Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 6

  • 53 582
  • 809
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 28 789
Невена, лошото е, че мощността е ниска 860 W, става да се готви, но доста тегаво вървят нещата. Пробвала съм такъв на тефал и беше мъка! Sad

# 91
  • Paris, France
  • Мнения: 14 138
Невена, лошото е, че мощността е ниска 860 W, става да се готви, но доста тегаво вървят нещата. Пробвала съм такъв на тефал и беше мъка! Sad

Моят мултикукър никога не консумира над 800 вата. Съфорумци мериха с ватметър. Не ми е тегаво, бързо загрява и съм доволна. Когато ще пържа първо го включвам на DIY и задавам времето, сипвам мазнина ако ще слагам и реже лук, магданозени дръжки, чесън, месо или там каквото ще запържвам. Режа с електрическа резачка по е лука и зелените. Докато ги Обеля и нареже дъното е сгорещено. Купата ми е доста дебела, а на показания е тръбичка и бързо загрява. Повечето малки, домашни фритюрници са 900 вата, а загряват литър мазнина, че и продукти, бързо и до поне 190°.

Съседка купи за сина си един Филипс без налягане, който е 980 вата за 5 литра. Ами перфектен си е и ако имах място щях да си го купя и аз. Пържи идеално - видяно с очите ми, а купата е супер дебела.

Твоят е 1000 вата май, купата ти е с литър по-обемиста от моята, но времената са а солютно същите, нищо, че на книга моят би трябвало да е по-бърз. Абсолютно всички рецепти за Кукео и твоя стават в моя за дори време. Кукео е 1600 вата и работи на 70кПа, а твоя работи на 70-80кПа с уж по-мижавия волтаж. Тук много хора си купуват Instant pot като им се развали Кукеото и установяват с радост, че готви толкова бързо колкото прехваленото Кукео (което си е хубав уред).

Дори да и готви бавно и тегаво пак е някаква помощ. Не всеки търси бързо готвене.

# 92
  • София
  • Мнения: 631
jabanka,  В европейските Амазон има същите Инстант пот, макар и не цветни. Те нямат програми за печене на тесто - хляб, кекс, нито печене на меса.

В нас печеното е на особена почит, така че тази функция ми е задължителна, значи пак се връщам на моделите, които вчера ми препоръча.
Благодаря много!

# 93
  • Мнения: 28 789
Невена, лошото е, че мощността е ниска 860 W, става да се готви, но доста тегаво вървят нещата. Пробвала съм такъв на тефал и беше мъка! Sad

Съседка купи за сина си един Филипс без налягане, който е 980 вата за 5 литра. Ами перфектен си е и ако имах място щях да си го купя и аз. Пържи идеално - видяно с очите ми, а купата е супер дебела.

Три години го ползвах такъв и съм много доволна, без налягане, дори ми е мъчно за него, но сега е при майка ми. При приятелка пробвах по нискомощни от Филипс и го казвам на база опит,....но да така е, не за всеки е важно да готви бързо! Simple Smile Че ще е помощ е ясно, но бързо ще сдаде багажа, за тая цена няма как да има качествена и трайна купа и машина! Sad Това разбрах след три модела кукъри, и един слоукукър, които съм имала...
Решила съм следващия ми да е Кукео...много е функционален!

# 94
  • Sofia
  • Мнения: 15 571
Не живея в САЩ:) На мен цената ми излиза в лева и е 186, 54 лв., но сега ми светна, че доставката ще оскъпи доста...Голяма съм блейка!

Ако го поръчаш от САЩ, ще има и 20% ДДС. Но занапред не се знае и при англичаните какво ще е положението.

# 95
  • Paris, France
  • Мнения: 14 138
Скрит текст:
Невена, лошото е, че мощността е ниска 860 W, става да се готви, но доста тегаво вървят нещата. Пробвала съм такъв на тефал и беше мъка! Sad

Съседка купи за сина си един Филипс без налягане, който е 980 вата за 5 литра. Ами перфектен си е и ако имах място щях да си го купя и аз. Пържи идеално - видяно с очите ми, а купата е супер дебела.

Три години го ползвах такъв и съм много доволна, без налягане, дори ми е мъчно за него, но сега е при майка ми. При приятелка пробвах по нискомощни от Филипс и го казвам на база опит,....но да така е, не за всеки е важно да готви бързо! Simple Smile Че ще е помощ е ясно, но бързо ще сдаде багажа, за тая цена няма как да има качествена и трайна купа и машина! Sad Това разбрах след три модела кукъри, и един слоукукър, които съм имала...
Решила съм следващия ми да е Кукео...много е функционален!

Хм, какво ми е многофункционалното на Кукеото? Прави това, което прави всяка тенджера под налягане и но повече? Твоят прави същото, за същото време. Руските модели Moulinex Cook4me имат програма за печене, но температурата е ужасно висока и прегаря дъното на кексовете. Ако можеше да пече както пече моя бих го препоръчала всекиму.

Не съм никак съгласна за цената. От моя по-евтин херметик не съм виждала нов, обаче купата се оказа супер качествена и единствено Кукео предлага същото качество, но без печене и на три пъти по-висока цена. Филипса, за който писах струва с 5 лева повече от показания днес без налягане с тънката, смотана купа, обаче каква купа има, че и с дръжки и се мие в миялна! Да ти кажа, ако имах място щях да си го купя за слоу и печене на сладкиши, нищо че е без налягане. Прави макарони за 10 минути, а нашите докато вдигнат налягане минали 7-8 минути. На слоу нищо не излиза от него. С пет ръце го препоръчвам като кукър без налягане, честно.

жабанка, не мисля, че кукър ще ти помогне да сервираш бързо печени ястия. Не знам колко човека сте у дома, но дъното на моя не стига да опека месо за мъжа ми и сина ми, а е доста широко. Можеш да правиш на пара жилаво месо, но ще си го печеш на фурна. Тези уреди пекат хубави кексове и торти.

Имах като студентка комбинирана микровълнова с функция Crisp и тава Crisp. За някои ястия тавата се загрява под Грила 1-2 минути и там се слагат месо и картофи. За двама човека половин пиле на 4 части с цели, пресни картофи става превъзходно, с кора отдолу и отгоре, меко вътре, за 13-18 минути. Пица за 10 Мин, разни пайове от тесто със зеленчуци вътре за 12 Мин, кексове, блатове за торти, истински хляб за 15 Мин максимум. Времето зависи от количество и мощността на грила отгоре. Моята имаше и нагревател под въртящата се чиния и можеше да готви и като нормална фурна, но тогава става бавно.

Ако ще печеш в кукър редовно ще ти трябва и допълнителен капак за печене, че иначе е бавно.

# 96
  • Мнения: 28 789
В България всички на такава цена са ужасно качество! Като купи и изработка, запозната съм модел по модел, базовия модел Филипс е към 200 лв тук, макар, че може да се намери за 160,170 на промоции! Всичко под тези цени просто не става, особено от нискобюджетните марки Нео, Сапфир и пр.
Филипс печеше идеално, че и кексове, препоръчвам с две ръце!

# 97
  • Paris, France
  • Мнения: 14 138
За тези, които искат качествени мултикукъри, с налягане или без - след Нова година, през януари и февруари сайтовете за продажби се препълват с обяви за чисто нови или ползувани 2-3 пъти такива уреди. Много хора ги получават подарък от близки, но не ги ползуват или даже не могат да разчетат надписите ако уредът е сложен и на английски.

За Кукео - при Кукео горният капак трябва да се разглобява и клапите да се чистят редовно. Моят също е такъв, но в книжката даже не пишеше как. Пишеше като се появи Е3 да се носи в сервиз, 8 кила кукър. Оправих се по обясненията на руски за подобен уред.

Много западняци са с 2 леви ръце и не могат да разглобят и сглобят нищо. Като се запуши клапата си продават Кукеото за 20-30 евра за части и това е.

В началото на септември се появи обява за Кукео с проблем, че не изкарва парата след програмите с налягане. В края на септември намалиха цената му на 30€, а сега са пуснали нова обява за същия Кукео и искат 20€. Мене това, че не изпуска сам парата на края на програмата даже ме радва и бих си го купила. Ето я обявата:

https://www.leboncoin.fr/electromenager/1684605066.htm/

Три такива съм купила за части, но като ги разглобих и сглобих проработиха нормално, като даже не бяха изцапани, а само топчето се е преместило. За третия даже се чудех дали да не си го запазя за мене си.

За черния петък в Карфур, Auchan, Darty, But често има на промоция стария модел, белия, 1200 вата, без USB за 75-80€, но е за хора с карта на магазина и може да се купува по един на човек.

Миме, още клепам пред това как работи евтинията без налягане, която показах. Супер пече кексове о даже по-бързо от моя.

# 98
  • Мнения: 28 789
Е, все пак е Филипс, колкото и да е името си залагат, а и 200лв за Б- я не е ниска цена! Simple Smile

# 99
  • Мнения: 587
Момичета, моля ви за насока. Вече втори ден чета темите и съвсем се обърках.
Решила съм да си взема мултикукър, но нямам никакъв опит с тях и не знам какъв да избера. Ще обясня как си представям работата с него и ще ви помоля да ми предложите конкретни модели, по възможност до 200 лв.

Държа да се мие в съдомиялната, да няма много части за сглобяване/разглобяване. По принцип не готвя пържено и най-често ползвам фурната. Готвя много просто неща - картофи с месо, ориз, мусака, леща, миш маш, спагети, пилешко филе с фикс сирена... В общи линии е това.
Иска ми се да си върви с книжка с лесни рецепти и буквално да режа, да мятам вътре и след 1 час да е готово.
Не държа да готви много бързо. По-скоро ще ползвам функцията за отложен старт или ще го настройвам и да си готви колкото трябва, докато аз се занимавам с детето и къщата.
Би ми се искало и да имам опция да си купя тавичка от друг материал, ако ми се наложи в даден момент.
Сякаш съм се насочила към Тефал, но приемам всякакви предложения. А най-голямата ми чуденка е дали да е херметик или не. Никога не съм готвила в уред под налягане и малко ме плашат. Ако предимството им е само по-бързото време, не е нещо, на което държа.
Какво мислите?

# 100
  • Варна
  • Мнения: 1 885
Аз съм с херметик First Austria и съм много доволна. Бързо, лесно, вкусно и има много рецепти в нета. Продава се в България и има сервиз. Пратиха ми го за два дни, а цената му е около 106 лева. Не виждам смисъл да се купува от Амазон. Вече не само аз, но и мъжът ми готви с него, сестра ми също предпочита за по-бързо с него. Може и да пече /хляб, кекс/, но трябва да се обръща печивото. Специално за печене най-добри са Делонги мултифрайър.

# 101
  • Мнения: 791
Благодаря , хляба вчера се получи доста добре .
Закупен е от техника.бг бивш магазин контраст има на един хвърчащ лист само коя програма каква температура има и да ако е над 140 гр. Че трябва да е с отворен капак
jabanka, показаният инстанат пот е за американския пазар и е с техен волтаж - 120V. За да го ползуваш в Европа ще ти трябва трансформатор за поне 1200W уреди, а те са доста скъпи. В европейските Амазон има същите Инстант пот, макар и не цветни. Те нямат програми за печене на тесто - хляб, кекс, нито печене на меса. Вече ти писах - ако търсиш хубава програмируема тенджера под налягане с иноксова купа, прекрасно направена книжка и много рецепти за уреда в нета Инстант пот е прекрасен избор. Aobosi ъщо е много добър, защото капакът е закачен и няма нужда да се сваля. И двата уреда са програмируеми тенджери под налягане, уреди за бавно готвене и кисело мляко. Ти писа, че искаш всички функции. Ако живееш в щатите уредът е идеален.

pebals94, Честит мултикукър и със здраве да си го ползуваш и дълго да ти служи. Като програми е идеален и много ми хареса това, че на програма ориз само слагаш продуктите и той сам се изключва когато оризът е готов в зависимост от това колко вода си сложила, а също че има обособено копче за изключване на опцията да държи яденето топло след края на програмата, но не съм сигурна дали може да се натисне преди започването и. Всички програми имат избор на време. Имаш програма DIY, на която избираш сама температура до 170° и време. На температури над 140° трябва да оставяш капака отворен.

Ако уредът е купен от България магазинът е длъжен да предостави упътване на български език.

Да ползуваш такъв уред без да си прочела упътването е изключително опасно. Ако уредът е купен от частно лице или донесен от чужбина може да намериш човек с приличен английски да ти обясни всичко и ма лист да запишеш как става изборът на време и температури. Не е сложно. Дъното на вътрешния съд трябва винаги да е идеално чисто и сухо преди да го сложиш в корпуса. Не бива да разбъркваш с нещо различно от силиконова или дървена бъркалка.

Пиша от телефон и ми е трудно ту да отивам да гледам та лото на мултикукъра, ту да ти пиша, но ако човек, знаеш английски дойде това става за 5 минути. Успех

# 102
  • Paris, France
  • Мнения: 14 138
Bonita, от поне 10 години се опитвам да обясня в тези теми лимитациите на мултикукърите, без и с налягане. В мой пост, адресиран към потребител с псевдоним Дъждец съм обяснила подробно как и доколко пекат тези уреди и доколко могат да заместят фурна. Изчети цялата тема:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1147660.15

На всичките ти условия отговарят само кукъри с налягане. Аз поне не зная да има кукър т без налягане който да предлага и иноксова купа. Дори и да намериш такъв в иноксовата купа няма да можеш да печеш, защото това не е фурна и долният реотан (който е единствен в такива уреди, горен няма) опира плътно на купата. Иноксовите тенджери са за готвене както в обикновена тенджера - варене, на пара, пържене в много мазнина ако уредът вдига над 170° Целзий, а малко мултикукъри имат програма фритюрник и вдигат до по е 190° и вече ми поомръзна да го повтарям.

Миене в миялна - миенето в миялна става само с гел и на кратки програми за тефлонираните, покрити с титан, керамика Итн съдове. Безпроблемно е само за иноксовите.

За спагети и мишмаш мултикукър не отварям даже. По-лесно е на тигана или в тенджера на котлона. Яла съм спагети в сос от мултикукър и ме съм възхитена. В моя готвя дебелите, къси макаронени изделия като пенне ригате, фарфале и само ако са нормални, не от бързосваряващите се. Слагам ги и ги омазвам в зехтин, слагам много малко сол, покривам с вода, студена и на много ниско налягане 10 Мин програма ориз + още 10 докато вдигне налягане или на средно 6 минутки. Така нямам конденз в кухнята, но сосът си го правя на котлона в тигана.

Ориз - дъното на 5 литрова купа е широко и оризът за 4 човека е много малко и не се получава идеално. Правя в него само ориз за над 10 порции. Обикновено правя и броколи на пара с ориза, а те за 10 Мин под налягане стават на каша и затова ми е по-лесно в оризоварката.

Не знам какво е това филе с фикс сирена. Кора отгоре такъв уред не прави сам на мусаката и ще ти трябва допълнителен капак.  Кекс и хляб могат да се обръщат, но мусака не. Този на olla GM става на всички такива уреди.

Единственият уред, за който се сещам, който предлага функция печене, допълнителен капак и иноксова купа допълнително е Olla GM, но тя е с налягане и с капака и иноксовата купа ще е доста над 200 лева. Има купища програми без налягане.

Вариант е First Austria, пак с налягане, но пече и да купиш допълнително иноксова купа и капак за печене. Не му е хубава купата, не се мие в миялна, но ако купиш допълнителни проблемът отпада.

Не знам защо не искаш налягане. Ако си представяш старите фучи тенджери и те е страх, тези уреди имат по 7-8 защити минимум и дори и да искаш не можеш да я отвориш докато налягането не падне.

Да няма много части за разглобяване - оня ден показах един Филипс без вътрешен капак и супер тенджера с дръжки, която се мие в миялна. Малко взе да ми писва да го търся пак. С допълнителен капак ще прави всичко и може да се купи купа от Филипс, само че няма да е иноксова. Не е кой знае колко трудно да се махне капака и даже да се разглобят клапите.

200 български лева - само 4-5 поста нагоре Мими е обяснила какво се намира на българския пазар за 200 лева. Няма да я повтарям.

Тефлон - в темата, за която дадох линк съм обяснила подробно кога и къде е опасен.

pebals, просто намери някой да ти прочете и попреведе книжката, към която дадохме линк.

# 103
  • Мнения: 587
Nevena Virolan, благодаря за отговора.
Точно тази тема, която ме пращаш да чета я изчетох снощи и ме обърка тотално. Дори последният коментар там е мой, но все още не съм получила отговор, затова реших да попитам и тук.

Може би не съм се изразила правилно, но не търся непременно иноксова купа. Просто видях, че са
се обсъждали различни материали според начина на готвене и затова го написах. По-скоро държа да има от къде да си купя резервна купа, ако с оригиналната се случи нещо, защото знам за такива уреди, за които не се предлагат резервни части.

А иначе не държа да готвя непременно същите неща, които съм написала, в кукъра. Изредих какво готвя, защото ако бях написала просто “препоръчайте ми мултикукър”, вероятно щяхте да ме питате какви са ми навиците в кухнята Simple Smile Честно казано ми се иска да правя по-разнообразни манджи и затова държа на книжката с рецептите.
А относно “тефлона”, написах, че съм се ориентирала към “тефал”, за тефлон май не съм писала нищо.

А за херметика.. не, че ме е страх да не гръмне нещо, просто не знам как да готвя в такова чудо. Сигурно ще ми трябва супер подробен наръчник, за да преценям кое за колко време се готви. А и да не мога да отворя капака, когато си поискам, за да проверя какво се случва, направо ме плаши. Може всичко това да са си мои внушения точно от на баба ми херметическата през 90-те, ама ... сложно ми изглежда, наистина.
Честно казано се бях загледала по Делимано. Но като прочетох, че реално не са особено качествени, реших да се поразровя.

# 104
  • Мнения: 28 789
Бонита взимай един Филипс 3037 и си готова

Общи условия

Активация на акаунт