Козунаци 2020

  • 26 808
  • 769
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
  • Мнения: 21 691
gurgolina, уникален козунак, поздравления! Hug
Аууу, Джема, някак съм пропуснала твоите кифлички... неверотни, ама то не е изненада я... Simple Smile

# 31
  • Мнения: 6 769
gurgolina, поздравления, чудесен се е получил!
Не знам дали става въпрос за същата рецепта, но много харесвам тази за козуначените кифлички на Джемма. Правя ги по всяко време на годината. 🌹

# 32
  • София
  • Мнения: 11 728
Хоп и аз тук, да не ви изпусна. То тази година ще е един Великдеееен. Но без козунаци не може. Ще се правят, няма как. Онзи ден правих кифли с шоколад и руло с ягодово сладко. До празника повече няма да меся, че с тая работа у дома, след карантината няма да минем през вратата. Simple Smile
.................
Джемма, подай ми кифличките, да взема да ги врътна, че у дома вече мен ще изядат с това стоене вкъщи. Разбира се, че съм отворила блога ти, но не успях да ги открия. Благодаря!

# 33
  • Sofia
  • Мнения: 21 691
Aз съм планувала за утре един експеримент и ще навия и наколко кифлички или мъфини.

# 34
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Хоп и аз тук, да не ви изпусна. То тази година ще е един Великдеееен. Но без козунаци не може. Ще се правят, няма как. Онзи ден правих кифли с шоколад и руло с ягодово сладко. До празника повече няма да меся, че с тая работа у дома, след карантината няма да минем през вратата. Simple Smile
.................
Джемма, подай ми кифличките, да взема да ги врътна, че у дома вече мен ще изядат с това стоене вкъщи. Разбира се, че съм отворила блога ти, но не успях да ги открия. Благодаря!

Заповядай❤️:

https://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_1335.html?m=1

# 35
  • Мнения: 624
Скрит текст:
Преди няколко дни пробвах да направя козунак. Стана чудесен. И тестото е много приятно за работа. 😀 Сега нямам търпение за Великден, даже съм обещала домашен козунак на приятелка. 😄
Сега се чудя какви пълнежи да слагам. 😃

# 36
  • Мнения: 1 010
Джемма, благодаря Ви за рецептата. Наумила съм да ги правя. Традиционния ми въпрос - готовото тесто на колко топки го разделяте ?

# 37
  • Мнения: 9 557
Вчера правих козунак заради вас. Понеже ме домързя да бъркам плънка, намазах с сгушенка и нарязах малко черен шоколад върху него. Ами.....няма вече.

# 38
  • Мнения: 2 087
Скрит текст:
Преди няколко дни пробвах да направя козунак. Стана чудесен. И тестото е много приятно за работа. 😀 Сега нямам търпение за Великден, даже съм обещала домашен козунак на приятелка. 😄
Сега се чудя какви пълнежи да слагам. 😃
Мога ли да помоля за рецептата. Изглежда чудесно Heart Eyes

# 39
  • Мнения: 624
Ето от тук взех рецептата. 😃
https://-spam238-/kozunak-klasicheska-retsepta/

# 40
  • Sofia
  • Мнения: 21 691
Вчера правих козунак ...
И моето тесто втасва. Simple Smile Мисля съвсем обикновена супер лесна плънка, любима у нас да сложа - какао с малко захар и капки пр. мляко. Simple Smile Домързя ме този път миксера да вадя... та месих.
П.П. Нещо много бързо ми втасва... чак пък толкова топло да му е... преместих го в коридора. Кухнята ми е южна и малкото слънце днес явно бая топли... Wink

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 15:13 от Morena

# 41
  • Мнения: 11 702
В последните години правя козунаците само по една рецепта. Тестото го бъркам в хлебопекарната.
Стават много вкусни, правя различни плънки - със стафиди, орехи, с локум, с шоколад.

Скрит текст:





Ето и рецептата, ако някой желае

Скрит текст:

Тази година ще се опитам да пробвам и на Морена рецептата, че миналата не ми остана време Grinning

# 42
  • Sofia
  • Мнения: 21 691
Аз добавих в 1я пост и Козунака ми без месене, който е идеален вариант за начинаещи, които ги притеснява месенето. Simple Smile

# 43
  • София
  • Мнения: 10 904
Това са козунаците, които правя ежегодно и съм най-доволна от тях:

Великденски козунак с домашна закваска

Обикновен козунак в кексова форма

Козунак и кифлички с плънка от какао и стафиди

Рецептите съм ги споделяла многократно. Надявам се да съм била полезна.
Закваската ми вече е готова, така че козунака със закваската няма да го мисля повече.

# 44
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Благодаря за темата Simple Smile
Във времето се убедих, че тайната на успешния козунак се крие в печенето. ИнаЧе рецептите са почти еднакви, с дребни нюанси в ароматите и плънката.
От години не меся на ръка - след като дълго време го правих, реших, че ръцете са ми скъпи Blush
.... но и открих машината за хляб. Мога да споделя моята рецепта, която във времето усъвършенствах и мога да се похваля с отличен резултат. Вариантите са за различни дози, за да става по-бързо (аз в рамките на един ден замесвам към 3кг брашно). Ето рецептата:
80/120мл олио или 1:2 масло:олио или 1:1 мас:олио (според предпочитанията)
3/4 яйца
125/200г захар
125/200мл пр.мляко
500/700г брашно
1/1,5 пакетче съха Мая от 5г
1/2ч.л. Сол
1/2 ч.л Махлеб
Откъм аромати всеки има вкус - аз слагам лимонова кора, ром ова есенция.
Разтваряммаята в малко топло мляко и брашно да се активира, през това време разбърквам яйцата със захарта, солта и останалото топло мляко. Изсипвам в хлебопекарната, прибавям олиото, ароматите, брашното. Най-отгоре - шупналата Мая. Включвам машината на програма за френски хляб -  месене —втасване—месене. След второто месене оставям да втасва половината време и вадя на плота. Оставям го още малко на стайна температура , после премесвам , слагам плънката и плета. Слагам в тавата за окончателно втасване докато удвои обема, мажа с жълтък ( дори и с вода да се на пръскат пак става) ръся захар и слагам в загрята на около 130 С фурна. Увеличавам температурата до 220С, като достигне градусите,  смалявам на 180С. Общото време за печене е 30-40’ или до суха клечка. Не надвишавам времето, защото иначе стават сухи.
Когато извадя тестото и го оставя да почива малко зареждам следващата доза в хлебопекарната - така поетапно правя доста голямо количество, без риск от превтасване ( фурната ми е една).
Дано съм била полезна, по-късно ще публикувам и резултатът.

Последна редакция: сб, 28 мар 2020, 17:11 от BЕЩИЦА

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт