се нарязват на кубчета (без граха - той се сипва както си е на зърна Wink ). Овкусява се със сол, черен пипер, зехтин и оцет.


Нещо си се объркала! Питай пак леля си Simple Smile
Руската салата, руснаците я наричат, френска или по-често салат Оливие! Винегрет, а не винегред и французкий салат, са две различни салати. А ябълките се слагат по желание, аз лично много я харесвам и с ябълки, но тъй като ядем салатата по 2-3 дена не ги слагам, че ако не объркаш салатата на момента с майонеза се окисляват!

Цитат на: Kissa

Така-ааа! На руската (горната) салата си забравила да сложиш яйца  Sign Exclamation  Втората салата (винегрет) редовно си правим вкъщи, а и в оригинала НЯМА грах - това вече е от друг филм с граха  Sign Exclamation А и лука не виждам къде си го затрила?  Wink


В оригиналната рецепта за винегерта има грах! А лук само ако е зелен!   Wink



Е нали и аз това казвам де: нашата руска салата руснаците я наричат френска! Точно това съм написала!
А пък аз никога не й слагам лук! Може и да е мой пропуск, но така си я правя!

# 19
  • София
  • Мнения: 10 309
Цитат на: Anonymous



Е нали и аз това казвам де: нашата руска салата руснаците я наричат френска! Точно това съм написала!
А пък аз никога не й слагам лук! Може и да е мой пропуск, но така си я правя!


Ти си написала, че винегрета и руската салата са едно и също, а те нямат нищо общо! Нищо де нали се разбра кое е руска салата и кое винегрет  Wink
Руснаците никога не използват варени моркови в салата!!!

# 20
Цитат на: nad_tab
Цитат на: Anonymous



Е нали и аз това казвам де: нашата руска салата руснаците я наричат френска! Точно това съм написала!
А пък аз никога не й слагам лук! Може и да е мой пропуск, но така си я правя!


Ти си написала, че винегрета и руската салата са едно и също, а те нямат нищо общо! Нищо де нали се разбра кое е руска салата и кое винегрет  Wink


Уфффф! Изобщо не съм написала това! Писах "според моята леля" и "на мен ми е известна като винегреТ" (извинявам се за Д-то в предния постинг Wink )
Пък и не твърдя,че нейното мнение е миродавно... просто го споделих с вас, за което се извинявам!

# 21
  • София
  • Мнения: 10 825
И тоя гост с последните два постинга бях аз Embarassed

# 22
  • София
  • Мнения: 10 309
Цитат на: Anonymous

Уфффф! Изобщо не съм написала това! Писах "според моята леля" и "на мен ми е известна като винегреТ" (извинявам се за Д-то в предния постинг Wink )
Пък и не твърдя,че нейното мнение е миродавно... просто го споделих с вас, за което се извинявам!


Не се впрягай  Wink  нали се разбра кое, кое е  Wink  а леля ти слага ли моркови във френската салата?  Thinking Не се заяждам! Просто ако слага, ще ми е много чудно. Не съм чувала рускиня да го прави....

# 23
  • София
  • Мнения: 10 309
Ето ви и любимата ми салата от руската кухня. Правя я за всеки по-голям повод Simple Smile
Цитат на: nad_tab
Най-сетне и аз да се включа с любимата на всичките ми приятели салата с риба и ябълки... любопитното е, че не се намери и един човек който след като я опита да не я хареса и ме карат да я правя всеки път като се събираме!
Продукти:
8твърдо сварени яйца (аз ги варя 10-15мин)
2кутии скумрия в растително олио или 2 малки топло пушени(ако искате вкуса на рибата да се усеща по силно)
1средна до голяма глава лук(голяма ако обичате повече лук!)
2 сочни средно големи (аз предбочитам от зелено-жълтите) ябълки
1/2 до пакетче(125гр) масло
1 и 1/2 кутийка(250гр) майонеза

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, лука се нарязва на много дребно, ябълките се обелват и почистват а маслото се оставя  предварително в камерата за да може да се рендосва.

Избирате си стъклена купа, за да изглежда салатата по-красива и почвате да редите:
започвате да редите на слоеве 1/4 от белтъците(рендосани на най-едрото ренде), накъсвате на дребно1/4 от рибата, поръсвате  1/4 от нарязания лук, рендосвате малко масло и 1/4 от ябълките и леко подравнявате с ръка да стане плоско и замазвате с майонеза. Повтаряте реденето още 3 пъти и отгоре рендосвате на най-дребното ренде жълтъците. Оставяте да престои на стайна температура 1ч. и след това една нощ в хладилника.Моя съвет, за да не стане безсолно да посоляватв леко редовете с белтъците и жълтъчния горен слой!
Салатата може да се яде и така, но аз я предпочитам на препечена филийка или просто на франзелка.... божествено е...

# 24
  • Враца
  • Мнения: 158
Цитат на: nad_tab


 а леля ти слага ли моркови във френската салата?  Thinking Не се заяждам! Просто ако слага, ще ми е много чудно. Не съм чувала рускиня да го прави....

nad_tab цялата ми руска рода задължително слага сварени моркови в "Оливието",и не само там.Изглежда колкото домакини толкова и предпочитания Laughing  Laughing  Laughing

# 25
Цитат на: Юци
Цитат на: nad_tab


 а леля ти слага ли моркови във френската салата?  Thinking Не се заяждам! Просто ако слага, ще ми е много чудно. Не съм чувала рускиня да го прави....

nad_tab цялата ми руска рода задължително слага сварени моркови в "Оливието",и не само там.Изглежда колкото домакини толкова и предпочитания Laughing  Laughing  Laughing


Майка ми е рускиня и винаги слага варени моркови....

# 26
  • София
  • Мнения: 10 309
Е... за първи път чувам, а все пак в Русия съм израстнала... най-вероятно в различните региони я правят различно.

Общи условия

Активация на акаунт