Коледен "Щолен"

  • 29 492
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Не забравяйте за марципана, мамите от германия знаят какво е марципан - бадемова паста с аромати във формата на пръчки по 100-200 грама. пръчката марципан се увива в тестото и така се пече, символизира исус в пелените. Щолена е твърд като е пресен и омеква с времето, и ние имаме такива сладки, някакви курабии или меденки имаще такива, след ден-два са по-добри, а щолена до месец изкарва. Никой не го яде в къщи, така че престанах да го правя, иначе е вкусен, особен сладкиш.

# 31
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
Цитат на: eli_c
Не забравяйте за марципана, мамите от германия знаят какво е марципан - бадемова паста с аромати във формата на пръчки по 100-200 грама. пръчката марципан се увива в тестото и така се пече, символизира исус в пелените. Щолена е твърд като е пресен и омеква с времето, и ние имаме такива сладки, някакви курабии или меденки имаще такива, след ден-два са по-добри, а щолена до месец изкарва. Никой не го яде в къщи, така че престанах да го правя, иначе е вкусен, особен сладкиш.


Майка ми преди време ми донесе малко такъв марципан от Англия.Но оттогава търся тук и навсякъде ме гледат странно и ми отговарят,че нямат Rolling Eyes Сега се разрових и намерих една рецепта за щолен,който трае 3месеца.

Коледен Щолен


Необходими продукти:

50 г мая
1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
500 г брашно
3/4 ч.ч. (150 г) захар
2 праха ванилия
кората от 1 лимон
щипка сол
1 ч.л. смлян кориандър
5-6 бр. карамфилчета
1 ч.л. (5 г) индийско орехче
350 г масло
2-3 бр. зелени смокини от сладко
50-60 г желирани или
коктейлни череши
300 г стафиди
ром
1 с.л. нишесте или брашно
сладко от портокалови
или лимонови корички
150 г бадеми
пудра захар


Начин на приготвяне:

Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. 250 г от маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая. Топейки ръцете си в разтопеното, но не горещо масло, се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час. Добре отцедените смокини от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Сместват се със стафидите (предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно или нишесте, за да не залепват). Добавят се ситно нарязаните портокалови или лимонови корички от сладко (или лимонови резенки), както и обелените и едро натрошени бадемови ядки. Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средноголеми форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и се температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладлишът е добре опечен. Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца. Сервира се нарязан на филии, обилно поръсен с пудра захар.

# 32
Абе тоя Щолен тъй като го чета, да не е случайно Традиционният Кристмъс пудинг за англичани и шотландци Thinking  - я, който знае да си каже Grinning

# 33
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Taneto
Само един с марципан не ми хареса, защото не си падам по горчивия шоколад...

А какво общо има горчивия шоколад, т.е. Bitterschokolade, с марципана?  Thinking  Марципана не е горчив.

Цитат на: iskrica_nadejda
Майка ми преди време ми донесе малко такъв марципан от Англия.Но оттогава търся тук и навсякъде ме гледат странно и ми отговарят,че нямат Rolling Eyes

Ето една рецепта zа марципан

200 гр. ситно смляни бадеми
10 горчиви смляни бадеми или олио от горчивите бадеми
200 гр. пудра zахар
малко роzова вода
подправки, напр. ванилия, кора от лимон
1 щипка карамфил
Всичко се смесва докато стане на гладко тесто. Оформя се на топка, овалва се в пудра zахар и се оставя една нощ. След това е готов zа по-нататъчна препаботка

# 34
  • Мнения: 3 042
уф, само на мен ли не ми харесва този щолен???  #Silly Купих един от Метро, ми не ми харесва. Мъжото каза, че бил сплескан козунак, щото Баба Меца стояла отгоре 2 месеца.  #Silly

# 35
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
Цитат на: rosa
Ето една рецепта zа марципан

200 гр. ситно смляни бадеми
10 горчиви смляни бадеми или олио от горчивите бадеми
200 гр. пудра zахар
малко роzова вода
подправки, напр. ванилия, кора от лимон
1 щипка карамфил
Всичко се смесва докато стане на гладко тесто. Оформя се на топка, овалва се в пудра zахар и се оставя една нощ. След това е готов zа по-нататъчна препаботка


Благодаря ти много.Този форум е супер-направо една Академия по готварство Grinning

# 36
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: iskrica_nadejda
Благодаря ти много.Този форум е супер-направо една Академия по готварство Grinning

Няма zащо.  Wink Таzи рецепта я вzех от една книга с рецепти и не съм я опитвала, zащото марципана винаги го купувам. Но дано да ти е от полzа.

# 37
# 38
  • Мнения: 3 927
Rosa,
извини ме за невежеството, но всъщност не знам какво е точно марципан. Винаги съм ги свързвала с горчивия марципанен шоколад (тип немски), който ми е леко отвратителен (извинявам се за думата).

# 39
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Taneto
Rosa,
извини ме за невежеството, но всъщност не знам какво е точно марципан. Винаги съм ги свързвала с горчивия марципанен шоколад (тип немски), който ми е леко отвратителен (извинявам се за думата).

Няма какво да се иzвиняваш Wink  Но сега ми става ясно, zащо го свърzваш с горчивия шоколад. Иначе марципана може да се иzполzва в много рецепти. Като пълнеж в сладкиши и торти, фигурки, раzточен лист върху торти и т.н. Може пък на теб въобще да не ти харесва. Нали вкусовете са раzлични. Wink
Марципанът проиzхожда от арабските страни и от там се е раzпространил към Италия, Испания, Германия... В началото тук той е бил приготвян само от аптекари (някъде преz 15 век) и само богатите са можели да си го поzволят. И чак началото на 19 век, когато в Lübeck е била открита първата голяма фабрика zа марципан, той се е превърнал в нормален продукт zа всички.

# 40
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Цитат на: boo
Коледен плодов хляб

Продукти:
250 гр стафиди (по възможност от 2 различни вида, примерно бели и тъмни)...

Аз си го направих, сложих 1 бакпулвер и разделих на 2 - станаха 2 по-тънки, но пък не ме беше срам, че още след изпичането изядох 1/2 от единия Wink
Останало ми е едно малко жалко парченце... хем ми се яде, хем ме е срам, че по-малко от седмица след коледата няма и помен да има от туй чудо.

# 41
Дали пък да не събудим темата - иде нова Коледа. Малко е късничко сега да се меси, но и "неузрял" щоленът си е вкусен. Още баба ми го правеше, сега аз го правя. Тази година ми донесоха от Германия. Абе вкусен е, но домашният можеш да направиш с тези подправки и плодове, които харесваш...

Общи условия

Активация на акаунт