Козунаци 2019

  • 35 714
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
  • Мнения: 21 694
Че тя си беше перфектна и преди. От миналата година ми е фаворит.
Е, благодаря, ама я виж сега. Simple Smile з
За начинаещите колкото повече, толкова по-добре. И аз оттам съм тръгнала... Simple Smile
Във ФБ така една писала рецепта за питка:





Та така... Smirk

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 12:47 от Morena

# 646
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 8 753
Аз съм доволна, че има опция за хлебопекарна, защото не обичам да меся. Дано пак се получи толкова добре. Времетраенето е 1.20 часа на програмата за тесто, но предполагам трябва да изчакам още да втаса.

# 647
  • Пловдив
  • Мнения: 3 745
И аз меся с миксер, въпреки че много обичам да усещам тестото с ръцете си, успокоява ме, мога да го правя с часове, делириум, но уви, не е препоръчително, за да не ги натоварвам.

Наистина за начинаещи е много важно да се описва стъпка по стъпка, с думи разбираеми и прости, а не с кулинарни термини, които се заучават в процес на доста четене и практика, но първоначално могат да поставят в шах всеки ентусиаст. (Няма да забравя преди десетина години, когато за пръв път срещнах израза “маяно тесто”, как се почувствах 🤦♀🤔- като идиот, затова че не можах да осмисля израза.)

# 648
  • Sofia
  • Мнения: 21 694
Аз съм доволна, че има опция за хлебопекарна,
Всяка рецепта е универсална. Няма значение с какво ще се меси.
При хлебопекарните само трябва да съобразите количеството на продуктите (не съставките) според капацитета на контейнера/машината. Ако искате да правите козунаци с 2кг брашно - няма да можете да ползвате машината, нали. 
Та това е,  големината на тестото е важна, не продуктите в рецептата. А всяка рецепта може да се приведе в в нужното ви количество (за хлебопекарна, за проба... за каквото и да е) - просто делите всички продукти  на 2; на 3; на 4... и взимате колкото искате части - 1/3 или 2/3......  1/4, (2/4 си е половинка нали...) 3/4.     Малките дози са идеални за тестване на рецептата. Simple Smile

# 649
  • София
  • Мнения: 3 023
Да си призная толкова съм зле с месенето, че всяко пояснение ми е полезно. Blush
Започнах да меся, от както имам хлебопекарна, която всъщност тя меси. И дори описването на големината на тавата, в която се слага ми е полезна.
Благодаря, Morena, ще пробвам твоята рецепта в края на седмицата.

# 650
  • Мнения: 1 472
И рецепта за козунака миналата година, която ме надъха да правя козунак, беше такава 😂😂😂 като тази от ФБ.
Но пък вече знам какво ме чака и не става като се замеси само 😂😂😂

# 651
  • Sofia
  • Мнения: 21 694
Алекса, и аз допреди около година, а може  и две да станаха... месех на ръка, ама вече си пазя ръцете. Което не значи, че не пипам... няма как да го оставя без моя контрол само на машината. Simple Smile
Успех, gurgolina, и питай, ако нещо те притеснява... в днешно врме с тия телефони... все някой ще помогне бързичко. Simple Smile

Аз съм доволна, че има опция за хлебопекарна, защото не обичам да меся. Дано пак се получи толкова добре. Времетраенето е 1.20 часа на програмата за тесто, но предполагам трябва да изчакам още да втаса.
Машините измесват по-добре от ръцете. А относно втасването, както вече писах, гледай тестото, не часовника.

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 19:57 от Morena

# 652
  • София
  • Мнения: 3 023
Благодаря Morena, определено ще питам. Реших усилено да се заема, да се науча да правя козунаци, че баба е над 80 години и вече й е трудно, а майка ми в живота си не е месила. Та аз съм наред Grinning

# 653
  • Мнения: 14 115
Аз се родих с хлебопекарната. Слагам продуктите и наблюдавам първите десет минути, даже пипам с пръст да видя колко е "меко".  Оставям още 15-20 минути да се "джурка" и пускам отново програмата (месене и втасване). И го забравям за час и половина. После вадя, сплитам, слагам плънка, оставям пак да втаса и пека. "Цапам" се само, докато ги сплета.

# 654
  • София
  • Мнения: 6 082
Аз се родих с хлебопекарната. Слагам продуктите и наблюдавам първите десет минути, даже пипам с пръст да видя колко е "меко".  Оставям още 15-20 минути да се "джурка" и пускам отново програмата (месене и втасване). И го забравям за час и половина. После вадя, сплитам, слагам плънка, оставям пак да втаса и пека. "Цапам" се само, докато ги сплета.
И аз така процедирам, едно към едно. Simple Smile

# 655
  • София
  • Мнения: 10 912
Всяка година съм в дилема за Великден козунаците с мая ли да ги правя или със закваска. В крайна сметка редовно правя и от двете рецепти. Сложила съм закваска да се захранва, за да е достатъчно силна до Великден и да мога да я използвам. На рецептата с маята сигурно следващата седмица ще направя репетиция: Козунак и кифлички с плънка от какао и стафиди.

# 656
  • Sofia
  • Мнения: 21 694
gurgolina, с теб сме, ще приготвиш козунак и за баба ти, да е жива и здрава!
Дара, аз след като ползвах хлебопекарната години само за месене (купихме я, изпекох един хляб и реших, че не е моето, оттам нататък само месеше и то рядко, че освен че обичах, реших и че ми е по-лесно на ръка), реших да я пенсионирам и да взема уред за месене. Simple Smile  Пък има и други опции, които ползвам и така.

Козуначено руло, бухти или кифлички със сладка плънка ако правя, непременно намалявам захарта в рецептата.

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 14:16 от Morena

# 657
  • Мнения: 9 562
Все ми се струва, че в хлебопекарната отива повече брашно, без значение за какво Имате ли такива наблюдения?

# 658
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Не е от хлебопекарната, разбира се. А от големината на яйцата и влажността на брашното.

# 659
  • Мнения: 9 562
При едни и същи рецепти с едни и същи продукти имам предвид. Другото е ясно.

Общи условия

Активация на акаунт