Да сготвим с не повече от 5 лв. Предизвиквам ви! 😋

  • 17 476
  • 152
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 807
Прекрасни рецепти видях тук, задължително ще се пробват.Аз нямам много време да пиша,но ви чета.
Ние тази вечер сме на Супа топчета,само,че аз не я правя с ориз а със фиде или натрошени спагети-200 грама кайма,1 глава лук,1 морков,половин пакет фиде.Приготвям я по стандартния начин,но на нас така повече ни допада 🙂
Поздрави 🤗

# 91
  • София
  • Мнения: 10 877
Аз се сетих за още две мои любими:

Леща чорба

Гъбена крем-супа

# 92
  • Мнения: X
Аз да кажа,че баницата с овесени ядки е ЧУДЕСНА!
По-здравословен вариант от обикновената,определено Heart

# 93
  • Мнения: 5 018
Рядко успявам да се вместя в 5 лева за двама, качествените продукти си имат цена. Но пък се опитвам да не хвърлям храна и да ползвам всичко от купеното.

Миналата година започнах да си правя костен бульон. Купувам цяло пиле, обикновено го пека за най-лесно. Обезкостявам го с ръце и заделям костите във вакуумирана опаковка във фризера. Когато се съберат костите от 2-3 пилета, ги слагам в тенджера под налягане заедно със зеленчуци и подправки на вкус - целина, лук, чесън, моркови, чушка, пипер на зърна, дафинов лист, въобще каквото имам под ръка и обичаме - сол и 1 ч.л. оцет на 1 литър течност. Варя три часа, прецеждам и насипвам в бутилки. Оцетът извлича колагена и бульонът става гъст, ароматен, лепкав и желиран, до степе да не успявам лесно да го изсипя от бутилката. Става също с патешки и пуешки кости, свински, телешки.

По това колко ароматен ми става бульона преценявам колко качествено е било месото. Наистина когато купя месо от пасищни животни, бульонът става разкошен. Те са очевидно по-скъпи от стандартните цени на пазара, но предвид че иначе бих изхвърлила костите, бульонът идва почти безплатно.

Въпросният бульон после ползвам за пиене зимата и като основа за супи.

Другото нещо, което не хвърлям, са листата на разните кореноплодни. Днес направих разкошна супа от малко набрана по време на разходка коприва, листата от една връзка репички и листата от една връзка моркови. Задуших в малко зехтин 1 глава лук, 2 скилидки чесън и един морков, добавих пилешки костен бульон и един картоф, накрая сложих въпросните зелении и пасирах всичко.

# 94
  • Мнения: 47 995
Това за бульона трябва да започна да го правя. А кои листа се ядат? Не знаех за листата на репичките

# 95
  • Мнения: 5 018
Това за бульона трябва да започна да го правя. А кои листа се ядат? Не знаех за листата на репичките

Аз лично ползвам репички, моркови, цвекло, алабаш - като на алабаша не ни харесаха много на вкус. Ползвам по-крехките листа и махам стъблата (които части от своя страна отиват за вечерята на морските свинчета, така че наистина нищо не отива зян). Сигурно има и други, но това са зеленчуците, които традиционно консумираме вкъщи.

# 96
  • Мнения: 6 005
Излизам малко в страни от темата, но Макарон ме провокира.
От една страна говори за месо от пасищни животни от друга за листа от  репички....  в момента  на пазара са предимно от оранжерии.Не знам колко полезна ще е тази супа.

# 97
  • Мнения: 5 018
Уж са био репички. Дали наистина са такива, не мога да коментирам, но преди месец в петричко в дворовете на хората в домашни оранжерии видях доста пораснали марули, репички и моркови, така че не е невъзможно. Аз и пилетата не мога да знам дали наистина са били гледани пасищно, или само така гласи етикета, но при невъзможност сама да си отгледам пилето и зеленчуците, остава ми да се доверя на магазина.

# 98
  • София
  • Мнения: 10 877
Нежен омлет с гъби и любимо сирене

Палачинки, които не се късат - невероятни са! Откакто ги открих, най-често такива приготвям!

Класическо клафути - разбира се, ще се вмести в изискванията, след като излязат черешите и станат нормални цените им!

# 99
  • Мнения: 4 859
Бъркана баница за закуска
4 яйца,2ч.ч.брашно,1ч.ч.кисело мляко+сода,половин ч.ч.олио,сол и по избор сирене или извара,кашкавал,колбас,маслини и т.н.
Към шупналото мляко се прибавят яйцата,олиото и брашнотоРазбърква се до лепкаво тесто(може и с миксер на бавни обороти)и се прибавя натрошеното сирене .Пече се на 200 °и се проверява с клечка дали е готово.Бързо става-за около половин час с приготвянето.Като се извади се задушава с кърпа.
Пека в намазнена тортена форма 26 см.
От бон апети или Звездев е рецептата и се вмества в 5 лв.(аз правя по две,но сме повече хора и мъжете особено много хапват).

Баница със стар хляб
В същата намаслена форма се слага нарязан сух хляб на кубчета-до половината да я запълни на височина горе долу.Разбъркват се 4 яйца,половин кофичка кисело мляко с шупнала сода,половин чашка газирана вода или спрайт,етър, фанта(ако искате да е сладко-солена може и захар),сол и натрошено сирене/извара.Заливат се кубчетата хляб,слагат се парченца масло и се пече до зачервяване.
Може и на мъфини да се направи-всичко се разбърква(да не е много течно и кубчетата хляб по-малки) и се разпределя се по намаслените формички.Отгоре се слага по парченце масло.
Ако няма масло,се слага олио в сместа.

# 100
  • FRANCE
  • Мнения: 2 227
Заитригува ме с бърканата баница. Ще се пробва. Благодаря

# 101
  • Мнения: 15 322
Заитригува ме с бърканата баница. Ще се пробва. Благодаря
Бърканата баница всъщност по модерному е солен кекс.
Бързо, лесно, вкусно.

# 102
  • Перник
  • Мнения: 435
Много любимо и простичко ядене, което става и за закуска и за вечеря и за обяд - мачкан (ударението е на второто А). Стар хляб се нарязва на кубчета, малко по-големи, отколкото за крутони. В тиган се загрява малко олио/масло/зехтин - който с каквото разполага и предпочита. Слага се хляба в тигана и се добавя натрошено сирене. На вкус се поръсва червен пипер или шарена сол. Запържва се до златисто и докато се постопи сиренето. Върви с айрян Simple Smile

# 103
  • Мнения: 807
https://www.youtube.com/watch?v=blKR-JVKuWI&feature=youtu.be



Ето и един бърз десерт,има рецепта,но ние я направихме малко на око😁

Да добавя и вечерята 😊

Кюфтета от тиквички с млечен сос.





4 тиквички,1 яйце,200 гр сирене,брашно около 1 чаена чаша,сол, черен пипер и кимион на вкус.
Тиквичките се настъргват на ситно ренде,слагат се яйцето, сиренето, брашното и подправките,омесва се добре.Пекат се на загрят тиган (незалепващ),без мазнина, сипват се със супена лъжица.
Соса го правя със 1 кофичка кисело мляко,1 скилидка чесън,1 чаен лъжица олио,1 чаена лъжица оцет,сол на вкус и копър.

Последна редакция: нд, 07 апр 2019, 20:02 от Iskrenna84

# 104
  • Мнения: 7 925
Кюфтета с бял сос.
Макарони на фурна с доматен сос, босилек и колбас или пилешко месо, кайма.

Общи условия

Активация на акаунт