Желиран сладкиш с праскови и извара
За блата:
5 бр. яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно (пълни)
За крема:
4 бр. половинки праскови от консерва (може и пресни)
250 мл сладкарска сметана
300 г извара
5 с.л. пудра захар
10 с.л. вода
20 г желатин
Блатът се приготвя, като яйцата се разбиват със захарта на пяна. След това внимателно се добавя брашното. Изсипва се в намазнена тортена форма (разглобяема), с диаметър 28 см и се пече на 180С. След като се извади от фурната се оставя напълно да изстине.
Желатинът се разтваря в хладката вода и се оставя настрани.
Сметаната се разбива. Добавят се изварата и захарта и отново се разбива.
Желатинът се разтопява на котлона, оставя се леко да изстине и внимателно се добавя към крема, като непрекъснато се бърка.
Блатът се оставя във формата. Върху него се разпределят нарязаните на кубчета праскови. Отгоре се изсипва кремът. Прибира се в хладилника за 10-12 часа, за да стегне кремът. Гарнира се по желание.
Блатът може да се приготви в по-малка форма и след като се изпече да се разреже на две части. Върху първата се разпределят прасковите и кремът, а отгоре се слага втората част.
Да ви е сладко!