Последният месец имам много неприятни усещания след ядене, по-скоро след бързо преяждане, почвам да се потя като ям, като че ми лепнат устните, ожаднявам (да, жега е, усетих се, че не пия вода, а ям солено, но…. ми се е набило в главата). Всичко това знаете, особено в съвкупност, че могат да са много тежки симптоми, знаете на какво. Никога преди за първи път да си направя натоварване не съм имал точно такива симптоми, ама никога, а съм консумирал далеч повече вгх - картофи и ориз често, хляб поне веднъж седмично.
Режимът ми последните 4 месеца е: основно месо, яйца, сирене, кашкавал, авокадо, някакви зеленчуци там и редовно ядки, без никакви плодове, камо ли сладкиши, сокове, дори черен шоколад не съм пробвал. Пия бира от време на време (в смисъл - ако преди пиех всеки ден, сега веднъж седмично). Тази събота изядох 3 топки сладолед, рекох си – сори, беше фестивал на сладоледа някакъв, издумках толкова сладолед, колкото не последните 4 м., а последните 1 г. и 4 м. не съм ял общо, но нищо не усетих след това. Признавам си и последната седмица закусвах всеки ден белтъчен хляб (пак е с вгх, ама малко, просто много взех да се подувам последно време). Пия берберин от 2 месеца, общо-взето понякога забравям и пропускам. Хипоглекемии не съм имал. Днес реших да си пусна само инсилун, кз и гликиран хемоглобин. Резултатите са:
КЗ – 4,8 (за първи през последните 10 г. имам кз под 5)
Инсулин – 5,8
Гликиран хемоглобин – 4,4 % (реф.стойности: 4%-6%, 6%-6,5% – рискова зона).
Изглеждат като да що-годе Ок (макар че преди 4 месеца инсулина ми беше 4, при кз - 5,3, не знам вече кое е по-добре), но изобщо не бързам да се радвам, тъй като съм наясно, че диабетът стартира с повишена кз след нахранване (постапнадриална ли как се казва), така че сега трябва да намеря време след като се наобядвам да си пусна една кз и инсулин, но не знам на първия или на втория час?
И другото – гликираният хемоглобин би ли хванал редовни качвания на КЗ след ядене, каквито подозирам, че имам в последния месец или той хваща само перманентно високата захар? Имате ли идея?
Благодаря предварително за насоките.