Козунаци 2019

  • 35 410
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
  • Sofia
  • Мнения: 21 632
Здравейте, моля за рецепта за влажен козунак, не обичаме да е сух, не знам как се постига в домашни условия...може би не достатъчно препечен. Мерси.
Която и да е рецепта е добра (а рецептите ни са в 1ви пост), само не ползвай само масло като мазнина, а заедно с олио в равни количества. И не печи да висока Т, подробности пуснах на някаоя от предните страници.

Морена доколкото помня препоръчваш тесто софия мел за баница , не за козунаци нали?
Брашно "за баница" на София Мел ползвам и препоръчвам. На онова "за козунак", не вдявам кое му е козуначенето, щом не е белтъка.

...Въпроса ми е мога ли да си използвам моята си рецепта за козуначеното тесто или да си търся някоя рецепта специално за руло? И въпрос номер 2 - какъв мармалад да взема,по-рядък в бурканче или този твърдият на калъп ?
Няма специални рецепти нито за руло, нито за хлебопекарна... Wink И ако искаш намали малко захарта в рецептата, заради сладостта и от мармалада.
Вземи твърдият, не ти трябва течна/мокра плънка, щото ще е глетаво тесто около нея.

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 09:19 от Morena

# 271
  • Мнения: 1 953
Следите, ама явно не четете. Преди дни писаха, че няма значение дали ще се прави козунак, руло, мъфини. Използвате си рецептата за козунак, която ви харесва.
По втория въпрос да ви отговори друг. За козунаците съм запомнила, че не е хубаво да е течна/ мокра плънката. Ако се следва предната логика, това трябва да е така и за рулото, но знаещите ще кажат.

# 272
  • Мнения: 2 250
Благодаря!
И аз така предположих,че мога да си ползвам рецептата на която съм свикнала. Реших да питам за по-сигурно понеже ще правя голямо количество, което ще носим по гости и ме е страх да не се изложа 😊

# 273
  • Мнения: 322
С риск да ме линчувате искам да питам в петък правят ли се козунаци? Просто нямам вариант за четвъртък заради работата, а в събота ще пътуваме още сутринта. А ми се ще да направя няколко козунака Simple Smile

# 274
  • София
  • Мнения: 6 033
Аз ще правя, колкото и майка ми да ми мрънка как не се правило. В четвъртък съм на работа, в събота ако е хубаво времето сме с децата цял ден навън. Само яйцата ще боядисаме сутринта и после хващаме горите.

# 275
  • Sofia
  • Мнения: 21 632
С риск да ме линчувате искам да питам в петък правят ли се козунаци? Просто нямам вариант за четвъртък заради работата, а в събота ще пътуваме още сутринта. А ми се ще да направя няколко козунака Simple Smile
Тц... няма пък.  Crossing Arms  Laughing
Действай когато можеш и толкова.

# 276
  • Мнения: 2 250
С риск да ме линчувате искам да питам в петък правят ли се козунаци? Просто нямам вариант за четвъртък заради работата, а в събота ще пътуваме още сутринта. А ми се ще да направя няколко козунака Simple Smile
И при нас плана е такъв,в събота още в 7 сутринта трябва да сме тръгнали. Ако ги направя утре ще изсъхнат до събота,затова в петък ще са, колкото и навсякъде да пише ,че не се правят тогава 🙄

# 277
  • Мнения: 14 079
А аз съм решила първата партида да замеся (хлебопекарната ще меси, де) в четвъртък след работа. Оставям да втаса и оформям. Слагам във формите и в хладилника, там да бъде второто втасване. Сутринта изваждам, оставям да се отпуснат и пека. Някой правил ли е така и ще се получи ли?

# 278
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
С риск да ме линчувате искам да питам в петък правят ли се козунаци? Просто нямам вариант за четвъртък заради работата, а в събота ще пътуваме още сутринта. А ми се ще да направя няколко козунака Simple Smile
Ако не сте крайно религиозна, ако не сте постили и спазвали всички църковни канони, няма голямо значение кога ще месите.

Dara888, аз не съм правила, но за второ втасване мисля ще е много цяла нощ. Аз бих пропуснала първото. След омесване и 30 мин отпускане на тестото, бих сплела и така бих го оставила цяла нощ в хладилника.

# 279
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
За плънката използвам домашен шипков мармалад, когато имам и понеже е една идея по-рядък от купения сгъстявам със смлени орехи и/или съвсем малко галета за да може да се изпече добре тестото от вътре.

# 280
  • Мнения: 12 741
Плънки съм сгъстявала с натрошени/смлени бисквити, че с галета ми стават блудкави а така са си сладки пак и също си обира течността. За козунаци съм слагала предимно от мармалада на калъпи де, добре става. Но за кифлички се налагаше да сгъстявам, за да не изтича.

# 281
  • Мнения: 322
Благодаря ви! Камък ми падна от сърцето, като видях че не съм сама в греховете Smile

# 282
  • Мнения: 1 392
Не си не си, аз ще правя днес. Ако се получи, ще повторя в събота!

# 283
  • София
  • Мнения: 1 354
Здравейте.
Издирвам една рецепта за козунак, взимана тук от форума преди 5-6г., но съм я изгубила за съжаление.
Помня, че беше описана като Бърз козунак, в описанието имаше, че двете втасвания са във фурна на 50-70 градуса. С олио ес правеше.Имаше и описание за хлебопекарна.
Ще съм благодарна, ако някой се сети за нея и ми я даде.

# 284
  • Sofia
  • Мнения: 21 632
Здравейте.
Издирвам една рецепта за козунак, взимана тук от форума преди 5-6г., но съм я изгубила за съжаление.
Помня, че беше описана като Бърз козунак, в описанието имаше, че двете втасвания са във фурна на 50-70 градуса. С олио ес правеше.Имаше и описание за хлебопекарна.
Ще съм благодарна, ако някой се сети за нея и ми я даде.
А провери ли рецептите от 1ви пост, може да е там някъде...
Иначе, ако никой не се сети...
Ползваш, която и да е рецепта и само олио като мазнина. Втасването - както искаш. Пък относно хлебопекарната, ако ползваш такава, значи знаеш принципа на употреба и действаш. А малко по-напред в темата писах подробно... - https://www.bg-mamma.com/?topic=1109059.msg38602818#msg38602818

Общи условия

Активация на акаунт