15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

  • 23 417
  • 191
  •   1
Отговори
# 180
  • София
  • Мнения: 10 580
Гъбите ги правя с бекон и течна сметана, само че в тигана, нареждам ги, сол, черен пипер, нарязания бекон и заливам със сметана, да си имат и сосче, че умирам да си топкам в сосове разни. Някаква мазнина задължително - най-добре масло, че и мазничко обичам.
Да поврат 10-15 мин, но на слаб огън, че да не загори, малко водичка се долива, ако има нужда. Но те си пускат доста.
Това изглежда лесно, като за човек, който не готви.
Бекона обработва ли се предварително? Ако го сложа суров, мазнината от него, няма ли да свърши работа?
Във фурната вместо на тиган?

Благодаря!
Всичко е на вкус, а и масло винаги можеш да добавил.
На фурна си заслужава ако правиш голямо количество, аз, а 10тина гъбки не искам да вкл фурна. Бекончето на ситничко го нарязвам  слагам го в гъбките и не го правя нищо предварително. Изливам цялата сметана, която е малка кутийка. Но да предупредя, че стават леко хрупкави, както ги обичам, да не са меки.
Може и кашкавал да им се настърже на финала.
Във фурната на 200С около 20 мин трябва да са им дистатъчни.

# 181
  • Paris, France
  • Мнения: 14 020
Оризът е идеална, бърза гарнитура към много ястия и спасение когато нямаме хляб, примерно. Моите домашни харесват само бял, басмати ориз, аз предпочитам кафяв, пълнозърнест басмати и това са сортовете, които дават ароматен, мек ориз на разделени зрънца. Европейците предпочитат леко корав ориз, а азиатците мек. У дома половината го обичаме по-твърд, другата половина го искат мек. Рецептите, които предлагам дават идеален резултат с ориз на зрънца само ако оризът е басмати. Жасминов и други сортове дълъг ориз и посмъртно не дават такъв резултат. Оризът задължително се измива под чиста, течаща, студена вода преди да се вари. Белият басмати се мие докато водата не потече сравнително прозрачна, кафявият само веднъж.

1) в много, леко подсолена вода - белият басмати се измива добре. Така нишестето, което слепва зрънцата се отмива и няма слепване. Този метод отмива много витамини и даже имаше случай на пелагра, май беше, в един затвор, поради прекалено старателно миене на ориза и затова не го готвя рутинно така. Трябват ви дълбока тенджера, силен котлон (за да стане бързо, иначе не е нужен) и сито, което да побере цялото количество ориз след приготвяне. Ситото трябва да е като цедка за чай, а не с големи дупки, като за макарони. Слагат се 4-5 чаши вода на чаша ориз да заврат и като заври водата се слага чаена лъжичка сол на 5 чаши вода. Слага се измития ориз и огънят се поддържа среден, така че нищо да не изкипява. След 8-12 минути оризът се изсипва в цедката и след 2-3 минути, като се поизпари влагата може да се сервира. Нещо като:

https://www.feastingathome.com/how-to-cook-basmati-rice/

На индукционен котлон е готов за 15 Мин, особено ако сложите водата и отмерите ориза предварително.

2) оризоварка - 1-1.5 чаши вода на чаша измит, бял басмати ориз и като свърши програмата е перфектен. В обикновената става за около 25 минути, в тази с налягане за 15-18 минути. В кукър с налягане слагам 1.5 чаши вода на чаша ориз. Оризът се измива добре в течаща вода и с ръка се стиска за да се махне нишестето. Избира се програма басмати, налягане 2, 10 минути за мек ориз. За леко твърд е 7-8 минути. Става и на експресна, налягане 4, 3 минути, но зрънцата се надуват и скъсяват и това не се харесва на домашните.

3) микровълнова - супер лесно и бързо, особено за малки количества, никога не загаря ако сложите точното количество вода. Ако е недоварен може веднага да до своите малко вода и да го пуснете за още 3-4 минути. Времето зависи най-вече от мощността на микровълновата. Има специални оризоварка з микровълнова.  Tupperware имаха такава. Всички се мият лесно и в миялна. Съдът трябва да е висок, защото водата и оризът много се надигат. Оризът не трябва да е над 25% от височината на съда и заедно с водата не бива да надминава една трета, защото иначе тече вода навън.  Поставях в дълбока чаша чашка добре измит ориз, сипвах вода, така че да го покрие с около 2-2.5 см, слагах отго е чиния и слагах в 900 ватова микровълнова, на пълна мощност за точно 12 минути. Вадех съда и чаках е 3-5 минути. Повечето рецепти са за доста по-малко време, но подозирам, че микровълновите са по-мощни.

https://steamykitchen.com/22048-how-to-cook-rice-microwave.html

Тук има съотношенията ориз:вода за различни видове ориз и малко по-различна техника, но микровълновата е 1200 вата:

https://tipbuzz.com/how-to-cook-rice-in-microwave/

Кафевия басмати се готви по същия начин ако се накисне предварително за поне 6 часа, но тогава набъбва в средата и не става на дълги зрънца. Мене не ме бърка. Ако нямам време го слагам в кукъра с вода 1.7 части вода на част ориз и да почва да се готви след 6 часа. Програмата е за бял басмати.

В микровълнова не го готвех като имах такава, защото излизаше много пара.

Ако не е киснат, кафявият басмати се готви над 20 минути, дори под налягане или в микровълнова.

Може да наготвите двойно количество и да претопляте, но трябва да се сдържи в хладилник. Претопля се на пара. Слагам поставка, ориза в сито, долу чаша вода и капак. В микровълнова може да се претопли в съд за готвене на пара в микровълнова или просто в чиния, напръскан с малко вода.

За красиво сервиране пълня 180мл пластмасова мерителна чашка с лопатка за сервиране на ориз, леко притискам и обръщам в чинията. Може да не с пълни догоре. Ако оризът е твърд се разпада и трябва по-яко да се притиска.

Ако някои домашни или гости харесват твърд, а други по-мек ориз може да се сготви с по-малко вода за да е твърд, да се извадят порциите твърд ориз + една и да се долее топла или студена вода и да с пусне отново оризоварката или микровълновата. Наливам около чашка, но не пълна до горе и пускам оризоварката. Не съм пробвала в микровълнова.

Хубостта на ориза е, че докато се готви можем да приготвим гарнитурата - зеленчуци, риба, пилешко, бобови, комфортна храна или просто да си четем книга.

Последна редакция: сб, 26 окт 2019, 02:15 от Nevena Virolan

# 182
  • Мнения: 5 059
Ето ги и крилцата .
Всъщност , цялата трапеза .Направих колаж и изтрих оригиналните снимки преди да се сетя , че ще ми трябват .
Гъбите ги напълнихме само с кашкавал и синьо сирене.

# 183
  • Down south
  • Мнения: 7 680
Гъбите ги правя с бекон и течна сметана, само че в тигана, нареждам ги, сол, черен пипер, нарязания бекон и заливам със сметана, да си имат и сосче, че умирам да си топкам в сосове разни. Някаква мазнина задължително - най-добре масло, че и мазничко обичам.
Да поврат 10-15 мин, но на слаб огън, че да не загори, малко водичка се долива, ако има нужда. Но те си пускат доста.
Това изглежда лесно, като за човек, който не готви.
Бекона обработва ли се предварително? Ако го сложа суров, мазнината от него, няма ли да свърши работа?
Във фурната вместо на тиган?

Благодаря!
Всичко е на вкус, а и масло винаги можеш да добавил.
На фурна си заслужава ако правиш голямо количество, аз, а 10тина гъбки не искам да вкл фурна. Бекончето на ситничко го нарязвам  слагам го в гъбките и не го правя нищо предварително. Изливам цялата сметана, която е малка кутийка. Но да предупредя, че стават леко хрупкави, както ги обичам, да не са меки.
Може и кашкавал да им се настърже на финала.
Във фурната на 200С около 20 мин трябва да са им дистатъчни.
Благодаря за обясненията! Предполагам, че за готвеща дама, е лесно.
На мен рецептата малко ми се опъна, но това е защото готвя по синя луна Kissing Heart
Приготвих тава, двайсетина по-големи гъби, бекон и сирена. И зачаках да изненадам половинката, който е системния готвач у дома.
След печенето, им, на лице имаше  двайсетина минятурни губи, ухаещия чудедно.
Бяха достаъчно за случаен ордьоеур
Добро начало.
Благодаря!

# 184
  • Мнения: 1 130
Сочни пилешки крилца стават също хубави и печени на фурна.
Овалват се в галета,сол,черен пипер,лют пипер и изобщо каквото обичате във вид на прах, слагат се в тавичка покрита с хартия за печене и се пъхат във фурната.На мен лично ми харесват много повече от пържените.
Пилешки бутчета могат ли да станат по този начин. Има ли в тавата някаква мазнина или течност?

Не,нищо,слагат се на хартията директно.В никакъв случай мазнина!Защото пилешкото има подкожна такава и си пуска достатъчно.
Стават малките,"парти" бутчета(долни),но не са хрупкави като крилцата.
Довечера ще правя,ако не си променя плановете нещо, и ще снимам Simple Smile

Извинете за въпроса, но сурови ли ги слагате или леко сварени? Успяват ли да се сготвят?

# 185
  • Down south
  • Мнения: 7 680
@ Dicewithoutnumbers

Цитат
Всичко е на вкус, а и масло винаги можеш да добавил.
На фурна си заслужава ако правиш голямо количество, аз, а 10тина гъбки не искам да вкл фурна. Бекончето на ситничко го нарязвам  слагам го в гъбките и не го правя нищо предварително. Изливам цялата сметана, която е малка кутийка. Но да предупредя, че стават леко хрупкави, както ги обичам, да не са меки.
Може и кашкавал да им се настърже на финала.
Във фурната на 200С около 20 мин трябва да са им дистатъчни.

Благодаря!
За човек, който не готви, крив-ляво се справих.
Сложих бекона в гъбите, след указаното време, вклюх на broil и бекона стана хрупкав.
 Малко тавата загоря, но това са подробности  Joy


ПП Мисля, че зненадах съпругът ми. По принцип, той и дъшеря ми обичат да готвят, сега нея я няма и готвенето не е приоритет.

# 186
  • Paris, France
  • Мнения: 14 020
Крилца и долна част на крака слагам направо във фурна, без предварително да ги варя. Овалвам в смес от червен пипер - лют и/или сладък, сол, черен пипер, сминдух на прах, кимион, джинджифил, канела. Направила съм си такава смес в буркан и направо сипвам в дълбока чиния и овалвам. Понякога натривам с чесън. Винаги мажа със зехтин преди да овалям в подправки. Може и с мед да се намажат за да хванат кора по-бързо. Може да се сложат на скара, а под скарата да се налее вода. Аз ги слагам в тава и наливам доста вода под тях.

Саламура + на пара под налягане дава най-сочно месо. Саламура + Аерофрай дава най хрупкава коричка, но след саламура и във фурна кората е хрупкава.

Ако ги искаш по-сочни може да ги свариш първо. Ядох у приятели крилца, които първо са сварени под налягане, а после са печени в аерогрил. Много вкусни бяха, но едва ли ще ида да варя, да вадя от тенджера, да мажа, да нареждам в тавата. Баба ми така печеше пиле, но става дума за истинско. Бройлер сигурно ще се разпадне ако го сварят.

Може да сложиш в саламура ; 50-75 грама сол на литър вода и месото да е напълно потопено. Солта влиза по осмоза, изкарва калия от клетките и вкарва вода. Ако трябва затискаш.

Може да мариноваш във вино, бира, смес от двете, малко оцет, соев сос, мед. Маринованото месо става по-крехко. Има една рецепта за пилешко, горна част на крака, терияки в експрес тенджера - 5-6 минути под налягане и се топят в устата.

Дейлили, накисни прегорялата тава в оцет и гореща вода и я остави така докато загорялото се размекне, няколко часа. После в миялната интензивна + Sun таблетка за загоряло и става като нова.

# 187
  • Мнения: 7 640
Колко време стои месото в саламура?
П. П. Винаги съм се чудела на вкуса на пилетата на грил - как са солени някак отвътре

# 188
  • Мнения: 11 566
Пиле на сол има същия вкус като пиле на грил- поне за мен.
В тава върху хартия / да не се търка после тавата/ се изсипва сол- морска или обикновена- почти целия пакет, да е покрито дъното.
Омазнява се цялото пиле с олио и червен пипер, и се поставя да се пече на 180. По някое време намалявам на 160. Обръщам го 4 пъти.
Самата сол се " впива" в месото от изпаренията.

# 189
  • Paris, France
  • Мнения: 14 020
Колко време стои месото в саламура?
П. П. Винаги съм се чудела на вкуса на пилетата на грил - как са солени някак отвътре

Колкото са по-малки парчетата и по-солена саламурата толкова по-кратко седи пилето в нея. За цяло пиле 12 или 24 часа държа. Направете саламурата по-малко солена в началото за да няма неприятни изненади.

Имам приятел, който държи щандове за пилета на грил по пазарите. От него зная, че е важно пилетата да изсъхнат много, много добре след саламурата преди да се изпекат. Оставят ги прави на решетки, с някоя дупка надолу, абеее, с краката надолу да се оцедят поне 36 часа в хладилник и сутринта ги закарват да ги пекат. Пекат на грил пилетата, които имаче скоро трябва да се изхвърлят. Солта увеличава срока на годност. След саламурата кожата не бива да се пресолява, защото пилето става солено. Слага се много, много малко сол, колкото да не е без хич, а който иска си посолява после.

https://furiousgrill.com/how-long-to-brine-chicken-ultimate-guide/

Има интересни коментари по темата. Аз не варя саламурата, нито слагам захар. Слагам едрата, морска сол във водата и след час се е разтворила сама. Топя пилето и затискам с купа или чиния, покривам и слагам в хладилник.

Крилца държа не повече от 4-5 часа, 8 максимум и тогава слагам много, много малко сол.

Дари, Мързи ме да мъкна толкова сол и да я зяносвам. Съквартиранта ми, италианец, печеше пилето точно така - с един лимон вътре и върху сол, но след саламура ми харесва повече, защото става по-сочни. Солта дърпа вода от месото ако е суха. След саламура обръщам само веднъж. Слагам вода на дъното. В газова фурна го пека или само на долен реотан с вода в тавата, или само на горен грил, забодено на въртящия се шиш, но тогава става малко по-бавно.

По темата - цяло пиле, без да е сварено или обработено на пара не може да стане за 15-20 Мин във фурна или на грил. Като нямах време го разрязвах наполовина или на 4 части и го слагах в комбинирана микровълнова на програма пиле, микровълнова + грил и ставаше идеално за 20 минути, но грилът трябва да е над 1200 вата. Ако исках печено пиле за 15 Мин, слагах половин пиле, разрязано на 4 парчета + моркови, картофи, пащърнак на програма Crisp в специалния съд за крисп. Ставаше с хубава кора и меко вътре, но само в специалния съд. Пробвала съм в йенска тавичка, не стана кора отдолу.

Последна редакция: нд, 27 окт 2019, 23:39 от Nevena Virolan

# 190
  • Мнения: 5 059
Сочни пилешки крилца стават също хубави и печени на фурна.
Овалват се в галета,сол,черен пипер,лют пипер и изобщо каквото обичате във вид на прах, слагат се в тавичка покрита с хартия за печене и се пъхат във фурната.На мен лично ми харесват много повече от пържените.
Пилешки бутчета могат ли да станат по този начин. Има ли в тавата някаква мазнина или течност?

Не,нищо,слагат се на хартията директно.В никакъв случай мазнина!Защото пилешкото има подкожна такава и си пуска достатъчно.
Стават малките,"парти" бутчета(долни),но не са хрупкави като крилцата.
Довечера ще правя,ако не си променя плановете нещо, и ще снимам Simple Smile

Извинете за въпроса, но сурови ли ги слагате или леко сварени? Успяват ли да се сготвят?

Не,сурови ги слагам.Оригиналната рецепта е :сурови крилца,оваляни в галета и малко сол.Това е.Изпичат се и стават даже много сочни.Само е хубаво да са на хартия за печене-хем да не залепнат , хем да поеме малко от мазнинката на крилцата.И долни бутчета стават,но те имат повече месце и не са хрупкави като крилцата Simple Smile

# 191
  • Мнения: 2 448
   https://m.facebook.com/Essen15minuten/ Има интересни предложения.На немски език , но са разбираеми видео- рецептите.Хубави празници!

Общи условия

Активация на акаунт